Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2015

Η βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας! (Βίντεο-Ελληνικοί υπότιτλοι)


Με τον όρο Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας εννοείται η αρχαία βιβλιοθήκη της πόλης της Αλεξάνδρειας, στην Αίγυπτο, η οποία ιδρύθηκε στην Ελληνιστική εποχή επί διακυβέρνησης Πτολεμαίου Α', του επονομαζόμενου Σωτήρος, με την παρότρυνση του Δημήτριου Φαληρέα, και έγινε το εκδοτικό κέντρο του τότε γνωστού κόσμου, υπερσκελίζοντας ως προς τον πλούτο των χειροράφων της κάθε άλλη γνωστή βιβλιοθήκη της εποχής της και του παρελθόντος.

Η πρώτη αναφορά που έχουμε για τη βιβλιοθήκη βρίσκεται σε μια επιστολή του Αριστέα (περ.180-145 π.Χ.), ενός Ιουδαίου λόγιου που κατέγραψε το χρονικό της μετάφρασης των Εβδομήκοντα.

Τρομοκρατική ενέργεια η επίθεση με μαχαίρι σε μετρό του Λονδίνου

"Τρομοκρατική ενέργεια" ήταν σύμφωνα με την αστυνομία η χθεσινοβραδινή επίθεση με μαχαίρι στο μετρό του Λονδίνου

Η βρετανική αστυνομία ερευνά σήμερα τα κίνητρα ενός άνδρα που τέθηκε υπό κράτηση χθες το βράδυ αφού τραυμάτισε με μαχαίρι τρεις ανθρώπους σε σταθμό του μετρό στο ανατολικό Λονδίνο, ένα επεισόδιο που χαρακτηρίσθηκε από την αστυνομία "τρομοκρατική ενέργεια".

Κατάδυση στα κουφάρια ναυαγίων του ελληνικού βυθού - Οι ναυτικές τραγωδίες στα εγχώρια ύδατα(Βίντεο - Φωτο)

Ανήμερα Χριστουγέννων του 1997, ο έλληνας δύτης, Κώστας Θωκταρίδης, και η ομάδα του καταδύονται στα νερά της Κεφαλλονιάς. Αναζητούν το κουφάρι του βρετανικού υποβρυχίου Περσέας, το οποίο έκανε το τελευταίο του ταξίδι το Δεκέμβριο του 1941. Μετά την πρώτη διερευνητική βουτιά, ο Θωκταρίδης επιστρέφει στην επιφάνεια. Η έκφραση του προσώπου του είναι αρκετή για να ανακοινώσει ότι το Περσέας βρέθηκε.

Γράφει ο Γιώργος Λαμπίρης

Οι στοές στα υπόγεια της μυστικής Αθήνας - Κρύπτες, έξοδοι διαφυγής και κατακόμβες καλύπτουν τη διαδρομή στο υπέδαφος της πρωτεύουσας

Καθημερινά διανύουμε αποστάσεις στην επιφάνεια της Αθήνας. Αγνοώντας ίσως ότι κάτω από τις ρόδες του αυτοκινήτου ή κάτω από τα πέλματα των ποδιών μας βρίσκονται στοές, άγνωστες για τους περισσότερους, που συγκροτούν ένα απέραντο δίκτυο.
Με τα χρόνια οι υπόγειες διακλαδώσεις «θάφτηκαν» κάτω από τσιμεντένιες κατασκευές. Η ραγδαία οικοδομική δραστηριότητα μετά τη δεκαετία του ’50 έκρυψαν ένα μεγάλο τμήμα της υπόγειας Αθήνας.
Το υπόγειο δίκτυο στοών που βρίσκεται στο αθηναϊκό υπόστρωμα έρχεται σήμερα να αποδείξει οι διαδρομές του μετρό δεν είναι οι μοναδικές υπόγειες διαδρομές στην ελληνική πρωτεύουσα.
Γράφει ο Γιώργος Λαμπίρης

Η Κωνσταντινούπολη είναι πύλη

Του Ν. Λυγερού

Αν το Βυζάντιο επέλεξε την Κωνσταντινούπολη ως πρωτεύουσα είναι επειδή αποτελεί στρατηγική πύλη. Η πύλη όταν είναι πάντα ανοιχτή είναι μια γέφυρα κι όταν είναι πάντα κλειστή ένας τοίχος. Όταν όμως έχει αυτή τη διπλή δυνατότητα, τότε είναι στρατηγική, διότι μέσω του κλειδιού δημιουργεί μια ασυμμετρία, αφού είναι εύκολη για τον κάτοχό της και δύσκολη για τον εχθρό. Αυτή η χρήση ήταν πάντα σημαντική για το Βυζάντιο και την αξιοποίησε αποτελεσματικά για αιώνες.

Η ντουλάπα της Νάρνια

Του  Θεοδώρου Κουτρούκη
Επίκουρου Καθηγητή Πανεπιστημίου Θράκης

Η ταινία «Το Χρονικό της Νάρνια» ξεκινά στο Λονδίνο του Β’  Παγκοσμίου Πολέμου. Οι Ναζί βομβαρδίζουν την πόλη και οι κάτοικοι στέλνουν τα παιδιά τους σε σπίτια της βρετανικής επαρχίας. Τέσσερα από αυτιά τα παιδιά ανακαλύπτουν μια ντουλάπα-Πύλη που οδηγεί στην Νάρνια, μια φανταστική χώρα στην οποία ζουν νάνοι, γίγαντες, κένταυροι και άλλα μυθικά πλάσματα.
 Τα παιδιά τρυπώνουν στη ντουλάπα, ξεφεύγουν για λίγο από τη φρίκη του πραγματικού πολέμου και ξεκινούν τις δικές τους μάχες σε έναν μυθικό κόσμο.

Το σκηνικό αυτό θυμίζει εν πολλοίς τη σημερινή στάση της ελληνικής κοινωνίας.