Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2013

Τα Διαπόντια νησιά και η ΑΟΖ

Του Ν. Λυγερού


Όταν εξετάζουμε τα Διαπόντια νησιά μόνο και μόνο από πλευράς ξηράς, έχουμε την εντύπωση ότι η Ερείκουσα, οι Οθωνοί και το Μαθράκι, αποτελούν μια λεπτομέρεια για το Ιόνιο. Το στρατηγικό λάθος αυτής της εκτίμησης αποδεικνύεται με πολλαπλό τρόπο. Ο πρώτος τρόπος, που είναι ήδη ιστορία στην ουσία, είναι η συμφωνία περί υφαλοκρηπίδας μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας το 1977. Αυτή η συμφωνία είναι μια οριοθέτηση βασισμένη στη μέθοδο των μέγιστων κύκλων που δίνει την έννοια της μέσης γραμμής. Αυτή λοιπόν η επίσημη γραμμή έχει υπολογιστεί μέσω των Διαπόντιων Νήσων, και όχι μέσω Κέρκυρας, πράγμα που σημαίνει επί του πρακτέου ότι αυτά τα νησιά παίζουν ένα ρόλο σημαντικό, αφού προσφέρουν στην πατρίδας μας μια μεγαλύτερη θαλάσσια επιφάνεια.

ΠΟΙΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΜΕΙΝΕΙ ΣΤΟΝ ΑΣΑΝΤ Βίντεο που συγκλονίζει: Άρματα Τ-72 & ΤΟΜΑ ΒΜP-2 σε σκληρό αστικό αγώνα


Λίγες ώρες πριν την αποφαση του Κογκρέσου των ΗΠΑ για την έγκριση έναρξης της επίθεσης στην Συρία, η αραβική χώρα "μετράει" τις δυνάμεις της και εξαπολύει τις τελευταίες μεγάλες επιθέσεις πριν η βροχή των Tomahawk σκεπάσει τον ήλιο επάνω από την χώρα.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών του Λονδίνου (IISS) η ισχύς των συριακών ενόπλων δυνάμεων ενδέχεται να έχει μειωθεί ακόμη και στο μισό μετά την έναρξη του εμφυλίου πολέμου (αναλυτική παρουσίαση των ενόπλων δυνάμεων της Συρίας μπορείτε να βρείτε στην ετήσια έκδοση ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΒΙΒΛΟΣ 2013-2014" που κυκλοφορεί σε ολόκληρη την χώρα), αλλά παραμένουν μεγάλες και ικανές για το είδος των επιχειρήσεων (ανταρτοπόλεμος και αστικός αγώνας με αντάρτες) που έχουν να αντιμετωπίσουν.

ΣΕΡΓΚΕΪ ΛΑΒΡΟΦ ''Οι ισλαμιστές πίσω από τα χημικά''

Η Ρωσία πιστεύει ότι υπάρχουν αρκετά στοιχεία που δείχνουν ότι οι ισλαμιστές ευθύνονται για την επίθεση με χημικά όπλα τον περασμένο μήνα κοντά στη Δαμασκό, δήλωσε σήμερα ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. 
"Κατά την άποψή μου υπάρχουν πολλά στοιχεία", τόνισε ο Λαβρόφ σύμφωνα με το Ιντερφάξ. 
Ο ρώσος υπουργός πρόσθεσε ότι το διαδίκτυο βρίθει από βίντεο στα οποία αντάρτες παραδέχονται ότι αυτοί εξαπέλυσαν την επίθεση.

Καλούνται για διευκρινίσεις 155.000 φορολογούμενοι

Έσοδα ύψους 2,97 δισ. ευρώ αναμένει η κυβέρνηση μετά και την ολοκλήρωση της 12ης εκκαθάρισης για το φετινό φόρο εισοδήματος.

Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία προκύπτει ότι 2.553.468 δηλώσεις (το 48,65%) είναι χρεωστικές και καλούνται να καταβάλλουν φόρους 3,28 δισ. ευρώ (στα 1.285 ευρώ διαμορφώνεται ο μέσος φόρος).

Το 19,49% των δηλώσεων (1.023.141) είναι πιστωτικές και έχουν λαμβάνειν επιστροφές ύψους 304,5 εκατ. ευρώ, ενώ 1.671.968 δηλώσεις είναι μηδενικές.

Αμερικανικό τελεσίγραφο στον Άσαντ να παραδώσει τα χημικά


Τζον Κέρι: Το τέλος της σύγκρουσης στη Συρία απαιτεί μια πολιτική λύση. Δεν υπάρχει στρατιωτική λύση, δεν έχουμε καμιά ψευδαίσθηση ως προς αυτό - Επιμένει η Μόσχα ότι τα χημικά τα έριξαν οι αντάρτες - Επτά στους δέκα Αμερικανούς λένε στον Ομπάμα: Δεν έχουμε καμία δουλειά στη ΣυρίαΣε πόλεμο προπαγάνδας επιδίδονται Ουάσινγκτον και Μόσχα, σε μία προσπάθεια να πάρουν με το μέρος τους την διεθνή κοινότητα για το θέμα της Συρίας.

Κι ενώ η κυβέρνηση Ομπάμα είναι έτοιμη να πατήσει τη σκανδάλη κατά του καθεστώτος της Δαμασκού, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, δήλωσε ότι μια διευθέτηση της συριακής σύρραξης θα πρέπει να είναι πάνω απ' όλα «πολιτική» και δεν μπορεί να είναι «στρατιωτική», θέλοντας έτσι να καθησυχάσει σχετικά με τους φόβους ότι η αμερικανική πολιτεία ετοιμάζεται για έναν γενικευμένο πόλεμο.

Πάνε για πενθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες οι εκπαιδευτικοί


Σήμερα λαμβάνεται η απόφαση - Απεργία αμέσως μετά το πρώτο κουδούνι θέλουν 65 από τις 88 ΕΛΜΕ - Τι θα γίνει με τα μαθήματαΕκρηκτικό είναι το κλίμα στην παιδεία δύο ημέρες  πριν από την έναρξη του νέου σχολικού έτους, με την ΟΛΜΕ να προσανατολίζεται για απεργίες μετά το πρώτο «κουδούνι».

Σήμερα Δευτέρα, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της ολομέλειας των  προέδρων  των ΕΛΜΕ θα ληφθεί η τελική  επίσημη απόφαση  της Ομοσπονδίας Καθηγητών Μέσης Εκπαίδευσης  για πενθημερες επαναλαμβανόμενες απεργίες στα δημόσια σχολεία από τις 16 Σεπτεμβρίου και μετά.

Αύξηση 43% στις αυτοκτονίες το 2011 σε σχέση με το 2007

Αύξηση 43% στις αυτοκτονίες το 2011 σε σχέση με το 2007
Ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που δείχνουν την αύξηση των αυτοκτονιών στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια της κρίσης.
Το ποσοστό της αύξησης των καταγεγραμμένων αυτοκτονιών είναι 26,5% το 2011 σε σχέση με το 2010 και 43% σε σχέση με το 2007, όπου ήταν η τελευταία χρονιά πριν το ξεκίνημα της κρίσης.
Συγκεκριμένα, το 2007 καταγράφηκαν 328 αυτοκτονίες (268 άνδρες και 60 γυναίκες), το 2008 373 αυτοκτονίες (268 άντρες και 65 γυναίκες), το 2009 καταγράφηκαν 391 αυτοκτονίες (333 άντρες και 58 γυναίκες), το 2010 καταγράφηκαν 377 αυτοκτονίες (336 άντρες και 41 γυναίκες) και το 2011 καταγράφηκαν 477 αυτοκτονίες (393 άντρες και 84 γυναίκες).
Σύμφωνα με την ΜΚΟ «Κλίμακα», εκτιμάται ότι στην πραγματικότητα οι αυτοκτονίες είναι πολύ περισσότερες από αυτές που καταγράφονται.

Σκίτσο της ΕΛ.ΑΣ. για την τεμαχισμένη γυναίκα στη Ραφήνα

Σκίτσο της ΕΛ.ΑΣ. για την τεμαχισμένη γυναίκα στη Ραφήνα
-Άγνωστα παραμένουν μέχρι στιγμής τα στοιχεία ταυτότητας της ηλικιωμένης -Στη δημοσιότητα δύο φωτογραφικές απεικονίσεις του προσώπου της, μετά από ειδική επεξεργασία ανασύνθεσης
Μυστήριο καλύπτει την υπόθεση του τεμαχισμένου πτώματος που βρέθηκε στις 23 Αυγούστου στη Ραφήνα. Τα στοιχεία ταυτότητας της άτυχης γυναίκας παραμένουν ακόμη άγνωστα, ενώ οι άνδρες της Αστυνομίας κάνουν έκκληση στους πολίτες να επικοινωνήσουν με τις Αρχές αν γνωρίζουν κάτι με την υπόθεση.
Μάλιστα, η Ελληνική Αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα δύο φωτογραφικές απεικονίσεις του προσώπου της, μετά από ειδική επεξεργασία ανασύνθεσης.

Εξωφρενικές απαιτήσεις των δανειστών

Εξωφρενικές απαιτήσεις των δανειστών
-Ενιαίος ΦΠΑ 19% ακόμα και σε τρόφιμα, φάρμακα, είδη πρώτης ανάγκης και στον τουρισμό. -Κατάργηση μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά. -Ειδικό φόρο κατανάλωσης σε αναψυκτικά και εμφιαλωμένο νερό. -4,8 δις ζητούν να υπολογιστούν στον ετήσιο φόρο για τα ακίνητα.
Σε πραγματική απόγνωση έχει περιέλθει το Μέγαρο Μαξίμου, μετά τις νέες απαιτήσεις των δανειστών.
Η προβληματική πορεία υλοποίησης του προϋπολογισμού του 2013 αλλά και η ανάγκη να αυξηθούν τα φορολογικά έσοδα, αφού η κυβέρνηση δεν θέλει να συζητήσει περικοπές μισθών και συντάξεων, οδηγεί σε συγκεκριμένα μέτρα που η τρόικα απαιτεί να τεθούν σε ισχύ από τις αρχές του 2014.

Ανοδικά κινείται το Χρηματιστήριο Κύπρου

Λευκωσία: Μικρή άνοδο, ελέω των τίτλων της Ελληνικής Τράπεζας, παρουσιάζει τη Δευτέρα το Χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη (στις 12:51) να καταγράφει κέρδη 0,37% τυγχάνοντας διαπραγμάτευσης στις 94,83 μονάδες.

Μεγαλύτερη άνοδο της τάξης του 0,97% καταγράφει ο Δείκτης FTSE-CySE 20, ο οποίος τύγχανε διαπραγμάτευσης στις 36,42 μονάδες. Την ίδια ώρα η αξία των συναλλαγών διαμορφωνόταν στις €15.023, ενώ οι συναλλαγές για χρεόγραφα ανέρχονταν στις €17.329.

Τραπεζικό "άλμα" στο Χ.Α.

Του Δημήτρη Ζάντζα από το capital.gr

Μετά από αθροιστικά κέρδη 6,62% στις προηγούμενες 7 συνεδριάσεις, εκ των οποίων η μία πτωτική, ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου της Αθήνας ενισχύεται εκ νέου τη Δευτέρα και «πιάνει» τις 960 μονάδες, ένα επίπεδο που διέσπασε ανοδικά για τελευταία φορά στις 12 Αυγούστου.

Οι μετοχές των Τρ. Πειραιώς, ΕΤΕ και Alpha Bank «οδηγούν» την άνοδο στον FTSE Large Cap. Η Τρ. Πειραιώς ενισχύεται σε ποσοστό έως 10,08% στα 1,31 ευρώ, η ΕΤΕ διαπραγματεύεται στα 3,18 ευρώ με άνοδο 7,07%, ενώ η Alpha ενισχύεται 6,12% στα 0,555 ευρώ.