Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2023

Η ”Ψηφιδωτή” Μακεδονία

Προσπαθώντας να αναδείξουμε την Ελληνικότητα της Μακεδονίας , μάθαμε προχείρως να παπαγαλίζουμε μερικούς πολέμους του Μ.Αλέξανδρου , αναφερθήκαμε σε μερικά γλωσσικά και θρησκευτικά συμβάντα που όντως καταδεικνύουν την ελληνικότητα του Μακεδονικού Βασιλείου και αφήσαμε εκτός την σπουδαιότερη απόδειξη που είναι η τέχνη των Μακεδόνων.

Γράφει ο Ιωσήφ Τσιμισκής

Τα ψηφιδωτά τόσο της Ολύνθου, όσο και της Πέλλας είναι μια μοναδική και αντιπροσωπευτική μορφή τέχνης που έχει να παρουσιάσει η Μακεδονία. Κανείς όμως και σχεδόν ποτέ δεν ασχολείται με αυτήν την θαυμάσια τεχνοτροπία που ασφαλώς προσδίδει την ελληνικότητα των καλλιτεχνών της.

Θεσσαλονίκη: Σε μουσείο για την οικοδομική ιστορία της πόλης μετατρέπεται το κτήριο του Crossover στον σταθμό «Συντριβάνι»

Στον επανασχεδιασμό και τη μετατροπή του κτηρίου, εμβαδού άνω των 6.000 τ.μ., σε Μουσείο, στη διασταύρωση των τροχιογραμμών (Crossover), στο σταθμό «Σιντριβάνι» του Μητροπολιτικού Σιδηροδρόμου Θεσσαλονίκης, προχωρά το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Όπως αναφέρει σημερινή ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ, το Μουσείο στο κτήριο του Crossover, το οποίο κατασκευάστηκε στο πλαίσιο των υποδομών του μετρό, έχει ως κύριο άξονα αφήγησης την πολεοδομική εξέλιξη της πόλης κατά μήκος της κεντρικής αρτηρίας της. Θα λειτουργεί αυτόνομα και, συγχρόνως, παράλληλα με το μουσείο, το οποίο διαμορφώνεται για να λειτουργήσει στο Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά, με αρχαιότητες από τις ανασκαφές του μετρό.

Επιχειρησιακή βάση της Τουρκίας η Κύπρος: Συνεχής η στρατιωτική αναβάθμιση και ενίσχυση της κατοχικής δύναμης στο νησί

Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Η συνεχής αναβάθμιση της αεροπορικής βάσης στο κατεχόμενο Λευκόνοικο και η ενίσχυση της παρουσίας των στρατιωτικών δυνάμεων της Τουρκίας στο νησί, αποτελούν μέρος του στρατηγικού σχεδιασμού της Άγκυρας, που αφορά την ευρύτερη περιοχή μας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών, η κατοχική δύναμη επιχειρεί να αξιοποιήσει στο έπακρο τη στρατηγική σημασία της Κύπρου και να τη χρησιμοποιήσει ως μόνιμη στρατιωτική βάση, που θα ενισχυθεί σε όλα τα πεδία. Εξού και τα όσα διαδραματίζονται επί του εδάφους ( Αμμόχωστος, προέλαση στη νεκρή ζώνη, ισλαμοποίηση, «πολιτογράφηση» εποίκων).

Τι σηματοδοτεί η δυσμενής θέση της Τουρκίας για την Ελλάδα; - Η τρέχουσα εξαιρετικά ευνοϊκή διεθνής συγκυρία για την Ελλάδα πρέπει να αποτελέσει το έναυσμα για την ανάπτυξη μίας νέας στρατηγικής.

ΦΩΤΟ:Ίσως και για πρώτη φορά στη σύγχρονη ευρωπαϊκή ιστορία να γίνεται απολύτως κατανοητό στους Ευρωπαίους εταίρους, ότι η πορεία της Τουρκίας αποτελεί μία συνεχώς επιδεινούμενη απειλή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια και τις αξίες του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.
delihayat via Getty Images
 

Το προσφάτως δημοσιευθέν πρωτοσέλιδο του Economist για την «ανατέλλουσα δικτατορία της Τουρκίας» με τη μορφή του Ταγίπ Ερντογάν να κάνει τον γύρο του κόσμου, καταδεικνύει για πρώτη φορά την εξαιρετικά δυσμενή θέση της Τουρκίας στο δυτικό κόσμο.

Σουηδία: Στις «συμπληγάδες» του Ερντογάν και των ακραίων στοιχείων η ένταξη στο ΝΑΤΟ

Μεταξύ των σχεδόν αδύνατων απαιτήσεων της Τουρκίας και των διαδηλώσεων κατά του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η Σουηδία και η κυβέρνησή της βρίσκονται σε αδιέξοδο στις προσπάθειές να λάβουν το πράσινο φως από την Άγκυρα για την ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Η προοπτική να υπάρξει κάποια εξέλιξη προς αυτή την κατεύθυνση πριν τις τουρκικές εκλογές, που θα πραγματοποιηθούν στα μέσα Μαΐου, μοιάζει πολύ μικρή.

«Χωρίς αμφιβολία μπορούμε τώρα να ξεχάσουμε την τουρκική έγκριση πριν τις εκλογές», υπογράμμισε ο Πολ Λεβίν διευθυντής του Ινστιτούτου Τουρκικών Σπουδών στο πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης.

Τανάγρα: Το 5ο Viper είναι εδώ – Ασκήσεις αριθμητικής με την Τουρκία στο καναβάτσο – Γεμίζει δηλητήριο από τις «Οχιές» το Αιγαίο

 

Η παράδοση του πέμπτου αναβαθμισμένου Viper στην Πολεμική Αεροπορία αναμένεται να συνδυαστεί με την επίσκεψη του πρωθυπουργού στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ στην Τανάγρα.

Ένα ακόμη αναβαθμισμένο μαχητικό F-16 Viper φτάνει στην Τανάγρα και τις εγκαταστάσεις της EAB στην 115 Πτέρυγα Μάχης και στην 343 Πολεμική Μοίρα «Αστέρι». Επιπλέον, στις αρχές του ερχόμενου μήνα δύο ακόμη «Οχιές» αναμένεται να παραδοθούν στα «μπλε» φτερά και έτσι ο συνολικός αριθμός των αναβαθμισμένων Viper τα οποία θα έχει πλέον στη «φαρέτρα» της η HAF θα φτάσουν τα επτά.

Οι Ιταλοί καταγγέλλουν “Τουρκικό εγκληματικό δίκτυο”: Λαθροδιακινητές “στρατολογούν” Ρώσους για τη μαζική μεταφορά μεταναστών(Βίντεο)

Οι λαθροδιακινητές προσλαμβάνουν δεκάδες Ρώσους πολίτες για να αντικαταστήσουν τους Ουκρανούς ναυτικούς που κυβερνούν τα σκάφη που μετέφεραν μετανάστες από την Τουρκία στην Ιταλία, ισχυρίστηκαν ΜΚΟ.

Από την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία, τουλάχιστον 14 Ρώσοι υπήκοοι έχουν συλληφθεί από την ιταλική αστυνομία με την κατηγορία της παράνομης μεταφοράς αιτούντων άσυλο.

Μια έκθεση της ιταλικής Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης Arci Porco Rosso και της μη κερδοσκοπικής Borderline Europe «σημείωσε διπλασιασμό στον αριθμό των συλλήψεων Ρώσων πολιτών» που κατηγορούνται ότι είναι οι κυβερνήτες των πλοίων σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, καθώς και πολλές περισσότερες συλλήψεις” Σύριων, ανθρώπων  από τη Βεγγάζη ακόμη και άνθρωποι από χώρες, όπως το Καζακστάν και το Τατζικιστάν».

110 Πτέρυγα Μάχης: RQ-4 Global Hawk που φιλοξενείται, “κόβει βόλτες” στη Μαύρη θάλασσα και σημαίνει πολλά…

Όντως, μία φωτογραφία (screen shot στην προκειμένη περίπτωση…) ίσον χίλιες λέξεις. Η ερμηνευτική της ισχύς είναι τεράστια. Η δυνατότητά της να κινητοποιήσει αντανακλαστικά και να περιγράψει την κατάσταση καλύτερα από την πιο καλογραμμένη ανάλυση. Στα στοιχεία της πτήσης που διακρίνονται στο παράθυρο της εικόνας αριστερά, στην εφαρμογή FlightRadar24, δεν αναφέρεται αεροδρόμιο αναχώρησης και αεροδρόμιο προορισμού… Αναφέρονται όμως ο τύπος του αεροσκάφους (RQ-4), το ύψος και η ταχύτητα πλεύσης. Η απεικόνιση της διαδρομής από και προς το αεροδρόμιο της Λάρισας (110 Πτέρυγα Μάχης), αποκαλύπτει ότι η πτήση επιτήρησης-συλλογής πληροφοριών (ELINT-SIGINT-COMMINT) για τις κινήσεις των ρωσικών δυνάμεων στη Μαύρη Θάλασσα αλλά και στις ρωσικές και τις ουκρανικές ακτές βορειότερα, εκτελείται στα όρια των FIR Άγκυρας (LTAA) και Συμφερούπολης (UKFV). 

Δένδιας: Δεν έχει υπάρξει στα ελληνοτουρκικά περίοδος «μεγαλύτερης και μάλιστα κλιμακούμενης κρίσης»

 Δεν έχει υπάρξει στην ιστορία των ελληνοτουρκικών σχέσεων περίοδος όπως αυτή που διανύουμε «με 3,5 χρόνια διαρκούς κρίσης και μάλιστα κλιμακούμενης κρίσης» υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε εκδήλωση της διαρκούς επιτροπής εκλογικής περιφέρειας Φωκίδας της Νέας Δημοκρατίας, για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας στην ‘Αμφισσα.

Όπως υπενθύμισε, οι σχέσεις με την Τουρκία διαχρονικά είναι δύσκολες με επανειλημμένες κρίσεις, που όμως «ήταν χρονικά περιορισμένες».

Η μεγάλη διαφορά αυτών των τρεισήμισι χρόνων, είναι η διάρκεια της κρίσης», σημείωσε και «κάθε μέρα να είναι χειρότερη από την προηγούμενη, αυτά που λέγονται σήμερα να είναι χειρότερα από αυτά που λέχθηκαν εχθές. Δεν το έχουμε ξαναζήσει αυτό το πράγμα».

Τα ενοχλητικά ερωτήματα στα ελληνοτουρκικά

 Κώστας Λάβδας

Η σημερινή ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει πολλά και σημαντικά βήματα για την ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος της χώρας. Βήματα απολύτως απαραίτητα με δεδομένη και την υστέρηση της προηγούμενης περιόδου. 

Όπως όμως έχουμε εξηγήσει αναλυτικά στο παρελθόν, η αποτροπή είναι και ζήτημα πρόσληψης (perception) του απέναντι.

Η Ελλάδα δεν χρειάζεται τόσο ένα νέο εθνικό δόγμα ασφαλείας όσο μια νέα κουλτούρα ασφαλείας,

Θεοδωρικάκος: Ο κ. Τσίπρας να απολογηθεί στους Έλληνες αστυνομικούς και στρατιώτες

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, καλεί με ανάρτησή του στα social media τον κ. Τσίπρα να ζητήσει συγγνώμη από τους Έλληνες αστυνομικούς, τους στρατιώτες και τους ακρίτες πολίτες της Θράκης.

Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ όπως λέει ο κ. Θεοδωρικάκος είχε υιοθετήσει τον Αύγουστο του 2022 προπαγανδιστικά fake news σχετικά με νησίδα στον Έβρο.

Χαρακτηριστικά ο κ. Θεοδωρικάκος έγραψε:

Απίστευτο: Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει για τον δήθεν θάνατο της “μικρής Μαρίας”

Την ώρα που το αφήγημα περί δήθεν θανάτου ενός μικρού κοριτσιού στον Έβρο από δάγκωμα… σκορπιού έχει καταρρεύσει ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο αρνείται πεισματικά να ζητήσει συγγνώμη για όσα ο Αλέξης Τσίπρας και τα στελέχη του κόμματος έχουν υποστηρίξει αλλά επιμένει στην ίδια ρητορική και υποστηρίζει πως όσα αποκαλύπτονται είναι… fake news.

Η δήλωση της Πόπης Τσαπανίδου είναι ξεκάθαρη ως προς την εμμονή του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα να αξιοποιήσουν ένα ανύπαρκτο γεγονός προκειμένου να διασύρουν τη χώρα διεθνώς και να διατηρούν υψηλούς τόνους κατά της κυβέρνησης.

Η «νεκρή» Μαρία διασύρει Spiegel και εγχώριους αγαθούληδες

 Σάκης Μουμτζής

Προχθές, μια από τις πιο έγκυρες ευρωπαϊκές εφημερίδες, η Neue Zurcher Zeitung (ΝΖΖ) χαρακτήρισε τον τρόπο που πρόβαλε το Spiegel την υπόθεση της «νεκρής» Μαρίας στον Έβρο ως τη μεγαλύτερη υπόθεση fake news. Kαυτηρίασε την επιπολαιότητα με την οποία το περιοδικό κάλυψε την υπόθεση, ενώ η ελβετική εφημερίδα αφήνει υπονοούμενα για την προσπάθεια του Spiegel να συντονιστεί με εκείνες τις δυνάμεις που ήθελαν να παρουσιάσουν την Ελλάδα ως μια χώρα που φέρεται απάνθρωπα στους πρόσφυγες. 

Το δημοσίευμα δίνει ιδιαίτερα έκταση στην -από το πουθενά- εμφάνιση της Μπάιντα στη νησίδα του

Γαλλία – Γερμανία: 60 χρόνια από τη Συνθήκη των Ηλυσίων εν μέσω πολλαπλών κρίσεων

Στο Παρίσι σήμερα ο Γερμανός καγκελάριος, σύσσωμο το υπουργικό συμβούλιο της Γερμανίας και δεκάδες βουλευτές - «Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία» το μήνυμα Σολτς εν μέσω ομαδικών «πυρών» για τη διστακτικότητά του να αποστείλει Leopard στο Κίεβο.

Η Γαλλία και η Γερμανία επιδιώκουν να ξεπεράσουν τις διαφορές που αποκαλύφθηκαν από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία και να ενισχύσουν τη συμμαχία τους με μια ημέρα γεμάτη τελετές και συνομιλίες για την ασφάλεια, την ενέργεια και άλλες προκλήσεις της Ευρώπης.

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε ότι η Γερμανία θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία εν μέσω ομαδικών «πυρών» από το εσωτερικό και το εξωτερικό για τη διστακτικότητα στην παραχώρηση Leopard στο Κίεβο.

Το Ιράν ετοιμάζει αντίμετρα σε περίπτωση αναγνώρισης των Φρουρών της Επανάστασης ως τρομοκρατική οργάνωση από την ΕΕ

Το Ιράν ετοιμάζει αντίμετρα για την περίπτωση που η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφασίσει να περιλάβει στη μαύρη λίστα της τους Φρουρούς της Επανάστασης, όπως επιθυμεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, προειδοποίησε σήμερα ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας.

Το ιρανικό κοινοβούλιο εξετάζει τις προϋποθέσεις για να "περιλάβει οντότητες των ενόπλων δυνάμεων ευρωπαϊκών χωρών στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων", ανακοίνωσε μέσω του Twitter ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν.

Κωνσταντινούπολη: Ισλαμιστές προσπάθησαν να μπουν στο Γενικό Προξενείο της Σουηδίας- έκαψαν τη σημαία

Μετά το κάψιμο του Κορανίου, το ιερό βιβλίο του Ισλάμ στη Σουηδία, από τον ακροδεξιό πολιτικό της Δανίας,  Ράσμους Παλούνταν,  ισλαμιστές προσπάθησαν να εισέλθουν στο Γενικό Προξενείο της Σουηδίας, στην Κωνσταντινούπολη, και έκαψαν επιδεικτικά τη σουηδική σημαία, γράφουν σήμερα τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

  Όπως σημειώνεται σφοδρές αντιδράσεις στην Τουρκία προκάλεσε η αποδοχή της δράσης καύσης του Κορανίου του Δανο-Σουηδού ακροδεξιού Ράσμους Παλούνταν μπροστά από την τουρκική πρεσβεία στη Στοκχόλμη στη Σουηδία. Ο Παλουντάν έκαψε το Κοράνι μπροστά στην πρεσβεία χθες το μεσημέρι.

Στρατηγός Φράγκος: Δυο φορές τους διαλύσαμε την οθωμανική αυτοκρατορία!

 

Καλέσαμε στο Podcast της Ομάδας Αλήθειας τον Στρατηγό ε.α και πρώην Υπουργό Άμυνας Φραγκούλη Φράγκο και συζητήσαμε για όλα όσα συμβαίνουν με την Τουρκία στο Αιγαίο.

ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ-ΜΝΗΜΗ ΧΡ. ΓΙΑΛΛΟΥΡΙΔΗ

Στις κυπριακές εκλογές και στην μνήμη του Χριστόδουλου Γιαλλουρίδη είναι αφιερωμένος ο "Καφές της Κυριακής" στις 22.01.23.

Αιμίλιος Αυγουλέας: Η Βρετανία στα χειρότερά της, με προοπτική διάσπασης-Θα το "γυρίσουν" οι Άγγλοι;

 

Αιμίλιος Αυγουλέας: Η Βρετανία στα χειρότερά της, με προοπτική διάσπασης-Θα το "γυρίσουν" οι Άγγλοι;

Η συνάντηση Μπλινκεν - Τσαβούσογλου // Αλ. Ιτιμούδης

 
Η συνάντηση Μπλινκεν - Τσαβούσογλου // Αλ. Ιτιμούδης

Σάββας Καλεντερίδης: Μητσοτάκη μη γίνεις Ζελένσκι | ZOOM (21-1-2023)

 

Σάββας Καλεντερίδης: Μητσοτάκη μη γίνεις Ζελένσκι

Όλο το ρεπορτάζ για το πως στήθηκαν τα fake news με τον θάνατο κοριτσιού σε νησίδα στον Έβρο | Οι Δεκατιανοί | 22/01/2023

Όλο το ρεπορτάζ για το πως στήθηκαν τα fake news με τον θάνατο κοριτσιού σε νησίδα στον Έβρο | Οι Δεκατιανοί | 22/01/2023

Μηταράκης: Πίσω από την υπόθεση με το δήθεν νεκρό παιδί στον Έβρο ενδεχομένως βρίσκεται Έλληνας

 


1. Ευτυχίδης και Ιατρίδης για το παραλήρημα στην Άγκυρα μετά το στραπάτσο του Τσαβούσογλου στις ΗΠΑ
2. Μηταράκης: Πίσω από την υπόθεση με το δήθεν νεκρό παιδί στον Έβρο ενδεχομένως βρίσκεται Έλληνας

Πέτσας: Να ζητήσει συγγνώμη ο κ. Τσίπρας που υιοθέτησε άκριτα το θέμα με το νεκρό κορίτσι στον Έβρο | Καλημέρα | 22/01/2023

 

Πέτσας: Να ζητήσει συγγνώμη ο κ. Τσίπρας που υιοθέτησε άκριτα το θέμα με το νεκρό κορίτσι στον Έβρο | Καλημέρα | 22/01/2023

Ισλαμιστές μοίρασαν γαρύφαλλα με αφορμή το κάψιμο του Κορανίου στη Σουηδία

Πρωτοσέλιδο στις εφημερίδες της Τουρκίας είναι σήμερα το Κοράνι που έκαψαν σε διαδήλωση στη τουρκική πρεσβεία στη Σουηδία.

Βαρύ το κλίμα για την Τουρκία στο Αμερικανικό Κογκρέσο – Τι λέει στον ΣΚΑΙ η Νικόλ Μαλλιωτάκη | Βραδινό δελτίο | 21/01/2023


1. Αποκάλυψη: Πως σκηνοθετήθηκε η ιστορία με τον δήθεν θάνατο μικρού κοριτσιού σε νησίδα του Έβρου
2. Θρασύτατος διακινητής μεταναστών επιδεικνύει τα έσοδά του – Πότε ολοκληρώνεται ο φράχτης στον Έβρο
3. Στη Βρετανία στρέφεται η Τουρκία για αγορά μαχητικών, φρεγατών και κινητήρων για άρματα μάχης
4. Σουηδία:Διαδηλωτές έκαψαν αντίγραφο του Κορανίου έξω από την τουρκική πρεσβεία–Aντίδραση της Άγκυρας
5. Βαρύ το κλίμα για την Τουρκία στο Αμερικανικό Κογκρέσο – Τι λέει στον ΣΚΑΙ η Νικόλ Μαλλιωτάκη