Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2012

ΧΩΡΙΣ ΣΧΟΛΙΑ...

                                                ΑΠΟ ΤΟ facebook.

Ήπιες απώλειες στη Wall Street

Dow13.553,10-40,27 -0,30%  



  Nasdaq3.183,9528,12 0,89%  

Η Wall Street σήμερα,(Nasdaq end of day)
Συνεχίζουν σε αρνητικό έδαφος οι βασικοί δείκτες της Wall Street στις συναλλαγές της Δευτέρας μετά τα πρόσφατα υψηλά πολλών ετών και ενώ σταδιακά υποχωρεί ο ενθουσιασμός από τις αποφάσεις της Federal Reserve για την τόνωση της αμερικανικής οικονομίας.

Οι αμερικανικοί δείκτες συμπλήρωσαν την Παρασκευή τέσσερις διαδοχικές κερδοφόρες συνεδριάσεις με τον Standard & Poor’s 500 να σκαρφαλώνει στα υψηλότερα επίπεδα από τον Δεκέμβριο του 2007 στον απόχη της απόφασης της Fed να προχωρήσει και σε νέο γύρο ποσοτικής χαλάρωσης για την τόνωση της ανάπτυξης και την ενίσχυση της απασχόλησης.

Μετά το ράλι της περασμένης εβδομάδας η επιφυλακτικότητα επιστρέφει στην αγορά. Σε αυτό συμβάλουν και τα απογοητευτικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα για τη μεταποιητική δραστηριότητα της Νέας Υόρκης.

Ειδικότερα, ο μεταποιητικός δείκτης Empire State υποχώρησε στις -10,41 μονάδες το Σεπτέμβριο, διολισθαίνοντας σε χαμηλό δύο ετών, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Federal Reserve Bank of New York. Τον Αύγουστο ο δείκτης ήταν στις -5,85 μονάδες. Σημειώνεται πως ο δείκτης εμφανίζει επιδείνωση από το Μάιο.

Η υποχώρηση του δείκτη αιφνιδίασε τους αναλυτές που περίμεναν βελτίωση του δείκτη στο μηδέν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires.

Η αξιοποίηση της ελληνικής ΑΟΖ


Του Ν. Λυγερού


Η αξιοποίηση της ελληνικής ΑΟΖ έχει αρχίσει ήδη, διότι τώρα οι στρατηγικοί επενδυτές γνωρίζουν όντως ότι η Ελλάδα θα θεσπίσει την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη κι έχουν αρχίσει να μας βλέπουν κάπως διαφορετικά, αφού ξέρουν και το μέγεθος των αναμενόμενων αποθεμάτων. Βλέπουν ότι επιλέχθηκε η γνωστή νορβηγική εταιρεία που είχε κάνει τις σεισμικές έρευνες στην Κύπρο, αντιλαμβάνονται ότι υπάρχει μία κινητικότητα με την Αλβανία, την Ιταλία και την Κύπρο, όσον αφορά στις οριοθετήσεις, εξετάζουν την επαφή που γίνεται με το Ισραήλ κι αναζητούν με προσοχή άλλες κινήσεις από μέρους μας.

Ελληνική υψηλή στρατηγική

Του Ν. Λυγερού


Ενώ έχουμε μια ιστορία γεμάτη με στρατηγικές κινήσεις στην Αρχαιότητα, στο Βυζάντιο, στην Επανάσταση, πολλοί θεωρούν ότι δεν μπορούμε να έχουμε υψηλή στρατηγική. Προωθούν επιχειρήματα που δίνουν έμφαση στους άλλους, αλλά ποτέ στην ελληνική πραγματικότητα. Μιλούν συνεχώς για κοινωνική μιζέρια, λες και δεν έχουμε άλλη επιλογή για το μέλλον μας. Κι όμως η ελληνική σκέψη εφηύρε τη στρατηγική, για να μπορεί ο αδύναμος να αντιμετωπίσει τον δυνατό, μέσω της νοημοσύνης του. Γι’ αυτό το λόγο, δεν ισχύει η προηγούμενη προσέγγιση. Το άλλο πρόβλημα που προκαλεί αυτή η στάση, είναι ότι ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού κοιτάζει απαξιωτικά τη χώρα μας, με αποτέλεσμα να φεύγει η νεολαία μας στο εξωτερικό, διότι δεν έχει κατανοήσει, ούτε επινοήσει ότι υπάρχει μέλλον στην Ελλάδα.

Πρωτοφανής παράταξη δυνάμεων στον Κόλπο - 25 χώρες έχουν στείλει δυνάμεις

Μια πρωτοφανής αρμάδα αμερικανικών, βρετανικών αλλά και πολεμικών σκαφών από συνολκά 25 χώρες, έχει συγκεντρωθεί εντός του Κόλπου ή στην έξοδο των Στενών του Ορμούζ αναμένοντας την μεγαλύτερη πολεμική σύγκρουση μετά τον Β'Π.Π. στην περιοχή αφού στους δύο πολέμους του Κόλπου η αντιπαράθεση ητα σαφώς μικρότερης κλίμακας αφού το Ιράκ είχε το 20% του πληθυσμού που έχει το Ιράν σήμερα. 
Πολεμικά σκάφη επιφανείας, αεροπλανοφόρα, ναρκαλιευτικά αλλά και υποβρύχια από 25 συνολικά χώρες, συγκλίνουν προς την πλέον «θερμή περιοχή» του πλανήτη τα στενά του Χορμούζ.

Το "Τσεσμέ" ξεκίνησε παράνομη έρευνα στον Άγιο Ευστράτιο - Διάβημα από ΥΠΕΞ

Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος "Τσεσμέ" βρίσκεται αυτή την στιγμή περί τα 16-18 μίλια νότια νοτιοανατολικά του Άγιου Ευστράτιου σε αποστολή αναζήτησης ενός θόλου ελικοπτέρου S-70 Sea Hawk, ο οποίο είχε αποκοπεί τον περασμένο Μάϊο κατά την διάρκεια ανθυποβρυχιακής άσκησης του τουρκικού Ναυτικού. Σε βοήθειά του σπεύδει και ένα ναρκαλιευτικό του τουκικού Στόλου.
Η Άγκυρα έχει εκδώσει σχετική NAVTEX, η οποία όμως έχει απορριφθεί από ελληνικής πλευράς, καθώς τέτοιες ενέργειες χρειάζονται την άδεια και την έγκριση των ελληνικών αρχών κάτι που φυσικά δεν ζητηθηκε.

Λεηλατείται άγρια το Καστελόριζο Ποιοι αρπάζουν μεγάλες εκτάσεις στο ακριτικό νησί

Λεηλατείται άγρια το Καστελόριζο
Του Κώστα Χαρδαβέλλα από το newsbomb

Λίγους μήνες πριν φύγει από τη ζωή, ο οικονομικός επιθεωρητής Κρήτης και Δωδεκανήσου Μανώλης Χριστοδουλάκης υπέβαλλε επίσημη έκθεση στο υπουργείο Οικονομικών με την οποία ζητούσε να γίνει επειγόντως έλεγχος σε όλους τους τίτλους κτήσεων μεγάλων οικοπέδων στο Καστελόριζο για να διαπιστωθεί τι κρύβεται πίσω από την σκοτεινή αυτή υπόθεση.
Λόγω της ύψιστης στρατηγικής σημασίας του νησιού για την Ελλάδα ο αείμνηστος Χριστοδουλάκης ζητούσε να ξεκαθαριστεί αν οι τελικοί αποδέκτες των εκτάσεων στο Καστελόριζο ήταν Τούρκοι ιδιώτες ή εταιρείες τουρκικών συμφερόντων.

Η μεγάλη αγωνία του Ε. Βενιζέλου

Η μεγάλη αγωνία του Ε. Βενιζέλου
Στροφή 180 μοιρών του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Ζητά ανασχηματισμό, με συμμετοχή στελεχών του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση. Φοβάται πρωτοβουλίες Σαμαρά, για διεύρυνση του κυβερνητικού σχήματος, που ενδέχεται να του δημιουργήσουν πρόβλημα. Πλήρης μεταστροφή της στρατηγικής του Ε. Βενιζέλου σε ότι αφορά το βαθμό εμπλοκής του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε επιλέξει να στηρίξει την κυβέρνηση, χωρίς να συμμετέχουν σε αυτήν κορυφαία στελέχη ή βουλευτές . Η επιλογή του αυτή μάλιστα, τον οδήγησε σε ρήξη με τον Α. Λοβέρδο, την Α. Διαμαντοπούλου και τον Μ. Χρυσοχοϊδη. Ο κ. Βενιζέλος πίστευε ότι το ΠΑΣΟΚ έπρεπε να απογαλακτιστεί από τον κυβερνητισμό, ενώ δεν ήθελε να εισπράξει και περαιτέρω φθορά από την άσκηση της εξουσίας και τα αντιδημοφιλή μέτρα, που ήταν αναγκασμένη να πάρει αυτή η κυβέρνηση.

Δικαστές: «Έχουμε πρόβλημα επιβίωσης, θα κλιμακώσουμε τις κινητοποιήσεις»


Σε περαιτέρω κλιμάκωση των κινητοποιήσεων τους σε περίπτωση που υλοποιηθεί η σχεδιαζόμενη νέα μείωση των αποδοχών τους θα προχωρήσουν δικαστές και εισαγγελείς, όπως διεμήνυσαν σήμερα – πρώτη ημέρα του νέου δικαστικού έτους - στην κυβέρνηση. Ήδη, δικαστές και εισαγγελείς με απόφαση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων έχουν προχωρήσει σε αποχή από τα καθήκοντά τους – κατεβαίνουν από την έδρα από τις 10 π.μ έως τη λήξη του ωραρίου τους (3 μ.μ.). Οι κινητοποιήσεις τους αυτές θα διαρκέσουν έως τις 30 Σεπτεμβρίου.

Συνάντηση Μητσοτάκη - Μειμαράκη

Τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη επισκέφτηκε σήμερα το πρωί ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

Ο Επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ, βρέθηκε ενώπιον του προέδρου της Βουλής προκειμένου να συζητήσουν μια σειρά από θέματα. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, τέθηκε και το θέμα μετακόμισης των γραφείων από τη βουλή των πρώην πρωθυπουργών.

Ο κ. Μεϊμαράκης έλαβε την απόφαση να μετακομίσουν όλοι οι… πρώην που πλέον δεν κατέχουν βουλευτική έδρα προκειμένου να αποσυμφορηθεί το κοινοβούλιο.

Μελιγαλάς 1944 – Το χρονικό της μεγάλης σφαγής

Του  Γ. Δημητρακόπουλου
Συνταξιούχου Εκπαιδευτικού



Είναι Σεπτέμβριος του 1944. Στις 4 του μηνός, τα γερμανικά στρατεύματα αποχωρούν από την Μεσσηνία και τους γειτονικούς νομούς Λακωνίας και Ηλείας, με κατεύθυνση την Τρίπολη και την Κόρινθο. Την πόλη των Καλαμών υπεράσπιζε δύναμις 600 ανδρών των Ταγμάτων Ασφαλείας και 200 της Ε.Β. Χωροφυλακής, υπό την διοίκηση του Νομάρχου Δημητρίου Περρωτή. Την επομένη ημέρα, οι κομμουνισταί ζώνουν την πόλη. Επικεφαλής τους είναι ο απεσταλμένος του κόμματος από την Αθήνα, Νίκος Μπελογιάννης, που ζητά επιτακτικά την παράδοση της πόλεως.

Le Monde: Η λιτότητα ίσως τελειώσει τον Οκτώβριο

Η εποχή της λιτότητας δείχνει να τελειώνει τον Οκτώβριο, υποστηρίζει σε άρθρο της η γαλλική εφημερίδα Le Monde. Μετά την Ισπανία, την Πορτογαλία, και η Ελλάδα, ίσως τον Οκτώβριο, απολαύσει μια μικρή ανοχή από την πλευρά της ευρωζώνης στην προσπάθεια να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα.

Την περασμένη Παρασκευή στη Λευκωσία οι υπουργοί Οικονομικών ήταν πρόθυμοι να δώσουν ένα έτος παράταση στην πορτογαλική κυβέρνηση για να μειώσει το έλλειμμα της χώρας κάτω από το 3% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) το 2014 και όχι το 2013.

Τα σενάρια για το πετρέλαιο θέρμανσης

Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις αναφορικά με την εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης με το κίνησης καθώς και για τον τρόπο ενίσχυσης μεγάλων κατηγοριών φορολογούμενων λόγω των επιπτώσεων του μέτρου αυτού.

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα μεταξύ του υφυπουργού Οικονομικών κ. Γιώργου Μαυραγάνη και των εκπροσώπων των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση εξετάστηκαν τα εναλλακτικά σενάρια χωρίς να ληφθούν οριστικές αποφάσεις.

Εισαγγελέας για το 2004

Εισαγγελική παρέμβαση προκάλεσαν οι αποκαλύψεις της Realnews για το μεγάλο φαγοπότι που στήθηκε γύρω από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Με εντολή του εκτελούντα χρέη προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Ανδρέα Καραφλού, ανατέθηκε στον εισαγγελέα Σωτήρη Μπουγιούκο η διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας. Ο Σ. Μπουγιούκος θα διερευνήσει αν έχουν τελεστεί τα κακουργηματικού χαρακτήρα αδικήματα της απιστίας και της παράβασης καθήκοντος από όσους ενεπλάκησαν στη διοργάνωση των αγώνων.

Με οριακές απώλειες συνεχίζεται η διαπραγμάτευση στο ΧΑΚ

Λευκωσία: Οριακές απώλειες, σε ποσοστό 0,02%, καταγράφει τη Δευτέρα το Χρηματιστήριο το οποίο παρουσιάζεται μουδιασμένο, με αφορμή και την έναρξη των συζητήσεων για διαμόρφωση των αντιπροτάσεων της Κυβέρνησης προς την Τρόικα όσον αφορά τη λήψη οικονομικών μέτρων.

Ο Γενικός Δείκτης, στις 13:06, βρισκόταν στις 114,86 μονάδες, παρουσιάζοντας ζημιές σε ποσοστό -0,02%, ενώ ζημιές σε ποσοστό -0,36%, παρουσιάζει ο Δείκτης FTSE/CySE 20, ο οποίος τυγχάνει διαπραγμάτευσης στις 44,81 μονάδες.

ΧΑ: Πιέσεις με"συγκρατημένο" τζίρο

Του Δημήτρη Ζάντζα από το capital.gr

Πιέσεις δέχεται τη Δευτέρα ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου της Αθήνας, υποχωρώντας κάτω από τις 740 μονάδες.

Έχοντας συμπληρώσει επτά διαδοχικές εβδομάδες θετικών αποδόσεων, η ελληνική αγορά δείχνει να «κρατάει» μεγάλο μέρος των πρόσφατων κερδών, διατηρώντας το ενδιαφέρον της στραμμένο στο «σίριαλ» των διαπραγματεύσεων μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και τρόικας για τα νέα δημοσιονομικά μέτρα.

Το βλέμματα στρέφεται και στις τράπεζες, μετά την κατάθεση των νέων προσφορών για την Εμπορική από τις ETE, Alpha Bank και Eurobank, αλλά και εν αναμονή της οριστικοποίησης των όρων ανακεφαλαιοποίησης του κλάδου.