Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2017

Η Άλωση της Τριπολιτσάς: Έτσι ο Κολοκοτρώνης απελευθέρωσε την Τρίπολη

Του Αντγου ε.α. Ιωάννη Κρασσά
Από το onalert

Tην 23η Σεπτ. 1821 (παλ. ημερ), οι δυνάμεις των επαναστατημένων Ελλήνων ανερχόμενες σε 8.000-10.000 άνδρες, υπό την διοίκηση των: Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, Παναγιώτη Γιατράκου και Χρήστου Αναγνωσταρά[1] απελευθέρωσαν την Τρίπολη.

Η κατάληψη της έδρας της οθωμανικής διοικήσεως υπήρξε αποφασιστική για την εδραίωση του αγώνος και σήμαινε επί της ουσίας την επικράτηση της επαναστάσεως σε όλη την Πελοπόννησο.

Η κατάδυση στην αρχαία Ελλάδα κατά την ύστερη αρχαϊκή και κλασσική περίοδο (6ος-4ος αιώνας π.Χ.)

ΦΩΤΟ: Κώστας Λαδάς
Από το istorikathemata

Κρίστυ Εμίλιο Ιωαννίδου, Συγγραφεύς – Ερευνήτρια Ναυτικής Ιστορίας
(Δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Ναυτική Ελλάς», τ.994 (ΑΥΓ), Αθήνα, Έκδοση της Ενώσεως Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού/ΓΕΝ, 2016, σσ. 52-54.)

http://perialos.blogspot.gr/2016/09/blog-post.html

Το παρόν αποτελεί μέρος από τη μελέτη της συγγραφέως στην αγγλική: C.E. Ioannidou, ‘Divers in ancient Greece during the late archaic and classical period (6th-4th century BC)’, ARCHAEOLOGY AND SCIENCE, issue 10, Archaeological Institute Belgrade , 2016, pp 111-119


Η λέξη κατάδυση και δύτης προέρχονται από το αρχαίο ρήμα «δύω» το οποίο απαντάται από τα ομηρικά έπη, ενώ ο όρος δύτης, ως αυτούσιος, μεταγενέστερα. Έκτοτε δημιουργήθηκαν ποικίλες ονομασίες για όσους ασχολούνταν με την κατάδυση, ανάλογα με τις ικανότητες που διέθεταν οι δύτες ή τα βάθη καταδύσεως που έφταναν. Συμπεραίνοντας από τις ονομασίες τους, οι «κολυμβητές ὕφαλοι», ή «κολυμβητές ὕφυδροι», οι «βύθιοι», και οι «ὑπονηχόμενοι» [1] εργάζονταν «ὑπὸ τῆς ἁλός» δηλ. κάτω από τη θαλασσία επιφάνεια. Αντιθέτως οι «ἐπιπολάζοντες» κινούντο πιο κοντά στην επιφάνεια, ενδεχομένως προς παρατήρηση του βυθού ενώ οι «ἀρνευτήρες» ήταν οι βουτηχτές, εκείνοι που καταδύονταν από κάποιο ψηλό σημείο με το κεφάλι προς τα κάτω [2].

Κι όμως, σήμερα κάποιοι περιμένουν το τέλος του κόσμου

Γιατί κάποιοι θεωρούν ότι η 23η Σεπτεμβρίου 2017 είναι η μέρα που ο κόσμος θα καταστραφεί και πώς ξεκίνησαν οι σχετικές θεωρίες συνωμοσίας για τον λεγόμενο Πλανήτη Χ
Adtech Ad
Οι θεωρίες συνωμοσίας για το τέλος του κόσμου κυκλοφορούν εδώ και παραπάνω από δύο δεκαετίες, με την τελευταία εντελώς αμφιλεγόμενη προφητεία να υποστηρίζει ότι η 23η Σεπτεμβρίου 2017, δηλαδή σήμερα, είναι η μέρα που θα καταστραφεί ο κόσμος.
Υπεύθυνος για την καταστροφή, σύμφωνα πάντα με τη θεωρία, θα είναι ο πλανήτης Χ ή Ναϊμπίρου, ένας μυθολογικός πλανήτης που υποτίθεται ότι θα συγκρουστεί με τη Γη. Φυσικά κάτι τέτοιο έχει διαψευστεί επανειλημμένα απ' τη NASA και άλλους ειδικούς ως ανύπαρκτο.

Εξπρές Σάμινα: 17 χρόνια μετά το ναυάγιο στην Πάρο με τους 81 νεκρούς

Λίγες μέρες πριν συμπληρωθεί, η επέτειος μιας εκ των μεγαλύτερων ναυτικών τραγωδιών της χώρας, το News 24/7 ανατρέχει στη μοιραία νύχτα με τη βοήθεια του δημοσιογράφου Θανάση Λαμπρόπουλου, που έζησε τα γεγονότα από κοντά. Το χρονικό και τα ντοκουμέντα
Adtech Ad
Το βράδυ της 26ης Σεπτεμβρίου του 2000 το «Εξπρές Σάμινα» που είχε ναυπηγηθεί στο Σεντ Ναζέρ της Γαλλίας το 1966, αναχωρεί από το λιμάνι του Πειραιά με 533 άτομα, από τα οποία τα 472 ήταν επιβάτες και τα υπόλοιπα 61 πλήρωμα, προκειμένου να εκτελέσει την ακτοπλοϊκή γραμμή Πειραιάς – Πάρος – Νάξος – Ικαρία – Σάμος – Πάτμος, με τελικό προορισμό τους Λειψούς. Δεν ολοκλήρωσε ποτέ το ταξίδι του καθώς ανοιχτά της Πάρου έμελλε να γραφτεί μια από τις μεγαλύτερες ναυτικές τραγωδίες της χώρας με απολογισμό 81 νεκρούς.

Στον αέρα οι εκλογές της Κεντροαριστεράς - Αδύνατη η ψηφοφορία

Ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Επιτροπής για τη τήρηση της δεοντολογίας για τις εκλογές της ηγεσίας του νέου πολιτικού φορέα καθηγητής Νίκος Αλιβιζάτος σε επιστολή που απέστειλε σε όλους τους υποψήφιους αρχηγούς προτείνει να πραγματοποιηθεί κοινή σύσκεψη για να αποφασιστούν τα περαιτέρω βήματα μετά την εμπλοκή που δημιουργήθηκε εξ αιτίας της άρνησης των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας να αναλάβουν την ηλεκτρονική διεξαγωγή της ψηφοφορίας.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες στην επιστολή ο κ. Αλιβιζάτος προτείνει η συνάντηση να γίνει είτε την Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου είτε την Πέμπτη είτε την Παρασκευή ενώ επισυνάπτει την απάντηση της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας η οποία θέτει συγκεκριμένους όρους που αν γίνουν δεκτοί μεταθέτουν τις εκλογές τον Δεκέμβριο.

Ανεξαρτησία ή... Ισπανία: Η Καταλονία στους δρόμους - Δύο διαφορετικές συγκεντρώσεις την ίδια ημέρα

Το βράδυ της Παρασκευής θιασώτες και πολέμιοι της ανεξαρτησίας κατέβηκαν στους δρόμους, σε ξεχωριστές κινητοποιήσεις - Κάποια στιγμή οι δύο πορείες συναντήθηκαν αλλά δεν επικράτησε ένταση
Εμβατήρια υπέρ της ανεξαρτησίας ακούγονται στο κέντρο της Βαρκελώνης. Οι καταλανικές σημαίες με το αστέρι κυματίζουν παντού. Χιλιάδες είναι οι υποστηρικτές της ανεξαρτησίας που θέλουν να δώσουν το «παρών» και να στείλουν το μήνυμα ότι την 1η Οκτωβρίου το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας θα γίνει κανονικά, παρά τις όποιες αντιδράσεις από την κεντρική κυβέρνηση της Μαδρίτης.

Στους συγκεντρωμένους απευθύνεται ο επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης, ο αποκαλούμενος και «πρόεδρος» της Καταλονίας, Κάρλος Πουινγκεμόν. Φαίνεται σαν να δίνει θάρρος στο ακροατήριο, αλλά και στον εαυτό του. Δεν θέλει να μιλήσει ισπανικά, αλλά τη δική του, καταλανική γλώσσα. «Σας ευχαριστώ που παραμένετε αφοσιωμένοι σε αυτό το δημοψήφισμα και σήμερα, εννέα μέρες πριν. Θα ψηφίσουμε. Ποιός αμφιβάλλει ότι θα ψηφίσουμε;» διερωτάται ο Πουινγκεμόν.

Πουλάκης (ΣΥΡΙΖΑ): Να καταργηθεί η προσευχή στα σχολεία - Μετά την κατάργηση της έπαρσης σημαίας και του εθνικού ύμνου στα δημοτικά

«Είναι κατάλοιπο της αντίληψης "Ελλάς, Ελλήνων, Χριστιανών» δηλώνει ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών και ζητά το κράτος να αποκτήσει σε όλες του τις εκφάνσεις «κοσμικά χαρακτηριστικά»
Την «έχθρα» του ΣΥΡΙΖΑ κατά της προσευχής στα σχολεία επαναφέρει στο προσκήνιο ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών Κώστας Πουλάκης ζητώντας την κατάργησή της.

Ο ΓΓ του ΥΠΕΣ υποστηρίζει σε συνέντευξή του στη Βραδυνή ότι η σχολική προσευχή είναι «κατάλοιπο μιας απολύτως αντιδραστικής αντίληψης περί… "Ελλάδος Ελλήνων Χριστιανών"».

Θυμάστε το χωριό Ανάβρα στην Μαγνησία; Θαύμα ήταν που μας τέλειωσε!

Ακουγόταν πολύ καλό για να είναι… ελληνικό, αλλά ήταν τόσο αληθινό που έλαβε διαστάσεις εμβληματικού παραδείγματος προόδου και προκοπής σε παγκόσμιο επίπεδο.
Ακόμα και ο πλέον… καλοπροαίρετος αδυνατούσε να μην αναρωτηθεί τι γυρεύει αυτή η καθολικά εν σοφία καμωμένη κουκίδα του χάρτη στην ελληνική επικράτεια. ‘Ενα κομμάτι του παζλ αταίριαστο με όλα τα άλλα. Και ως τέτοιο μαγνήτιζε το ενδιαφέρον της διεθνούς ειδησεογραφίας, προβαλλόμενο από τα Μ.Μ.Ε. όλης της Ευρώπης (και όχι μόνο).
Για το «θαύμα» της Ανάβρας και τον εμπνευστή αυτού, τον επί 16 χρόνια κοινοτάρχη της Δημήτρη Τσουκαλά, έχουν πληκτρολογηθεί δεκάδες χιλιάδες λέξεις επί σειρά ετών.
Το ανακριβές είναι το… πληκτρολόγιο αρνήθηκε πεισματικά να ανταποκριθεί στη διαμόρφωση των νέων δεδομένων. Στα δημοσιεύματα περί Ανάβρας, την εποχή της κρίσης, ο χρόνος μοιάζει να έχει σταματήσει στο 2011.