Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2021

Oι τελευταίες στιγμές του ήρωα Κυριάκου Μάτση


Πρακτικά του Συλλόγου Ανόρθωσις Αμμοχώστου, της 20ης Νοεμβρίου 1958:

«Ο Κυριάκος Χριστοφή Μάτσης, ο οποίος ως μέλος του Συλλόγου μας ελάμβανεν πάντοτε ενεργόν μέρος εις όλας τας εθνικάς εκδηλώσεις του Συλλόγου, εθυσιάσθη υπέρ βωμών και εστιών, μαχόμενος εναντίον των βρετανικών δυνάμεων, εις το παρά το Δίκωμον κρησφύγετόν του. Η αυτοθυσία του θα είναι παράδειγμα δια τας επερχόμενας γενεάς, διά να αντλούν δύναμην δια τους υπέρ ελευθερίας αγώνας.»
Oι τελευταίες στιγμές του ήρωα Κυριάκου Μάτση, όπως τις περιγράφει ο ένας από τους δύο συντρόφους του στο κρησφύγετο του Δικώμου, ο Κώστας Χριστοδούλου.

Κραν Μοντάνα: Τα πρακτικά συνάντησης Γκουτέρες - ΠτΔ

Μιχάλης Ιγνατίου
Από το philenews

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ ανέφερε στον Πρόεδρο Αναστασιάδη ότι η Άγκυρα ήταν έτοιμη να αποδεχθεί κατάργηση της Συνθήκης Εγγυήσεων και να απεμπολήσει το μονομερές δικαίωμα επέμβασης. Ήταν λίγο πριν το δείπνο.

Ο Αντόνιο Γκουτέρες, σύμφωνα με τα απόρρητα πρακτικά των Ηνωμένων Εθνών, στη συνάντηση που είχε στον Κραν Μοντάνα με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη (6 Ιουλίου 2017, 6.15 μ.μ.), προσπάθησε να πείσει την ελληνική κυπριακή πλευρά ότι η Τουρκία «έκανε πίσω» στα θέματα των Εγγυήσεων. Αν και αυτό δεν προκύπτει από τις

Τσαβούσογλου: Η Γαλλία δεν σέβεται την κυριαρχία Τουρκίας και Λιβύης με το αίτημα για αποχώρηση των τουρκικών δυνάμεων

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου επιτέθηκε στη Γαλλία, λέγοντας ότι δεν έχει δικαίωμα να σχολιάζει την τουρκική στρατιωτική παρουσία στη Λιβύη.

Ο Τσαβούσογλου υποστήριξε σε συνέντευξη Τύπου ότι «η τουρκική στρατιωτική παρουσία αποτελεί μέρος της συμφωνίας της Άγκυρας με τη νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης», σύμφωνα με όσα υποστήριξε.

Ο Τούρκος υπουργός υποστήριξε ότι «με την πρόσφατη έκκληση του Γάλλου προέδρου σχετικά με την απόσυρση των τουρκικών δυνάμεων από τη Λιβύη δείχνει ότι δεν σέβεται την κυριαρχία της Τουρκίας και της Λιβύης», σύμφωνα με τον ισχυρισμό του.

Αλβανία: Έκθεση φωτογραφιών και χαρτών με τη «γενοκτονία των Τσάμηδων» – Οργή της Αθήνας

Έντονο διάβημα διαμαρτυρίας πραγματοποίησε η Ελληνική Πρεσβεία στα Τίρανα, ζητώντας άμεσα εξηγήσεις από το γραφείο του Αλβανού προέδρου, Ιλίρ Μέτα, σχετικά με έκθεση φωτογραφιών και χαρτών με αντικείμενο τη «γενοκτονία των Τσάμηδων» και την «κατοχή αλβανικών εδαφών από την Ελλάδα», όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές.

Οι εν λόγω φωτογραφίες, οι οποίες έχουν αναρτηθεί στην εξωτερική περίφραξη του αλβανικού Προεδρικού Μεγάρου, συνοδεύονται από κατηγορίες εναντίον της χώρας μας σχετικά με τη «γενοκτονία των τσάμηδων», καθώς και από χάρτες που εμφανίζουν το μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας ως «κατεχόμενα αλβανικά εδάφη».

H Ευρωπαϊκή Ένωση σε αναζήτηση «Στρατηγικής Πυξίδας»

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δοκιμάζει ξανά να διαμορφώσει κοινή πολιτική Άμυνας. Μόνο που αυτό προϋποθέτει να συμφωνήσει ποια είναι η κοινή της «στρατηγική πυξίδα» και φυσικά τα κράτη-μέλη να αναλάβουν το οικονομικό κόστος της υποστήριξής της 

Σωτήρης Παναγιώτης
Από το tovima

Εάν υπάρχει μια πλευρά της συνολικής ιστορικής διεργασίας της «ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης» που όσες φορές έχει τεθεί – και μάλιστα ως επείγουσα στρατηγική προτεραιότητα – άλλες τόσες έχει διαπιστωθεί η αδυναμία να προχωρήσει ουσιαστικά, αυτή είναι η κοινή πολιτική άμυνας.

Πώς έχει κτισθεί η συμμαχία Ισπανίας - Τουρκίας

Ηλίας Τασόπουλος
Από το liberal

Η υποδοχή του Ισπανού πρωθυπουργού και των υπουργών της κυβέρνησης του σε θερμό κλίμα είναι ενδεικτική της στενής σχέσης μεταξύ Μαδρίτης κι Άγκυρας. Η επίσκεψη του Σάντσεθ στην Τουρκία είναι άλλωστε μία συνέχεια της πάγιας πολιτικής της Ισπανίας των τελευταίων χρόνων απέναντι στην Τουρκία.

Η Τουρκία αποτελεί ένας από τους μεγαλύτερους εταίρους της Ισπανίας στον τομέα των εξοπλισμών. Το ύψος των εξοπλιστικών προγραμμάτων στα οποία έχει ενταχθεί η Τουρκία ανέρχεται στο μέγεθος της Σαουδικής Αραβίας, ενός από τους μεγαλύτερους αγοραστές όπλων παγκοσμίως.

Γιατί το ισπανικό “σούπερ μάρκετ” όπλων προς την Τουρκία δεν πρέπει να περάσει έτσι

Θετική αναμφισβήτητα είναι η εντύπωση που αφήνει η άμεση αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών για τη συνάντηση του Ισπανού σοσιαλιστή πρωθυπουργού Σάντσεθ, με τον Ερντογάν. Η αναφορά στο ιδεολογικό πρόσημό του κρίνεται απαραίτητη, με σκοπό να αναδειχθεί ο κυνισμός της διεθνούς πολιτικής, εν προκειμένω του τρόπου που κινείται η Ισπανία. Όσες αρχές και να επικαλείται η ελληνική εξωτερική πολιτική, οφείλει πάντα να εμφανίζεται και να είναι προσαρμοσμένη σε αυτή την πραγματικότητα.

Του Ζαχαρία Β. Μίχα
(Διευθυντής Μελετών στο Ινστιτούτο Αναλύσεων Ασφάλειας και Άμυνας – ISDA/ΙΑΑΑ)


Οι Ισπανοί έχουν αναπτύξει μια σχέση οικονομικής εξάρτησης με την Τουρκία του Ερντογάν,

Τετ α τετ Μητσοτάκη – Λε Ντριάν: Έμφαση σε Άμυνα, Ασφάλεια και Οικονομία

Οι αναβαθμισμένες διμερείς σχέσεις, καθώς και οι περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις ήταν το βασικό αντικείμενο της συνάντησης του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών βρίσκεται στη χώρα μας προκειμένου να συμμετάσχει στις εργασίες της Τετραμερούς Συνόδου Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Αιγύπτου, Κύπρου και Γαλλίας.

Τετραμερής: Μήνυμα για σεβασμό στο Δίκαιο της Θάλασσας

Φωτ. ΙΝΤΙΜΕ
Σαφής αναφορά στο Διεθνές Δίκαιο και ιδιαίτερα στο Δίκαιο της Θάλασσας, στη σύγκληση απόψεων σε όλα τα ζητήματα, καθώς και στη συνεργασία στον τομέα της ενέργειας, γίνεται στο κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά την τετραμερή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου και Γαλλίας.

Συγκεκριμένα, το κοινό ανακοινωθέν της τετραμερούς που αποτελείται από τέσσερα άρθρα, ξεκινάει με την αναφορά στην προηγούμενη συνάντηση στο Κάιρο τον Ιανουάριο του 2020, στην οποία υπάρχουν εκτενείς αναφορές στην Ανατολική Μεσόγειο και προτάσσεται η ανάγκη να δοθεί προτεραιότητα στην προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας, τόσο σε περιφερειακό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, σε πλήρη συμμόρφωση με το υφιστάμενο νομικό πολυμερές πλαίσιο.

Ζαχ. Μίχας : Ενεργειακή Ασφάλεια, Φυσικό Αέριο στη Μεσόγειο και ο ρόλος της Ελλάδας(Βίντεο)

Ο συνιδρυτής και διευθυντής Μελετών στο Ινστιτούτο Αναλύσεων Ασφάλειας και Άμυνας , Ζαχαρίας Μίχας, που είναι και συνεργάτης του site « defence-point.gr» , μίλησε σήμερα στον 98.4 , για τις ενεργειακές, οικονομικές αλλά και γεωπολιτικές προεκτάσεις, που θα συνιστούσε μια «αυτοπαραίτηση» της Ελλάδας, από την αξιοποίηση του φυσικού αερίου που φαίνεται να διαθέτει , σε περιοχές που η Τουρκία επιχειρεί ακόμη και στο πεδίο να αμφισβητήσει τα κυριαρχικά δικαιώματα, της χώρας μας.

 Όπως σημείωσε ο κ. Μίχας, οι εξελίξεις στην περιοχή της Μεσογείου και τον κόσμο ολόκληρο, αποδεικνύουν ότι η ενεργειακή στρατηγική μιας χώρας πρέπει να είναι άρρηκτα ενσωματωμένη στην εθνική στρατηγική.