Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2020

Οι ονομασίες των ημερών και των μηνών στην Αρχαία Ελλάδα..

Οι Έλληνες στους Ελληνιστικούς χρόνους ειχαν δωσει ονόματα πλανητικών θεοτήτων στις 7 ημέρες της εβδομάδος.Προτού την υιοθέτηση της εβδομάδας υπήρχαν άλλοι τρόποι διαίρεσης του μήνα. Η προγενέστερη χρονική διαίρεση σην αρχαία Ελλάδα ήταν εκείνη των δέκα ημερών (τρία δεκαήμερα του μήνα).

Ήταν μία περίοδος ανανέωσης, κατά την οποία οι Έλληνες συναντάν τους πολιτισμούς της Ανατολής (αιγυπτιακός, μεσοποταμιακός, περσικός, ινδικός, φοινικικός, συριακός, γηγενείς μικρασιατικοί πολιτισμοί, κ.α.) με τους οποίους βρίσκονται σε διαρκή αλληλεπίδραση, από την οποία προκύπτει ο ελληνιστικός. Η ελληνιστική κοινή, δηλαδή τα απλοποιημένα ελληνικά κυριαρχούν σε όλη την ανατολική Mεσόγειο και αναδεικνύονται στη διεθνή γλώσσα της εποχής αυτής.

Λύσσαξαν οι Τούρκοι με το σουλάτσο στο Βόσπορο από το πολεμικό "Αλιάκμων"

Πριν από λίγες μέρες το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ αποκάλυψε την είδηση πως πλοίο του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού διήλθε τον Βόσπορο με την γαλανόλευκη να κυματίζει περήφανη

Η τουρκική αναστάτωση όταν εντόπισαν το πλοίο του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού ΠΓΥ ''ΑΛΙΑΚΜΩΝ'' (A-470) ήταν διάχυτη και μάλιστα αποτυπώθηκε και σε διάφορα δημοσιεύματα, τα οποία έπνεαν μένεα κατά της Ελλάδας.

Όπως σημειώνεται, το ελληνικό πολεμικό πλοίο πέρασε από τα στενά των Δαρδανελίων χωρίς να εφαρμόσει τις διαδικασίες σχετικά με την τουρκική σημαία.

Οι επενδυτές των ναυπηγείων υπάρχουν για να εξυπηρετούν τις ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού και όχι για να τις καθορίζουν

Γιάννης Νικήτας
Από το defencereview

Στο προσκήνιο της δημόσιας συζήτησης για τα εξοπλιστικά προγράμματα του Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ) πάντα τίθεται το ζήτημα της ναυπήγησης των νέων πλοίων στα Ναυπηγεία είτε αυτά είναι της Ελευσίνας είτε του Σκαραμαγκά (εφεξής θα τα αποκαλούμε ελληνικά ναυπηγεία). Τα τελευταία χρόνια, αμφότερα τα δύο κύρια ελληνικά ναυπηγεία έχουν περιέλθει σε πλήρες τέλμα. Ο λόγος απλούστατος. Η αποκλειστική προσήλωση των δύο κύριων ελληνικών ναυπηγείων σε προγράμματα του ΠΝ τα οποία δεν υπήρχαν σε συνδυασμό με τον διαχρονικό και διακομματικό κρατισμό και τις συντεχνιακές αντιλήψεις. Συνεπώς, αυτό που θέλουμε να τονίσουμε είναι πως τα ναυπηγεία δεν διασώζονται και δεν εξασφαλίζονται μακροπρόθεσμα από προγράμματα του ΠΝ.

Έμμεσο μήνυμα από σύμβουλο του Ταγίπ : ¨Η Τουρκία αναπτύσσει πυραύλους για κατακτήσεις¨(Βίντεο)

Στο παρακάτω βίντεο ακούμε τα εξής :

Μεσούτ Χακκί Τζασίν (μέλος του προεδρικού συμβουλίου για την Ασφάλεια και την Εξωτερική Πολιτική) : Στην Τουρκία υπάρχει μία πολύ σημαντική ρήση του Τσάρου: “Σε κάθε μέρος του κόσμου υπάρχουν σκυλιά που θα μας υπηρετήσουν¨. Οπότε η Τουρκία θα βγάλει χρήματα από την τσέπη της. Όποιος μπορεί να μας υπηρετήσει (θα νοικιαστεί). Χρειαζόμαστε για παράδειγμα έναν μηχανικό ατομικής ενέργειας; Θα έρθει στην Τουρκία. Χρειαζόμαστε κάποιον μηχανικό αεροσκαφών. Η Τουρκία θα φέρει τον καλύτερο μηχανικό σε αυτήν την μηχανή. Θυμηθείτε το πώς η Τουρκία απήγαγε τον Ορμπάν (Ούγγρος μηχανικός πυροβολικού στη διάρκεια πολιορκίας

Τι προβλέπει η ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής Ελλάδας – Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Διευρύνει την αλυσίδα σχέσεων με Ισραήλ, Αίγυπτο, Κύπρο και Ινδία

Η ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής ανάμεσα σε Ελλάδα και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), σε περίπτωση που απειληθεί η εδαφική ανεξαρτησία κάποιας από τις δύο χώρες, αποτελεί ίσως το πλέον σημαντικό αποτέλεσμα της επίσκεψης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Αμπου Ντάμπι.

Είναι, δε, ιδιαίτερα σημαντική στη δεδομένη συγκυρία με την ένταση που προκαλεί η Τουρκία σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές (Καθημερινή της Κυριακής), οι δύο πλευρές δεσμεύονται να συμβάλουν στην άμυνα και τη διατήρηση της ασφάλειας, κυριαρχίας, ενότητας, προστασίας και εδαφικής ανεξαρτησίας της Ελλάδας και των ΗΑΕ, στον βαθμό του εφικτού και όπου είναι πρακτικά δυνατόν.

Οι διεφθαρμένοι… Πρεμούρα για κλείσιμο Κυπριακού υπέρ Τουρκίας

Αντιμετωπίστηκε «μουδιασμένα» από το πολιτικό σύστημα της Κύπρου, η εισβολή του νεοσουλτάνου Ταγίπ Ερντογάν στην κατεχόμενη Αμμόχωστο. Βλέπετε, και οι μεν, του λεγόμενου «απορριπτικού μετώπου», και οι δε, της «όποιας λύσης», για κάποιο ανεξήγητο λόγο, ήταν βέβαιοι ότι ο ισλαμο-εθνικιστής ηγέτης της Τουρκίας, δεν θα παραβίαζε το «άβατο» της Αμμοχώστου. Το παράνομο άνοιγμα της περίκλειστης πόλης, είναι ακόμα μία μεγάλη αποτυχία του συστήματος που διοικεί το νησί και το οδηγεί συστηματικά στην καταστροφή.

ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
ΠΗΓΗ: HELLAS JOURNAL

Κάντε τον κόπο να πάτε πίσω στην ιστορία. Μελετήστε που είμασταν και που φτάσαμε.

Η Naval Group με ελληνικές εταιρείες για τις Belh@rra

Στο πλαίσιο εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στη Γαλλική Πρεσβεία η Naval Group παρουσίασε το μακροχρόνιο πλάνο συνεργασίας που θα υποστηρίξει το πρόγραμμα aπόκτησης δύο φρεγατών για το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό.

Συνθήκες για μακροχρόνια συνεργασία με ελληνικές εταιρείες επιδιώκει ο γαλλικός όμιλος, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Για αποστολή Ειδικών Δυνάμεων στο Μάλι ετοιμάζεται η Ελλάδα

Από Σάββας Δ. Βλάσσης
Από το doureios

Δεν ήταν τυπική ή τυχαία η αναφορά του ΥΕΘΑ Νίκου Παναγιωτόπουλο στην κατάσταση στο Σαχέλ και το Μάλι της Αφρικής, κατά την συμμετοχή του μέσω τηλεδιασκέψεως στην άτυπη Σύνοδο των υπουργών Αμύνης της Ε.Ε που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 20 Νοεμβρίου.

Στην σχετική ενημέρωση των υπουργών Αμύνης από τον Ύπατο Εκπρόσωπο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, αναλύθηκε η κατάσταση στην Λιβύη, όπως και στο Μάλι,

Τραγικοί Ευρωπαίοι… Χωρίς χαλινό τον Ερντογάν, ζητάνε ρέστα από μας

Οι Ευρωπαίοι κάνουν τους θυμωμένους, κάποιοι και τους οργισμένους με τη συμπεριφορά της κατοχικής Τουρκίας, ωστόσο, αυτό πρακτικά δεν σημαίνει οτιδήποτε. Οι ημερομηνίες για κυρώσεις μετατίθενται, προειδοποιείται η Άγκυρα με μέτρα εάν και εφόσον δεν συνετισθεί, πλην όμως όλα αυτά ουδόλως επηρεάζουν το καθεστώς Ερντογάν. Ο Τούρκος Πρόεδρος γνωρίζει πως αν και ακόμη η φίλη του Άγγελα Μέρκελ ενοχλείται με τη συμπεριφορά του δεν πρόκειται στο τέλος να επιτρέψει στους υπόλοιπους να προωθήσουν μέτρα. Γνωρίζει πως οι Ευρωπαίοι λένε πολλά και πράττουν λίγα.

ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
ΠΗΓΗ: HELLAS JOURNA
L

Γνωρίζει πως ακόμη και μέτρα να επιβληθούν θα μπορεί να τα «απορροφήσει» καθώς δεν θα είναι