Πέμπτη 13 Ιουλίου 2017

Αποκαλύφθηκαν ονόματα των Αμαζόνων: Βρέθηκαν σε αρχαιοελληνικά βάζα

ΚΑΤΑΦΕΡΑΝ ΝΑ ΜΕΤΑΦΡΑΣΟΥΝ ΤΙΣ ΕΠΙΓΡΑΦΕΣ ΑΠΟ ΤΟ 2014

Μελέτη αρχαιοελληνικών αγγείων αποκάλυψε τα κρυμμένα ονόματα των Αμαζόνων, των μυθολογικών πολεμιστριών, σε μια έκθεση αποκρυπτογράφησης μίας αρχαίας γλώσσας που είχε χαθεί για χιλιετίες.

Μελετώντας κεραμικά που χρονολογούνται από το 550 π.Χ. μέχρι το 450 π.Χ., η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Αντριέν Μαγιόρ και ο Ντέιβιντ Σάντερς, βοηθός επιμελητή στο μουσείο Πολ Γκέτι μετέφρασαν ελληνικές επιγραφές σε φωνητικούς ήχους τους για 12 αρχαία αγγεία από την Αθήνα. Οι επιγραφές εμφανίζονται δίπλα σε σκηνές αμαζονομαχίας, κυνηγιού, ή σκοποβολής με βέλη.

Συνεργασία Ελλάδας - Ιταλίας για συντήρηση έπαυλης στο βυθό της αρχαίας Επιδαύρου

Πιλοτικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα με σκοπό την συντήρηση ενάλιων αρχαιολογικών καταλοίπων στην Παλαιά Επίδαυρο διοργάνωσε η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων σε συνεργασία με την Ιταλική Αρχαιολογική Σχολή.
 Στο πλαίσιο του προγράμματος BLUEMED - ενός πρωτοποριακού ευρωπαϊκού προγράμματος στο οποίο συμμετέχει για πρώτη φορά η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων μαζί με άλλες χώρες της Μεσογείου, όπως η Κύπρος, η Κροατία, η Ιταλία και η Ισπανία - πραγματοποίηθηκαν αρχικά θεωρητικά μαθήματα (στις 3-4 Ιουλίου 2017) που αφορούν σε μεθόδους για την επιτόπου συντήρηση ενάλιων αρχαιολογικών οικοδομημάτων, για την αντιμετώπιση προβλημάτων βιοδιάβρωσης και αποδόμησης και για την τεκμηρίωση, αποκατάσταση και συντήρηση της Ενάλιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς στην Ιταλική Αρχαιολογική Σχολή.

Συνομιλίες για τους Έλληνες της Βρετανίας στη μετά-Brexit εποχή Τι συζήτησαν ο Τέρενς Κουίκ με τον βρετανό υπουργό Επικρατείας

Το Brexit και το θέμα των Ελλήνων που διαβιούν στη Βρετανία συζήτησε ο υφυπουργός Εξωτερικών Τ. Κουίκ, στο περιθώριο της Υπουργικής Συνόδου του ΟΑΣΕ στη Βιέννη, με τον βρετανό υπουργό Επικρατείας αρμόδιο για θέματα Ηνωμένων Εθνών και Κοινοπολιτείας Λόρδο Ahmad of Wimbledon.
Όπως δήλωσε στο ραδιοσταθμό «στο Κόκκινο», «δεν προβλέπεται καμία μεταβολή μέχρι 2019, πολύ περισσότερο σε σχέση με τους φοιτητές μας. Το ζητούμενο από ελληνικής πλευράς είναι ότι τα όποια δίδακτρα ή τα όποια προνόμια (ως ευρωπαίοι πολίτες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης) έχουν οι φοιτητές μας που σπουδάζουν στη Βρετανία, να εξακολουθούν να υπάρχουν και μετά».

Φωτιά ΤΩΡΑ: Καίγονται σπίτια στο Ζευγολατιό Κορινθίας - Τρεις πυροσβέστες τραυματίες(Βίντεο - Φωτο)

Στις φλόγες τυλίχτηκε σπίτι στο Ζευγολατιό Κορινθίας από τη μεγάλη πυρκαγιά που έχει ξεσπάσει το μεσημέρι της Πέμπτης (13/07) σε δασώδη περιοχή

- Τρείς πυροσβέστες τραυματίστηκαν - Δείτε σοκαριστικά βίντεο και φωτογραφίες από τη φωτιά

Πρόκληση από την Τουρκία: Δύο φρεγάτες και υποβρύχιο στην περιοχή της γεώτρησης - Στο κοίτασμα «Ονησίφορος», του τεμαχίου 11 της κυπριακής ΑΟΖ

Για 7 ημέρες, η εξέδρα «West Capella» θα διενεργήσει δοκιμές και ακολούθως θα προχωρήσει στο γεωτρητικό της πρόγραμμα
Δύο τουρκικές φρεγάτες και ένα υποβρύχιο παρακολουθούν το σκάφος που πραγματοποιεί γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο ανοικτά των ακτών της Κύπρου, ανακοίνωσε το τουρκικό επιτελείο. Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα Habertürk, CNN Türk και Sözcü, στο σημείο εστάλη αρχικώς η φρεγάτα Gökçeada (Ίμβρος) και στην πορεία προστέθηκαν τα άλλα δύο πλοία.

Βασιλική Πλεξίδα: Έτσι με έσωσε η Παναγία από την πτώση του ελικοπτέρου - Στη Σέριφο

Λειτουργία στην Παναγία Ακρωτηριανή στη Σέριφο, παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου, ο οποίος δήλωσε: «Πόντος, Θράκη, Αιγαίο, Κύπρος είναι ένας και ενιαίος χώρος που τον προστατεύει η Παναγία»

Έντονα συγκινημένη η αρχιλοχίας Βασιλική Πλεξίδα ευχαρίστησε την Παναγία και τον Θεό, στη λειτουργία που έγινε σήμερα στην Παναγιά Ακρωτηριανή στη Σέριφο μετά από παράκλησή της, για το θαύμα, να επιζήσει από το τρομακτικό δυστύχημα με το ελικόπτερο Χίουι, στην περιοχή Σαραντάπορο Ελασσόνας, όπου έχασαν τη ζωή τους τέσσερις αξιωματικοί του Στρατού Ξηράς. 

Διάλεξη και Συνεντεύξεις του Νίκου Λυγερού(Βίντεο)



Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα: 
"Πλάγια σκέψη και ανθρώπινη νοημοσύνη". 
Gazi College, Γλυφάδα. 
Τρίτη 11 Ιουλίου 2017

Γεώτρηση West Capella στον Ονησιφόρο και προοπτικές στο κυπριακό Ζορ

Των Η. Κονοφάγου, Ν. Λυγερού, Α. Φώσκολου

Πριν μόλις ένα χρόνο ο Σ. Κασίνης παρουσίαζε στο διεθνές συνέδριο Mare Forum των Αθηνών τη θέση του κυπριακού στόχου κοιτάσματος τύπου Zoρ.

O στόχος αυτός - χαρτογραφημένος με εξαιρετική ακρίβεια μέσω σεισμικών τριών διαστάσεων - βρίσκεται μόλις σε 6 χιλιόμετρα (km) απόσταση από το ανακαλυφθέν αιγυπτιακό κοίτασμα Zoρ (Εικ. 1).