Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2016

Η απελευθέρωση της Χίου σαν σήμερα 11 Νοεμβρίου 1912 - ΦΩΤΟ Ντοκουμέντο

Η απελευθέρωση της Χίου ήταν επεισοδιακή, ακατανόητη κι εξελίχθηκε σε αιματηρή σε μία περίοδο που οι Οθωμανοί, υποχωρούσαν ή παραδίνονταν σε όλα τα μέτωπα.

Το 1912 ο ελληνικός στρατός απελευθερώνει τη Μακεδονία και την Ήπειρο και στη συνέχεια το Γενικό Επιτελείο Στρατού αποφασίζει την απελευθέρωση των νησιών του Αιγαίου. Είχαν προηγηθεί ενέργειες διαφόρων Χιωτών, που είχαν έρθει σε επαφή με τον πρωθυπουργό Ελευθέριο Βενιζέλο, για να του ζητήσουν βοήθεια για να απελευθερωθούν.

Ανακαλύφθηκε τι συνέβη μετά την έκρηξη και τι προκάλεσε το καταστροφικό τσουνάμι στην Σαντορίνη (Βίντεο)

Tο καταστροφικό τσουνάμι που σάρωσε το προϊστορικό Αιγαίο μετά την κατακλυσμική έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης δεν προκλήθηκε από την ταυτόχρονη κατάρρευση των τοιχωμάτων της καλδέρας, όπως πίστευαν έως τώρα οι επιστήμονες, αλλά από την τεράστια ποσότητα πυροκλαστικών ηφαιστειακών υλικών που έπεσαν απότομα μέσα στη θάλασσα.

Αυτό προκύπτει από μία νέα έρευνα Ελλήνων και άλλων επιστημόνων, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Nature Communications», με επικεφαλής την Παρασκευή Νομικού, επίκουρη καθηγήτρια Φυσικής Γεωγραφίας και Γεωλογικής Ωκεανογραφίας του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Τα στοιχεία

Οι επιστήμονες παρουσιάζουν νέα βαθυμετρικά και σεισμικά στοιχεία, τα οποία αποδεικνύουν ότι η καλδέρα δεν ήταν ανοιχτή προς τη θάλασσα κατά τη διάρκεια της κύριας φάσης της έκρηξης, αλλά πλημμύρισε με νερό, αφότου η έκρηξη είχε πια ολοκληρωθεί.

Μεγάλες Δυνάμεις και Υψηλή Χρονοστρατηγική

Του Ν. Λυγερού

Όταν εξετάζουμε τις μεγάλες δυνάμεις στο πλαίσιο της υψηλής χρονοστρατηγικής, αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχουν αλλαγές μέσα στους αιώνες, αλλά σε ακόμα μεγαλύτερη διάρκεια βλέπουμε επεκτάσεις που λειτουργούν σε σχέση με τους πυρήνες, οι οποίοι είναι διαχρονικοί. Σ’ αυτή την κατηγορία μπορούμε να βάλουμε την Ευρώπη που έχει ενσωματωμένες μέσα της άλλες μεγάλες δυνάμεις της ιστορίας, την Κίνα ως αυτοκρατορία του κέντρου, τη Ρωσία ως κυριαρχία γης και πιο πρόσφατα τις ΗΠΑ ως κυριαρχία ωκεανών. Υπάρχει, βέβαια, και η Ινδία ως υποψήφια, αλλά η δράση δεν έχει ακόμα φτάσει στο ίδιο σημείο πολυπλοκότητας και εμβέλειας. Με αυτούς τους τέσσερις πυρήνες βλέπουμε πρώτα τη δράση της Τοποστρατηγικής σε υψηλό επίπεδο, που εξηγεί μάλιστα μερικά νοητικά σχήματα της γεωστρατηγικής σε επίπεδο σχέσεων.

Δεν τα κατάφερε να βγει η Χίλαρι πρόεδρος και ετοιμάζουν την ... Τσέλσι

Μπορεί η Χίλαρι να μην τα κατάφερε να βγει πρόεδρος των ΗΠΑ από ότι φαίνεται όμως γι αυτή τη δουλειά ετοιμάζουν την Τσέλσι

Παρόλο που ορισμένοι μελετητές έσπευσαν να επιβεβαιώσουν τον θάνατο της «πολιτικής δυναστείας» των Κλίντον, μπορεί τελικά η ιστορία να τους διαψεύσει, αφού σύμφωνα με πηγές της εφημερίδας New York Post η 36χρονη κόρη του πρώην προέδρου και της πρώην ΥΠΕΞ των ΗΠΑ έχει ήδη αρχίσει να προετοιμάζεται για τη στιγμή που θα διεκδικήσει μια θέση στο Κογκρέσο.

Η Ιταλία αφαίρεσε την σημαία της ΕΕ από τις εμφανίσεις των κυβερνητικών αξιωματούχων - ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ Ν.ΤΡΑΜΠ (Βίντεο)

Του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου
Από το pronews
 
Xθες το βράδυ ο Ιταλός πρωθυπουργός Μ.Ρέντσι μίλησε μέσω Facebook επιλέγοντας ως φόντο μόνο την ιταλική σημαία χωρίς εκείνη της ΕΕ, όπως συνέβαινε μέχρι τώρα σαφέστατα πιάνοντας τον «παλμό» που έφερε στον κόσμο η εκλογή Ν.Τραμπ.
Τέρμα η Παγκοσμιοποίηση, τέρμα οι διεθνείς υπερεθνικοί οργανισμοί που δεν ρωρούν τους λαούς για το μέλλον τους.

Καιρός: Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης! Πού θα «χτυπήσουν» σε λίγες ώρες ακραία φαινόμενα

Καιρός: Ραγδαία επιδείνωση του καιρού τις επόμενες ώρες – Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης από την ΕΜΥ – Έρχονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες, χαλαζοπτώσεις και θυελλώδεις άνεμοι – Πού και πότε θα «χτυπήσουν» τα φαινόμενα
Ραγδαία επιδείνωση αναμένεται να παρουσιάσει ο καιρός από σήμερα και από τα βορειοδυτικά. Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού που εξέδωσε το μεσημέρι της Παρασκευής (11/11/2016) η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) κύρια χαρακτηριστικά του νέου κύματος κακοκαιρίας θα είναι οι κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες, οι οποίες πιθανώς θα συνοδεύονται τοπικά από χαλαζοπτώσεις, κι οι θυελλώδεις άνεμοι που πιθανώς πρόσκαιρα θα φτάσουν τα 8 μποφόρ.

ΔΝΤ: «Τυράκι» η ελάφρυνση χρέους και…φάκα το νέο μνημόνιο

«ΑΙΜΑΤΗΡΟ» ΤΟ ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ – ΤΟ ΔΝΤ ΠΕΤΑΞΕ ΤΙΣ …ΜΑΣΚΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕ ΤΙΣ ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ – ΗΞΕΙΣ ΑΦΗΞΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Πολύ ακριβά θα πληρώσει η Ελλάδα το τίμημα για απομείωση του χρέους, καθώς το κόστος θα είναι ένα τέταρτο μνημόνιο.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση αμήχανη βλέπει το αφήγημά της να διαλύεται και προσπαθεί να «ξορκίσει» αυτή την εξέλιξη.

Νέες απειλές Ερντογάν: Η Ευρώπη δεν θα ξέρει τι να κάνει με 3 εκατ. πρόσφυγες - Σε συνέντευξη στο Al Jazeera

Η επιθετική πολιτική του Τούρκου προέδρου, η έκθεση της Κομισιόν και οι συνέπειες για την Ελλάδα σε περίπτωση κατάρρευσης της συμφωνίας ΕΕ-Άγκυρας

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απειλεί και πάλι με ακύρωση της συμφωνίας που έχει συνάψει για το Προσφυγικό με την Ευρωπαϊκή Ένωση, λέγοντας πως αν ανοίξουν τα σύνορα της Τουρκίας, η Ευρώπη δεν θα ξέρει τι να κάνει με 3 εκατ. πρόσφυγες, που θα εισέλθουν στο έδαφός της.

Μήνυμα Παυλόπουλου στα Σκόπια: Η Μακεδονία είναι μία και είναι Ελληνική - Δηλώσεις από τη μακεδονική πόλη

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έστειλε ηχηρό μήνυμα με αφορμή την 104η επέτειο από την απελευθέρωση της Καστοριάς, χρησιμοποιώντας μία φράση του Κωνσταντίνου Καραμανλή
Την ανάγκη εθνικής ενότητας γιατί «κάθε διχασμός είναι μαχαίρι στην καρδιά της πατρίδας», επισήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος έκανε αναφορά στον εμφύλιο πόλεμο και τις συνέπειές του, κατά την ομιλία του στην επίσημη δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό της Καστοριάς. Ταυτόχρονα έστειλε σαφές μήνυμα προς τα Σκόπια με τη φράση «η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική».