Παρασκευή 12 Μαρτίου 2021

Οι αρχαίες συγγραφικές πηγές για τον Μέγα Αλέξανδρο και την εκστρατεία του

Οι αρχαίες συγγραφικές πηγές για τον Μέγα Αλέξανδρο και την εκστρατεία του μπορούν να χωρισθούν σε δύο βασικές κατηγορίες, τις διασωθείσες και τις απολεσθείσες. Οι διασωθείσες αρχαίες πηγές μετρώνται κυριολεκτικά στα δάχτυλα του ενός χεριού και όλες έχουν χάσματα μικρότερης ή μεγαλύτερης έκτασης. Πρόκειται για τα έργα τριών Ελλήνων (Αρριανός, Πλούταρχος και Διόδωρος) και δύο Ρωμαίων (Κούρτιος και Ιουστίνος) συγγραφέων, κοινό δε χαρακτηριστικό τους είναι ότι ο παλαιότερος εξ αυτών συνέγραψε τουλάχιστον 250 χρόνια μετά το θάνατο του Αλεξάνδρου. Επιπλέον τα διαθέσιμα χειρόγραφα είναι πάρα πολύ μεταγενέστερα αντίγραφα, τα μεν ελληνικά συνήθως είναι της Βυζαντινής περιόδου τα δε λατινικά του Μεσαίωνα. Εξ αυτών των πέντε αρχαίων συγγραφέων ο Αρριανός αποτελεί μόνος του

Μενδώνη για γλυπτά Παρθενώνα: Έχουμε τα τεκμήρια που αποδεικνύουν ότι κατέχονται παρανόμως

«Το υπουργείο Πολιτισμού μπορεί να προσκομίσει τα απαραίτητα έγγραφα»

υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, απαντώντας στις δηλώσεις που έκανε ο Βρετανός Πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, κατά τη συνέντευξη που δημοσιεύθηκε στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας «Τα Νέα» επανέλαβε ότι «η Ελλάδα δεν αποδέχεται νόμιμη κατοχή, νομή και κυριότητα των Γλυπτών στο Βρετανικό Μουσείο,.

«Το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού μπορεί να προσκομίσει τα απαραίτητα τεκμήρια προκειμένου να ενημερωθεί ο βρετανικός λαός, ότι το Βρετανικό Μουσείο κατέχει τα Γλυπτά παρανόμως», σημείωσε η κ. Μενδώνη.

FAZ: Το "βρόμικο μυστικό" του Ερντογάν

"Ήλιος, αέρας και ρωσική ατομική ενέργεια" είναι ο τίτλος στην ανάλυση της Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) για τους πυρηνικούς αντιδραστήρες που κατασκευάζει η Τουρκία με ρωσική τεχνογνωσία. Η γερμανική εφημερίδα επισημαίνει ότι "η Τουρκία επιδιώκει ένα ενεργειακό μίγμα πιο φιλικό προς το περιβάλλον, ωστόσο ένα βρόμικο μυστικό παραμένει" και υπενθυμίζει ότι "τα τελευταία χρόνια ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνομιλεί με τον Ρώσο πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν πολύ πιο συχνά απ' ό,τι με οποιονδήποτε άλλον ξένο ηγέτη". Το πυρηνικό εργοστάσιο που κατασκευάζουν οι Ρώσοι στη νοτιοανατολική Τουρκία έχει προϋπολογισμό 20 δισεκατομμύρια δολάρια και αναμένεται να καλύψει το 10% των ενεργειακών αναγκών της χώρας.

Αίγυπτος ''αδειάζει'' Ερντογάν: ''Δεν θέλουμε επαφές με την Τουρκία''

Νέο ''χαστοούκι'' σε Τουρκία

«Δεν είναι δυνατόν ο λαός της Αιγύπτου να στέκεται δίπλα στην Ελλάδα» δήλωσε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, σχολιάζοντας τις κινήσεις της χώρας του για επαναπροσέγγιση με την Αίγυπτο.

Εξερχόμενος από τέμενος μετά την προσευχή της Παρασκευής, ο Τούρκος πρόεδρος εξέφρασε τη δυσφορία του για τις σχέσεις της χώρας μας με την Αίγυπτο, αλλά και της Σαουδικής Αραβίας. 

«Φίλοι μου η συνεργασία σε επίπεδο πληροφοριών, διπλωματίας και οικονομίας με την Αίγυπτο

H ιταλική Βουλή επικύρωσε τη συμφωνία με την Ελλάδα για την οριοθέτηση ΑΟΖ

Με καμία αρνητική ψήφο η ιταλική Βουλή ενέκρινε σε πρώτη ανάγνωση το νομοσχέδιο

Με 273 ψήφους υπέρ και καμία αρνητική, η ιταλική Βουλή ενέκρινε σε πρώτη ανάγνωση το νομοσχέδιο για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, στα πλαίσια της συμφωνίας Ελλάδας και Ιταλίας που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 9 Ιουνίου 2020, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Agenzia Nova.

«Ο θεμελιώδης κανόνας της συμφωνίας είναι το

Φουκουσίμα, 2011. Ο καρκίνος και τα μεταλλαγμένα. Οι αντικρουόμενες εκθέσεις της Greenpeace και του ΟΗΕ(Βίντεο)

Tου Αλέξανδρου Γιατζίδη,
διευθυντή σύνταξης, medlabnews.gr iatrikanea
Από το medlabgr
 
Έχουν περάσει δέκα χρόνια από την πυρηνική καταστροφή στη Φουκουσίμα. 

Να θυμηθούμε τα γεγονότα 
 
Στις 11 Μαρτίου 2011 στις 14:46':3'' ένας ισχυρός σεισμός 9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ χτυπά ανατολικά του Σεντάι, στο Νησί Χονσού. Η διάρκειά του σπάει τα ρεκόρ, κρατώντας 5 εφιαλτικά λεπτά.

Σύμφωνα με το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης των ΗΠΑ, το επίκεντρο βρισκόταν σε βάθος 24,4 χμ. (15,2 μίλια).