Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2018

Ήρων ο Αλεξανδρινός – Ο Έλληνας που εφηύρε την ατμομηχανή πριν από 2000 χρόνια

«Σχεδόν δύο χιλιετίες πριν η υπόλοιπη ανθρωπότητα να εισέλθει στη βιομηχανική εποχή, ο Έλληνας εφευρέτης Ήρων ανακάλυψε την ατμομηχανή, μηχανές που λειτουργούσαν με την αιολική ενέργεια και θεωρίες του φωτός που κανείς δεν μπορούσε να βελτιώσει για αιώνες. Και μετά εφηύρε κάποια πραγματικά πολύ ενδιαφέροντα πράγματα…»
Μεγάλα μυαλά, όπως ο Αϊνστάιν ή ο Νεύτωνας, γεννήθηκαν την πιο κατάλληλη στιγμή για τις ιδέες τους, που ήταν πραγματικά επαναστατικές -ήταν αρκετά μπροστά ώστε να θεωρηθούν πρωτοπόρες αλλά και αρκετά επίκαιρες ώστε να καταλαβαίνει ο κόσμος για τι ακριβώς μιλούσαν.
Ήρων ο Αλεξανδρινός
Ο Ήρων από την Αλεξάνδρεια, είχε την ατυχία να γεννηθεί γύρω στο 10 μ.Χ. Και λέμε ατυχία γιατί οι εφευρέσεις του ήταν πολύ πιο μπροστά από την εποχή τους, ώστε να μην έχουν ιδιαίτερα πρακτική εφαρμογή και συνεπώς να ξεχαστούν με τα χρόνια.
Εάν ο Ήρωνας γεννιόταν για παράδειγμα γύρω στο 1710 μ.Χ., η μηχανολογική του δεξιοτεχνία και η απίστευτη δημιουργικότητά του ίσως να τον είχαν κάνει τον πιο πλούσιο άνθρωπο στον κόσμο. Με τα πραγματικά δεδομένα όμως, θα πρέπει να αρκεστεί στην υστεροφημία ως ο μεγαλύτερος ίσως εφευρέτης στην ανθρώπινη ιστορία.

Η "κόκκινη" γραμμή στο Barbaros και η ελληνική ετοιμότητα με υβριδικό πόλεμο και εκπλήξεις

Το Barbaros έδωσε ξανά “σημάδια ζωής” λίγο μετά τις 22.00 το βράδυ της Πέμπτης. Μετά την εξαφάνιση από τους ελεύθερους διαύλους καταγραφής της ναυσιπλοΐας, το τουρκικό ωκεανογραφικό επανενεργοποίησε την εκπομπή σήματος μέσω του συστήματος ΑIS. Κατά πληροφορίες το Τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό ζευγάρωσε τη συνοδεία του, ενισχύοντάς την κατά μια μονάδα.

Στα αξιοσημείωτα περιλαμβάνεται η αλλαγή κατεύθυνσης καθώς είναι διακριτός ο δυτικός προσανατολισμός του Barbaros κάτι που δεν αποσυνδέεται και από τα χθεσινά γεγονότα. Όταν δηλαδή τα ξημερώματα της Πέμπτης έλαβε την απάντηση της νομιμότητας από την Φρεγάτα “ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ”, στη προσπάθεια του να κινηθεί επί του τμήματος της-παράνομα- δεσμευθείσας περιοχής που εντάσσεται στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Τα 4 αντιτορπιλικά των ΗΠΑ απέναντι στους Τούρκους (Βίντεο)

Τα αμερικανικά αντιτορπιλικά είναι «πρώτης γραμμής» και έχουν απίστευτες δυνατότητες. Αποτελούν διακαή πόθο του Πολεμικού Ναυτικού και η παρουσία τους στην Κύπρο κρατά "ήσυχους" τους Τούρκους.

Οι τουρκικές ναυτικές δυνάμεις που έσπευσαν να «προστατεύσουν» το ερευνητικό σκάφος Barbaros, ανέμεναν προφανώς ότι εκτός από την παρουσία του ελληνικού ΠΝ θα είχαν να αντιμετωπίσουν και την παρουσία άλλων δυνάμεων. Όπως γράφει το Militaire.gr σίγουρα δεν θα είχαν υπολογίσει ότι στην “επίμαχη” περιοχή, θα είχαν απέναντί τους τέσσερα αμερικανικά αντιτορπιλικά τύπου Arleigh Burke!

Πόρισμα-καταπέλτης για τη φωτιά στο Μάτι -Προλάβαιναν να εκκενώσουν την περιοχή με άνετο βάδισμα - ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Το πόρισμα του Δημήτρη Λιότσιου, του αξιωματικού του ΠΣ που πραγματοποίησε την έρευνα για την τραγωδία στο Μάτι δείχνει αιφνιδιασμό του κρατικού μηχανισμού την ημέρα της τραγωδίας, καθώς υπήρχε χρόνος για εκκένωση.
Σύμφωνα με το πόρισμα, διαπιστώνεται πως η φωτιά θα μπορούσε να είχε σβήσει εν τη γενέσει της αν δεν είχαν κληθεί οι δύο υδροφόρες που περιπολούσαν στην περιοχή να συνδράμουν τις πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούσαν στην Κινέτα.
Επίσης, διαπιστώνεται ότι υπήρξε καθυστέρηση στην εντολή εκκένωσης της περιοχής από τους κατοίκους και τους επισκέπτες, γεγονός που τους στέρησε την έγκαιρη απομάκρυνση.

Σε κρίσιμη καμπή το Σκοπιανό: Ο Ζάεφ πασχίζει να εξασφαλίσει πλειοψηφία για το Σύνταγμα

ΣΤΙΣ 22:00 ΩΡΑ ΕΛΛΑΔΑΣ Η ΠΟΛΥΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΟΣ
Σκοπιανό | Ζόραν Ζάεφ | Ειδήσεις: Δραματικές στιγμές ζει η κυβέρνηση των Σκοπίων, καθώς ο πρωθυπουργός της χώρας, Ζόραν Ζάεφ εξερχόμενος πριν από λίγο του Κοινοβουλίου της χώρας, δήλωσε σε τηλεοπτικό σταθμό ότι «γίνονται προσπάθειες για την εξασφάλιση πλειοψηφίας δύο τρίτων στη Βουλή, προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία τροποποίησης του Συντάγματος».
«Ωστόσο, αυτό πρέπει να γίνει υπό κανονικές συνθήκες», πρόσθεσε ο Ζόραν Ζάεφ.

Brexit, ΕΕ και πρόσβαση στον Ατλαντικό

Του Ν. Λυγερού

Το πρόβλημα με το Brexit δεν αφορά μόνο και μόνο το Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και την δομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πιο συγκεκριμένα, η οργανική εξέλιξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης βασίζεται σε τοπολογικές έννοιες, όπως η αποφυγή της τρύπας, δηλαδή μιας ζώνης που δεν ελέγχεται από την υπερδομή. Επίσης πάντα αναζητεί ελαχιστοποίηση συνόρων και μεγιστοποίηση εμβαδού με την έννοια του ισοπεριμετρικού προβλήματος. Αυτή η προσέγγιση εξηγεί την ταυτόχρονη ένταξη του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ιρλανδίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας ή ακόμα και των Βαλτικών χωρών.

Η παραίτηση του Υπουργού Εξωτερικών

Του Ν. Λυγερού

Η παραίτηση του Υπουργού Εξωτερικών δόθηκε και έγινε αποδεκτή από τον Πρωθυπουργό ο οποίος διαβεβαίωσε ότι αναλαμβάνει μόνος του το Υπουργείο Εξωτερικών για να μπορέσει να συνεχίσει την ολοκλήρωση της διαδικασίας του προσυμφώνου των Πρεσπών. Με άλλα λόγια θυσιάζεται και αυτός ο Υπουργός για να σωθεί μια κατάσταση η οποία είναι ήδη καταστροφική, η οποία δεν μπορεί να καταλήξει πουθενά. Ο Πρωθυπουργός είχε κάνει το ίδιο σε άλλη διαπραγμάτευση με τον Υπουργό Οικονομικών αυτή τη φορά. Δεν ξέρει να παίζει σκάκι και θεωρεί ότι η θυσία αξιωματικού δεν είναι προβληματική.