Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2023

Οι όμηροι της υπόγειας «πολιτείας» της Χαμάς συγκρατούν το Ισραήλ από το επόμενο βήμα: Στρατηγός των αμερικανικών SOF με εμπειρία από Ιράκ και Αφγανιστάν στο Τελ Αβίβ


Ο πρωθυπουργός Νετανιάχου μαζί με στελέχη ειδικών επιχειρήσεων που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή στην Γάζα. Ο πρωθυπουργός λίγες ώρες πριν εμφανίστηκε σε συνέντευξη τύπου μαζί με τον υπουργό άμυνας και τον αρχηγό του IDF σε μια προσπάθεια να αμβλύνουν όλα εκείνα που λέγονται περί ρήγματος στην κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης. Πηγή: Χ πρωθυπουργού Ισραήλ (https://twitter.com/netanyahu)

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ//HELLAS JOURNAL, Αθήνα

Όσο οι όμηροι παραμένουν δεκάδες μέτρα κάτω από το έδαφος, κρατούμενοι στην υπόγεια «πολιτεία» των τρομοκρατών της Χαμάς, τόσο οι Ισραηλινοί αλλά και οι μεγάλοι παίκτες της Δύσης θα κρατούν το χειρόφρενο της χερσαίας επέμβασης.

Οι περίπου 218 κρατούμενοι της Χαμάς, εκτιμούν στρατιωτικές πηγές, ίσως αποτελούν τον κρίκο «ασφαλείας» την παρούσα στιγμή, ανάμεσα στην υφιστάμενη κατάσταση όπου επικρατούν τ’ αεροπορικά σφυροκοπήματα της ισραηλινής αεροπορίας, οι ομοβροντίες του πυροβολικού και μικρής κλίμακας χερσαίες επεμβάσεις ειδικών επιχειρήσεων, από μια διευρυμένη επιχείρηση του Ισραήλ στο έδαφος της Γάζας με χτυπήματα από ξηρά, θάλασσα και αέρα.

Υπάρχουν πολλές εκτιμήσεις πως όσο διαρκεί η ομηρία των Ισραηλινών αλλά και των διπλής υπηκοότητας πολιτών, η διευρυμένη επίθεση των ισραηλινών δεν θα συμβεί ή ότι γίνει θα είναι περιορισμένο και σχετικά στοχευμένο. Στην περίπτωση που οι συνθήκες της κρίσης φτάσουν στο σημείο «μηδέν» και πεισθεί η Χαμάς να δώσει τους ομήρους πίσω στο Τελ Αβίβ, τότε θα ηχήσουν τα τύμπανα του πολέμου, που ίσως ο ήχος τους ξεπεράσει τα σύνορα του Ισραήλ.

Η μαρτυρία μάλιστα της ηλικιωμένης γυναίκας που περιέγραψε τον τόπο κράτησης, τις συνθήκες και το γεγονός ότι βρίσκονταν κάτω από το έδαφος μέσα στα τούνελ ανεβάζει σημαντικά τον βαθμό δυσκολίας για οποιαδήποτε επιχείρηση απεγκλωβισμού από τις Ισραηλινές δυνάμεις.

Οι δυσάρεστες σήραγγες…

Η «πόλη», κάτω από τις πόλεις και τους οικισμούς της Λωρίδας της Γάζας δεκαετίες ήταν το μεγάλο στοίχημα ασφαλείας των Ισραηλινών υπηρεσιών, που παρά την τεχνογνωσία που έχουν αποκτήσει, ουδέποτε κατάφεραν να εκπορθήσουν τους τρομοκράτες που διαβιούν μέσα σε αυτές τις στοές, οι οποίες είναι ταυτόχρονα σπίτια των μελών της Χαμάς, οπλαποθήκες, κέντρα διοίκησης, διοικητικής μέριμνας, αλλά και έξοδοι ασφαλείας.

Και είναι σαφές ότι εφόσον υπάρξει χερσαία επέμβαση, η ύπαρξη των τούνελ είναι η δύσκολη εξίσωση για την εξόντωση τους, καθώς από εκεί τα μέλη της Χαμάς μπορούν να επιφέρουν δυσάρεστα πλήγματα στις Ισραηλινές δυνάμεις που θα προχωρούν εντός της Γάζας.

Το πότε κατασκευάστηκαν, γιατί διατηρήθηκαν και διευρύνθηκαν αυτές οι σήραγγες της Χαμάς, το πως συνεχίστηκε και δεν υπήρξε εμπόδιο στον περαιτέρω εξοπλισμό, είναι ερωτήματα που οφείλουν οι υπηρεσίες ασφαλείας και η κυβέρνηση του Ισραήλ, ν’ απαντήσει στους Ισραηλινούς πολίτες που δέχτηκαν την επίθεση των τρομοκρατών την 7η Οκτωβρίου.

Πάντως δεν θεωρείται τυχαίο ότι στο Τελ Αβίβ και στο επιχειρησιακό κέντρο του IDF κατέφτασε Στρατηγός των SOF από τις ΗΠΑ. Ο συγκεκριμένος ήταν επικεφαλής σε εκατοντάδες κινήσεις που είχαν γίνει από τμήματα ειδικών επιχειρήσεων τόσο στο Ιράκ, όσο και στο Αφγανιστάν. Ο ίδιος έχει ξεχωριστή τεχνογνωσία στην αντιμετώπιση απειλών σ’ ένα δαιδαλώδες περιβάλλον των σηράγγων, όπως αυτές που διαθέτει η Χαμάς.

Τα διαρκή χτυπήματα της αεροπορίας και του πυροβολικού έχουν μετατρέψει την βόρεια Γάζα σε μια απέραντη χωματερή τσιμέντου. Και εκεί πάνω στην οριογραμμή οι δύο πλευρές προετοιμάζονται για έναν πολύμορφο πόλεμο μακράς διαρκείας.

Πολίτης – οπλίτης, αλλά…

Την ίδια ώρα, λίγο πιο πίσω, είτε σε στρατόπεδα είτε σε χώρους διασποράς, οι έφεδροι συνεχίζουν την fast track εκπαίδευση ώστε να επανέλθουν σε μάχιμη κατάσταση. Οι περίπου 300.000 άνδρες και γυναίκες εξ εφεδρείας δεν προέρχονται από τη δεξαμενή των στρατεύσιμων που πήραν πρόσφατα απολυτήριο από τον στρατό. Εχουν αποστρατευθεί εδώ και αρκετό διάστημα.

Εκατοντάδες είναι αυτοί που άφησαν τις δουλειές τους και ταξίδεψαν στην χώρα τους για να ενταχθούν και πάλι στον στρατό ώστε να πολεμήσουν κατά της τρομοκρατίας. Οι επαγγελματίες γνωρίζουν ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι δυνατό από τη μια μέρα στην άλλη να γίνουν και πάλι μαχητές, παρά το γεγονός πως ως έφεδροι είχαν υπηρετήσει 32 μήνες.

Κατά συνέπεια τα στάδια της επαναφοράς έχουν ορισμένα βήματα μέχρι να δοθεί και γι’ αυτούς το πράσινο φως της επιχειρησιακής ετοιμότητας.

Η επιστροφή σε αυτή την ετοιμότητα απαιτεί ένα εύλογο χρονικό διάστημα και αποτελεί έναν ακόμη λόγο που το Ισραήλ δείχνει ιδιαίτερη υπομονή έως ότου έρθει η ώρα για το επόμενο βήμα, από το οποίο κυβέρνηση και ένοπλες δυνάμεις είναι βέβαιο πως δεν μπορούν να ξεφύγουν.

ΠΗΓΗ https://hellasjournal.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου