Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

Ενίσχυση συμμαχικού πλαισίου

Του Ν.Λυγερού

Η πρόσφατη ανακοίνωση της Τουρκίας που διακόπτει τα σχέδια συνεργασίας με την ιταλική πετρελαϊκή εταιρεία ΕΝΙ, είναι μια ενίσχυση του συμμαχικού πλαισίου που απέκτησε η Κύπρος μας, λόγω της κυπριακής ΑΟΖ. Διότι η ΕΝΙ συμμετέχει με 80% στην κοινοπραξία με την κορεατική πετρελαϊκή εταιρεία, η οποία έχει το άλλο 20%, που υπέγραψε συμφωνία παραχώρησης με την Κύπρο για τα οικόπεδα 2, 3 και 9. Μάλιστα είναι σε αυτή τη συμφωνία που η κοινοπραξία αυτή έδωσε 150 εκατομμύρια ευρώ για το bonus υπογραφής. Η Τουρκία ήδη με την ανακοίνωση του δεύτερου γύρου παραχώρησης τον Φλεβάρη 2012, είχε πει ότι δεν θα συνεργαστεί πλέον με τις εταιρείες που θα υποβάλουν υποψηφιότητα σε αυτό το διαγωνισμό.

Αυστηρό μήνυμα στην Άγκυρα για τη διχοτόμηση

Σήκωσε το γάντι ο υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Αβραμόπουλος, και απάντησε στις δηλώσεις του Τούρκου ομολόγου του, Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος έκανε λόγο για διχοτόμηση της Κύπρου, αν δεν μοιραστεί το φυσικό αέριο.

«Κανείς δεν πρέπει ούτε να διανοηθεί, πόσο μάλλον να υπονοήσει διχοτόμηση» αναφέρει χαρακτηριστικά στην επιστολή του ο κ. Αβραμόπουλος, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι «σήμερα συνεχίζουμε να γινόμαστε μάρτυρες της διαιώνισης μιας απαράδεκτης κατάστασης για τον κυπριακό λαό, ενάντια σε όλες τις αρχές και τις αξίες της ανθρωπότητας».

Έχουν τον πόνο τους, έχουν και τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών... Σόιμπλε: Έχουν θυμώσει οι Κύπριοι, αλλά... θα τους περάσει!

Όχι μόνο πρωτοστάτησε στη σύναψη της επαχθούς για την Κύπρο συμφωνίας διάσωσης με την Τρόικα, αλλά τώρα ειρωνεύεται και τον κυπριακό λαό, πετυχαίνοντας μάλλον τα αντίθετα αποτελέσματα, από αυτά που προσδοκά.

Ο λόγος γίνεται για τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλγφκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος δήλωσε σήμερα ότι κατανοεί την οργή των Κυπρίων για το σχέδιο διάσωσης, αλλά... προέβλεψε ότι η κατάσταση αυτή δεν θα διαρκέσει για πολύ.

Συνελήφθη για χρέη στο Δημόσιο ο πρόεδρος της Γενικής Ταχυδρομικής

Στη σύλληψη του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας ταχυμεταφορών «Γενική Ταχυδρομική» προχώρησε η Ελληνική Αστυνομία.

Ο 61χρονος Νίκος Βεργιόπουλος συνελήφθη στο Μαρούσι από άνδρες του τοπικού αστυνομικού τμήματος για μη καταβολή χρεών προς το Δημόσιο ύψους 7.570.814,09 ευρώ.
 

Guardian: Οι Ρώσοι μετέφεραν ήδη τα κεφάλαιά τους στην Αμερική

«Στη δυτική πλευρά του Μανχάταν, ένα περίεργο θέαμα έχει τραβήξει την προσοχή ντόπιων και τουριστών: πρόκειται για το σκάφος του Ρώσου επιχειρηματία Ρομάν Αμπράμοβιτς, ονόματι "Eclipse". Ωστόσο αυτό δεν είναι κάτι τυχαίο, καθώς η Νέα Υόρκη εδώ και τουλάχιστον τρία χρόνια αποτελεί καταφύγιο για τους πλούσιους Ρώσους».
Αυτό αναφέρει δημοσίευμα του Guardian, το οποίο τονίζει πως οι Ρώσοι ολιγάρχες «αγκυροβόλησαν» τις καταθέσεις τους μακριά από τα καπρίτσια του Πούτιν ή το αυξανόμενο δημοσιονομικό φιάσκο της ευρωζώνης.

Ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου μπλοκάρει τη συμφωνία με την Τρόικα για τις τράπεζες

Με νέο γενικό «μπλακ άουτ» στη συμφωνία που επικύρωσε το Eurogroup απειλείται η Κύπρος έπειτα από την δικαίωση από το Ανώτατο Δικαστήριο της προσφυγής του Αρχιεπισκόπου Χρυσόστομου της χώρας κατά της απόφασης της Τρόικα να καταργήσει τους υπάρχοντες μετόχους της Τράπεζας Κύπρου.
Μάλιστα ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος φέρεται να έχει ζητήσει την παραίτηση του υπουργού Οικονομικών, Μιχάλη Σαρρή και του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Πανίκου Δημητριάδη προκειμένου να αποσύρει την προσφυγή του.

Αυτοί είναι οι κατώτατοι μηνιαίοι μισθοί στην ΕΕ -Στη 11η θέση η Ελλάδα

Την Ευρώπη των δύο ταχυτήτων καταδεικνύουν τα στοιχεία της Eurostat για τους κατώτατους μηνιαίους μισθούς.

Από το Λουξεμβούργου των 1.801 έως τη Λετονία των 132 ευρώ. Οι μισθοί είναι μεικτοί και καταγράφηκαν το α' εξάμηνο 2012.

Η χώρα μας βρίσκεται στη μέση του πίνακα -όπως δημοσιεύουν τα ΝΕΑ- με τον κατώτατο μηνιαίο μισθό να φτάνει τα 586 ευρώ.

Κρέας σκύλου αντί για αρνί σερβίρει delivery - Αυτό πιθανολογούν οι επιστήμονες

Ενα νέο ντοκιμαντέρ του BBC αποκαλύπτει τι ακριβώς περιέχουν τα κρέατα με τα οποία φτιάχνονται τα κεμπάπ και τα αρνίσια κάρυ που σερβίρονται σε delivery του Λονδίνου. Σοκ προκαλεί η μια περίπτωση, που όλοι υποψιάζονται ότι πιθανόν να περιέχει κρέας σκύλου.
Δείγματα από έξι delivery της πρωτεύουσας στάλθηκαν στο εργαστήριο στα πλαίσια του ντοκιμαντέρ Horsemeat Banquet που προβάλλει σήμερα (27/03) το BBC Three.
Παρά, όμως, τις φιλότιμες προσπάθειες των επιστημόνων κανείς μέχρι τώρα δεν έχει καταφέρει να ανακαλύψει τι ακριβώς περιέχει ένα συγκεκριμένο ινδικό αρνίσιο κάρυ.
«Το μόνο που ξέρουμε είναι ότι είχε κρέας. Και ότι αυτό δεν ήταν αρνίσιο, χοιρινό, κοτόπουλο ή μοσχαρίσιο. Καθώς επίσης ότι δεν προερχόταν από άλογο ή κατσίκι». Αυτό δήλωσε ο εκπρόσωπος του προγράμματος.

Την Τρίτη θα ανοίξει ξανά το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου - Το ΧΑΚ ζητεί από τις εισηγμένες εταιρείες ενημέρωση για το βαθμό επηρεασμού τους

Από το  philenews

Λευκωσία: Την ερχόμενη Τρίτη αναμένεται να ξεκινήσει ξανά η διαπραγμάτευση μετοχών στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου.

Το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου ανακοίνωσε ότι με απόφαση του Προέδρου του Συμβουλίου και του Γενικού Διευθυντή του ΧΑΚ, αποφασίστηκε η επέκταση της αναστολής της διαπραγμάτευσης των κινητών αξιών που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο και για σήμερα Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013, για σκοπούς διασφάλισης της ομαλής λειτουργίας της αγοράς του Χρηματιστηρίου και για προστασία των επενδυτών.

Ανοδική αντίδραση στο Χ.Α. - "Πιάνει" τις 870 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

Του Δημήτρη Ζάντζα  από το capital.gr

Ανοδικά αντιδρά ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. την Πέμπτη, στην τελευταία συνεδρίαση του Μαρτίου (υπενθυμίζεται ότι λόγω του Καθολικού Πάσχα οι συναλλαγές στο Χ.Α. θα επαναληφθούν την Τρίτη 2 Απριλίου) στη διάρκεια του οποίου «μετρά» μόλις πέντε θετικά κλεισίματα και αθροιστικές απώλειες, 15,71%.

Με κέρδη διαπραγματεύεται το μεγαλύτερο μέρος του FTSE25, από τη σύνθεση του οποίου ξεχωρίζουν τα ποσοστιαία κέρδη 7,20% για τη MIG, 6,29% για τη ΔΕΗ, 6,23% για τη Jumbo, 5,75% για τον ΟΤΕ και άνω του 4% για τις ΤΕΡΝΑ Ενεργεική και ΜΕΤΚΑ.

Οδυσσέας Ανδρούτσος(1790-1825)

Της Σοφίας Τ.
Από το thesecretrealtruth

Ο Οδυσσέας Ανδρούτσος γεννήθηκε τον Δεκέμβριο του 1790 στην Πρέβεζα ή την Ιθάκη και δολοφονήθηκε με ξυλοδαρμό στην Ακρόπολη των Αθηνών(05/06/1825). Ήταν επιφανής αγωνιστής οπλαρχηγός της Επανάστασης του 1821 και γιος του οπλαρχηγού Ανδρούτσου. Το όνομα της οικογένειας(ιταλ. Andruzzo) αναφέρεται στο περίφημο Λίμπρο ντ’ Όρο(Libro D’ Oro) του νησιού. Μητέρα του ήταν η Ακριβή Τσαρλαμπά, από την Πρέβεζα. Ως προς το έτος γεννήσεως, κατ’ άλλους, ο Οδυσσέας Ανδρούτσος γεννήθηκε μεταξύ 1788-90.
ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΠΑΤΕΡΑΣ Ο πατέρας του Οδυσσέα Ανδρούτσου ήταν Αρβανίτης και λεγόταν Ανδρέας Βερούτσος ή Ανδρέας Βερούσης ή Ανδρέας Μουτσανάς(εξ ού και το υποκοριστικό Ανδρούτσος) και γεννήθηκε στους Λιβανάτες Λοκρίδας(Νομός Φθιώτιδας) το 1750, όπου διετέλεσε διαβόητος αρχικλέφτης και πειρατής συνεργάτης του Λάμπρου Κατσώνη(1770-2).

Σε απόσταση αναπνοής ο S&P 500 από το ρεκόρ του παρά την πτώση

Dow14.526,16-33,49 -0,23%  



  Nasdaq3.256,524,04 0,12%  

Η Wall Street χθες
Ανέκαμψαν από τα χαμηλά ημέρας οι αμερικανικές μετοχές, αλλά ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές με αρνητικά πρόσημα στην πλειονότητά τους καθώς η αναζωπύρωση των οικονομικών και πολιτικών ανησυχιών στην Ιταλία κράτησε τους βασικούς δείκτες χωριστά από τα ιστορικά υψηλά τους επίπεδα.

Οι προσπάθειες του ηγέτη της ιταλικής κεντροαριστεράς, Pier Luigi Bersani να σχηματίσει μια κυβέρνηση συνασπισμού φάνηκε να καταλήγουν σε αδιέξοδο μετά την απόρριψη του Κινήματος των Πέντε Αστέρων στην πρόταση του για συνεργασία.

"Υπάρχει ομοφωνία στην απόφαση μας", δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινήματος στη Γερουσία, Vito Crimi, υποδεικνύοντας ότι το κόμμα του δεν θα στηρίξει μια κυβέρνηση υπό την ηγεσία του Bersani στη διαδικασία για ψήφο εμπιστοσύνης στο κοινοβούλιο. Πρόσθεσε εξάλλου ότι το κόμμα του δεν θα αποχωρήσει από την αίθουσα κατά τη διάρκεια της διαδικασίας προκειμένου να διευκολύνει τον Bersani.

"Μόνο ένας τρελός θα ήθελε να κυβερνήσει αυτή τη χώρα, η οποία βρίσκεται σε κακή κατάσταση και αντιμετωπίζει ένα δύσκολο 2013", δήλωσε από την πλευρά του ο Bersani. Ο Bersani είχε ενημερώσει νωρίτερα τα μέλη του κινήματος ότι δεν θα επιδίωκε να συνεργαστεί με τον κεντροδεξιό συνασπισμό του Silvio Berlusconi.

Εν τω μεταξύ στην Κύπρο εκδόθηκε σήμερα το διάταγμα για τους περιορισμούς στις τραπεζικές συναλλαγές.