Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2024

Η επιτύμβια στήλη του Σωκράτους


Η Διεθνής Ημέρα Μητρικής Γλώσσας καθιερώθηκε από τη Γενική Συνέλευση της UNESCO και εορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Φεβρουαρίου.

Μάχη του Μπιζανίου: Ο υπερκερωτικός ελιγμός με παραπλάνηση που απελευθέρωσε τα Ιωάννινα


Σαν σήμερα, στις 21 Φεβρουαρίου 1913, ο ελληνικός Στρατός κυριεύει το οχυρωμένο Μπιζάνι και απελευθερώνει τα Γιάννενα από τους Τούρκους. 

Poor Things: Εύπεπτο woke μανιφέστο


του Γιάννη Ξένου από το Άρδην τ. 128

Για τη νέα ταινία του Γιώργου Λάνθιμου θα διαβάσετε στο τεύχος 128 του Άρδην αναλυτική κριτική του Κ. Μπλάθρα, δεν μπορούμε όμως να μην εστιάσουμε στους λόγους για τους οποίους η ταινία τυγχάνει, από ένα κομμάτι των κριτικών και του κοινού, αποθεωτικής αποδοχής και θεωρείται από τα φαβορί των Όσκαρ. 

Πώς ο αγώνας για την Ένωση κατάντησε τελικά τραγελαφική δοτή «ανεξαρτησία»


*της Φανούλας Αργυρού

Κύπρος ενωμένη, δημοκρατική με ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ

Στις 19 Φεβρουαρίου 2024 θα έχουμε ακόμα μια επέτειο σημαντική στην ιστορία αυτής της μικρής, πολυβασανισμένης πατρίδας. Τη συμφωνία για μια υπό τύπο Δημοκρατία με ένα Σύνταγμα γραμμένο από τους αποικιοκράτες Βρετανούς και τον συντάκτη του σχεδίου «Επανάκτησης της Κύπρου» του 1956, Τούρκο συνταγματολόγο (και για λίγο και Πρωθυπουργό της Τουρκίας) Δρα Νιχάτ Ερίμ, προ-αποφασισμένο στην αποτυχία…

Η Πρωτοβουλία «Παγκύπρια Κινητοποίηση για την Ελευθερία της Κύπρου» επέδωσε επιστολή στην Κουεγιάρ


Eπιστολή προς την ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, κ. Ολγκίν Κουεγιάρ, επέδωσε χθες η Πρωτοβουλία «Παγκύπρια Κινητοποίηση για την Ελευθερία της Κύπρου».

Ο ΣΤ Κλάδος και η ΔΙΚΑΦΚΑ του ΓΕΕΘΑ


Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Δύο σημαντικές προσθήκες που ενισχύουν τον ρόλο του Α/ΓΕΕΘΑ επιτελικώς και επιχειρησιακώς, έχουν δρομολογηθεί τους τελευταίους μήνες στο ΥΠΕΘΑ και οι πρώτες ενδείξεις φάνηκαν με σχετικές δηλώσεις του ΥΕΘΑ Νίκου Δένδια, όσο και από τις αποφάσεις των κρίσεων ανωτάτων αξιωματικών, στις αρχές του έτους.

H φρεγάτα «Κουντουριώτης» και το υποβρύχιο «Ματρώζος» στη «DYNAMIC MANTA-24»

Το υποβρύχιο τύπου 214 "Ματρώζος" του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.ΓΕΝ

Γεωργία Γαραντζιώτη

Το Πολεμικό Ναυτικό και φέτος δίνει το «παρών» στη μεγαλύτερη ανθυποβρυχιακή άσκηση του ΝΑΤΟ με την ονομασία «Dynamic Manta-24». Στη σπουδαία συμμαχική άσκηση οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις συμμετέχουν με μια μονάδα επιφανείας, με ένα υποβρύχιο κλάσης «Παπανικολής» και μια ομάδα ανορθόδοξου πολέμου της ΔΥΚ.

Θέλει ψάξιμο! Το HMAS ANZAC θα παροπλιστεί φέτος (2024) και ένα δεύτερο πλοίο στην κατηγορία (HMAS Arunta) θα βγει για παροπλισμό το 2026


Θέλει ψάξιμο!

Το HMAS ANZAC θα παροπλιστεί φέτος (2024) και ένα δεύτερο πλοίο στην κατηγορία (HMAS Arunta) θα βγει για παροπλισμό το 2026

LCS και Constellation: Tα επόμενα βήματα και τα προαπαιτούμενα που θέτει η Αθήνα


*Του Κώστα Σαρικά

Η ανάγκη του Πολεμικού Ναυτικού  για άμεση αλλά και για μακροπρόθεσμη ενίσχυση με νέες Μονάδες Επιφανείας, επιταχύνουν τις διαδικασίες τόσο της διαπραγμάτευσης για ενδεχόμενη απόκτηση των αμερικανικών LCS όσο και για την είσοδο στο πρόγραμμα ναυπήγησης καινούργιων φρεγατών κλάσης Constellation.

Το pre project για τις επτά Constellation και οι «κόκκινες» γραμμές της Αθήνας για να μην ξεφύγει το κόστος: Θα “αγγίξει” τα 7 με 8 δισεκατομμύρια ευρώ…


Το πρόγραμμα των επτά φρεγατών Constellation μπαίνει για τα καλά στο στόχαστρο του πολεμικού ναυτικού καθώς καλείται ν’ αναγνωρίσει εγκαίρως αν όντως η Ελλάδα μπορεί να σηκώσει το πρόγραμμα αυτό. Πηγή: Hellasjournal

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ – HELLAS JOURNAL, Αθήνα

Μετά από τα νέα δεδομένα που έθεσε το υπουργείο Εθνικής άμυνας, ύστερα από την επιστολή του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού με την θετική γνωμοδότηση για την εισαγωγή της Ελλάδας στο πρόγραμμα «Constellation», το πολεμικό ναυτικό ξεκινά σταδιακά να συνομιλεί με την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Σύνοψη στόχων ΥΕΘΑ Ν. Δένδια ενώπιον της Βουλής


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, ανέφερε σήμερα, Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2024, κατά την πρωτολογία του στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, την οποία ενημέρωσε για θέματα αμυντικής πολιτικής:

Πρωθυπουργός: Ελλάδα και Ινδία βρίσκονται κοντά η μία στην άλλη από πολλές απόψεις


Η ενίσχυση και αναβάθμιση των διμερών σχέσεων σε όλα τα επίπεδα, όπως αυτή περιγράφεται και στην Κοινή Δήλωση Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης συζητήθηκε κατά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ινδό ομόλογό του Ναρέντρα Μόντι, στο Νέο Δελχί.

Συνάντηση Γ. Γεραπετρίτη με τον Ινδό ΥΠΕΞ: Κοινή βούληση διασύνδεσης ΕΕ - Ινδίας μέσω Ελλάδας


Οι ιστορικοί δεσμοί Ελλάδας-Ινδίας, καθώς και οι μεγάλες δυνατότητες συνεργασίας των δύο χωρών για την από κοινού αντιμετώπιση προκλήσεων, μεταξύ των οποίων οι επιπτώσεις της κρίσης στην Ερυθρά Θάλασσα στην ασφάλεια της διεθνούς ναυσιπλοΐας, ήταν στο επίκεντρο της συνάντησης του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, με τον Ινδό ομόλογό του, Σουμπραχμανιάμ Τζαϊσανκάρ, σήμερα (20/02) στο Νέο Δελχί, ενόψει και της αυριανής επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στην Ινδία.

Η Γαλλία βγαίνει μπροστά στους «ινδικούς δρόμους του μεταξιού»


Ο Μακρόν όρισε τον πρώην CEO της Engie ως αρχιμαέστρο για τη δημιουργία δικτύου υποδομών που θα ενισχύσουν το διεθνές εμπόριο Ευρώπης-Ασίας, παρακάμπτοντας την κινεζική πρωτοβουλία Belt and Road. Γαλλικές εταιρείες έτοιμες για δράση.

Δανία: Το αυτονόητο από υπουργό… “Υπάρχουν ΜΟΝΟ δύο φύλα” (vid.)


Συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στο κοινοβούλιο της Δανίας απάντηση στην woke κουλτούρα της ύπαρξης καμιάς 10αριάς φύλων, όπως υποστηρίζουν οι “προοδευτικοί”. 

Δένδιας στη Βουλή: Η Τουρκία δεν έχει αλλάξει τις θέσεις της - Ανησυχώ όταν δίπλα μου διατυπώνουν ισχυρισμούς εκτός Διεθνούς Δικαίου


«Ανησυχώ πάρα πολύ όταν έχω 100 εκατ. δίπλα μου που διατυπώνουν ισχυρισμούς εκτός Διεθνούς Δικαίου», τόνισε ο κος Δένδιας 

Του Γιάννη Ανυφαντή

Επείγουσα ερώτηση στην Κομισιόν «για τις νέες τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο», κατέθεσε η ευρωβουλευτής Ελίζα Βόζεμπεργ


Η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ελίζα Βόζεμπεργκ. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΕΒΕΑ/ΒΑΪΟΣ ΧΑΣΙΑΛΗΣ

Επείγουσα ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή «για τις νέες τουρκικές προκλήσεις που λαμβάνουν χώρα τις τελευταίες ημέρες στην ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου», κατέθεσε η ευρωβουλευτής της ΝΔ και του ΕΛΚ, Ελίζα Βόζεμπεργκ – Βρυωνίδη.

Σύλληψη δύο Τούρκων που παρακολουθούσε η ΕΥΠ στην Κρήτη


Με πολύ προσοχή, διακριτικότητα και κάτω από άκρα μυστικότητα αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Χανίων προχώρησαν το μεσημέρι της Δευτέρας στη σύλληψη δύο νεαρών Τούρκων, ηλικίας 22 και 27 ετών, στο Ακρωτήρι Χανίων. 

Πού το πάει με τις NAVTEX η Τουρκία;

Με τρεις αντι-navtex και μία πρόκληση στα Ίμια, η Τουρκία επανέρχεται στην πολιτική των προκλήσεων, τορπιλίζοντας το ήρεμο κλίμα, με το υπουργείο Εξωτερικών να προχωρά σε ρηματική διακοίνωση και τον Νίκο Δένδια να προτρέπει «να μην έχουμε ψευδαισθήσεις» με την πολιτική των γειτόνων.

του Χρήστου Μαζανίτη

Ξανά στο δρόμο των προκλήσεων η Τουρκία - Πώς απαντά η Αθήνα


Αλεξία Τασούλη

Τον παλιό «καλό» εαυτό του θυμήθηκε ο Ταγίπ Ερντογάν και από τη μία εξέδωσε αντιNavtex  αντιδρώντας σε ελληνική αεροναυτική άσκηση νοτιοανατολικά της Καρπάθου ισχυριζόμενη ότι η περιοχή είναι τουρκικής δικαιοδοσίας, και από την άλλη υποδέχτηκε μετά βαίων και κλάδων τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Εντι Ράμα.

Ερντογάν για πτήση KAAN: Από τις πιο περήφανες ημέρες - Έρχονται και νέα επιτεύγματα


Μαρία Ζαχαράκη
Ανταποκρίτρια στην Τουρκία

«Η Τουρκία άφησε πίσω της άλλο ένα κρίσιμο κατώφλι στο δρόμο της προς την παραγωγή δικών της μαχητικών αεροσκαφών 5ης γενιάς», δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε προεκλογική ομιλία στο Αφιόνκαραχισάρ, χαιρετίζοντας την πρώτη επιτυχή δοκιμαστική πτήση του τουρκικού μαχητικού αεροσκάφους ΚΑΑΝ σήμερα το πρωί.

Μήνυμα Δένδια προς την Αλβανία για την ανάγκη τήρησης του ευρωπαϊκού κεκτημένου

Μήνυμα προς την Αλβανία να τηρεί το ευρωπαϊκό κεκτημένο κατά την ενταξιακή της πορεία, έστειλε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας από τα Ιωάννινα, όπου εκπροσώπησε την κυβέρνηση στις επετειακές εκδηλώσεις για την 111η επέτειο απελευθέρωσης της πόλης από τον οθωμανικό ζυγό.

Αδελφός Φρέντι Μπελέρη: Θα αποκαλυφθούν πλαστογραφίες αν ο Ράμα χάσει τη Χειμάρρα

EUROKINISSI / ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

Σοβαρές καταγγελίες σε βάρος της κυβέρνησης της Αλβανίας και προσωπικά του Έντι Ράμα έκανε ο αδελφός του Φρέντι Μπελέρη, Λεονάρδος, ο οποίος υποστήριξε ότι έχουν γίνει πλαστογραφίες που αφορούν οικόπεδα στη Χειμάρρα.

Αλβανία -Χειμάρρα: Καταδιώκουν τώρα τον δημοσιογράφο ερευνητη Σταυρί Μάρκο για «εθνικό μίσος»


Φεβρουάριος 21, 2024. Ελλάδα.

Χειμάρρα.

Μετά τον εγκλεισμό στη φυλακή τον νικητή των δημοτικών εκλογών στη Χειμάρρα, Φρέντη Μπελέρη, τώρα οι αλβανικές αρχές στρέφονται στις ελληνικές φωνές στη Χειμάρρα, όπως του γνωστού δημοσιογράφου – ερευνητή Σταυρί Μάρκο.

Η Κνεσέτ υποστηρίζει τη διακήρυξη Νετανιάχου που αποκλείει τη "μονομερή" δημιουργία παλαιστινιακού κράτους


Το ισραηλινό κοινοβούλιο υποστήριξε με μεγάλη πλειοψηφία τη διακήρυξη του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου με την οποία εκφράζεται η αντίθεση της ισραηλινής ηγεσίας στη "μονομερή" δημιουργία παλαιστινιακού κράτους, καθώς ενισχύονται οι διεθνείς προτροπές για την αναβίωση της ειρηνευτικής διαδικασίας για το μεσανατολικό επί του άξονα της "λύσης των δύο κρατών".

ΟΗΕ: Οι ΗΠΑ στο πλευρό του Ισραήλ -Να εξεταστεί από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης η ασφάλειά του


Οι ΗΠΑ τονίζουν την ανάγκη να εξεταστεί από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης η ασφάλεια του Ισραήλ.

Είναι γενοκτονία όσα συμβαίνουν σε Ουκρανία και Γάζα;

Του Jill Goldenziel

Φόβοι και κατηγορίες για γενοκτονία γεμίζουν την περιρρέουσα ατμόσφαιρα τόσο για τον πόλεμο στην Ουκρανία όσο και για τον πόλεμο στη Γάζα. Όσο οδυνηρός όμως κι αν είναι ο ανθρώπινος πόνος και στις δύο περιοχές, η "Σύμβαση για την Πρόληψη και την Καταστολή του Εγκλήματος της Γενοκτονίας" (εν συντομία Σύμβαση για τη Γενοκτονία) ορίζει πολύ στενά αυτή τη χείριστη ανθρώπινη θηριωδία. 

Ρώσος στρατιωτικός που έγραψε για μεγάλες απώλειες του ρωσικού στρατού στην Αβντίιβκα αυτοκτόνησε


Ο Μαρόζοφ σε ανάρτηση του για την κατάληψη της Αβντίιβκα έγραψε ότι η κατάληψη της πόλης είχε ως αποτέλεσμα 16.000 νεκρούς και περίπου 300 κατεστραμμένα τεθωρακισμένα

Ντονέτσκ: Δεκάδες νεκροί Ρώσοι στρατιώτες από χτύπημα HIMARS – Τους είχε παρατάξει για επιθεώρηση ο διοικητής τους [Σκληρές εικόνες]


Ένα από τα πιο πολύνεκρα χτυπήματα του πολέμου στην Ουκρανία καταγράφηκε στο Ντονέτσκ, καθώς πλήγμα από πολλαπλούς εκτοξευτές πυραύλων τύπου HIMARS εξολόθρευσε περισσότερους από 60 (κάποιοι μιλούν για 65) Ρώσους στρατιώτες, οι οποίοι είχαν παραταχθεί για επιθεώρηση με εντολή του διοικητή τους.

Ο Ερντογάν μετά την Αθήνα κλείνει ανοιχτούς λογαριασμούς σε Αίγυπτο και Αλβανία

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανταλλάσσει χειραψία με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, στο Κάιρο, την Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2024 Turkish Presidency via AP

Γιάννης Χαραμίδης

Μπορεί η επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα τον περασμένο Δεκέμβριο να έχει αποτιμηθεί ως μία σημαντική διμερής κίνηση καλής θέλησης αλλά η Άγκυρα έχει στρατηγική και πλάνο και αυτό φαίνεται πως αναπτύσσει με μεγάλη ταχύτητα ο Ταγίπ Ερντογάν.