Κυριακή 26 Μαΐου 2024

EAGER LION: Οι «Σκιές του Αιγαίου» στην έρημο της Ιορδανίας – Φωτογραφίες και Βίντεο


Οι «Σκιές του Αιγαίου», οι επίλεκτοι των Ειδικών Δυνάμεων της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ, βρέθηκαν στην έρημο της Ιορδανίας, συμμετέχοντας στη μεγάλη πολυεθνική άσκηση των ειδικών δυνάμεων EAGER LION 24.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Επί σχεδόν δύο εβδομάδες, από 12 έως 23 Μαΐου, στο πλαίσιο των διεθνών συνεργασιών του ΓΕΕΘΑ, οι Ένοπλες Δυνάμεις (ΕΔ) συμμετείχαν με προσωπικό της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) στην πολυεθνική άσκηση με την επωνυμία «EAGER LION – 24» που έλαβε χώρα στην Ιορδανία.

Το φετινό σενάριο προέβλεπε την αντιμετώπιση περιφερειακών προκλήσεων σε όλες τις διαστάσεις του πεδίου της μάχης, καθώς και την υποστήριξη πολυεθνικών επιχειρήσεων αντιμετώπισης καταστροφών και παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας.

Οι ΗΠΑ θεωρούν την συγκεκριμένη άσκηση ως τον ακρογωνιαίο λίθο μιας ευρύτερης στρατιωτικής σχέσης των ΗΠΑ με τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ιορδανίας.

Μέρος των δραστηριοτήτων της άσκησης παρακολούθησε ο Διοικητής της  ΔΕΠ του ΓΕΕΘΑ Αντιστράτηγος Προκόπιος Μαυραγάνης, ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Δημήτριου Χούπη.

Ποιο συμμετείχαν στην άσκηση «Eager Lion»

Στην μεγάλη άσκηση συμμετείχαν 33 συνολικά χώρες και διεξάγεται ανά 2 έτη στην Ιορδανία. Σκοπός ήταν η ανταλλαγή τεχνογνωσίας και η βελτίωση της διαλειτουργικότητας μεταξύ των ΕΔ των συμμετεχόντων.

Συγκεκριμένα, το «παρών» έδωσαν δυνάμεις από «10 αραβικές και 22 ξένες χώρες εκτός από την Ιορδανία», με στόχο «να αντιμετωπίσουν τις αναδυόμενες και διασυνοριακές απειλές αυτής της εποχής».

Η άσκηση, «η μεγαλύτερη» από την πρώτη έκδοση του «Eager Lion» το 2011, έρχεται σε μια περίοδο έξαρσης των περιφερειακών εντάσεων καθώς ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς μαίνεται στη Λωρίδα της Γάζας.

Ωστόσο, εκπρόσωπος των δυνάμεων της Ιορδανίας τόνισε ότι «αυτές οι ασκήσεις δεν έχουν καμία σχέση με τις περιφερειακές εξελίξεις».

Δεν διευκρίνισε τον αριθμό των στρατευμάτων που συμμετείχαν.

Μερικές από τις χώρες που συμμετέχουν περιλαμβάνουν την Πολωνία, τη Νορβηγία, τη Ρουμανία, την Ιαπωνία και την Αυστραλία μαζί με πολλά αραβικά κράτη όπως η Αίγυπτος, η Σαουδική Αραβία, το Ιράκ, το Μαρόκο και ο Λίβανος.

Η προηγούμενη άσκηση «Eager Lion» τον Σεπτέμβριο του 2022 περιελάμβανε περίπου 2.200 Ιορδανούς στρατιώτες, 1.700 από τις Ηνωμένες Πολιτείες και συνολικά 400 ακόμη από 27 άλλες χώρες.

Η Ιορδανία το 1994 υπέγραψε μια συνθήκη ειρήνης με το γειτονικό Ισραήλ και είναι βασικός περιφερειακός σύμμαχος για την Ουάσιγκτον, η οποία έχει δυνάμεις στη Μέση Ανατολή ως μέρος ενός διεθνούς αντιτζιχαντιστικού συνασπισμού.

   

ΠΗΓΗ https://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου