Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2023

Ανακάλυψη: Η Μινωική γραφή εμφανίστηκε 500 χρόνια πριν - Έγραφαν με Ιερογλυφικά και Γραμμική Α από την 3η χιλιετία π.Χ.


Στα μέσα της 3ης χιλιετίας π.Χ. φαίνεται πως τοποθετούνται οι κρητικές συλλαβικές γραφές, οι αναφερόμενες έως τώρα ως Μινωικές γραφές, δηλαδή 500 χρόνια πριν από την καθιερωμένη άποψη, η οποία τις τοποθετούσε στο 1900 π.Χ.

Έτσι λοιπόν, οι γραφές αυτές χρονολογούνται παράλληλα με τη γραφή στην κοιλάδα του Ινδού ποταμού περί το 2400 π.Χ., ενώ τα Αιγυπτιακά Ιερογλυφικά τοποθετούνται περίπου στο 3000 π.Χ.

Το Καρέ των Άσσων: Η Ιστορία του Ελληνικού Ακροβατικού Σμήνους με τα F-84 G


Το Καρέ των Άσσων: Η Ιστορία του Ελληνικού Ακροβατικού Σμήνους με τα F-84 G

Ελευσίνα 1952. Η συγκρότηση της νέας Πολεμικής μας Αεροπορίας, ύστερα από την περίοδο του εμφυλίου πολέμου, η οποία άρχισε πριν ένα χρόνο, συνεχίζεται με εντατικό ρυθμό. Ιπτάμενο και τεχνικό προσωπικό καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την αφομοίωση των νέων οπλικών συστημάτων, με τα οποία εφοδιάζεται συνέχεια η ΠΑ.

Αμερικανικά ντοκουμέντα αποδεικνύουν ότι οι Τούρκοι έκαψαν τη Σμύρνη το 1922


                     Η Σμύρνη πυρπολημένη (πηγή: Γενικά Αρχεία του Κράτους - Τμήμα Σύρου)
 

Ο δρ Κωσταντίνος Χατζηδημητρίου παρουσίασε στη Μελβούρνη, για πρώτη φορά, τα αποτελέσματα της έρευνάς του σε αμερικανικά αρχεία

 Επιπλέον αποδείξεις σχετικά με το τι συνέβη στη Σμύρνη έναν αιώνα πριν θεωρείται ότι «κρύβουν» τα αμερικανικά αρχεία, τα οποία έρχονται στο φως χάρη στην έρευνα επιστημόνων της διασποράς. Έτσι, νέα στοιχεία έρχεται να προσθέσει και ο δρ Κωσταντίνος Χατζηδημητρίου, επισκέπτης καθηγητής του Αυστραλιανού Ινστιτούτου Μακεδονικών Σπουδών και αποδέκτης του 2023 Christos Mantzios Visiting Scholar Award.

Η βαρβαρότητα της Χαμάς δοκιμάζει τα όρια της Αριστεράς


 Μάριος Πούλλαδος

H εβδόμη Οκτωβρίου 2023 αποτελεί μια μαύρη μέρα στην ιστορία του Ισραήλ-Παλαιστίνης. Από την πρώτη στιγμή, οι βαρβαρότητες της ισλαμικής Χαμάς καταδικάστηκαν από το σύνολο του πολιτισμένου κόσμου. Όχι, όμως, και απ’ όλους. Υπήρξαν εκείνες οι πολιτικές δυνάμεις, αναλυτές και ακαδημαϊκοί κυρίως της Αριστεράς, οι οποίοι επέλεξαν να κρατήσουν αρχικά αποστάσεις περιμένοντας τη βίαιη αντίδραση του Ισραήλ για να αρχίσουν τα «whataboutism». Όταν δηλαδή τους ρωτούσαν για τη βία της Χαμάς ακολούθησαν την τακτική της απάντησης σε μια κατηγορία κάνοντας μια αντικατηγορία ή μετατοπίζοντας τη συζήτηση αλλού.

Η Χαμάς επιδιώκει μια θανάσιμη σύγκρουση πολιτισμών - Επιδιώκουν συνειδητά έναν πόλεμο μέχρις εσχάτων.

Οι μουλάδες που σχεδίασαν κι οργάνωσαν τις επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ όχι απλώς είχαν προβλέψει, αλλά επεδίωκαν την κλιμάκωση και τους τυφλούς κι ανελέητους βομβαρδισμούς κατοικημένων περιοχών ως αντίποινα. Επιδιώκουν συνειδητά έναν πόλεμο μέχρις εσχάτων με την εμπλοκή φίλα προσκείμενων στο Ιράν δυνάμεων σε Συρία και Λίβανο και πιθανότατα και του ίδιου του Ιράν σε επόμενη φάση.

Στις πόσες «ακροβασίες» καίγεται ο Ερντογάν


Του Νίκου Μελέτη από το liberal.gr

Τα όρια της πολιτικής ισορροπιών και ακροβασιών του, αγγίζει ο Τ. Ερντογάν και αντιλαμβανόμενος πλέον ότι η πολιτική που υιοθέτησε στη σύγκρουση της Γάζας απειλεί να τον οδηγήσει σε πλήρη ρήξη των σχέσεων με τη Δύση, προσπαθεί να θολώσει τα νερά, κάνοντας ένα βήμα πίσω στο θέμα της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Ο Τούρκος ηγέτης μετά τον πόλεμο της Ουκρανίας όπου επέμεινε να πατά σε δυο βάρκες και ενώ όλη η Δύση υφίσταται τις συνέπειες του πολέμου, η Τουρκία να επωφελείται και από τις δυο αντιμαχόμενες πλευρές και να παραμένει προνομιακός συνομιλητής του Β. Πούτιν, θεώρησε ότι η κρίση στη Γάζα αποτελεί μια χρυσή ευκαιρία για τον ίδιο και το όραμα το οποίο έχει για την Τουρκία.

Τατάρ: Η τριάδα «μητέρα, μικρή και γαλάζια πατρίδα» μας κάνει ισχυρότερους


Η τριάδα «μητέρα πατρίδα», «μικρή πατρίδα» και «γαλάζια πατρίδα», μας έχει καταστήσει θεμελιωδώς ισχυρότερους, δήλωσε ο Ερσίν Τατάρ.

Υποστήριξε ότι «στην Ανατολική Μεσόγειο, με τα δικαιώματά μας, με το δίκαιό μας, με την εθνική μας κυριαρχία, με τις εθνικές μας αξίες και τα εθνικά μας συμφέροντα, θα είμαστε ισχυροί τόσο στις θάλασσες όσο και στον εναέριο χώρο». 

Σε διάλεξη στο Πανεπιστήμιο Afyon Kocatepe (AKU) με θέμα «Η Κύπρος και το μέλλον της υπό το φως των υφιστάμενων προβλημάτων», ο Τ/κ ηγέτης δήλωσε ότι ο νέος αιώνας της Τουρκίας θα είναι επωφελής για όλους και πως θα γίνει ακόμη πιο ισχυρός. Δηλώνοντας ότι η Τουρκία θα είναι η ελπίδα των τουρκικών κρατών με τις ισχυρές δυνατότητές της, ο Ερσίν δήλωσε ότι «και τα τουρκογενή κράτη είδαν επίσης τη Δημοκρατία της Τουρκίας ως μια ‘μητέρα πατρίδα’ στο κέντρο».

Ανάθεση σύμβασης για 29 γυροπυξίδες πλοίων επιφανείας και υποβρυχίων


Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Η Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών & Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) του ΥΠΕΘΑ, ανακοίνωσε σήμερα την υπογραφή στις 16 Οκτωβρίου της υπ’ αριθ. 012Β/23 Σύμβασης (Διαγωνισμός υπ’ αριθ. 2/22), για την Προμήθεια είκοσι εννέα (29) Γυροπυξίδων Πολεμικών Πλοίων Επιφανείας και Υποβρυχίων. Η σύμβαση ανατέθηκε στην εταιρεία ΑΤΕΣΕ Α.Ε.

Το υποπρόγραμμα είχε τεθεί υπ’ όψιν σε ενημέρωση της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής προ τριετίας, στις 25 Νοεμβρίου 2020. Η ενεργοποίηση του προγράμματος από το ΓΕΝ έγινε στις 9 Μαρτίου 2022 και η ΓΔΑΕΕ προκήρυξε τον σχετικό διαγωνισμό στις 30 Μαρτίου με πρόβλεψη αποσφραγίσεως των προσφορών στις 2 Ιουνίου.

Υπουργείο Εθνικής Άμυνας: Οι σχέσεις Ελλάδας-Ινδίας στον αμυντικό τομέα αναβαθμίζονται συνεχώς, η εν λόγω χώρα έχει τεθεί σε υψηλή προτεραιότητα

Die Welt: “Ιστορία από άλλον πλανήτη” η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας



Με «ιστορία από έναν άλλον πλανήτη» παρομοιάζει η γερμανική εφημερίδα Die Welt την επάνοδο της οικονομίας της Ελλάδας.

«Ενώ πολλές χώρες παγκοσμίως υποφέρουν από τα υψηλά χρέη και οι επενδυτές πωλούν αμερικανικά ομόλογα φοβούμενοι τις δημοσιονομικές εξελίξεις, η Ελλάδα έχει βρει τον δρόμο της προς την έξοδο από τη δημοσιονομική δυσπραγία», αναφέρει μετά και την επιστροφή της χώρας μας στην επενδυτική βαθμίδα από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor's.

Γ. Κώτσηρας: Σταθερή, υπεύθυνη και άμεση η θέση της Ελλάδας για την κρίση στη Μ. Ανατολή


Με τη «σταθερή, υπεύθυνη και άμεση θέση» που έλαβε η Ελλάδα σε σχέση με την κρίση στο Ισραήλ και τη Μέση Ανατολή «έχει ενισχύσει το διπλωματικό της κεφάλαιο και μπορεί και έχει λόγο και ρόλο», ανέφερε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κώτσηρας, μιλώντας σήμερα στην ΕΡΤ.

Γάζα: Ο Μακρόν ανακοίνωσε την αποστολή ενός πλωτού νοσοκομείου του γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού


Την αποστολή ενός πλοίου του γαλλικού πολεμικού ναυτικού στη Λωρίδα της Γάζας, με στόχο να συνδράμει το έργο των νοσοκομείων της περιοχής, ανακοίνωσε σήμερα από την Αίγυπτο, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, ο Εμανουέλ Μακρόν. Σύμφωνα με τον Γάλλο πρόεδρο αυτό το πλωτό νοσοκομείο θα αποπλεύσει από το λιμάνι της Τουλόν μέσα στις επόμενες 48 ώρες.

Δένδιας: Η Ελλάδα επιδιώκει την εμπέδωση της σταθερότητας και της ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο


Στην Ανατολική Μεσόγειο, η Ελλάδα, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, επιδιώκει την εμπέδωση της σταθερότητας, της ασφάλειας και την διαμόρφωση συνθηκών οικονομικής ανάπτυξης, δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, σήμερα, Τρίτη 24 Οκτωβρίου, στην 27η συζήτηση στρογγυλής τραπέζης του Economist, στο Λαγονήσι. Ο κ. Δένδιας συμμετείχε στην θεματική ενότητα «Άμυνα και Ασφάλεια στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

Γιατί τρελάθηκε ο Ερντογάν με τα αμερικανικά αεροπλανοφόρα στην Ανατολική Μεσόγειο και γιατί σύμβουλός του εμπλέκει την Ελλάδα

Γιατί ο σύμβουλος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σημειώνει πως η συγκεκριμένη κίνηση των Αμερικανών είναι ξεκάθαρη στήριξη στην Ελλάδα.

Διονύσης Αντωνέλλος

Απάντηση Ισραήλ στον Ερντογάν: Η Χαμάς χειρότερη από το Ισλαμικό Κράτος


Το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ αποδοκίμασε κατηγορηματικά τις δηλώσεις που έκανε νωρίτερα σήμερα ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος χαρακτήρισε τα μέλη της ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς «απελευθερωτές που προστατεύουν τη γη τους».

Με μόλις 7 λέξεις ο Ερντογάν διάλεξε στρατόπεδο: Θέτει οριστικά εαυτόν εκτός Δύσης και πορεύεται προς το… άγνωστο με άγνωστες συνέπειες


Ο ισλαμιστής ηγέτης της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν και η σύζυγός του Εμινέ στη σκάλα του προεδρικού αεροπλάνου Φωτογραφία από την Τουρκική Προεδρία

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ξεκαθάρισε μετά από «κρυφτό» πολλών ετών τη θέση του. Θέτει εαυτόν εκτός Δύσης και πορεύεται με τον άξονα που καλεί σε ολοκληρωτικό πόλεμο και εξάλειψη του Ισραήλ και των δυτικών του συμμάχων.

Υπερασπιστής της Χαμάς ο Ερντογάν: Είναι ομάδα απελευθερωτών που προστατεύουν τη γη τους


Άλλη μια δήλωση που προκαλεί και φέρνει την Τουρκία στο αντίπαλο στρατόπεδο με τη Δύση έκανε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος είπε ότι η Χαμάς είναι «ομάδα απελευθερωτών που προστατεύουν τη γη τους».

ΗΠΑ: Βουλευτές ζητούν από τον Μπλίνκεν να απαιτήσει από την Τουρκία τη διακοπή των σχέσεων με τη Χαμάς


Την άμεση ανάγκη οι ΗΠΑ να ασκήσουν πίεση στην Τουρκία προκειμένου να σταματήσει να στηρίζει τις τρομοκρατικές δραστηριότητες της Χαμάς, εκφράζουν Αμερικανοί νομοθέτες σε δικομματική επιστολή που στέλνουν στον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.

Ιταλικές υπηρεσίες πληροφοριών: Οι επικεφαλής των επιθέσεων τζιχαντιστών είναι στο Κόσοβο


Οκτώβριος 25, 2023. Ελλάδα.

Οι ιταλικές υπηρεσίες πληροφοριών δημοσίευσαν έκθεση σύμφωνα με την οποία υπάρχουν τουλάχιστον 20 πυρήνες τζιχαντιστών στα Βαλκάνια , μεταξύ των οποίων ξεχωρίζει η ομάδα «Balkan Lions», της οποίας οι «επικεφαλής» βρίσκονται στο Κόσοβο και πυρήνες στην Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, αναφέρει το RTV.

Γερμανία: Χειροπέδες σε Ισλαμιστή που ετοιμαζόταν να αιματοκυλίσει συγκέντρωση

Η γερμανική αστυνομία απέτρεψε το χτύπημα με την έγκαιρη σύλληψη του παραλίγο δράστη, ο οποίος μάλιστα είναι σεσημασμένος.

Αίγυπτος: Επίδειξη δύναμης από τον στρατό, παρουσία του προέδρου Σίσι [vids,pics]


Ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι, επιθεώρησε σήμερα δεκάδες πολεμικά αεροσκάφη, άρματα μάχης και άλλο στρατιωτικό υλικό κατά την διάρκεια ασκήσεων στο δυτικό άκρο της χερσονήσου του Σινά, περίπου 215 χλμ από τα σύνορα με τη λωρίδα της Γάζας.

Η Λιβύη κόβει το πετρέλαιο στις χώρες που στηρίζουν το Ισραήλ: Καλεί τους πρεσβευτές τους να εγκαταλείψουν τη χώρα


Μαρία Ζαχαράκη
Ανταποκρίτρια στην Τουρκία

Το κοινοβούλιο της Λιβύης ζήτησε να σταματήσουν οι εξαγωγές πετρελαίου προς τους υποστηρικτές του Ισραήλ εν μέσω ανηλεών αεροπορικών επιδρομών στη Λωρίδα της Γάζας.

Τι λύση βλέπει τώρα εκείνος που απέσυρε το Ισραήλ από τη Γάζα το 2005


Του Marc Champion

Ρωτήστε τον πρώην πρωθυπουργό του Ισραήλ Εχούντ Ολμέρτ εάν το σχέδιο που οδήγησε το 2005 για την απόσυρση των ισραηλινών στρατευμάτων και εποίκων από τη Λωρίδα της Γάζας ήταν μια προσπάθεια να προωθηθεί η δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους δίπλα στο Ισραήλ ή να αποφευχθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο - και η απάντηση είναι ένα είδος λεκτικού "σοκ και δέους".

Σοβαρά, η Χαμάς δεν αντιπροσωπεύει τους Παλαιστίνιους; Ιδού…


Σε μια σειρά δηλώσεων μετά τη σφαγή της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι η Χαμάς δεν εκπροσωπεί όλο τον παλαιστινιακό λαό. «Νομίζω ότι το Ισραήλ κατανοεί ότι μια σημαντική μερίδα του παλαιστινιακού λαού δεν συμμερίζεται τις απόψεις της Χαμάς και της Χεζμπολάχ», δήλωσε ο Μπάιντεν σε συνέντευξή του στο CBS. Ο ισχυρισμός του Μπάιντεν επαναλήφθηκε από τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος είπε στον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντουλάχ και στον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς ότι η Χαμάς δεν εκπροσωπεί τον παλαιστινιακό λαό.

Οι όμηροι της υπόγειας «πολιτείας» της Χαμάς συγκρατούν το Ισραήλ από το επόμενο βήμα: Στρατηγός των αμερικανικών SOF με εμπειρία από Ιράκ και Αφγανιστάν στο Τελ Αβίβ


Ο πρωθυπουργός Νετανιάχου μαζί με στελέχη ειδικών επιχειρήσεων που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή στην Γάζα. Ο πρωθυπουργός λίγες ώρες πριν εμφανίστηκε σε συνέντευξη τύπου μαζί με τον υπουργό άμυνας και τον αρχηγό του IDF σε μια προσπάθεια να αμβλύνουν όλα εκείνα που λέγονται περί ρήγματος στην κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης. Πηγή: Χ πρωθυπουργού Ισραήλ (https://twitter.com/netanyahu)

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ//HELLAS JOURNAL, Αθήνα

Όσο οι όμηροι παραμένουν δεκάδες μέτρα κάτω από το έδαφος, κρατούμενοι στην υπόγεια «πολιτεία» των τρομοκρατών της Χαμάς, τόσο οι Ισραηλινοί αλλά και οι μεγάλοι παίκτες της Δύσης θα κρατούν το χειρόφρενο της χερσαίας επέμβασης.

Σημείωμα-φρίκη βρέθηκε σε νεκρό ένοπλο της Χαμάς: Καλούσε σε αποκεφαλισμούς και αφαίρεση καρδιών των Εβραίων


Αρρωστημένο σημείωμα που βρέθηκε στο πτώμα ενόπλου της Χαμάς

Ένα χειρόγραφο σημείωμα που βρέθηκε στο σώμα ενός ενόπλου της Χαμάς ενθάρρυνε τους τα μέλη της να αποκεφαλίζουν κεφάλια και να αφαιρούν τις καρδιές και τα συκώτια των θυμάτων τους, δήλωσε ο στρατός του Ισραήλ.

IDF: Βήμα-βήμα ο σχεδιασμός και οι εντολές που έλαβαν οι τρομοκράτες της Χαμάς


Οι πληροφορίες συνελέγησαν από φυλλάδια οδηγιών που έφεραν πάνω τους μέλη της Χαμάς τα οποία συμμετείχαν στην επίθεση και δείχνουν το επίπεδο σχεδιασμού

Μυστικά τηλέφωνα στα τούνελ: Πώς η Χαμάς έκρυψε την επίθεση στο Ισραήλ από τη Μοσάντ

Παλαιστίνιοι μαχητές στέκονται πάνω από είσοδο των τούνελ της Γάζας (Photo by Abed Rahim Khatib/Anadolu Agency via Getty Images)

Ο μικρός πυρήνας της Χαμάς που σχεδίασε την επίθεση στο Ισραήλ επικοινωνούσε μυστικά για δύο χρόνια μέσω ενσύρματων τηλεφώνων, τοποθετημένων μέσα στα τούνελ κάτω από τη Γάζα, και για αυτό τα σχέδιά τους δεν έγιναν αντιληπτά από την Μοσάντ.

IDF: «Καθυστερήσαμε την επέμβαση κατά της Χαμάς αλλά γίναμε πιο φονικοί», δηλώνει αντισυνταγματάρχης


Ο αντισυνταγματάρχης  Γκιλάντ Πάστερνακ.μιλάει στη δημοσιογράφο του Sky News
Photo: Youtube

Πόλεμος στο Ισραήλ: Οι Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ δηλώνουν βέβαιες για την απελευθέρωση των ομήρων

Το Ισραήλ ανέκρουσε θαλάσσια εισβολή της Χαμάς – Στόχος ήταν το κιμπούτς Ζικίμ


Δείτε το βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα ο ισραηλινός στρατός

Τον Αιγύπτιο πρόεδρο Σίσι συναντά σήμερα ο Μακρόν στο Κάιρο


Νέο ταξίδι για τον Γάλλο πρόεδρο μία ημέρα αφότου επισκέφθηκε το Ισραήλ, όπου εξέφρασε την «πλήρη αλληλεγγύη» της χώρας του στο Τελ Αβίβ μετά την επίθεση της Χαμάς.

LIVE: Κλιμακώνεται η βία στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου - Πλήγματα και στη Συρία


Οκτώ φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια εισήλθαν το βράδυ της Τρίτης στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας από το μεθοριακό πέρασμα της Ράφα στα σύνορα με την Αίγυπτο, όπως ανακοίνωσε η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος.

Δυνάμεις των ΗΠΑ σε Ιράκ και Συρία στόχος 13 επιθέσεων μέσα σε μια εβδομάδα


Αμερικανικές δυνάμεις έγιναν στόχος τουλάχιστον 13 επιθέσεων με drones ή ρουκέτες την τελευταία εβδομάδα στο Ιράκ και στη Συρία, ανακοίνωσε χθες Τρίτη το Πεντάγωνο.