Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2023

Αίγυπτος: Επίδειξη δύναμης από τον στρατό, παρουσία του προέδρου Σίσι [vids,pics]


Ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι, επιθεώρησε σήμερα δεκάδες πολεμικά αεροσκάφη, άρματα μάχης και άλλο στρατιωτικό υλικό κατά την διάρκεια ασκήσεων στο δυτικό άκρο της χερσονήσου του Σινά, περίπου 215 χλμ από τα σύνορα με τη λωρίδα της Γάζας.

Η άσκηση της 4ης Τεθωρακισμένης Μεραρχίας του 3ου Πεδίου Στρατού των αιγυπτιακών Ενόπλων Δυνάμεων στην πόλη του Σουέζ, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των εορτασμών για την 50η επέτειο της νίκης του Οκτωβριανού Πολέμου (Πόλεμος του Γιομ Κιπούρ 1973).

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος δήλωσε ότι η χώρα του διαδραματίζει «πολύ θετικό ρόλο» προσπαθώντας να αποκλιμακώσει και να βρει μια διπλωματική λύση στη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Η Αίγυπτος έχει αναλάβει ενεργό ρόλο στις διαπραγματεύσεις για την πρόσβαση σε βοήθεια για τους ανθρώπους στη Γάζα μέσω του περάσματος της Ράφα, το οποίο μοιράζεται με τη Γάζα, καθώς και στις διαπραγματεύσεις για απελευθέρωση ομήρων, ενώ υποστηρίζει την κατάπαυση του πυρός στη σύγκρουση.

«Είναι πολύ σημαντικό όταν έχεις αυτού του είδους τη δύναμη να τη χρησιμοποιείς λογικά, σοφά και ώριμα και να μην κάνεις υπέρβαση και να έχεις ψευδαισθήσεις για τη δύναμή σου», είπε ο Σίσι, αναφερόμενος στις εσωτερικές εκκλήσεις προς την Αίγυπτο να εμπλακεί στην σύγκρουση.

«Έχετε αυτή την ικανότητα να υπερασπιστείτε τον εαυτό σας… μην αφήσετε ποτέ τον θυμό ή τη θέρμη να σας κάνει να κάνετε υπέρβαση», πρόσθεσε.

Ο Σίσι δήλωσε ότι η στρατιωτική άσκηση προοριζόταν για εκδηλώσεις για την 50ή επέτειο του πολέμου κατά του Ισραήλ του 1973 που ξεκίνησε στις 6 Οκτωβρίου, αλλά είχε αναβληθεί λόγω της σύγκρουσης.

Σε μια ειρηνευτική σύνοδο στο Κάιρο το Σάββατο, στην οποία συμμετείχε και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Σίσι προειδοποίησε για οποιαδήποτε κίνηση του Ισραήλ να εκτοπίσει τους κατοίκους της Γάζας στη χερσόνησο του Σινά της Αιγύπτου, λέγοντας ότι «η διάλυση της παλαιστινιακής υπόθεσης χωρίς δίκαιη λύση δεν θα συμβεί και σε καμία περίπτωση δεν θα συμβεί ποτέ σε βάρος της Αιγύπτου».

Στην άσκηση έκαναν την πρώτη τους εμφάνιση και τα νέα πυροβόλα του αιγυπτιακού στρατού, K9, τα οποία αγόρασε το 2022 από τη Νότια Κορέα.

H Aίγυπτος θα αποκτήσει 200 συστήματα πυροβολικού, μαζί με άλλα οχήματα υποστήριξης, σε μία συμφωνία αξίας 1,7 δις δολαρίων.

Με πληροφορίες από: Reuters

ΠΗΓΗ https://www.onalert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου