Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2019

Υποβρύχιο Δελφίν

Το πρώτο μάχιμο υποβρύχιο του ελληνικού στόλου, που διεκδίκησε μια παγκόσμια πρωτιά. Στις 9 Δεκεμβρίου 1912 έγινε το πρώτο υποβρύχιο στην παγκόσμια ναυτική ιστορία που εκτόξευσε τορπίλη κατά εχθρικού πολεμικού πλοίου και συγκεκριμένα του τουρκικού καταδρομικού «Μετζηδιέ» (Medjidieh), στο πλαίσιο του Α' Βαλκανικού Πολέμου. Αν και η βολή ήταν αποτυχημένη, το «Δελφίν» έγραψε ιστορία.
H ναυπήγηση του Δελφίν ήταν αποτέλεσμα της αναδιοργάνωσης του ελληνικού στρατεύματος, που ακολούθησε το στρατιωτικό κίνημα στου Γουδή (15 Αυγούστου 1909) και ήταν ένα από τα κύρια αιτήματα του Στρατιωτικού Συνδέσμου υπό τον Συνταγματάρχη Νικόλαου Ζορμπά.

Ρωσία: Σχεδιάζει τη δημιουργία «θόλου» αεροπορικής άμυνας στην Αρκτική με πυραύλους S-400 - ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΡΩΣΟ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ

Η Ρωσία σχεδιάζει να εγκαθιδρύσει έναν «θόλο» αεροπορικής άμυνας πάνω από την αρκτική περιοχή της εξοπλίζοντας όλες τις μεραρχίες του Στόλου της τής Βόρειας Αρκτικής με συστοιχίες πυραύλων S-400, δήλωσε σήμερα ένας Ρώσος διοικητής του Πολεμικού Ναυτικού.

Η Ρωσία αυξάνει τη στρατιωτική παρουσία της στην Αρκτική, κατασκευάζοντας νέες υποδομές και αναβαθμίζοντας τα λιμάνια της καθώς συναγωνίζεται με άλλες δυνάμεις για κυριαρχία σε μια περιοχή με τεράστιο ανεκμετάλλευτο ορυκτό πλούτο εν μέσω θερμότερων κλιματικών κύκλων.

Ανήσυχες οι Βρυξέλλες για τη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης: «Πηγή προβλημάτων για τα ελληνικά νησιά»

Ο ύπατος αρμοστής της Ε.Ε. για την εξωτερική πολιτική, Γιοσέπ Μπορέλ, παραδέχθηκε ότι η συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα στα ελληνικά νησιά.
Η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης μονοπώλησε το ενδιαφέρον της σημερινής (σ.σ. Δευτέρα) συνεδρίασης του Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής της Ε.Ε., με τη συμμετοχή των 28 υπουργών Εξωτερικών των ευρωπαϊκών κρατών.
Μετά το πέρας των εργασιών, ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την εξωτερική πολιτική, Γιοσέπ Μπορέλ, έκανε λόγο για «σοβαρή ανησυχία», ενώ εξέφρασε την αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και την Κύπρο.

Πρόεδρος Λιβυκής Βουλής σε ΟΗΕ: Παράνομη η κυβέρνηση, άκυρη η συμφωνία με την Τουρκία

Σε επιστολή που απέστειλε προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, λίγες ώρες μάλιστα πριν επισκεφθεί χώρα μας, αναλύει όλες τις παραμέτρους της επίμαχης κίνησης από την «κυβέρνηση» και την Αγκυρα και μιλά περί των μη κοινών θαλάσσιων συνόρων των δύο χωρών.
αράνομη οντότητα» χαρακτηρίζει την κυβέρνηση της Λιβύης, η οποία υπέγραψε συμφωνία με την Τουρκία για τον καθορισμό θαλάσσιων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο, ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης, Aguila Saleh Eissa.

Ξεσπαθώνει στα ελληνικά κατά της Τουρκίας ο Λίβυος Αρχηγός Στόλου - «Θα απελευθερώσουμε την πρωτεύουσα, την Τρίπολη, και θα καταστρέψουμε το τουρκικό όνειρο» έγραψε ο ναύαρχος Φάρατζ ελ Μαχντάουϊ

Mε μία ανάρτηση που προκαλεί αίσθηση, στον προσωπικό του λογαριασμό στα social media, ο αρχηγός του Λιβυκού Στόλου ναύαρχος Φάρατζ ελ Μαχντάουϊ, εξέφρασε έντονα την αντίθεσή του στη Συμφωνία που υπέγραψε ο Ερντογάν με τον Φάγεζ αλ Σάρατζμ για τα θαλάσσια σύνορα.

Χαρακτηριστικά έγραψε σε άπταιστα ελληνικά: «Θα απελευθερώσουμε την πρωτεύουσα, την Τρίπολη, και θα καταστρέψουμε το τουρκικό όνειρο».