Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2020

Η Μάχη της Αράχωβας

Η εξέλιξη των γεγονότων

Μετά την επανάσταση του '21, οι Έλληνες είχαν κατορθώσει όχι μόνο να κατακτήσουν εδάφη στην ηπειρωτική Ελλάδα, αλλά και να αποκτήσουν τον έλεγχο θαλάσσιων προσβάσεων και πολλών νησιών του Αιγαίου. Η περιοχή αυτή τότε ήταν υπό την επιρροή του Ιμπραήμ Πασά. Ο Ιμπραήμ Πασάς μετά από την Ναυμαχία της Σφακτηρίας συνέχισε την επιδρομή του με δυο κατευθύνσεις:
  • πρώτον, μέσα στον Κορινθιακό κόλπο εναντίον της Άμφισσας στην Φωκίδα που κατέλαβε στις 4 Μαΐου, και το Μεσολόγγι της Αιτωλοακαρνανία που πολιορκήθηκε από τις 15 ως τις 24 Απριλίου 1826 και έπεσε με ακόλουθο οι Τούρκοι να σφάξουν τα γυναικόπαιδα.
  • δεύτερον, στην ενδοχώρα της Πελοποννήσου εναντίον της Τρίπολης στην Αρκαδία που έπεσε στις 10 Ιουνίου, και τον Πύργο που έπεσε στις 9 Νοεμβρίου. Εκτός από τις καταστροφές και σφαγές, τμήματα του πληθυσμού πιάστηκαν αιχμάλωτοι και πουλήθηκαν σκλάβοι στην Αίγυπτο.

Προκαλεί η Τουρκία με τρεις νέες Navtex στο Αιγαίο: Ζητάει την αποστρατιωτικοποίηση έξι νησιών - Η Άγκυρα επικαλείται τη Συνθήκη της Λωζάνης και των Παρισίων

Η Τουρκία προκαλεί ξανά στο Αιγαίο εκδίδοντας τρεις νέες Navtex από την Υδρογραφική Υπηρεσία της Σμύρνης. H Άγκυρα θέτει ξανά θέμα αποστρατιωτικοποίησης έξι ελληνικών νησιών.

Η Ελλάδα με Navtex είχε δεσμεύσει περιοχές στο βορειοανατολικό και κεντρικό Αιγαίο για την διεξαγωγή αεροναυτικών ασκήσεων, για τις οποίες η Τουρκία ζητάει την ακύρωσή τους επικαλούμενη τη Συνθήκη της Λωζάνης και των Παρισίων.

Όσο για τα νησιά για τα οποία η Άγκυρα ζητάει την αποστρατιωτικοποίησή τους αυτά είναι η Ικαρία, η Πάτμος, η Χίος, η Σάμος, η Λήμνος και η Σαμοθράκη.

Οι νέες φρεγάτες που αγοράζει η Ελλάδα: Προπύργιο ΗΠΑ σε Μεσόγειο

Νέες στρατιωτικές παραγγελίες για ελληνικά ναυπηγεία και η υπόθεση τεσσάρων φρεγατών των ΗΠΑ προάγουν τη συμμαχία μεταξύ Ουάσιγκτον και Αθήνας: συζητούνται επίσης δεξαμενόπλοια για φυσικό αέριο. Τα παραπάνω αναφέρει η ιστοσελίδα formiche.net, σε κείμενο του Francesco De Palo. Ο ελληνικός ναυτιλιακός τομέας είναι ένα από τα διαρκή σύμβολα της συμμαχίας ΗΠΑ- Ελλάδας. 

Αυτό είναι ένα δόγμα που εδώ και 4 χρόνια πραγματοποιείται από την αμερικανική διπλωματία στην Ελλάδα, με τον επιτευχθέντα, πλέον, στόχο την καθιέρωση μιας σχέσης διαρκούς διαλόγου, αφού η κυβέρνηση Τσίπρα κοίταζέ περισσότερο προς την Ανατολή παρά προς τη Δύση. Σήμερα ορισμένοι καρποί της ευρωατλαντικής επιλογής της Αθήνας υλοποιούνται ακριβώς με τη θαλάσσια φωνή: έτσι η Ελλάδα γίνεται το νέο προπύργιο των ΗΠΑ στη Μεσόγειο.

Διαβάστε ολόκληρη την έκθεση της «Επιτροπής Πισσαρίδη»: Το σχέδιο που θα μεταμορφώσει την Ελλάδα

 

Κεντρικός στόχος είναι η συστηματική αύξηση του κατά κεφαλήν πραγματικού εισοδήματος, ώστε αυτό να συγκλίνει σταδιακά με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Επιπλέον βασικοί στόχοι κατά τη διαδικασία σύγκλισης είναι η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και η βελτίωση των περιβαλλοντικών επιδόσεων.

Στη δημοσιότητα έδωσε το Μέγαρο Μαξίμου το τελικό κείμενο της έκθεσης της «Επιτροπής Πισσαρίδη», για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Πρόκειται για ένα σχέδιο δράσεων το οποίο έχει στόχο να μεταμορφώσει την οικονομία μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Θέατρο της Τουρκίας με την «Ειρήνη»: Της δόθηκε διορία, δεν απάντησε, αντέδρασε όταν ανέβηκαν οι Γερμανοί στο πλοίο

Τον τρόπο με τον οποίο έδρασε η ναυτική Επιχείρηση «IRINI» κατά τον έλεγχο του τουρκικού πλοίου εξηγεί με γραπτή ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων.

Ειδικότερα, ο Πίτερ Στάνο τονίζει ότι «η ομάδα επιβίβασης της επιχείρησης IRINI ενήργησε με τον υψηλότερο βαθμό επαγγελματισμού και δεν σημειώθηκε κανένα περιστατικό καθ ‘όλη τη διάρκεια της δράσης»

Αναφέρει ότι «η επιχείρηση IRINI είχε καταβάλει προσπάθειες να ζητήσει τη συγκατάθεση του κράτους, τη σημαία του οποίου έφερε το πλοίο, δίνοντας στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ειδοποίηση 4 ωρών σύμφωνα με διεθνή ναυτιλιακή πρακτική» και επισημαίνει:

Αυστρία: Να αφαιρεθεί από την Τουρκία το καθεστώς της “υποψήφιας προς ένταξη”…

Την αφαίρεση από την Τουρκία του καθεστώτος της υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη διακοπή κάθε προενταξιακής βοήθειας, επαναλαμβάνοντας επανειλημμένη απαίτησή του για «σκληρές και δραστικές κυρώσεις κατά της ‘Αγκυρας, οι οποίες τώρα πλέον γίνονται όλο και πιο πιθανές», ζητά σε σημερινές δηλώσεις του ο Λούκας Μαντλ, ο ευρωβουλευτής του κυβερνώντος στην Αυστρία Λαϊκού Κόμματος του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς, με την ευκαιρία της συζήτησης στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου για τις αυξανόμενες εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.