Κυριακή 26 Μαΐου 2024

Δέκα Ιστορίες για τον Ασκληπιό


Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων σας προσκαλεί στην διάλεξη με τίτλο:  "Δέκα Ιστορίες για τον Ασκληπιό"

SKIMMINGTON. Ο ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΧΛΕΥΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΑΝΤΡΑ ΘΥΜΑΤΟΣ


Skimmington ονομάζονταν ο κοινωνικός χλευασμός ενός άντρα που τον κακοποιούσε η γυναίκα του τον 17ο και 18ο αιώνα. Ο όχλος μαζεύονταν συνήθως έξω από το σπίτι του θύματος ώστε αυτός να μην τους ξεφύγει. Και για εννιά ολόκληρες ημέρες χτύπαγαν κατσαρολικά και τον χλεύαζαν. 

«Μετεξεταστέο» το σχολείο: Λειτουργικά αναλφάβητο 1 στα 5 παιδιά


του Απόστολου Λακασά 

Ενα στα πέντε παιδιά κινδυνεύει να αποφοιτήσει από το γυμνάσιο λειτουργικά αναλφάβητο. Τι σημαίνει αυτό; 

Πεντηκονταετία 1974 – 2024


Λάζαρος Μαύρος

ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΟ έτος 1974-2024 συνεχιζόμενης τουρκικής στρατιωτικής κατοχής των βορείων εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επί 50 χρόνια ατιμώρητης. Και εδραιωνόμενης ανεμπόδιστα. 

Κτυπά πόρτες στις Βρυξέλλες ο Τατάρ, ζητώντας συναντήσεις όπως αυτές που έχει ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: Θέλει να υλοποιήσει την αξίωση του για «ίσο διεθνές καθεστώς»!

Ο κατοχικός ηγέτης, Ερσίν Τατάρ επισκέφθηκε την Αυστραλία και συναντήθηκε με Τούρκους και Τουρκοκύπριους πολίτες. Φωτογραφία Ersin Tatar, @ErsinrTatar

Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ, Φιλελεύθερος

«Ίσο διεθνές καθεστώς» με ευρωπαϊκή σφραγίδα θέλει ο εγκάθετος της κατοχικής Τουρκίας, Ερσίν Τατάρ, ο οποίος διά της Άγκυρας επιχειρεί να έχει έντονη δραστηριότητα στο εξωτερικό.

Πενήντα χρόνια μετά την εισβολή, ΓΙΑΤΙ η κυπριακή ηγεσία αποφεύγει να καταγγείλει την Τουρκία για εγκλήματα;

Σάββας Ιακωβίδης

Θεωρητικά, το Διεθνές Δίκαιο είναι το όπλο των αδυνάτων. Είναι άχρηστο χωρίς την ισχύ. Η Κύπρος ούτε το πρώτο επικαλείται, ούτε το δεύτερο επιδιώκει να αποκτήσει. Γι’ αυτό ξεχάστηκε η εισβολή-κατοχή. Αγνοούνται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Δεν αποδίδονται ευθύνες για βιασμούς, λεηλασίες, εγκλήματα. Το Κυπριακό κατάντησε μια παγιωμένη, παγωμένη δικοινοτική διαφορά, που δεν προκαλεί πια το διεθνές ενδιαφέρον.

Πρόεδρος: Στα δικά μας όνειρα η κατοχή ποτέ δεν θα αποκτήσει θέση


Μήνυμα αισιοδοξίας, από την ακριτική Αθηένου έστειλε την Κυριακή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, διαβεβαιώνοντας ότι «παρά τις δυσκολίες, τα προβλήματα, τις προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε καθημερινά λόγω της τουρκικής αδιαλλαξίας, ποτέ μα ποτέ δεν πρόκειται να αποστρατευτούμε από την προσπάθεια για να ελευθερώσουμε την πατρίδα μας και να την επανενώσουμε».

Τουρκικές αποβατικές ασκήσεις κοντά στη Σάμο και ενίσχυση της βάσης του Ακσάζ με υποβρύχια

 Γιάννος Χαραλαμπίδης

Το τουρκικό «όχι» και η ευκαιρία του Προέδρου για εναλλακτική στρατηγική μέσω ΕΕ - Πώς οι Τούρκοι σχεδιάζουν την πολιτική των κανονιοφόρων στην Κύπρο και πώς μπορεί να οικοδομηθεί αποτροπή μέσω Βρυξελλών

Παγκόσμια προβολή των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στη διακοσιετηρίδα του Λόρδου Βύρωνα


Αξιόλογες εκδηλώσεις στην Παλαιά Βουλή στην Αθήνα και στο University of Cambridge. Το χάσμα μεταξύ Βρετανών και Ελλήνων για τον Λόρδο Βύρωνα γεφυρώνεται.

John D. Pappas, Αρθρογράφος
Συγγραφέας νομικός-οικονομολόγος με μεταπτυχιακή/επαγγελματική ειδίκευση στην Οικονομετρία και τα Διεθνή Χρηματοοικονομικά.

EAGER LION: Οι «Σκιές του Αιγαίου» στην έρημο της Ιορδανίας – Φωτογραφίες και Βίντεο


Οι «Σκιές του Αιγαίου», οι επίλεκτοι των Ειδικών Δυνάμεων της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ, βρέθηκαν στην έρημο της Ιορδανίας, συμμετέχοντας στη μεγάλη πολυεθνική άσκηση των ειδικών δυνάμεων EAGER LION 24.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Ελικόπτερα UH-60M Black Hawk: Προετοιμασίες στην Αεροπορία Στρατού καθώς ήδη «τρέχει» η συμφωνία


*Του Κώστα Σαρικά 

Η καταβολή της προκαταβολής για την απόκτηση των 35 πανίσχυρων ελικοπτέρων Black Hawk σηματοδοτεί την έναρξη υλοποίησης της μεγάλης εξοπλιστικής συμφωνίας για την επόμενη μέρα στην Αεροπορία Στρατού.

Ν. Δένδιας: H ίδρυση του Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας “game changer” στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις

H ίδρυση του Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας αποτελεί μεγάλη τομή και "game changer" στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις επισήμανε -μεταξύ άλλων- ο Υπουργός Εθνικής 'Αμυνας Νίκος Δένδιας σε συνέντευξη του στο Βήμα της Κυριακής στην οποία αναφέρεται επίσης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, στις σχέσεις με τη Βόρεια Μακεδονία, στις επικείμενες αλλαγές στη θητεία και στους εξοπλισμούς.

Πάρνηθα: Νέες φωτογραφίες ντοκουμέντο από την επίθεση αγνώστων σε εθελοντές

Αναστασία - Βασιλική Γκολέμη

«Με αυτή την απαράδεκτη αφορμή ας βρούμε τους συγκεκριμένους ενόχους και ας προστατεύσουμε τα βουνά μας και εκείνους που τα αγαπούν», είναι το μήνυμα των εθελοντών που δέχθηκαν επίθεση στην Πάρνηθα 

Πάμπλουτοι Άρχοντες του Φαναρίου: Επενδύσεις στην Ελλάδα ΚΑΜΙΑ


Γιόμισαν τα κοινωνικά δίκτυα με φωτογραφίες του Ελπιδοφόρου -σας παρακαλώ μην ρωτάτε ποιος είναι ο εκκλησιαστικός αυτός …γίγαντας;- και των Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου που τον συνοδεύουν απ’ όλα τα μέρη της γης, ειδικά από τις Ηνωμένες Πολιτείες, για να λάβουν στο συνέδριο τους, που φέτος πραγματοποιείται στην Αθήνα. 

Γιώργος Γεραπετρίτης: «Είμαστε προετοιμασμένοι για όλα τα σενάρια»

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Οι εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, στη Μέση Ανατολή αλλά και το ζήτημα που έχει προκύψει με τη στάση της νεας ηγεσίας της Βόρειας Μακεδονίας κυριάρχησαν σε τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε ο υπουργός ΕξωτερικώνΓιώργος Γεραπετρίτης

Ράμα και Αλβανία… θέλουν Μπουμπουλίνα! Παραχάραξη Ιστορίας όπως στα Σκόπια!


Σκόπιμη διαστρέβλωση της Ιστορίας προδίδει η καινοφανής άποψη που ακούγεται από Αλβανούς ιστορικούς και πολιτικούς ότι, δηλαδή, σημαντικοί ήρωες του 1821 και των μετέπειτα εθνικών αγώνων υπήρξαν Αλβανοί. 

Η Ομόνοια κονιορτοποιεί τον Έντι Ράμα, που πήγε στη Χειμάρρα και έχυσε …δάκρυα: Σαν πλανόδιος ντελάλης, διαμοίρασε ορισμένους τίτλους ιδιοκτησιών για οικίες Χειμαριωτών


Φθηνό επικοινωνιακό σόου έστησε ο Αλβανός πρωθυπουργός, Έντι Ράμα, στη Χειμάρρα, όπου και βρέθηκε, προκειμένου να αποδώσει 370 τίτλους ιδιοκτησίας συνολικά σε πολίτες της περιοχής που περίμεναν χρόνια για να εγκριθεί η αίτηση τους (ο ίδιος έδωσε περίπου 20 σε κατοίκους για να εξυπηρετήσει τον σκοπό του). Φωτογραφία via Edi Rama, Facebook

Η κίνηση του Πρωθυπουργού της Αλβανίας, Έντι Ράμα, να επισκεφθεί τη Χειμάρρα, προκάλεσε την αντίδραση της Δημοκρατικής Ένωσης Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας, της γνωστής, για τους αγωνες της, Ομόνοιας. Στην ανακοίνωση τονίζονται τα εξής:

Σκόπια: Χωρίς το όνομα της χώρας η Σιλιανόφσκα κατέθεσε στεφάνι στους Φωτιστές των Σλάβων


Μάιος 25, 2024. Ελλάδα.

Η Πρόεδρος της χώρας Γκόρντανα Σιλιανόφσκα -Ντάβκοβα χθες, στην πρώτη της διεθνή συμμετοχή στον εορτασμό της εικόνας και του έργου των Σλάβων παιδαγωγών, των αγίων αδελφών Κύριλλου και Μεθοδίου, κατέθεσε στεφάνι στην αναμνηστική πλάκα στο Βατικανό, αλλά επειδή δεν αναγνωρίζει το συνταγματικό όνομα της Βόρειας Μακεδονίας, το στεφάνι δεν φέρει το όνομα της χώρας, αναγράφεται μόνο «Πρόεδρος Γκόρντανα Σιλιανόφσκα – Ντάβκοβα».

Συνελήφθη Τούρκος για τη φωτιά στα Νεόκτιστα Ασπροπύργου - Κικίλιας: Με τους εμπρηστές θα είμαστε αμείλικτοι


H πυρκαγιά έχει οριοθετηθεί, σύμφωνα με την Πυροσβεστική - Ο υπαίτιος εμπρηστής, Τούρκος υπήκοος, ομολόγησε την εγκληματική του πράξη. 

Πρόεδρος Σερβίας: Μου έκανε εντύπωση η ψήφος των Σκοπίων στο ψήφισμα στον ΟΗΕ


Μάιος 26, 2024. Ελλάδα.

«Βούτσιτς: Με εντυπωσίασε η ψήφος της Βόρειας Μακεδονίας για το ψήφισμα»

Επιβάλλεται να δοθεί βήμα στον Μπέντζαμιν Νετανιάχου στην κοιτίδα του Πολιτισμού, την Ελλάδα, το Ελληνικό Κοινοβούλιο


Όπως ανακοινώθηκε από το Κογκρέσο, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου πολύ σύντομα θα μιλήσει ενώπιον των Γερουσιαστών του αμερικανικής εθνοβουλής.

Μπαράζ ρουκετών από τη Χαμάς στο κεντρικό Ισραήλ


Πυραυλικές επιθέσεις κατά του Ισραήλ εξαπέλυσε η Χαμάς για πρώτη φορά τους τελευταίους έξι μήνες. Από τη Ράφα εκτοξεύτηκαν οι ρουκέτες. Νέος γύρος διαπραγματεύσεων για απελευθέρωση ομήρων.

Γερμανικός Τύπος: Επιθέσεις στη Γερμανία φέρεται να σχεδίαζε η Χαμάς

Ισχυρές γερμανικές αστυνομικές δυνάμεις επί ποδός (φωτογραφία αρχείου) AP Photo/Ebrahim Noroozi

Επιθέσεις στην Γερμανία εκτιμούν οι Αρχές της χώρας ότι σχεδίαζε η Χαμάς, ισχυρίζεται ο γερμανικός τύπος. 

Ιράν: Τα 6 κρίσιμα ερωτήματα μετά τον θάνατο του Ιμπραχίμ Ραϊσί


Δρ. Αθανάσιος Ε. Δρούγος

Στις 19 Μαΐου ένα ελικόπτερο που μετέφερε τον Ιρανό πρόεδρο Ιμπραχίμ Ραΐσι, τον υπουργό Εξωτερικών Χοσεΐν Aμίρ-Aμντολαχιάν και άλλους Ιρανούς αξιωματούχους συνετρίβη σε ορεινή περιοχή του βορειοδυτικού Ιράν. Ορισμένα επιμέρους θέματα χρειάζονται απαντήσεις…

Αντίθετη η Ιταλία στην εμπλοκή όπλων ή δυνάμεων του ΝΑΤΟ σε επίθεση κατά Ρωσίας


Ο Ιταλός υπουργός Άμυνας Γκουίντο Κροζέτο, σε σημερινή συνέντευξή του στην εφημερίδα La Stampa, αναφέρθηκε στις δηλώσεις του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, σχετικά με την δυνατότητα να χρησιμοποιήσει η Ουκρανία όπλα χωρών της Ατλαντικής Συμμαχίας για να πλήξει ρωσικούς, στρατιωτικούς στόχους.

Η Ρωσία παράγει βλήματα πυροβολικού περίπου τρεις φορές πιο γρήγορα από τους δυτικούς συμμάχους της Ουκρανίας


Η Ρωσία παράγει βλήματα πυροβολικού περίπου τρεις φορές πιο γρήγορα από τους δυτικούς συμμάχους της Ουκρανίας και για περίπου το ένα τέταρτο του κόστους.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Στους 11 οι νεκροί από ρωσικό πλήγμα σε υπεραγορά στο Χάρκοβο [βίντεο]


Τουλάχιστον 11 άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες σε ρωσικό πλήγμα σε υπεραγορά με υλικά ιδιοκατασκευών στο Χάρκοβο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας.

«Μεγάλες εδαφικές απώλειες» βλέπουν οι δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών για την Ουκρανία

Η κατάσταση στην Ουκρανία στις 25 Μαΐου 2024 (από το γερμανικό δημοσίευμα)

Μάιος 25, 2024. Ελλάδα.

Οι δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών πιστεύουν ότι η Ουκρανία αντιμετωπίζει «μεγάλες» εδαφικές απώλειες μέχρι το τέλος του έτους. 

Ορατός ο κίνδυνος εμπορικού πολέμου Ευρώπης - Κίνας


Ορατός είναι ο κίνδυνος ενός εμπορικού πολέμου της Ευρώπης με την Κίνα καθώς κλιμακώνεται η διαμάχη που ξέσπασε με αφορμή την έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για αθέμιτο ανταγωνισμό με τις εισαγωγές κινεζικών ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Η Κίνα γκρεμίζει τους μιναρέδες από τα τζαμιά και υψώνει παγόδες

Μεγάλο Τζαμί στην περιοχή Weizhou στην βορειοδυτική Κίνα (φωτογραφία αρχείου) (AP Photo/Sam McNeil

Το τελευταίο μεγάλο τζαμί στην Κίνα που διατηρούσε χαρακτηριστικά αραβικού στυλ έχασε τους θόλους του, σηματοδοτώντας την ολοκλήρωση μιας κυβερνητικής εκστρατείας για τον μετασχηματισμό των μουσουλμανικών χώρων λατρείας της χώρας.