Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2024

Θέλει ψάξιμο! Το HMAS ANZAC θα παροπλιστεί φέτος (2024) και ένα δεύτερο πλοίο στην κατηγορία (HMAS Arunta) θα βγει για παροπλισμό το 2026


Θέλει ψάξιμο!

Το HMAS ANZAC θα παροπλιστεί φέτος (2024) και ένα δεύτερο πλοίο στην κατηγορία (HMAS Arunta) θα βγει για παροπλισμό το 2026


Η Αυστραλία επενδύει πολλά σε νέα πολεμικά πλοία

20 Φεβρουαρίου 2024

ΚΑΝΜΠΕΡΑ - Η Αυστραλία θέλει να αναδιαρθρώσει το ναυτικό της τα επόμενα χρόνια και να αυξήσει σημαντικά τις αμυντικές δαπάνες. Για το σκοπό αυτό, η κυβέρνηση θα επενδύσει επιπλέον 11,1 δισεκατομμύρια αυστραλιανά δολάρια (6,7 δισεκατομμύρια ευρώ) στον μαχητικό στόλο την επόμενη δεκαετία, ανέφερε ο ραδιοτηλεοπτικός σταθμός ABC την Τρίτη, επικαλούμενος το Υπουργείο Άμυνας στην πρωτεύουσα Καμπέρα.

Μεταξύ άλλων, έξι μεγάλα και «προαιρετικά επανδρωμένα» πολεμικά πλοία οπλισμένα με πυραύλους θα υποστηρίζουν τον στόλο επιφανείας της χώρας. Θα αγοραστούν επίσης έντεκα νέες φρεγάτες πολλαπλών χρήσεων, κάποιες από τις οποίες θα κατασκευαστούν στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με το σχέδιο, ο σημερινός στόλος πολεμικών πλοίων της Αυστραλίας θα αυξηθεί από 11 σε 26. Το παλαιότερο πολεμικό πλοίο, το HMAS Anzac, πρόκειται να αποσυρθεί αμέσως πριν αντικατασταθεί σταδιακά ολόκληρος ο γερασμένος στόλος της κλάσης Anzac από νέες φρεγάτες. Σύμφωνα με τις αρχές, αυτά θα μπορούσαν να κατασκευαστούν στη Γερμανία, τη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία ή την Ισπανία.

Aukus

Οι ΗΠΑ, η Μεγάλη Βρετανία και η Αυστραλία είχαν ήδη ανακοινώσει μια νέα «συμμαχία ασφαλείας» που ονομάζεται Aukus το 2021. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ υπό τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι θα επιτρέψει στην Αυστραλία να αποκτήσει πυρηνικά υποβρύχια για την ενίσχυση της ασφάλειας και της στρατιωτικής αποτροπής στον Ινδο-Ειρηνικό. Σύμφωνα με ειδικούς σε θέματα ασφάλειας, η συμμαχία αποσκοπούσε ξεκάθαρα στην αντιμετώπιση της στρατιωτικής απειλής από την Κίνα.

Κύρια σημεία του σχεδίου

Εδώ είναι τα κύρια σημεία του σχεδίου της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για έναν μεγαλύτερο και πιο θανατηφόρο μαχητικό στόλο επιφάνειας για το Βασιλικό Αυστραλιανό Ναυτικό, μετά από ανεξάρτητη αναθεώρηση:

              ΣΤΟΛΟΣ

1.       26 μαχητικά πλοία συμπεριλαμβανομένων έξι φρεγατών κλάσης Hunter, έξι μεγάλων πλοίων «προαιρετικά πληρώματος», τρία αντιτορπιλικά κλάσης Hobart και 11 φρεγάτες πολλαπλού σκοπού.

2.       Η παραγγελία της κατηγορίας Hunter μειώθηκε από εννέα σε έξι, με την πρώτη να φτάνει στις αρχές της δεκαετίας του 2030.

3.       25 «μικρά πολεμικά σκάφη», συμπεριλαμβανομένων 14 για το ναυτικό και 11 για την Αυστραλιανή Συνοριακή Δύναμη.

4.       Περιλαμβάνει έξι περιπολικά πλοία ανοικτής θαλάσσης κλάσης Arafura για το ναυτικό, μειωμένα από 12.

5.       Φρεγάτες κατηγορίας ANZAC και αντιτορπιλικά κατηγορίας Hobart με περισσότερη δύναμη πυρός.

6.       Το HMAS ANZAC θα παροπλιστεί φέτος (2024) και ένα δεύτερο πλοίο στην κατηγορία (HMAS Arunta) θα βγει για παροπλισμό το 2026.

7.       Πρώτη από τις νέες φρεγάτες γενικής χρήσης θα φτάσει μέχρι το τέλος της δεκαετίας με τις τρεις πρώτες να κατασκευαστούν στο εξωτερικό για να αποδοθούν πιο γρήγορα και οι υπόλοιπες να κατασκευάζονται στην Αυστραλία, στο Περθ.

8.       Καμία πραγματική αύξηση του μεγέθους του στόλου μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 2030.

               ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

1.       54 δισεκατομμύρια δολάρια για την άμυνα κατά τη διάρκεια της δεκαετίας, 11 δισεκατομμύρια δολάρια περισσότερα από ό,τι είχε προηγουμένως προϋπολογιστεί.

2.       Επιπλέον 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια σε σχέση με τις μελλοντικές εκτιμήσεις.

3.       Οι αμυντικές δαπάνες θα εκτιναχθούν στο 2,4 τοις εκατό του ΑΕΠ στις αρχές της δεκαετίας του 2030, από το προβλεπόμενο 2,1.

               ΝΑΥΠΗΓΙΚΗ

1.       Θα υπάρχει συνεχής γραμμή παραγωγής πλοίων.

2.       Τα έργα θα υποστηρίξουν 3700 θέσεις εργασίας - 2500 στη Νότια Αυστραλία και 1200 στη Δυτική Αυστραλία.

               ΔΗΛΩΣΕΙΣ

1.       «Αυτή θα είναι η μεγαλύτερη επιφανειακή μάχιμη δύναμη που έχουμε λειτουργήσει εδώ και γενιές - θα είναι επίσης, με τον καιρό, η πιο θανατηφόρα». - Αρχηγός του Ναυτικού Αντιναύαρχος Μαρκ Χάμοντ.

2.       «Μια δεκαετία από τώρα στα μέσα της δεκαετίας του 2030, μιλάμε για ένα εντελώς διαφορετικό επίπεδο ικανότητας του Πολεμικού μας Ναυτικού σε σχέση με το σήμερα». - Υπουργός Άμυνας Richard Marles.

3.       «Οι αποτυχίες έχουν συνέπειες για τους στρατιώτες, τους ναύτες και τους αεροπόρους μας, έχουν συνέπειες για τη χώρα, γι' αυτό πρέπει να το κάνουμε σωστά». - Εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης Andrew Hastie.

Ειδικά

Οι φρεγάτες κλάσης ANZAC και τα αντιτορπιλικά κλάσης Χόμπαρτ θα αποκτήσουν επίσης αναβάθμιση με νέους πυραύλους κατά πλοίων και μεγάλου βεληνεκούς, καθώς η Αυστραλιανή Αμυντική Δύναμη θέλει να προβληθεί βαθύτερα στον Ειρηνικό. Αυτό περιλαμβάνει την αντικατάσταση των αντιπλοϊκών πυραύλων HARPOON με πυραύλους NSM και την εγκατάσταση tomahawk για μεγάλη εμβέλεια.

Αλλά η κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει για να παρατείνει τη ζωή των ANZAC. Οι νέες φρεγάτες πολλαπλού ρόλου, θα είναι πιο θανατηφόρες και οικονομικά αποδοτικές δεδομένου ότι το ναυτικό μπορεί να πληρώσει μόνο λιγότερα από έξι από τα οκτώ πλοία ANZAC.

Η αξιολόγηση

Μια σημαντική αξιολόγηση του στόλου επιφανείας του ναυτικού έκανε 18 συστάσεις και κάλεσε την κυβέρνηση να κινηθεί γρήγορα. «Οποιαδήποτε καθυστέρηση θα επιδεινώσει τον κίνδυνο (και) θα οδηγήσει σε ένα επίπεδο ανισορροπίας», ανέφερε η αξιολόγηση. Θα δημιουργηθεί επίσης μια συνεχής γραμμή παραγωγής πλοίων για να διασφαλιστεί ότι δεν υπάρχουν κενά στο μέλλον.

«Η σύγχρονη κοινωνία και οικονομία της Αυστραλίας βασίζεται στην πρόσβαση στην ανοιχτή θάλασσα - εμπορικές οδούς για τις εισαγωγές και τις εξαγωγές μας και τα υποθαλάσσια καλώδια για τα δεδομένα», είπε ο υπουργός Άμυνας Ρίτσαρντ Μάρλες.

Ένα αναβαθμισμένο ναυτικό σχέδιο ναυπήγησης και συντήρησης πολεμικών πλοίων, θα κυκλοφορήσει αργότερα μέσα στο έτος.

Σκέψεις

Οι φρεγάτες ANZAC είναι αναβαθμισμένες και για το ΠΝ μας, θα μπορούσαν να δώσουν λύσεις πνοής μέχρι τον ερχομό των FDI HN. Ενδιάμεση λύση οι 2 πρώτες και προοπτική για τουλάχιστον άλλες δύο για τα επόμενα χρόνια.

Τα πλοία θα είναι περίπου 30 ετών, με πολλά συστήματα μετά την αναβάθμισή τους, άγνωστα στο ΠΝ μας. Αξίζει μια καλή διερεύνηση από τους αρμόδιους του ΠΝ μας. Το σκηνικό που διαγράφεται θυμίζει πολύ την περίπτωση της απόκτησης των 10 συνολικά φρεγατών Standard (τώρα 9) από το Ολλανδικό ΠΝ. Θα μπορούσαμε δηλαδή να αποκτήσουμε και τις 8 φρεγάτες ANZAC από την Αυστραλία και να δώσουμε έτσι ένα καλό χρονικό περιθώριο για την κατασκευή των Constellation η/και την αναγκαιότητα των LCS!

Θέλει ψάξιμο!

ΠΗΓΗ https://hellenicdefencenet.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου