Κυριακή 26 Μαρτίου 2017

Σπύρος Λούης, ο πρώτος αθλητικός θρύλος της νεώτερης Ελλάδας

Σοφία Σπανού για το Νόστιμον Ήμαρ
Από το nostimonimar


Σαν σήμερα το 1872 γεννιέται στο Μαρούσι από μια φτωχή αγροτική οικογένεια Ο Σπύρος Λούης.

Ο πατέρας του ήταν νερουλάς και ο νεαρός Σπύρος τον βοηθούσε κουβαλώντας το νερό. Κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας διακρίθηκε για την αντοχή του, γεγονός που εξέπληξε τους ανωτέρους του.

Εξαιτίας των αγωνιστικών του προσόντων, ο Λούης συμμετείχε στον αγώνα του Μαραθωνίου των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, με την προτροπή του διοικητή του ταγματάρχη Παπαδιαμαντόπουλου, που ήταν και αθλητικός κριτής.

Την Παρασκευή 29 Μαρτίου 1896, 17 αθλητές από πέντε χώρες παρατάχθηκαν στην αφετηρία στη γέφυρα του Μαραθώνα, για να διανύσουν τα 40 χιλιόμετρα της διαδρομής μέχρι τον τερματισμό στο Παναθηναϊκό Στάδιο, όπου χιλιάδες κόσμου είχε συγκεντρωθεί για να αποθεώσει τους νικητές, πιστεύοντας ακράδαντα ότι κάποιος Έλληνας θα κόψει πρώτος το νήμα.

Η διπλή αίθουσα(Βίντεο)

Η διπλή αίθουσα
Του Ν. Λυγερού


Όλοι οι μαθητές ήταν εδώ. Οι πίνακες ήταν γεμάτοι με διάφορα νοητικά σχήματα. Δεν υπήρχε χώρος για οτιδήποτε άλλο. Ήταν η στιγμή της αλλαγής φάσης και πήγε στο βάθος της διπλής αίθουσας εκεί τον περίμενε ένα πιάνο με διάφορους πίνακες που είχε κάνει πιο παλιά. Εκεί τον περίμεναν δύο μαθητές κι όταν άρχισε να μετακινεί τα αντικείμενα για ν' αρχίσει το δεύτερο μέρος του Masterclass, τον βοήθησαν για να τα μετακινήσει.

Μεθοδεύσεις υπέρ Τουρκίας για ρήτρα «ευνοούμενου κράτους»

Ρήτρα του «μάλλον ευνοούμενου κράτους» (most favored nation - nation la plus favorisée), μετά από μια ενδεχόμενη λύση του Κυπριακού, επιχειρούν σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ» να διασφαλίσουν για λογαριασμό της Τουρκίας, ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα και η Βρετανία, σε συντονισμό και συνεργασία με τις Βρυξέλλες.
Στόχος των πρωταγωνιστών είναι να ικανοποιήσουν, μέσω της ρήτρας του «μάλλον ευνοούμενου κράτους», το αίτημα Ερντογάν για τις τέσσερις ελευθερίες, παρά το γεγονός ότι μια τέτοια εξέλιξη θα θέσει το ομόσπονδο κράτος υπό τον απόλυτο έλεγχο της Άγκυρας.

Αίγυπτος: Τα Ελληνόπουλα του Καΐρου παρέλασαν τιμώντας τους αγωνιστές του 1821 (Εικόνες)

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΔΥΟ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Άλλη μία φορά, τα δύο ελληνικά σχολεία του Καΐρου, η Αχιλλοπούλειος και η Αμπέτειος μάγεψαν με τις εξαιρετικές γιορτές που παρουσίασαν για την επέτειο του 1821.

Μάλιστα, για πρώτη φορά φέτος, οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με τα παιδιά του Γυμνασίου Λυκείου, που εντυπωσίασαν με τη συγκινητική αλλά και λυρική τους απόδοση, στιγμών από τον

Εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα, εμπνευσμένες από μεγάλα έργα ζωγραφικής, βασισμένα σε ευρηματικά κείμενα του εκπαιδευτικού φιλολόγου Ιωάννη Τζουμέρκα και την πολύτιμη στήριξης της μαθηματικού και χορογράφου, κας Έρρικας Αραπάκη.

 Από την πλευρά της, η Γενική Πρόξενος της Ελλάδας στο Κάιρο κα Λαμπρινή Κομίνη δε δίστασε να χαρακτηρίσει τη γιορτή ως την καλύτερη των τελευταίων ετών, προκαλώντας τα χειροκροτήματα όλων, και αποδίδοντας τα συγχαρητήριά τους στους καθηγητές αλλά κυρίως στους μαθητές που έδωσαν πραγματικά την ψυχή τους, για την επιτυχία της εκδήλωσης, μεταφέροντας τις ευχαριστίες της στην Αναπληρώτρια Δ/ντρια της Σχολής κα Βασιλική Πετροπούλου και ζητώντας να μεταφερθούν οι ευχές της προς τον Δ/ντή της Σχολής, Αρχιεπίσκοπο Σινά κ. Δαμιανό.

Πρώτη είδηση στο Ρωσικό «Sputnik»… Η Στρατιωτική Παρέλαση των Αθηνών !(Φώτο)

Πρώτη είδηση στο  Ρωσικό  Διεθνές Πρακτορείο «Sputnik» που κάνει ειδική μνεία στα Ρωσικά  Αντιαρματικά Όπλα  Kornet  και Fagot, που  παρουσιάστηκαν στην Στρατιωτική Παρέλαση των Αθηνών !
Το Ρεπορτάζ απο το «Sputnik»
A military parade involving armored vehicles and aircraft was held on Saturday in Athens in celebration of the Greek Independence Day!
ATHENS (Sputnik) – Greek President Prokopis Pavlopoulos and Defense Minister Panagiotis Kammenos attended the parade.

«Βόμβα» Τόμσεν: Η Αθήνα δέχτηκε τις απαιτήσεις του ΔΝΤ για τις συντάξεις

«ΑΓΚΑΘΙ» ΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΛΕΕΙ Ο ΤΟΜΣΕΝ - ΤΙ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ

Τα εργασιακά ανέδειξε ως το βασικό ζήτημα αντιπαράθεσης μεταξύ θεσμών και Ελλάδος ο Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τομέα του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν μιλώντας την παρελθούσα Τετάρτη στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Σπουδών του St Antony's College στην Οξφόρδη με θέμα «Η Ελλάδα και η Ζώνη του Ευρώ: Η προοπτική του ΔΝΤ».

Ρωσία: Εικόνες... Αποκάλυψης στη χερσόνησο Καμτσάτκα - Έκρηξη του ηφαιστείου για πρώτη φορά μετά από 250 χρόνια(Βίντεο)

Έκπληκτοι οι επιστήμονες από την ξαφνική έκρηξη του ηφαιστείου Kambalny - τέφρα έφτασε σε ύψος τα επτά χιλιόμετρα! 
Έκπληκτοι οι επιστήμονες από την ξαφνική έκρηξη του ηφαιστείου Kambalny στη χερσόνησο Κατσάμκα της Ρωσίας, για πρώτη φορά εδώ και 250 χρόνια.  


«Είναι έκπληξη για εμάς. Συνεχίζουμε την παρακολούθηση και αναλύουμε τις πιθανές απειλές μέσα από τα στοιχεία που συγκεντρώνουμε», δηλώνει η Ολγα Γιρίνα, επικεφαλής επιστημονικής ομάδας στην περιοχή.