Πέμπτη 7 Μαρτίου 2024

(vid.) Η Κίνα δωρητής αεροπλανοφόρων στη Ρωσία; Θα μάθει η Άρκτος κολύμπι;


Ο διευρυνόμενος στόλος αεροπλανοφόρων της Κίνας και η στρατηγική της συνεργασία με τη Ρωσία υποδηλώνουν μια βαθύτερη στρατιωτική συνεργασία που θα μπορούσε να αλλάξει την παγκόσμια ναυτική δυναμική. 

Ενώ ορισμένοι θεωρούν τα αεροπλανοφόρα της Κίνας ως συμβολικού χαρακτήρα, η πραγματική τους αξία μπορεί να βρίσκεται στην ευρύτερη πολεμική στρατηγική του Πεκίνου, που αφορά την αμφισβήτηση της κυριαρχίας των ΗΠΑ στον Ινδικό-Ειρηνικό. Οι ιστορικές ναυτικές φιλοδοξίες της Ρωσίας και οι σημερινοί περιορισμοί υποδηλώνουν αμοιβαίο ενδιαφέρον για αυτή τη συνεργασία. Η αυξημένη σινο-ρωσική ναυτική συνεργασία, συμπεριλαμβανομένης ενδεχομένως της βοήθειας της Κίνας στη Ρωσία στην ανάπτυξη του αεροπλανοφόρου της, θα προωθούσε τους στρατηγικούς της στόχους έναντι των ΗΠΑ, σηματοδοτώντας μια σημαντική αλλαγή στις παγκόσμιες ναυτικές ισορροπίες ισχύος.

ΤΟΥ Brandon J. Weichert
ΠΗΓΗ nationalinterest.org

Θα προωθήσει η Κίνα τις ναυτικές φιλοδοξίες της Ρωσίας με τεχνολογία αεροπλανοφόρου;
Το Ναυτικό του Κινεζικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού συνεχίζει να αυξάνει τον στόλο των αεροπλανοφόρων του. Κάθε σκάφος είναι πιο προηγμένο από το προηγούμενο, ωστόσο υπάρχει κάποια ερώτηση σχετικά με τον σκοπό αυτής της επένδυσης. Εξάλλου, η θαλάσσια στρατηγική της Κίνας εστιάζει λιγότερο στις επιθετικές δυνατότητες του στόλου των αεροπλανοφόρων της και περισσότερο στο τεράστιο οπλοστάσιο πυραύλων μεγάλου και μεσαίου βεληνεκούς του Πεκίνου που μπορούν να απειλήσουν τις δυνάμεις των ΗΠΑ στον Ινδικό-Ειρηνικό με ανησυχητική ακρίβεια. Τα αεροπλανοφόρα της Κίνας ναυπηγούνται απλώς για επίδειξη, όπως εικάζουν ορισμένοι δυτικοί παρατηρητές; Ή υπάρχει κάτι περισσότερο από αυτό;

Ρωσία και Κίνα: Frenemies for Life
Η Κίνα στοχεύει να γίνει η κυρίαρχη δύναμη στον κόσμο έως το 2049, την 100η επέτειο από την ίδρυση της “Λαϊκής Δημοκρατίας”. Το Πεκίνο θεωρεί επίσης ότι είναι ο κόμβος για τις μεγάλες βιομηχανικές δραστηριότητες του κόσμου. Για χρόνια, η Κίνα εργάζεται για να ανταγωνιστεί και να ξεπεράσει τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία ως ο κορυφαίος παραγωγός εξοπλισμών. Από φθηνά drones μέχρι φθηνούς πυραύλους, η Κίνα είναι σημαντικός παίκτης στην παγκόσμια αγορά όπλων. Αλλά το Πεκίνο θέλει περισσότερα από φορητά όπλα και αυτόνομες πλατφόρμες όπλων. Θέλει εξαιρετικά συστήματα.

Τι θέλει η Ρωσία
Από την πλευρά τους, οι Ρώσοι ήθελαν να γίνουν κυρίαρχη ναυτική δύναμη από την εποχή του Μεγάλου Πέτρου. Η ανάγκη για λιμάνια στα θερμά ύδατα δεν είναι παρά μία από τις πολλές προκλήσεις για την παλαιά επιθυμία της Μόσχας να αναπτύξει ένα ισχυρό ναυτικό. Το γιατί η Ρωσία σπαταλά χρόνο και χρήμα για να συντηρήσει το ένα ουσιαστικά άχρηστο αεροπλανοφόρο της είναι ένα περίεργο ζήτημα. Πιθανώς η Μόσχα φοβάται την απώλεια μιας βασικής ικανότητας – τις επιχειρήσεις αεροπλανοφόρου. Για αυτό θέλει να κλιμακώσει αυτή την ικανότητα δημιουργώντας μια δύναμη αεροπλανοφόρων. Η Ρωσία, ωστόσο, έχει δυσκολευτεί να αναπτύξει και να ναυπηγήσει δικό της αξιόπιστο αεροπλανοφόρο. Αυτό μπορεί να αλλάξει όμως, δεδομένου του πόσο κοντά έχουν έρθει τόσο η Ρωσία όσο και η Κίνα, ειδικά μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 και τις δυτικές κυρώσεις κατά της Μόσχας που ακολούθησαν.

Δεδομένης της επιθυμίας της Κίνας να γίνει ο κορυφαίος κατασκευαστής όπλων στον κόσμο και των φαντασιώσεων της Ρωσίας να γίνει μια μεγάλη ναυτική δύναμη με παγκόσμιες δυνατότητες προβολής ισχύος, τι θα εμποδίσει αυτά τα δύο έθνη από την περαιτέρω ευθυγράμμιση μέσω της παραγωγής και της ανάπτυξης αεροπλανοφόρων; Η Ρωσία τα θέλει και η Κίνα αποδεικνύει ότι μπορεί να τα ναυπηγεί μαζικά. Η Κίνα θέλει η Ρωσία να είναι περισσότερο μια απλή ενόχληση για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Το Πεκίνο βλέπει τη Μόσχα ως ένα μέσο για να αποσπάσει την προσοχή και να αποστραγγίσει τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ, ενισχύοντας την δίκη της ικανότητα να επιτύχει τους δικούς της αναθεωρητικούς στόχους.

Η Κίνα θα πουλήσει στη Ρωσία αεροπλανοφόρα για να πλήξει τις ΗΠΑ;
Η πώληση στη Ρωσία μερικών αεροπλανοφόρων κινεζικής κατασκευής θα βοηθούσε αποκλειστικά και μόνο το Πεκίνο στη στρατηγική του για τη δημιουργία του μεγάλου χάους. Επιπλέον, η συνεργασία μεταξύ του κινεζικού και του ρωσικού ναυτικού –ιδίως στον Ειρηνικό– έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Η Κίνα παρέχοντας στη Ρωσία ορισμένα αεροπλανοφόρα θα εδραιώσει περαιτέρω μια σινο-ρωσική συμμαχία και θα δυσκόλευε τη ζωή του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ. Η Κίνα και η Ρωσία βρίσκονται ήδη σε αγαστή συνεργασία, η οποία εξακολουθεί να αναπτύσσεται. Είναι θέμα χρόνου ο δράκος να μάθει στην αρκούδα πώς να κολυμπάει.


ΠΗΓΗ https://www.defence-point.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου