Πέμπτη 11 Απριλίου 2024

Python-5: Η ισραηλινή Rafael προτείνει τους προηγμένους πυραύλους αέρος – αέρος για τα ελληνικά F-16


Η ισραηλινή εταιρεία Rafael παρουσίασε τον προηγμένο πύραυλο πέμπτης γενιάς αέρος – αέρος Python-5 στην Πολεμική Αεροπορία.

Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα 8 Απριλίου 2024, πραγματοποιήθηκε στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας (ΓΕΑ), συνάντηση των εκπροσώπων της εταιρείας «RAFAEL», κ. Micha Ron (Corporate Regional Director), κ. Gershon Zlotnik (BD & Marketing Senior Director), κ. Yosef Aharoni (BD & Marketing Director) και κ. Yavin Rotem (BD & Marketing Director) με αρμόδιους επιτελείς του ΓΕΑ.

Σκοπός της συνάντησης ήταν η παρουσίαση, εκ μέρους της εταιρείας, των δυνατοτήτων του πυραύλου A-A Python-5, που κατασκευάζει.

Ο πύραυλος Python-5

O πύραυλος Python-5 θεωρείται ένας από τους πιο προηγμένους πυραύλους αέρος – αέρος παγκοσμίως και είναι η τελευταία έκδοση της οικογένειας πυραύλων Python της ισραηλινής Rafael. Έχει σχεδιαστεί για εμπλοκές BVR (Beyond-Visual-Range).

Σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία, ο πύραυλος έχει υψηλή αντίσταση σε αντίμετρα και μπορεί να αναπτυχθεί σε ένα ευρύ φάσμα αεροσκαφών όπως τα F-15, τα F-16, τα Mirage, τα Gripen και τα Su-30MKI.

Ο πύραυλος διαθέτει προηγμένο σύστημα αναζήτησης ηλεκτρο-οπτικής απεικόνισης που σαρώνει την περιοχή για εχθρικά αεροσκάφη και στη συνέχεια «κλειδώνει» τον στόχο.  Με την εφαρμογή της τεχνολογίας LOAL (lock on after launch) ο πύραυλος έχει τη δυνατότητα να εμπλέκει στόχους πίσω από την οπτική εμβέλεια του πιλότου.

Ο πύραυλος εξοπλίζει τα ισραηλινά μαχητικά F-15 και F-16. Ο πύραυλος Python-5 χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στη μάχη κατά τη διάρκεια του πολέμου του Ισραήλ με τον Λίβανο το 2006 , όταν χρησιμοποιήθηκε από τα F-16 Fighting Falcons για να καταστρέψει δύο UAV ιρανικής κατασκευής Ababil που χρησιμοποιήθηκαν από τη Χεζμπολάχ . Στις 13 Μαΐου 2021, ένα ισραηλινό F-16 κατέρριψε ένα drone «καμικάζι» Shehab που χειριζόταν η Χαμάς με έναν πύραυλο αέρος-αέρος Python-5.

Mε πληροφορίες από: Rafael / Φωτογραφία Israel AirForce

ΠΗΓΗ https://www.onalert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου