Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2016

Βρέθηκε σκελετός στο Ναυάγιο των Αντικυθήρων

Σκελετικά κατάλοιπα (κρανίο, μακρά και μικρότερα οστά) ατόμου που είχε εγκλωβιστεί στο Ναυάγιο των Αντικυθήρων κατά τη βύθισή του, εντοπίστηκαν και ανελκύστηκαν, κατά τη διάρκεια της έρευνας που πραγματοποίησε η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων και το αμερικάνικο Ωκεανογραφικό Ινστιτούτο Woods Hole, από 28 Αυγούστου μέχρι 14 Σεπτεμβρίου. Πρόκειται για τη δεύτερη ανασκαφική αποστολή εντός του ιδίου έτους.
Οστά από τουλάχιστον τέσσερα διαφορετικά άτομα είχαν ήδη εντοπιστεί στο ναυάγιο κατά τις έρευνες των ετών 1900 – 1901 και 1976. Η θέση των οστών και η σχέση τους με τα άλλα ευρήματα πλησίον τους φανερώνουν τη βίαιη ναυάγηση του πλοίου. Επιπροσθέτως, οι προγραμματιζόμενες ανθρωπολογικές και γενετικές (DNA) αναλύσεις αναμένεται να δώσουν στοιχεία για τον ίδιο τον νεκρό, δηλαδή το φύλο, την ηλικία θανάτου και γενικά την ανασύνθεση του τρόπου ζωής του.

Διαβάστηκε χωρίς να ανοιχτεί αρχαίο χειρόγραφο της Παλαιάς Διαθήκης

Το αρχαίο και άκρως εύθραυστο εβραϊκό χειρόγραφο του Εν-Γκεντί, που χρονολογείται από τον 3ο ή 4ο αιώνα μ.Χ. και – όπως αποδείχθηκε – περιέχει το παλαιότερο αντίγραφο του Βιβλίου του Λευϊτικού της Παλαιάς Διαθήκης, «ανοίχτηκε» για πρώτη φορά, χάρη στην ψηφιακή τεχνολογία, χωρίς καν να ξετυλιχτεί σε φυσική μορφή. Το επίτευγμα της ψηφιακής ανάγνωσης της σχεδόν καμένης περγαμηνής από δέρμα ζώου χαρακτηρίσθηκε «σημαντική ανακάλυψη στο πεδίο της βιβλικής αρχαιολογίας».
Οι ερευνητές από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, με επικεφαλής τον καθηγητή Μπρεντ Σιλς του Τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου του Κεντάκι, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Science Advances».

Ελληνικοί υδρογονάνθρακες

Του Ν. Λυγερού

Ενώ το θέμα των ελληνικών υδρογονανθράκων προχωρά δυναμικά στην Ελλάδα τόσο στην κυριαρχία της όσο και στην ΑΟΖ της, η εξουσία φαίνεται να απουσιάζει εντελώς σ’ αυτές τις εξελίξεις σε επίπεδο που μπορεί ν’ αναρωτηθεί κανείς αν πρόκειται για άγνοια ή εσκεμμένη ασχετοσύνη. Διότι τα δεδομένα και μάλιστα πρακτικά όλο και πληθαίνουν και βλέπουμε και μια ενεργή κινητοποίηση των Ελληνικών Πετρελαίων, ενώ δεν παρουσιάζεται καμία κυβερνητική ανταπόκριση. Όσον αφορά στο διεθνές επίπεδο, η Κύπρος και η Αίγυπτος πρωτοστατούν στην Ανατολική Μεσόγειο, η καθεμία με τα κοιτάσματά της και μάλιστα σε συνεργατικό πλαίσιο, αλλά η Ελλάδα είναι ακόμα σε φάση αναμονής αντί να περάσει σε φάση ετοιμότητας.

Γιατί η Γενοκτονία και η Εκκλησία να μην υπάρχουν;

Του Ν. Λυγερού

Όποιος κατηγορεί το Υπουργείο Παιδείας για έλλειψη καινοτομίας είναι σίγουρα απαράδεκτος. Διότι για να μας πει ένας Υπουργός ότι η Γενοκτονία και η Εκκλησία δεν πρέπει να υπάρχουν, είναι όντως μια καινοτομία και μάλιστα βαρβαρότητας. Έτσι αν μερικοί είχαν ακόμα κάποια αμφιβολία για το επίπεδο το γνωστικό του Υπουργού, τώρα το έχουν και με βούλα. Το πρόβλημα δεν είναι πια αυτός, αλλά ο ελληνικός λαός. Διότι πρόκειται για τη δεύτερη φορά που είναι αντισυνταγματικός και το πρέπον είναι τουλάχιστον να παραιτηθεί και μπορούμε να βοηθήσουμε αν υπάρχει όντως μια δυσκολία.

ΤΡΙΖΕΙ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΡΕΕΙ ΤΟ TOΠKAΠI ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΑ ΑΝΑΚΤΟΡΑ

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Aπό το nikosxeiladakis
 
Τα περίφημα οθωμανικά ανάκτορα του Topkapı της Κωνσταντινούπολης, που κτιστήκαν πάνω από τα βυζαντινά ανάκτορα και όπως αναφέρεται στα θεμέλια τους έχουν θαφτεί πολλά πολύτιμα χαμένα αντικείμενα της βυζαντινής αυτοκρατορίας, αλλά και πολλά μυστικά της βυζαντινής Κωνσταντινούπολης, βρίσκονται τον τελευταίο καιρό υπό κατάρρευση, σύμφωνα με δημοσιεύματα του ίδιου του τουρκικού τύπου.

Η NASA ετοιμάζεται για ανακοίνωση «βόμβα» - ΜΠΟΡΕΙ Ο ΔΟΡΥΦΟΡΟΣ ΤΟΥ ΔΙΑ ΝΑ ΚΡΥΒΕΙ «ΓΗΙΝΟ» ΩΚΕΑΝΟ; (Εικόνες & Βίντεο)

Κυριάκος Μανδηλάρης
Από το iefimerida 

Την ώρα που μια από τις μεγαλύτερες διαστημικές αποστολές των τελευταίων χρόνων ολοκληρώνεται, η NASA ετοιμάζεται να ανακοινώσει «απροσδόκητα και συνταρακτικά» νέα, στην σημερινή της συνέντευξη που είναι προγραμματισμένη για τις 21:00 ώρα Ελλάδος.

Νέα τριμερή βλέπει σύντομα ο Άιντα και... παρομοιάζει το Κυπριακό με γάμο - Τα ΗΕ δεν έχουν χρονοδιάγραμμα

Λευκωσία: Αν και στην τρίμερη δεν τέθηκε καμιά ημερομηνία, σε σύντομο διάστημα ο ΓΓ του ΟΗΕ θα συναντηθεί και πάλι με τους δύο ηγέτες, δήλωσε ο Ειδικός του Σύμβουλος, Έσπεν Μπαρθ Άιντα σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Χαβαντίς. Όπως ανέφερε στην απεσταλμένη της τ/κ εφημερίδας, Εσρά Αϊγκίν, υπάρχουν πολλά θέματα στα οποία οι δύο ηγέτες δεν έχουν ακόμη συμφωνήσει, είναι πολιτικά ζητήματα στρατηγικής σημασίας και είναι μονοψήφιος ο αριθμός τους, λιγότερα από 10, “πράγμα που σημαίνει το περισσότερο 9”. Μεταξύ αυτών, είπε, το εδαφικό και η ασφάλεια και εγγυήσεις. Στην ερώτηση εάν τα άλυτα θέματα μπορούν να νομιμοποιήσουν το να παραμείνει άλυτο το Κυπριακό, ο κ. Άιντα απάντησε “Αυτό βασικά είναι σαν το γάμο. Εάν θέλετε να κάνετε καβγά, το κάθε θέμα είναι αρκούντως μεγάλο. Αλλά εάν δεν θέλετε να κάνετε καβγά, μπορείτε να ξεπεράσετε το κάθε τι. Δηλαδή το θέμα δεν είναι να μεγεθύνεις το θέμα, αλλά η βούληση να το λύσεις”.

Κομισιόν: «Αν χρειαστεί θα παρέμβουμε για τις τηλεοπτικές άδειες»

Στο μικροσκόπιο των ευρωπαϊκών αρχών βρίσκεται η διαδικασία των τηλεοπτικών αδειοδοτήσεων, όπως παραδέχτηκε ο αρμόδιος Ευρωπαίος επίτροπος.
Η αναστάτωση που έχει προκληθεί μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο «σήριαλ» των τηλεοπτικών αδειών δεν έχει περάσει απαρατήρητη από τα αρμόδια όργανα της Κομισιόν, όπως τόνισε σήμερα (26/09) ο Ευρωπαίος επίτροπος για θέματα Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας, Γκίντερ Έτινγκερ.
Ο Γκ. Έτινγκερ είπε ότι έχει γίνει αποδέκτης μηνυμάτων για την κατάσταση στο ελληνικό τηλεοπτικό τοπίο, καθώς και για πιθανή παρέμβαση της ελληνικής κυβέρνησης στην ελευθεροτυπία.

Καταρρέει η μετοχή της Deutsche Bank - Φόβοι ακόμη και για bail in - Εαν αναγκαστεί να καταβάλει τα 14 δισ. ευρώ πρόστιμο

Η γερμανική τράπεζα σε περίπτωση που δεν τα βρει με τις αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές και πληρώσει 14 δισ - έναντι 6,2 δισ. προβλέψεων - θα χρειαστεί άμεσα να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου «Βουτιά» σε ιστορικά χαμηλά πραγματοποιεί η μετοχή της Deutsche Bank υπό τον φόβο οι αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές να επιμείνουν στο πρόστιμο των 14 δισ. δολαρίων, λόγω πώλησης τοξικών χρηματοοικονομικών προϊόντων στο παρελθόν.