Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012

ΑΟΖ και αμερικανικές εκλογές

Των Η. Κονοφάγου, Ν. Λυγερού, Α. Φώσκολου
 

Η διεξαγωγή των αμερικανικών εκλογών αλλάζει τη φάση όσον αφορά στο θέμα της ΑΟΖ. Εδώ και μήνες ξέρουμε ότι το Κογκρέσο και ο Στρατός πιέζουν την Κυβέρνηση των ΗΠΑ να υπογράψουν την προσάρτηση των ΗΠΑ στο Δίκαιο της Θάλασσας λόγω της ύπαρξης κοιτασμάτων στην Αρκτική. Και ο λόγος είναι απλός, σε αυτήν την περιοχή βρίσκεται το 25% των κοιτασμάτων της Γης. Αυτή η αλλαγή φάσης προέρχεται και από το Συμβούλιο της Αρκτικής, διότι οι ΗΠΑ είναι η μόνη χώρα του Συμβουλίου Αρκτικής που δεν έχει υπογράψει το Δίκαιο της Θάλασσας για να μπορέσει στο μέλλον να κάνει επέκταση στα 350 ΝΜ στον Ειρηνικό και Ατλαντικό ωκεανό.

Δατσέρης: Το ΠΑΣΟΚ ήταν μια φούσκα




«Υπήρξε στη μεταπολίτευση μία περίοδος γενικευμένης φούσκας στη χώρα. Το ΠΑΣΟΚ ήταν μια φούσκα της μεταπολίτευσης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο γραμματέας Επικοινωνίας του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Δατσέρης.
Ο κ. Δατσέρης, σε δηλώσεις του σε ραδιοφωνικό σταθμό, μίλησε εκτενέστατα για το θολό τοπίο που επικρατεί στο ΠΑΣΟΚ, επικρίνοντας τα στελέχη που διαφωνούν: «Από αυτούς που ήταν συστημικά στοιχεία της μεταπολίτευσης, υπουργοί με μεγάλη ισχύ, γνωρίζετε εσείς ανά δύο μεταξύ τους να συμφωνούν; Γιατί εγώ δεν γνωρίζω, που παρακολουθώ και είμαι μέλος του ΠΑΣΟΚ από το 1974. Δεν μπορώ να διακρίνω από τους οκτώ-δέκα, οι οποίοι επικοινωνιακά δημιουργούν αυτά τα προβλήματα, ανά δύο να μπορούν να συμφωνήσουν. 'Αλλος για Χίο τράβηξε και άλλος για Μυτιλήνη!».

Όλα τα «χαράτσια» του Μνημονίου

Δυσβάσταχτες επιβαρύνσεις για τα νοικοκυριά και τους πολίτες φέρνει το νέο πακέτο μέτρων την ώρα που η ύφεση και η ανεργία χτυπούν «κόκκινο».

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν και φέτος να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη προκειμένου να καταβάλλουν το «χαράτσι» της ΔΕΗ και τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας που δεν έχει εισπραχθεί για το 2010 και το 2011. Πιο συγκεκριμένα ο «λογαριασμός» θα είναι αρκετά «φουσκωμένος» καθώς αυξάνονται οι φόροι μεταβίβασης ακινήτων, γονικών παροχών και οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων προκειμένου να προσεγγίσουν τις εμπορικές.

Τις έδρες των διαγραφέντων ζητά το ΠΑΣΟΚ

Στην κατάσταση της χώρας και της παράταξης ρίχνουν τώρα το βάρος στο ΠΑΣΟΚ, εκτιμώντας ως μείζονα την κοινοβουλευτική ‘αντοχή’ της κυβέρνησης στην ψηφοφορία της Τετάρτης. Θεωρώντας πως το ΠΑΣΟΚ κράτησε ‘ζωντανή’ την κυβέρνηση, αποδίδουν τα εύσημα στους βουλευτές που ακολούθησαν την κομματική γραμμή και επιτίθενται στους διαφωνούντες.

Στο επιτελείο του Ευάγγελου Βενιζέλο, εκτιμούν πως οι διαγραφέντες πλέον από το κόμμα έξι βουλευτές δεν συνιστούν ομάδα, αλλά πρόκειται για ξεχωριστές περιπτώσεις με …διαφορετικά κίνητρα.

Σενάρια για δόση τον Φλεβάρη!

Το εφιαλτικό ενδεχόμενο η καταβολή της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ να μην φτάσει στην Ελλάδα πριν από τις αρχές του επομένου έτους επανέρχεται καθώς η Γερμανία - που ενορχηστρώνει και τις υπόλοιπες χώρες υψηλής πιστοληπτικής ικανότητας - επιθυμεί να περάσει την απόφαση για το νέο ελληνικό πρόγραμμα, μαζί με αυτό της Κύπρου τον Φλεβάρη!

Ανώτατη διπλωματική πηγή που μίλησε στο Real.gr υπενθυμίζει ότι το συγκεκριμένο σενάριο, που πρόσκαιρα είχε υποχωρήσει επανέρχεται στο προσκήνιο.

Η Σκοπούλη παραλίγο να κοιμηθεί στον αέρα του MEGA (Βίντεο)

Η υφυπουργός Υγείας, Φωτεινή Σκοπούλη εμφανίστηκε στην πρωινή εκπομπή του MEGA και ήταν κυριολεκτικά έτοιμη για... ύπνο!
Η κυρία Σκοπούλη δεν ήταν και ιδιαίτερα ζωηρή από την αρχή της συζήτησης ενώ, όταν στον «αέρα» της εκπομπής εμφανίστηκαν κάποιες καρτέλες για τα φάρμακα, κατάφερε για λίγα λεπτά να κοιμηθεί!
Αμέσως μετά, όταν συνειδητοποίησε πως είναι στον «αέρα» και πάλι, πετάχτηκε και άνοιξε τα μάτια.

Θρίλερ με την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης Τα εισοδηματικά κριτήρια «παγώνουν» χιλιάδες νοικοκυριά

Θρίλερ με την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης
Μετ' εμποδίων εξελίσσεται η διαδικασία καταβολής του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης καθώς το υπουργείο Οικονομικών καλείται να αντιμετωπίσει δύο βασικά προβλήματα που έχουν ανακύψει.
Σύμφωνα με την Καθημερινή, το υπουργείο Οικονομικών αναζητά λύσεις αναφορικά με όσους πολίτες το προηγούμενο οικονομικό έτος, δεν είχαν υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης λόγω χαμηλών εισοδημάτων, δηλαδή οι μισθωτοί και συνταξιούχοι με εισοδήματα έως 6.000 ευρώ και λοιποί πολίτες με ετήσια εισοδήματα έως 3.000 ευρώ. Έτσι η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων  δυσκολεύεται να εντοπίσει τα πραγματικά τους στοιχεία δεδομένου ότι δεν είναι καταχωρημένοι στο Taxis.

Οι διαφωνίες στην Ευρώπη «απομακρύνουν» τη δόση από την Ελλάδα

Οι διαφωνίες στην Ευρώπη «απομακρύνουν» τη δόση από την Ελλάδα
Μπορεί η ελληνική κυβέρνηση να έδωσε μάχη στο Κοινοβούλιο για να περάσει το συντομότερο δυνατόν τα νέα μέτρα, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι όμως φαίνεται πως ποσώς ενδιαφέρονται για την άμεση εκταμίευση της δόσης.
Μετά από σειρά δηλώσεων φαίνεται πως τελικά στο Eurogroup της Δευτέρας δεν θα παρθεί η απόφαση εκταμίευση της επόμενης δόσης «μαμούθ» των 31,2 δις ευρώ. Πρώτος ο Γερμανός  υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εκτίμησε ότι είναι πολύ νωρίς για να ληφθεί απόφαση για την Ελλάδα δημιουργώντας φόβους για περαιτέρω καθυστέρηση στην εκταμίευση της δόσης.

Δημοσίευμα της γαλλικής «Le Figaro» Δύο βoυλγαρικά χωριά θέλουν να γίνουν ελληνικά!

«Το ελληνικό όνειρο δύο βουλγαρικών χωριών». Mε αυτόν τον τίτλο η γαλλική, «Le Figaro», σε δημοσίευμά της κάνει λόγο για τη «μεγάλη επιθυμία» για των δύο χωριών της Βουλγαρίας, Tsrantcha και Brashten, να προσαρτηθούν στην Ελλάδα.

Κάπου στο βάθος της οροσειράς της Ροδόπης που χωρίζει Ελλάδα - Βουλγαρία, τα δύο χωριά, που αριθμούν λίγους κατοίκους, το πρώτο 600 και το δεύτερο 800, ζήτησαν σε σχετικό τους σημείωμα να «διοικούνται είτε από τη Δράμα, είτε από την Καβάλα» γιατί «έχουμε χάσει κάθε ελπίδα στη Βουλγαρία», όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν.

Eλ - Εριάν: «Προσοχή, η Ελλάδα μπορεί να γίνει Αίγυπτος ή Τυνησία»

«Θα έπρεπε να νιώθουμε ένα μείγμα λύπης και αυξανόμενης ανησυχίας μετά τα τελευταία στοιχεία για την ανεργία στην Ελλάδα», γράφει ο Μοχάμεντ Ελ-Εριάν επικεφαλής της Pimco και μεγαλύτερος διαχειριστής κεφαλαίων στον κόσμο.

Η απόφαση της PIMCO (που επενδύει σχεδόν 1,8 τρισεκατομμύριο δολάρια) να σταματήσει την αγορά ελληνικών ομολόγων το 2010 έδωσε ένα καίριο χτύπημα στην ελληνική οικονομία, αφού έστειλε το μήνυμα στις διεθνείς χρηματαγορές ότι οι ελληνικοί κρατικοί τίτλοι δεν είναι επιλέξιμοι.

Όλοι εναντίον όλων στο ΠΑΣΟΚ

Με φόντο την κυβέρνηση και την εκταμίευση της επόμενης δόσης ξεκίνησε μία ακόμη μάχη εξουσίας στο ΠΑΣΟΚ. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, παρότι βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο, κυρίως εξαιτίας του οδυνηρού εκλογικού αποτελέσματος, αποφάσισε να μείνει και να υπερασπιστεί τις επιλογές του. Διέψευσε όσους διέδιδαν πως είναι έτοιμος να παραιτηθεί, έκανε έξι διαγραφές για τα «όχι», τα «παρών» και την απουσία του Κώστα Σκανδαλίδη από τη ψηφοφορία για το μνημόνιο 3.

Μικρές ζημιές καταγράφει το Κυπριακό χρηματιστήριο

Λευκωσία: Μικρές απώλειες καταγράφει την Παρασκευή το κυπριακό χρηματιστήριο, μετά από τη χθεσινή βουτιά που σημείωσε.

Ο Γενικός Δείκτης Τιμών, στις 13:05, υποχωρούσε στις 131,29 μονάδες, παρουσιάζοντας πτώση σε ποσοστό 0,42%.

Την ίδια ώρα, η αξία των συναλλαγών διαμορφώνεται στα 278.833 ευρώ. Απώλειες σε ποσοστό 0,59% σημειώνει ο Δείκτης FTSE/CySE 20, ο οποίος τυγχάνει διαπραγμάτευσης στις 50,28 μονάδες.

Στάση αναμονής στο Χ.Α.

Του Δημήτρη Ζάντζα  από το capital.gr

Σταθεροποιητική και με εναλλαγές προσήμου είναι η κίνηση του Γενικού Δείκτη στο Χρηματιστήριο της Αθήνας την Παρασκευή, καθώς η ελληνική αγορά παρακολουθεί ένα νέο «θρίλερ» να εκτυλίσσεται -εκτός συνόρων αυτή τη φορά- για την εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα.

Ήδη από χθες, πριν συμπληρωθεί ένα 24ωρο από την επεισοδιακή ψηφοφορία στη Βουλή για το νέο «πακέτο» δημοσιονομικών μέτρων, οι δηλώσεις ξένων αξιωματούχων, Ευρωπαίων και μη, κάθε άλλο παρά καθησυχαστικές είναι. Και το κλίμα, λίγα 24ωρα πριν το Eurogroup της Δευτέρας, με βάση όσα συνεχίζουν και σήμερα να βλέπουν το φως της δημοσιότητας παραμένει εξαιρετικά θολό.

Όταν ο ΔΗΜΆΡατος "αυτομολούσε" στην Αυλή του Ξέρξη...


Του  Γιώργου Ανεστόπουλου

Ο ΔΗΜΆΡατος συγκυβερνούσε τη Σπάρτη με τον Κλεομένη Α' περί τα 493 πΧ. 

Μεταξύ τους πολιτικές ίντριγκες  οδήγησαν στην καθαίρεσή του από την συμβασιλεία και την αντικατάστασή του από τον Λεωτυχίδα.

Το 491 "αυτομόλησε" στην Αυλή του Πέρση Βασιλιά Δαρείου Α.

Και ο φόβος για το "δημοσιονομικό γκρεμό" καλά κρατεί

Dow12.811,32-121,41 -0,94%  



  Nasdaq2.895,58-41,71 -1,42%  

Η Wall Street χθες
Νέες απώλειες οδήγησαν τους βασικούς δείκτες της Wall Street σε επίπεδα που είχαν να δουν από το καλοκαίρι, καθώς οι ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομία και τον επαπειλούμενο "δημοσιονομικό γκρεμό" στις ΗΠΑ διέλυσαν τον ενθουσιασμό για τα ενθαρρυντικά μάκρο στοιχεία.

Η σημερινή πτώση έρχεται να προστεθεί στο εντυπωσιακό sell-off της Τετάρτης, με τους επενδυτές να βρίσκουν την επομένη των εκλογών μια κυβέρνηση που παρέμεινε χωρισμένη στα δύο και που καλείται να σώσει το επόμενο διάστημα την οικονομία από το "δημοσιονομικό γκρεμό" μέσω της επίτευξης συμβιβασμού.

Αναλυτές σχολιάζουν επίσης πως και οι διεθνείς εξελίξεις με τη σειρά τους επηρεάζουν την αγορά, επικαλούμενοι την Ελλάδα, την Ε.Ε. αλλά και την Κίνα.

Δείκτες – Στατιστικά

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 121,40 μονάδες (-0,94%) κλείνοντας στις 12.811,30 μονάδες, ήτοι στο χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη Ιουλίου. Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε πτώση 41,70 μονάδων (-1,42%) και έκλεισε επίσης στο χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη Ιουλίου και δη στις 2.895,50 μονάδες. O S&P 500 σημείωσε πτώση 17,00 μονάδων (-1,22%) κλείνοντας στις 1.377,50 μονάδες - το χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές Αυγούστου.