Παρασκευή 14 Ιουλίου 2017

Η διαθήκη του Αριστοτέλη

Ο Αριστοτέλης στη Χαλκίδα σε ηλικία 63 χρόνων (Οκτώβριος 322 π.Χ) από στομαχική πάθηση (καρκίνο του στομάχου) στο πατρικό σπίτι της μητέρας του Φαιστιάδας . Οι Σταγειρίτες έστειλαν και έφεραν την τέφρα του στην πατρίδα τους, την τοποθέτησαν μέσα σε χάλκινη υδρία και κατόπιν απέθεσαν την υδρία αυτή σε μια τοποθεσία, που την ονόμασαν Αριστοτέλειον. Κάθε φορά που είχαν σημαντικές υποθέσεις και ήθελαν να λύσουν δύσκολα προβλήματα, συγκαλούσαν σ΄ αυτόν τον τόπο τη συνέλευσή τους.

Στη Χαλκίδα έγραψε και τη διαθήκη του , η οποίο σώζεται από το γνωστό βιογράφο των φιλοσόφων Διογένη Λαέρτιο (3ος αιώνας μ.Χ). Αλλά και σε μεταγενέστερες αραβικές πηγές, που αντλούν από παλιότερους και αρχαίους συγγραφείς.

Έτσι διασκέδαζαν οι αρχαίοι Έλληνες..

Οι αρχαίοι Έλληνες δεν θεωρούνται μόνο οι εφευρέτες του κρασιού, αλλά και της ταβέρνας και γενικά των κέντρων διασκέδασης. Στην αρχαία Αθήνα, τα καπηλειά ήταν τόσο πολλά, ώστε ο Περικλής με ένα διάταγμά του, θέλησε να τα καταργήσει μια για πάντα. Έπεσαν, όμως, στη μέση οι δημογέροντες και δεν τον άφησαν να πραγματοποιήσει την απόφασή του.

 - Αν το κάνεις αυτό, του είπαν, θα στερήσεις το λαό από μια ευχαρίστηση και το κράτος (πόλη) από ένα έσοδο. Ίσως, μάλιστα, το σπουδαιότερο έσοδό του.

Διάσημες Καρυάτιδες στην Αρχαία Ελλάδα: Από το Ερεχθείο στην Αμφίπολη

Σύμφωνα με την επικρατέστερη άποψη, οι Καρυάτιδες ταυτίζονται με τις νεαρές κοπέλες από τις Καρυές της Λακωνίας, που χόρευαν με καλάθια στο κεφάλι σε τελετουργίες προς τιμήν της Καρυάτιδος Αρτέμιδος 
Το εντυπωσιακό ταφικό μνημείο στον λόφο Καστά της Αμφίπολης «ξετυλίγει» μέρα με τη μέρα τα μυστικά του. Μόλις χτες έγινε γνωστό, από ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, η ανακάλυψη δύο ακόμα μοναδικών ευρημάτων: Δύο εξαιρετικής τέχνης Καρυάτιδες από θασίτικο μάρμαρο, οι οποίες συμφυείς με πεσσούς στήριζαν το μαρμάρινο επιστύλιο μπροστά από τον δεύτερο διαφραγματικό τοίχο.

Η επέτειος της τρομοκρατικής επίθεσης στη Γαλλία

Του Ν. Λυγερού

Πριν από ένα χρόνο η Νίκαια στη Γαλλία γνώρισε την τυφλή τρομοκρατία των ισλαμικών κινημάτων που θέλουν να δημιουργήσουν μη αναστρέψιμες φθορές σε περιοχές που υπάρχουν χριστιανοί και μουσουλμάνοι για να ενισχύσουν την επάνδρωση της κεντρικής οργάνωσης. Μετά από ένα χρόνο, βλέπουμε ότι παρόλο που υπάρχουν ακόμα τρομοκρατικά χτυπήματα, οι τρομοκράτες δεν κατάφεραν να αλλάξουν το γενικότερο πλαίσιο. Και μάλιστα επειδή η τρομοκρατική οργάνωση Daesh έχει υποστεί μεγάλες ήττες τόσο σε στρατηγικό επίπεδο όσο και σε τακτικό με την απελευθέρωση της Μοσούλης αλλά και με την προσεχή απελευθέρωση της Ράκκας, βλέπουμε ότι τα κινήματα που τη θαυμάζουν και δρουν μέσα στην Ευρώπη ή ακόμα και στην Αμερική, έχουν μειώσει και την επιθετικότητα τους αλλά και τη δραστηριότητα τους επειδή βλέπουν τις ριζικές αλλαγές.