Τρίτη 23 Απριλίου 2019

Στρατηγός Γεώργιος Καραϊσκάκης

Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης ή Καραΐσκος υπήρξε στην αρχή αρματολός και σπουδαίος πολεμιστής και στη συνέχεια κατέστη κορυφαίος στρατηγός της Επανάστασης του 1821.

Το επίθετό του είναι μάλλον υποκοριστικό του Καραΐσκος όπου απαντάται ως οικογενειακό επώνυμο στις επαρχίες Βάλτου, Καρπενησίου, Φαρσάλων, Καρδίτσας, Βόνιτσας κ.α. Το δε επώνυμο Καραΐσκος είναι σύνθετο από τη τουρκική λέξη "καρά" και Ίσκος. Πιο συγκεκριμένα το κανονικό του επίθετο όπως και του αρματολού πατέρα του ήταν Ίσκος αλλά λόγω της περήφανης και σκληρής προσωπικότητας που διαμόρφωσε στα δύσκολα και δυστυχισμένα παιδικά του χρόνια, του προσδόθηκε - από όλους - σαν αντάξιο προσωνύμιο μπροστά από το επίθετο του, το λήμα "Καρα" που σημαίνει μεγάλος και φοβερός. Το τελικό του επίθετο Καραϊσκάκης διαμορφώθηκε από το γεγονός ότι λόγω της Τουρκικής σκλαβιάς αναγκάστηκε από παιδί να γίνει κλέφτης στα βουνά.

Γιατί η ιταλική Βερόνα έχει την ονομασία «Ελλάς Βερόνα»;

Εχετε αναρωτηθεί ποτέ για ποιο λόγο η ομάδα της Βερόνα ονομάζεται Ελλάς;

Το να υπάρχει επιρροή από την αρχαία Ελλάδα σε ονόματα ποδοσφαιριστών, για παράδειγμα όπως ο σπουδαίος Σόκρατες, μπορεί να θεωρηθεί φυσιολογικό κάπου, αλλά το να ονομάζεται «Ελλάς» μια ιταλική ομάδα, δεν είναι και ό,τι πιο συνηθισμένο.

Με την Βερόνα, βέβαια, δεν είναι συνηθισμένο ούτε το να μην ξέρει κανείς πότε ακριβώς ιδρύθηκε. Υπολογίζεται ότι συνέβη ανάμεσα στο 1903 και στο 1904 αλλά κανείς δεν είναι σίγουρος. Για πολλά χρόνια ως έτος ίδρυσης δινόταν το 1904 αλλά στη συνέχεια επανήλθαν οι αμφιβολίες, αφήνοντας ανοιχτό αυτό το κεφάλαιο.

Συνεχή κτυπήματα από ΗΠΑ σε Τουρκία: «Τα χωράφια του θανάτου της Αγκυρας - Οι σφαγές των Χριστιανών»

Αμερικανοτουρκικές "θύελλες" προμηνύονται από το "πύρινο" άρθρο καταπέλτης των New York Times με τίτλο “Τα χωράφια του θανάτου της Τουρκίας”, παραπέμποντας ευθέως βέβαια στην κινηματογραφική ταινία "The Killing Fields" για τις σφαγές των Ερυθρών Χμερ στην Καμπότζη.
Oι ΗΠΑ μετά το στρατιωτικό σκέλος και το οικονομικό φαίνονται αποφασισμένες να "κτυπήσουν" και στο ιστορικό κομμάτι αναγνωρίζοντας γενοκτονίες που διέπραξαν οι Τούρκοι. 

Έγκλημα κατά του χριστιανικού Πάσχα στη Σρι Λάνκα - Οι επιπτώσεις των αμερικανικών περιορισμών στη Βόρεια Κορέα

Έγκλημα κατά του χριστιανικού Πάσχα στη Σρι Λάνκα
Του Ν. Λυγερού

Ξέραμε ήδη από καιρό ότι υπάρχουν ισχυρά θρησκευτικά ρεύματα ενάντια στον Χριστιανισμό στη Σρι Λάνκα, διότι υπάρχουν ακραίες θρησκευτικές ομάδες στη χώρα, αλλά τώρα πέρασαν σε ένα άλλο στάδιο ακόμα πιο βάρβαρο, αφού αυτή η τρομοκρατική επίθεση που έγινε με πολλαπλό τρόπο είχε ως στόχο τον αφανισμό των πιστών την ώρα της λειτουργίας των εκκλησιών, για να είναι όσο περισσότερα δυνατόν τα θύματα. Είναι εμφανές ότι οι θύτες δεν ήθελαν να προκαλέσουν απλώς ένα πλήγμα,

Η Ανθρωπότητα των Αυτόχθονων λαών - Τα Δικαιώματα της Ανθρωπότητας στα Ηνωμένα Έθνη

Η Ανθρωπότητα των Αυτόχθονων λαών
Του Ν. Λυγερού

Μέσω των Δικαιωμάτων των Αυτόχθονων λαών και της Διακήρυξης του 2007 από τα Ηνωμένα Έθνη, έχουμε πρόσβαση σε μία άγνωστη πλευρά της Ανθρωπότητας, διότι σπάνια ασχολούμαστε με τους Αυτόχθονες Λαούς και τα προβλήματα που έχουν να λύσουν σ’ ένα κράτος που έχει γεννηθεί στην περιοχή τους ακόμα και αιώνες μετά την παρουσία τους. Όμως αυτή η παρουσία και η ποικιλία της είναι ενδεικτική της φύσης της Ανθρωπότητας και μάλιστα πολύ περισσότερο από τα κράτη έθνη που βασίζονται πιο πολύ πάνω στην έννοια της κοινωνίας παρά στην ίδια την Ανθρωπότητα.