Πέμπτη 7 Μαρτίου 2024

Αναστηλώθηκε Άτλαντας 8 μέτρων στον μεγαλύτερο δωρικό ναό του Δία που χτίστηκε ποτέ


Ένα κολοσσιαίο άγαλμα του ουρανοφόρου Έλληνα τιτάνα Άτλαντα, που ήταν θαμμένο για εκατοντάδες χρόνια ανάμεσα σε αρχαία ερείπια, ανακατασκευάστηκε για να διεκδικήσει τη θέση που του αξίζει στο Ναό του Διός στο Αγκριτζέντο της Σικελίας, μετά από ένα 20χρονο έργο έρευνας και αποκατάστασης.

Το γιγάντιο άγαλμα του Ελληνικού Άτλαντα, ύψους οκτώ μέτρων (26 πόδια), που χρονολογείται από τον 5ο αιώνα π.Χ., ήταν ένα από τα σχεδόν 38 που διακοσμούσαν τον ναό του Δία, που πιστεύεται ότι είναι ο μεγαλύτερος Δωρικός ναός που χτίστηκε, παρόλο που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 7 Μαρτίου 1948: Τα Δωδεκάνησα γίνονται ελληνικά


Στάθης Βασιλείου

Τα Δωδεκάνησα δεν ενσωματώθηκαν στον εθνικό κορμό ούτε στα χρόνια δημιουργίας του σύγχρονου ελληνικού κράτους, στις αρχές του 19ου αιώνα, ούτε με την αναγέννηση των Βαλκανικών πολέμων, 100 σχεδόν χρόνια μετά. Ευρισκόμενοι υπό Οθωμανική κυριαρχία από το 1522, οι Δωδεκανήσιοι ξεσηκώθηκαν για την ελευθερία του τόπου τους τόσο στην επανάσταση του 1821 όσο και αργότερα, παράλληλα με επαναστάσεις των Κρητών στα μέσα και τέλη του αιώνα. Η εγγύτητά τους όμως στη μικρασιατική ακτή καθιστούσε τα νησιά εύκολη λεία για τον οθωμανικό στρατό.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 7 Μαρτίου 1573: Η Κύπρος υπό την Οθωμανική ημισέληνο


Η πολιορκία και πτώση της Αμμοχώστου, 1570-1571.

Στάθης Βασιλείου

Δια συνθήκης που υπογράφεται μεταξύ της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας και της Οθωμανικής Πύλης, τερματίζεται ο Ενετοτουρκικός πόλεμος, γνωστός κι ως «Πόλεμος της Κύπρου».

Τα Στρατιωτικά Μετάλλια και η σημασία τους


Τα Στρατιωτικά Μετάλλια διακρίνονται σε πολεμικά και σε μη πολεμικά.

Τρανς: η νέα ανορεξία;


Για τα σημερινά κορίτσια, η ενηλικίωση είναι πλέον μία πολύ δυσάρεστη υπόθεση

Της Lionel Shriver, δημοσιογράφου και συγγραφέως

Πηγή: www.unherd.com Μετάφραση: Νικόλας Δημητριάδης

Αν και η μόδα των «τρανς εφήβων» δεν έχει φθάσει ακόμη στην Ελλάδα –τουλάχιστον με την εκρηκτική μορφή που έχει στις Η.Π.Α. – αποτελεί εντούτοις κομβικό στοιχείο της Woke  ατζέντας, και ως τέτοιο καλό είναι να τη λαμβάνουμε σοβαρά υπ’ όψιν. 

Για τον Μπελέρη δεν θα ανοίξει ρουθούνι;


Η Αθήνα αντέδρασε με το γάντι και η Αλβανία συνεχίζει να είναι κράτος υπό ένταξη στην ΕΕ.

Αλέκος Μιχαηλίδης, Αρθρογράφος
Δημοσιογράφος

Ζήτησε τη συνδρομή της ΕΕ στο Κυπριακό ο Χριστοδουλίδης – Όσα ανέφερε ενώπιον του ΕΛΚ


Στον ρόλο που θα πρέπει να διαδραματίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση στη Μέση Ανατολή, αναφερόμενος ειδικά στην επικείμενη επίσκεψη της Προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην Κύπρο και στην πρωτοβουλία για τον ανθρωπιστικό διάδρομο προς τη Γάζα, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης στην ομιλία του ενώπιον της Ολομέλειας του συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), στο Βουκουρέστι.

Η Ιταλία στηρίζει την πρόταση της Λευκωσίας για Γάζα

Η Ιταλία υποστηρίζει την πρόταση, «η οποία γίνεται όλο και πιο συγκεκριμένη», ενός θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου για τη Γάζα, ανακοίνωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι.

Η επικίνδυνη στοχοποίηση της Κύπρου από την Άγκυρα, με «όχημα» την Γάζα


Νίκος Μελέτης 

Τη στοχοποίηση της Κύπρου, με στόχο όχι μόνο να βρεθεί η Κυπριακή Δημοκρατία απέναντι στον Αραβικό και μουσουλμανικό κόσμο, αλλά και να υπονομευθεί η αναβάθμιση του στρατηγικού ρόλου της και η συνεργασία με μεγάλες δυνάμεις, ώστε να λειτουργήσει ο θαλάσσιος ανθρωπιστικός διάδρομος για τη Γάζα, επιχειρεί η Τουρκία.

Οι «Σκιές του Αιγαίου» στα Highlands της Σκωτίας – Δείτε φωτογραφίες


Οι «Σκιές του Αιγαίου», οι επίλεκτοι της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ, βρέθηκαν στα Highlands της Σκωτίας, πραγματοποιώντας εντυπωσιακή συνεκπαίδευση με Βρετανούς κομάντο.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Έφτασε και το τρίτο Romeo στην Ελλάδα: Αρχίζει η εκπαίδευση στα τρία ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα του Πολεμικού Ναυτικού [pics]


*Του Κώστα Σαρικά

Με την παραλαβή από τα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού του τρίτου υπερσύγχρονου ανθυποβρυχιακού ελικοπτέρου τύπου MH-60 Romeo το πρωί στην 112 Πτέρυγα Μάχης στην Ελευσίνα, ολοκληρώθηκε η πρώτη παρτίδα των καινούργιων ελικοπτέρων από το Πολεμικό Ναυτικό.

Η σταδιακή ανάπτυξη του ελληνικού αντιαεροπορικού θόλου δημιουργεί παράθυρο ευκαιρίας για απεμπλοκή από τα ανατολικού τύπου οπλικά συστήματα της χώρας


Λεζάντα: Η μεγάλη διαπραγμάτευση είναι ανάμεσα σε Αθήνα και Ουάσιγκτον, με την πρώτη να ζητά οπωσδήποτε συστοιχία Patriot ώστε να εκκινήσουν οι διαδικασίες που αφορούν τους S-300 που βρίσκονται στην Κρήτη. Πηγή: Πολεμική Αεροπορία

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ//HELLAS JOURNAL, Αθήνα.

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Οδησσό, που πραγματοποιήθηκε, ως ένα σημείο, κάτω από άκρα μυστικότητα, φέρνει στο προσκήνιο την βοήθεια που συνεχίζει να δίνει απλόχερα η Ελλάδα στην Ουκρανία, ώστε να συνεχίσει την άμυνα της απέναντι στην ρωσική εισβολή.

Πολεμικό Ναυτικό: Συνεδρίασε για πρώτη φορά το νέο Ανώτατο Ναυτικό Συμβούλιο – Η σύνθεσή του [pics]


Tην Τετάρτη 06 Μαρτίου 2024, πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση για το Ανώτατο Ναυτικό Συμβούλιο (ΑΝΣ) υπό τη νέα του σύνθεση, επί του Θ/Κ «Γ. ΑΒΕΡΩΦ», όπως ανακοίνωσε το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού (ΓΕΝ).

«DIMDEX 2024»: Η Lacroix παρουσίασε το Sylena, το σύστημα αυτοπροστασίας των γαλλικών και ελληνικών Belh@rra


Στη διάρκεια της διεθνούς έκθεσης «DIMDEX 2024» η γαλλική Lacroix παρουσίασε το προηγμένο σύστημα αυτοπροστασίας πλοίων Sylena, το οποίο εξοπλίζει τις γαλλικές και ελληνικές φρεγάτες Belh@rra. Το Sylena είναι ένα ολοκληρωμένο σύστημα αντιμετώπισης επιθέσεων από εχθρικούς κατευθυνόμενους πυραύλους και τορπίλες. 

Ο αποδεκατισμός ρωσικών πλοίων από USV, η κρίση των Ιμίων και η ΥΔΡΑ στην Ερυθρά


Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Στις 5 Μαρτίου, ο ρωσικός Στόλος Μαύρης Θάλασσας έχασε άλλη μία κορβέτα Project 22160 (SERGEI KOTOV) από επίθεση αγέλης τηλεχειριζόμενων σκαφών επίθεσης Magura V5. 

Τα πάνω κάτω στα εξοπλιστικά της Ευρώπης (ΠΡΟΣΟΧΗ-ΕΠΕΙΓΟΝ)


Tο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Αμυντικής Βιομηχανίας (European Defence Industry Program, EDIP), θα βάλει τους ευρωπαϊκούς αμυντικούς εξοπλισμούς στη θέση τους

Συνάντηση Μητσοτάκη με τον Ρουμάνο πρωθυπουργό - Τα ενεργειακά στο επίκεντρο

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον ρουμάνο πρωθυπουργό Μαρσέλ Τσολάκου στη συνάντησή τους στο Βουκουρέστι ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

Δημήτρης Σούλτας

Συνάντηση με τον Ρουμάνο πρωθυπουργό Μαρσέλ Τσολάκου είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Βουκουρέστι, στο περιθώριο του συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος

Μήνυμα Μητσοτάκη στο Κρεμλίνο: Δεν θα φοβηθούμε - Στηρίζουμε την Ουκρανία για όσο χρειαστεί

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

Το ξεκάθαρο μήνυμα στο Κρεμλίνο ότι «θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Ουκρανία για όσο χρειαστεί» έστειλε στην αρχή της ομιλίας του στις εργασίες του συνεδρίου του ΕΛΚ, στο Βουκουρέστι, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μία μέρα μετά τη ρωσική επίθεση στην Οδησσό κοντά στην ελληνική αποστολή.

ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ και “θολή” ενημέρωση για τον ρωσικό πύραυλο στα USV στην Οδησσό…

Αμέσως μετά την αποχώρηση του πρωθυπουργού από την Ουκρανία εκδηλώθηκε συντονισμένη προσπάθεια με στόχο να καλλιεργηθεί η εντύπωση πως όλα ήταν καλώς καμωμένα σε ό,τι αφορά την οργάνωση της επίσκεψης και της συνάντησης με τον Ζελένσκι. 

Γ. Γεραπετρίτης: Διερευνούμε τα αίτια και την πηγή της επίθεσης στην Οδησσό


Είμαστε σε άμεση συνεργασία με τις ουκρανικές αρχές έτσι ώστε να υπάρξει πλήρης διαλεύκανση του γεγονότος, δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου για τα μη κρατικά πανεπιστήμια.

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Είμαστε "σε συνεχή επαφή" με την Ελλάδα και την Ουκρανία μετά την επίθεση στην Οδησσό


Οι ΗΠΑ βρίσκονται σε συνεχή επαφή με την Ελλάδα και την Ουκρανία διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ αναφορικά με τη ρωσική επίθεση στην Οδησσό κατά τη διάρκεια επίσκεψης του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ουκρανού Προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών δέχτηκε ερώτηση στη καθιερωμένη ενημέρωση του Τύπου για την αντίδραση των ΗΠΑ.

Στην Ουάσινγκτον ο Τούρκος ΥΠΕΞ Φιντάν για τα F-16


Συνάντηση με τον 'Αντονι Μπλίνκεν αύριο, Παρασκευή - Είχε προηγηθεί το ταξίδι στις ΗΠΑ του αρχηγού της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών ΜΙΤ, Ιμπραχίμ Καλίν

Rafale: Η Τουρκία άκουσε αυτό που δεν ήθελε – Πώς τα ΚΑΑΝ δεν θα έχουν καμία τύχη

To σύστημα που πρέπει να υπερνικήσουν οι Τούρκοι αλλά δεν γίνεται.

Διονύσης Αντωνέλλος

Ο τουρκικός Τύπος πιέζει: «Πρέπει να αποκτήσουμε πυρηνικά όπλα για το Ισραήλ και την Ελλάδα»


Φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης... Η απροκάλυπτη πρόθεση της Τουρκίας να καταστεί πυρηνική δύναμη εδώ και χρόνια, βρίσκει... «άλλοθι» από τη νέα εφεύρεση του Τύπου της γείτονας, ότι η Ελλάδα είναι αυτή που επιδιώκει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.

Τουρκία: Υπέγραψε συμφωνία εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου με τη Σομαλία


Μαρία Ζαχαράκη
Ανταποκρίτρια στην Τουρκία

Η συμφωνία στοχεύει στα αποθέματα υδρογονανθράκων στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Σομαλίας

Ο τουρκικός στρατός ετοιμάζεται για μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση


Μάρτιος 7, 2024. Ελλάδα.

Οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις προετοιμάζονται για την πραγματοποίηση μιας μεγάλης κλίμακας χερσαίας στρατιωτικής εισβολής στο βόρειο Ιράκ εναντίον των Κούρδων αυτονομιστών του PKK, που έχουν κρησφύγετα κυρίως στο όρος Καντίλ.

Χαμάς: Αποχωρεί χωρίς συμφωνία από τις συνομιλίες εκεχειρίας στο Κάιρο


Χωρίς συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα αποχώρησε από το Κάιρο αντιπροσωπεία της Χαμάς, που ωστόσο δηλώνει ότι οι έμμεσες διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ δεν έχουν τελειώσει.

ΕΕ: Νέες κυρώσεις στη Ρωσία για τον θάνατο του Ναβάλνι


Με αφορμή τον θάνατο του ηγέτη της αντιπολίτευσης στη φυλακή και ενόψει εκλογών στη χώρα στις 15-17 Μαρτίου, τα νέα μέτρα των Βρυξελλών θέτουν στο στόχαστρο 35 άτομα και δύο οντότητες. Παρέμβαση στην κάλπη προτείνει η χήρα Γιούλια Ναβάλναγια.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εκ νέου υποψήφια για την προεδρία της Κομισιόν

H Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν AP Photo/Jean-Francois Badias

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν χρίσθηκε την Πέμπτη (7/3) επισήμως από τη συντηρητική πολιτική οικογένειά της, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), που συνεδρίασε στο Βουκουρέστι, υποψήφια για μια δεύτερη πενταετή θητεία στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Αμυντική συνεργασία Γαλλίας - Μολδαβίας με το βλέμμα στη Ρωσία


Η πρόεδρος της Μολδαβίας δήλωσε σήμερα ότι η Ρωσία ανανεώνει τις προσπάθειες αποσταθεροποίησης της χώρας της και προειδοποίησε ότι, αν ο Πούτιν δεν ανακοπεί στην Ουκρανία, θα συνεχίσει την πορεία του.

Νέος εξωφρενικός ισχυρισμός του Πούτιν: Αν υπάρχει το Βέλγιο, «το οφείλει σε μεγάλο βαθμό στη Ρωσία»! [βίντεο]


Σε έναν νέο εξωφρενικό -ανακριβή ιστορικά - ισχυρισμό προχώρησε ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Βρυχηθμοί Ρωσίας για πλήρους κλίμακας πόλεμο στην Ευρώπη: «Η πιθανότητα να συρθούμε σκόπιμα σε νέες συγκρούσεις αυξάνεται σημαντικά»


File Photo Men walk past an electronic screen showing a Russian soldiers and inscription ‘Our defenders’ in Moscow, Russia, 24 January 2024. According to Russian Defence Minister Sergei Shoigu, every day more than 1.5 thousand people apply for military service. EPA/YURI KOCHETKOV

Υψηλόβαθμος ρώσος αξιωματικός προειδοποίησε ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία θα μπορούσε να κλιμακωθεί σε πόλεμο πλήρους κλίμακας στην Ευρώπη και δήλωσε πως αυξάνεται «σημαντικά» η πιθανότητα να εμπλακούν οι δυνάμεις της Μόσχας σε μια νέα σύγκρουση.

Μεντβέντεφ: Η Ρωσία δεν στόχευε την αυτοκινητοπομπή του Ζελένσκι στην Οδησσό


Ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας τη Ρωσίας και στενός συνεργάτης του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε σήμερα ότι η Ρωσία δεν είχε θέσει ως στόχο την αντιπροσωπεία του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελέσνκι κατά την χθεσινή πυραυλική επίθεση στο λιμάνι της Οδησσού.

Οι ΗΠΑ γυρίζουν την πλάτη τους στον κόσμο με ή χωρίς τον Τραμπ


Του Hal Brands

Είναι μια από τις κλασικές ατάκες του αμερικανικού κινηματογράφου. Στην ταινία Butch Cassidy and the Sundance Kid, ο Paul Newman και ο Robert Redford στριμώχνονται από ένα απόσπασμα αστυνομικών και η μόνη διαφυγή είναι να πηδήξουν από έναν γκρεμό στο ποτάμι. Όταν ο Sundance λέει ότι δεν θα πηδήξει, επειδή δεν ξέρει κολύμπι, ο Butch τον καθησυχάζει: "Θα σε σκοτώσει πιθανότατα πτώση".

(vid.) Η Κίνα δωρητής αεροπλανοφόρων στη Ρωσία; Θα μάθει η Άρκτος κολύμπι;


Ο διευρυνόμενος στόλος αεροπλανοφόρων της Κίνας και η στρατηγική της συνεργασία με τη Ρωσία υποδηλώνουν μια βαθύτερη στρατιωτική συνεργασία που θα μπορούσε να αλλάξει την παγκόσμια ναυτική δυναμική.