Παρασκευή 22 Ιουνίου 2018

Αριστοτελικό Μενού: μια πρόταση για υγιεινή διατροφή

Την πεμπτουσία της γεύσης, μια εμπειρία που βασίζεται στην αριστοτελική φιλοσοφία για τα πέντε δομικά στοιχεία του κόσμου, υπόσχεται το «Αριστοτελικό Μενού». Η εν λόγω δημιουργία του καθηγητή γαστρονομίας, Γιώργου Παλησίδη, βασίστηκε σε υλικά και συνταγές, ηλικίας χιλιάδων χρόνων αλλά και αρχαιολογικά ευρήματα για την ταυτοποίηση των πρώτων υλών που χρησιμοποιούνταν στην καθημερινή διατροφή των αρχαίων. Συνταιριάζει, άλλωστε, προϊόντα από τη γη της Χαλκιδικής, βότανα, κρασί και μέλι, που ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένα την εποχή του Αριστοτέλη. Στόχος της ήταν να αποτελέσει μια πρόταση για υγιεινή διατροφή στο καθημερινό τραπέζι αλλά και μέρος ενός τουριστικού προϊόντος που είναι ήδη πραγματικότητα τα τρία τελευταία χρόνια, καθώς το «Αριστοτελικό Μενού» φιλοξενείται ήδη σε δέκα ξενοδοχεία, επτά εστιατόρια, δύο μπακάλικα και τρεις συνεταιρισμούς και Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις της Χαλκιδικής.

Γαλλικό εμπόδιο στην πορεία ΠΓΔΜ προς Ε.Ε

Η συμφωνία Ελλάδας – ΠΓΔΜ για την ονοματολογική διαφορά έχει πυροδοτήσει έντονες διεργασίες όχι μόνο εντός, αλλά και εκτός Αθηνών και Σκοπίων. Αν και η ολομέλεια της Βουλής των Σκοπίων επικύρωσε χθες και τυπικά (με 69 ψήφους υπέρ επί 120 βουλευτών) τη συμφωνία των Πρεσπών, η πορεία παραμένει ακανθώδης, ιδίως ενόψει της Συνόδου Κορυφής της επόμενης εβδομάδας. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, η Γαλλία εξακολουθεί να τάσσεται σθεναρά κατά του πακέτου διεύρυνσης που θα κληθεί να επικυρώσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, παρά τις προσπάθειες της Κομισιόν να αποσυνδέσει τις υποψηφιότητες Αλβανίας και ΠΓΔΜ.

Eurogroup: Αυτές είναι οι δεσμεύσεις που αναλάβαμε, μετά τις 20 Αυγούστου - ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΣΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ

Σφικτή εποπτεία για δημοσιονομική πολιτική και μεταρρυθμίσεις θα ακολουθήσει μετά το τυπικό τέλος του τρίτου προγράμματος διάσωσης της χώρας.
Παρότι το τρίτο πρόγραμμα τελειώνει στις 20 Αυγούστου, ένα πλέγμα δεσμεύσεων θα παραμείνει ενεργό έως και το 2022.
Οι μεταμνημονιακές δεσμεύσεις της Ελλάδας εκτός από τα σκληρά πλεονάσματα, τις περικοπές σε συντάξεις και τη μείωση στο αφορολόγητο, που έχουν αμετάκλητα δρομολογηθεί, περιλαμβάνουν δεκάδες τομείς στους οποίους οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να εφαρμόσουν συγκεκριμένες δημοσιονομικές πολιτικές σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Η Ολλανδία λέει ‘ΌΧΙ’ στην έναρξη διαπραγματεύσεων για Αλβανία και Σκόπια

Οι ελπίδες της Αλβανίας για έναρξη διαπραγματεύσεων για ένταξη στην ΕΕ μειώνονται. Το Ολλανδικό Κοινοβούλιο ψήφισε ‘ΟΧΙ’ στην έναρξη διαπραγματεύσεων με την Αλβανία.

 125 βουλευτές από την πλειοψηφία και την αντιπολίτευση ψήφισαν κατά της έναρξης των διαπραγματεύσεων για την Αλβανία και τα Σκόπια.
Η απόφαση του ολλανδικού κοινοβουλίου  σχετικά με την πρόταση που υπέβαλε η Επιτροπή για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις λήφθηκε το απόγευμα χθες μετά από συζήτηση. 

Βρετανία: Εφικτή η λύση, απαιτεί όμως συμβιβασμούς

Το Ηνωμένο Βασίλειο πιστεύει ότι μια λύση του Κυπριακού απαιτεί σκληρές επιλογές και συμβιβασμούς. Ανακοίνωση της Ύπατης Αρμοστείας της Βρετανίας στην Κύπρο για την πρόσφατη έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ για τις καλές του υπηρεσίες στην Κύπρο, αναφέρει ότι με πραγματική πολιτική θέληση, μια λύση είναι εφικτή.

Στη δήλωση αναφέρεται ότι το ΗΒ χαιρετίζει την πρόσφατη έκθεση του ΓΓ για την πρόοδο για λύση του Κυπριακού, ειδικότερα την ανακοίνωση του ΟΗΕ ότι προτίθεται να πραγματοποιήσει διαβουλεύσεις με τα μέρη για να διαπιστωθεί αν υπάρχει επαρκής βάση για επανάληψη των συνομιλιών.