Πέμπτη 11 Απριλίου 2024

Νέα στρατηγική για τη σωτηρία του αρχαίου θεάτρου της Δωδώνης


Το αρχαίο θέατρο Δωδώνης

Μερικές δεκάδες μελέτες, προγράμματα αποκατάστασης που άρχισαν από το 1960 και συνεχίζονται ως σήμερα, αλλά ακόμη το αρχαίο θέατρο της Δωδώνης αντιμετωπίζει δισεπίλυτα προβλήματα.

Ο πυρρίχιος ταξίδεψε στην Ευρώπη και «καθήλωσε» τους ομογενείς


Στιγμιότυπο από την εκδήλωση του «Ξενιτέα». Στο βήμα η Αλεξία Ιωαννίδου (φωτ.: Αλεξάνδρα Ζαπουνίδου)

Παρουσίαση του φακέλου ένταξης του χορού στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς σε εκδήλωση του Συλλόγου Ελλήνων Ποντίων Ντίσελντορφ «Ο Ξενιτέας»

Πως Ιμάμογλου και Γιαβάς γκρέμισαν την καθεστωτική νοθεία Ερντογάν

Αγαπητοί Κωνσταντινουπολιτίτες, Μπορείτε να καλέσετε τη γραμμή «Τηλεφωνικό Κέντρο Ασφάλειας Κάλπης» για όλα τα πιθανά προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσετε κατά την εκλογική διαδικασία Τηλέφωνο 0 212 706 09 89

*Γράφει ο Λεωνίδας Κουμάκης

Η Τουρκία γκριζάρει και τις Κυκλάδες!

του Γιώργου Ρακκά

Απολύτως αναμενόμενη, η αντίδραση της Τουρκίας να γκριζάρει το Αιγαίο, σε απάντηση της οριοθέτησης από την Ελληνική Κυβέρνηση θαλάσσιων πάρκων πέριξ των… Κυκλάδων.

Μεταναστευτικό: Προωθεί άτυπη συμμαχία για Συρία η Κύπρος – Βάζει στην εξίσωση και χώρες του Βορρά


Νικολέττα Κουρούσιη


Ιδιαίτερη σημασία παρουσιάζει η πρωτοβουλία, που έχει αναλάβει ο Υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Ιωάννου, με την επίσκεψη για διμερείς επαφές σε Δανία, Τσεχία και Ελλάδα για το μεταναστευτικό, αφού για πρώτη φορά επιχειρείται ουσιαστικά να δημιουργηθεί μια άτυπη συμμαχία με χώρες από τον Βορρά της ΕΕ, πέραν από τα κράτη του Νότου (Med 5), με σκοπό να θέσει στο επίκεντρο την επαναξιολόγηση του καθεστώτος συγκεκριμένων περιοχών της Συρίας.  

Τelegraph: Κοινή άσκηση Ισραήλ-Κύπρου για «προσομοίωση επίθεσης στο Ιράν»


Η ισραηλινή αεροπορία πραγματοποίησε κοινές ασκήσεις με την Κύπρο για «προσομοίωση επίθεσης στο Ιράν», μετέδωσε το ισραηλινό ραδιόφωνο, σύμφωνα με την βρετανική Telegraph.

Αναβίωση τού Δόγματος τού Ενιαίου Αμυντικού Χώρου


Απρίλιος 10, 2024. Ελλάδα

Η ημικατεχόμενη Κύπρος για να έχει αξιόπιστη αποτρεπτική ικανότητα έναντι της Τουρκικής επιθετικότητας που συνεχίζεται, είναι απαραίτητο να συνάψει αμυντική συμμαχία με την Ελλάδα, με την οποία έχει κοινά συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο (ΑΜ) και  αντιμετωπίζουν κοινό εχθρό, την Τουρκία .

Απόφαση προμήθειας αντιαρματικών TOW 2B Aero RF για τους ΛΑΤ


Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Την προμήθεια αντιαρματικών κατευθυνόμενων βλημάτων οικογενείας TOW, αποφάσισε ο ΥΕΘΑ Νίκος Δένδιας προ ημερών. Στις 5 Απριλίου συγκεκριμένα, εξουσιοδοτήθηκε η ΓΔΑΕΕ να υπογράψει την Επιστολή Προσφοράς και Αποδοχής (LOA) GR B XOX κόστους 17.915.000 $ που αφορά την προμήθεια συνολικώς 135 κατευθυνομένων αντιαρματικών βλημάτων. 

Φρεγάτες Belharra: Τo ραντάρ «SEA FIRE» που «χτύπησε» Ουαλία, οι δοκιμές και η εξέλιξη της ναυπήγησης των 3 ελληνικών FDI


*Του Κώστα Σαρικά

Την ώρα που το Marine Nationale ξεκινά στις αρχές του καλοκαιριού τα Sea Trials για την πρώτη γαλλική φρεγάτα FDI «Amiral Ronarc’h» προκειμένου να παραδοθεί το πλοίο στις αρχές του 2025, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες και στα τρεις πλέον ελληνικές Belharra.

Αμερικανικό Ναυτικό: Αντικαθιστά τα Mk.15 Phalanx με RAM και SeaRAM στα «Arleigh Burke»


Το Αμερικανικό Ναυτικό ανακοίνωσε ότι θα αντικαταστήσει τα συστήματα εγγύς άμυνας Mk.15 Phalanx των αντιτορπιλικών «Arleigh Burke» με τα πυραυλικά συστήματα εγγύς άμυνας RIM-116 RAM (Rolling Airframe Missile) και SeaRAM, στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος «Destroyer Modernization 2.0». 

Iron Dome και μάλιστα αύριο γιατί η Ελλάδα είναι επίσημα… γυμνή

Έτσι, μάλλον πρέπει να σκεφτούμε σοβαρά την αγορά Iron Dome να... τελειώνουμε μία και καλή με αυτό το θέμα.

Διονύσης Αντωνέλλος 

Python-5: Η ισραηλινή Rafael προτείνει τους προηγμένους πυραύλους αέρος – αέρος για τα ελληνικά F-16


Η ισραηλινή εταιρεία Rafael παρουσίασε τον προηγμένο πύραυλο πέμπτης γενιάς αέρος – αέρος Python-5 στην Πολεμική Αεροπορία.

«Ηνίοχος 2024»: Με αεροσκάφη από 10 χώρες η μεγαλύτερη αεροπορική συνεκπαίδευση


Ξεκίνησε από τη Δευτέρα 8 Απριλίου η Πολυεθνική Αεροπορική Άσκηση «Ηνίοχος 2024» που πραγματοποιείται στην 117 Πτέρυγα Μάχης, στην Αεροπορική Βάση της Ανδραβίδας.

Η LOA των F-35A για την Πολεμική Αεροπορία: Το κόστος, η διάρκεια, τι ισχύει ακριβώς για την “option”…


Πλήρης ήταν η επιβεβαίωση του ρεπορτάζ του DP για την είδηση της έλευσης στην Αθήνα, της Επιστολής Προσφοράς προς Αποδοχή (LOA: Letter of Offer and Acceptance) από την αμερικανική κυβέρνηση, αναφορικά με την προοπτική απόκτησης από την Ελλάδα μαχητικών αεροσκαφών πέμπτης γενιάς F-35A Lightning II, της Lockheed Martin. 

F-35: Στο υπ. Εθνικής Άμυνας η επίσημη επιστολή των ΗΠΑ - Ενεργοποιείται το χρονοδιάγραμμα των 60 ημερών

Δρ. Αθανάσιος Ε. Δρούγος

Ολο και πιο κοντά στην αγορά των F-35 βρίσκεται η Ελλάδα, καθώς την Τετάρτη έφτασε στο υπουργείο Εθνική Άμυνας η επίσημη επιστολή της αμερικανικής κυβέρνησης.

Στην τελική ευθεία για τα F-35: Εφθασε το αμερικανικό Letter of Acceptance, υπογραφές μέσα στις επόμενες 60 ημέρες* Ποιος είναι ο πανίσχυρος τύπος Block 4 που βλέπει η Ελλάδα


FILE PHΟΤΟQ Italian Air Force multirole combat aircraft F35 during exercise Falcon Strike 2022, in Amendola, Italy, 21 November 2022 EPA/GIUSEPPE LAMI ITALY OUT

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, HELLAS JOURNAL, Aθήνα

Στη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας βρίσκεται η επίσημη επιστολή προσφοράς και αποδοχής (Letter of Offer and Acceptance ή εν συντομία LOA) της αμερικανικής πλευράς για την προμήθεια των μαχητικών αεροσκαφών F-35 από την Ελλάδα.

ΥΕΘΑ Δένδιας στη Βοστώνη των ΗΠΑ, μια επίσκεψη… ακαδημαϊκή & ομογενειακή


Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας θα μεταβεί στις ΗΠΑ, όπου θα έχει επαφές με την ακαδημαϊκή κοινότητα και την ελληνική Ομογένεια στη Βοστώνη (Παρασκευή 12 Απριλίου 2024) και θα παρευρεθεί στις επετειακές εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου 1821 στη Νέα Υόρκη (Σάββατο 13 Απριλίου και Κυριακή 14 Απριλίου 2024), ως προσκεκλημένος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης.

Δίκη για το Μάτι: Στις 29 Απριλίου η ετυμηγορία του δικαστηρίου – Ολοκληρώθηκαν οι αγορεύσεις των συνηγόρων


Εργασίες αποκατάστασης στο Μάτι, λίγες εβδομάδες μετά τη φονική πυρκαγιά (φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/Μιχάλης Καραγιάννης)

Οι δικαστές θα ανακοινώσουν την κρίση τους για τους 21 κατηγορούμενους στην υπόθεση της φονικής πυρκαγιάς που άφησε πίσω της 104 νεκρούς

Αδειλίνη – Εισαγγελέας Α. Πάγου: Καμία συγκάλυψη στην τραγωδία των Τεμπών – Εκ του πονηρού οι επικρίσεις από πολιτικούς και οικονομικούς κύκλους (video)


Στο 9o Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών μίλησε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη, η οποία αναφέρθηκε στην υπόθεση του δυστυχήματος των Τεμπών λέγοντας χαρακτηριστικά πώς «Καμία απολύτως συγκάλυψη δεν υπάρχει από τη Δικαιοσύνη». 

Μητσοτάκης από Βίλνιους: Η Ελλάδα φυσικό σημείο εισόδου για την ενέργεια

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

Για τη συνεισφορά της Ελλάδας στους τομείς της ενέργειας και της οδικής και σιδηροδρομικής συνδεσιμότητας μίλησε οΚυριάκος Μητσοτάκης σε δηλώσεις κατά την άφιξη του στη Σύνοδο Κορυφής της Πρωτοβουλίας Τριών Θαλασσών που γίνεται στο Βίλνιους. 

Φόρουμ Δελφών – Νίκος Δένδιας: Η Ελλάδα πρέπει να αντιδρά κάθετα και απόλυτα σε κάθε τουρκική θέση που παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο


O υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, συζητά με τον καθηγητή και διευθυντή του Ινστιτούτου Διεθνών Υποθέσεων, Κωνσταντίνο Φίλη, κατά την 1η μέρα των εργασιών του 9ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, στο Amalia hotel, Δελφοί, Τετάρτη 10 Απριλίου 2024. Το φετινό συνέδριο του Delphi Economic Forum, έχει κεντρικό θέμα «Η Μεγάλη Μετάβαση» και επικεντρώνεται στις πολύπλευρες μεταβάσεις που βιώνει ο κόσμος μας σήμερα. To forum διεξάγεται από τις 10 έως τις 13 Απριλίου 2024. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

«Μπαίνουμε σε ένα νέο περιβάλλον, που δεν θυμίζει όμως Ψυχρό Πόλεμο. Ωστόσο η τάση της εποχής απαιτεί ενίσχυση των οπλικών συστημάτων στην Ευρώπη, μία τάση που προβλέπει ότι θα διατηρηθεί για τις δεκαετίες που έρχονται», σημείωσε ο Υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας που είχε συνομιλία με τον Διευθυντή Ερευνών του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων Κωνσταντίνο Φίλη στο πλαίσιο του 9oυ Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Η Ελλάδα απαντά στην αμφισβήτηση της κυριαρχίας των νησιών από την Τουρκία με την απόκτηση των F-35


Αλεξία Τασούλη

Με μια κίνηση-ματ η χώρα μας θωρακίζεται στους αιθέρες

Τουρκικά ΜΜΕ: Θαλάσσιο Πάρκο ή απόπειρα κατάληψης του Αιγαίου από την Ελλάδα;


Μαρία Ζαχαράκη
Ανταποκρίτρια στην Τουρκία

Τι λένε με αφορμή τη δημιουργία θαλάσσιων πάρκων στο Αιγαίο

Γιατί προκαλεί η Τουρκία με τα θαλάσσια πάρκα


Λάζαρος Καμπουρίδης

Η Τουρκία μέσω της αντίδρασης του ΥΠΕΞ στην προαναγγελία ίδρυσης θαλάσσιων πάρκων στο Ιόνιο και στο Αιγαίο, δείχνει ότι δεν σέβεται και αντιλαμβάνεται με διαφορετικό τρόπο τη Διακήρυξη Φιλίας και από την άλλη πλευρά δεν παραιτείται από τις μόνιμες αξιώσεις στο Αιγαίο, επαναφέροντας το θέμα των γκρίζων ζωνών και ζητήματα κυριαρχίας.

Τουρκία: Τι κρύβει η αντίδρασή της για Θαλάσσια Πάρκα


Μαρία Ζαχαράκη
Ανταποκρίτρια στην Τουρκία

Η Άγκυρα αντιδρά για να μην την κατηγορήσει κανένας ότι άφησε πάλι το Αιγαίο στην Ελλάδα να αλωνίζει

Η Τουρκία βγάζει από το συρτάρι το θέμα «γκρίζων ζωνών»

O Τούρκος υπουργός εξωτερικών Χακάν Φιντάν  AP Photo/Vadim Ghirda

Μαρία Τσιλινίκου

Το κλίμα της προσπάθειας επαναπροσέγγισης με την Ελλάδα δυναμιτίζει η Τουρκία λίγο πριν τη νέα συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν, επαναφέροντας τις έωλες αιτιάσεις της περί «γκρίζων ζωνών» στην προαναγγελία ίδρυσης θαλάσσιων πάρκων σε Ιόνιο και  Αιγαίο.

WSJ: Αμερικανοί αξιωματούχοι φοβούνται πως οι περισσότεροι από τους ομήρους είναι νεκροί


Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στη Wall Street Journal ότι υπάρχουν φόβοι ότι οι περισσότεροι από τους Ισραηλινούς ομήρους που είναι αιχμάλωτοι της Χαμάς μπορεί να είναι νεκροί.

Νέο αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις Ισραήλ- Χαμάς για εκεχειρία αλλά καμία πλευρά δε φεύγει πρώτη από το τραπέζι


Καμία από τις δύο πλευρές δε θέλει να αναλάβει την ευθύνη και να φύγει από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων 

Νετανιάχου: Δε γνώριζε για το πλήγμα που σκότωσε τους γιους του ηγέτη της Χαμάς


Οι δυνάμεις του Ισραήλ σκότωσαν τρεις γιους του επικεφαλής της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια σε αεροπορικό πλήγμα στη Λωρίδα της Γάζας χωρίς προηγουμένως να ενημερώσουν ανώτερους διοικητές ή πολιτικούς περιλαμβανομένου του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, μετέδωσαν σήμερα ισραηλινά μέσα    ενημέρωσης.

Πόλεμος Ισραήλ - Χαμάς: Οι συμβολισμοί της επίθεσης στην οικογένεια Χανίγιε


Του Κώστα Ράπτη

Oderint dum metuant: Ας μας μισούν, αρκεί να μας φοβούνται. Η φράση ήταν ιδιαίτερα αγαπητή στον Ρωμαίο αυτοκράτορα Καλιγούλα, αν και το πιθανότερο είναι ότι την είχε πλάσει ο προγενέστερός του ποιητής, Λούκιος Άκκιος. Αποδίδει μία νοοτροπία περί ισχύος η οποία δεν επενδύει σε προσπάθειες επικοινωνιακού εξωραϊσμού, παρά στο "σοκ και δέος" που θα προκαλέσει η εικόνα ότι ο ισχυρός είναι ικανός για τα πάντα.

Νετανιάχου: «Είμαστε προετοιμασμένοι να χτυπήσουμε και άλλες περιοχές εκτός της Γάζας αν χρειαστεί»


Το Ισραήλ συνεχίζει τον πόλεμό του στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά προετοιμάζεται και για σενάρια που μπορεί να προκύψουν σε άλλες περιοχές, δήλωσε σήμερα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Μέση Ανατολή: Τα δύο επικίνδυνα μέτωπα που ενδέχεται να ανοίξουν εν μέσω του πολέμου στη Γάζα


Του Hal Brands

Η πολιτική του προέδρου των ΗΠΑ Joe Biden για τη Μέση Ανατολή κρέμεται από μια κλωστή. Οι διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα έχουν φθάσει σε κρίσιμο στάδιο. 

Η Σουηδία ενισχύει την πολιτική άμυνα και τα πυρηνικά καταφύγιά της

(AP Photo/Andres Kudacki)

Η σουηδική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ότι θα αφιερώσει επιπλέον 385 εκατομμύρια κορώνες (33 εκατομμύρια ευρώ) για την ενίσχυση των πυρηνικών καταφυγίων της, των υπηρεσιών της έκτακτης ανάγκης και της πολιτικής άμυνάς της, αφού προειδοποίησε ότι η χώρα οφείλει να προετοιμαστεί για πόλεμο.

«Για να μην οδηγηθούμε σε πόλεμο ΝΑΤΟ – Ρωσίας πρέπει να κερδίσει η Ουκρανία» λέει από το Φόρουμ Δελφών ο Ben Hodges, πρώην στρατιωτικός διοικητής των ΗΠΑ στην Ευρώπη


FILE PHOTO People inspect an energy infrastructure which was damaged by Russian shelling in March 2024, at an undisclosed location in the Ivano-Frankivsk region, Ukraine, 05 April 2024, amid the Russian invasion. EPA, IGOR TKACHENKO

Οι ΗΠΑ πρέπει να έχουν ως ξεκάθαρο, στρατηγικό στόχο την ήττα της Ρωσίας στην Ουκρανία και την επιστροφή στα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορα του 1991. Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, ο General Ben Hodges, πρώην διοικητής των δυνάμεων του αμερικανικού Στρατού στην Ευρώπη μιλώντας στο «9ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών» με τον συντάκτη διεθνών θεμάτων των Financial Times, Alec Russell.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναλαμβάνει τον έλεγχο του εναέριου χώρου της Μολδαβίας»


Απρίλιος 11, 2024. Ελλάδα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) θα προμηθεύσει ένα παθητικό ραντάρ στην τσεχική εταιρεία ERA για να επεκτείνει τις δυνατότητες εναέριας επιτήρησης της Μολδαβία, γράφουν ρωσικά δημοσιεύματα.

Ρωσία: Βρετανικές ειδικές δυνάμεις επιχειρούν στην Ουκρανία


Αποτρέψαμε σχέδιο ειδικών δυνάμεων της Βρετανίας να αποβιβάσουν «Ουκρανούς στρατιώτες σαμποτέρ» στο Τεντρόφ Σπλιτ. Η εξέλιξη αυτή δείχνει άμεση εμπλοκή του Λονδίνου στη σύγκρουση, τόνισε η ρωσική υπηρεσία ασφάλειας.

Η Ρωσία απειλεί να σπάσει το πυραυλικό μορατόριουμ - «Να μην αναπτύξουν οι ΗΠΑ συστήματα σε Ειρηνικό και Ασία»


Οι Ηνωμένες Πολιτείες επίσημα αποσύρθηκαν το 2019 από την ιστορική Συνθήκη Πυρηνικών Δυνάμεων Μέσου Βεληνεκούς (INF) που είχε υπογράψει με τη Ρωσία το 1987, υποστηρίζοντας ότι η Μόσχα την παραβίασε, ισχυρισμό που το Κρεμλίνο αρνήθηκε