Σάββατο 13 Ιανουαρίου 2018

Κωστής Παλαμάς 1859 – 1943

Έλληνας ποιητής, δοκιμιογράφος, κριτικός λογοτεχνίας, διηγηματογράφος και θεατρικός συγγραφέας, από τις σπουδαιότερες πνευματικές φυσιογνωμίες του νέου Ελληνισμού. Αποτέλεσε κεντρική μορφή της λογοτεχνικής «γενιάς του 1880» και της αποκαλούμενης «Νέας Αθηναϊκής Σχολής», η οποία συσπείρωνε νέους ποιητές που αντιδρούσαν στις υπερβολές του αθηναϊκού ρομαντισμού και ενδιαφέρονταν για την καθιέρωση της δημοτικής στον ποιητικό λόγο. Στο ποιητικό του έργο, που ξεπερνά τις είκοσι συλλογές, κυριαρχεί η Ελλάδα ως ιδανικό και αντικείμενο αγάπης, η πορεία του ελληνικού έθνους μέσα στους αιώνες, η προσπάθεια δημιουργικής αφομοίωσης του αρχαιοελληνικού πνεύματος και της λαϊκής παράδοσης και το πνεύμα της οικουμενικότητας του ελληνικού πολιτισμού.

Πρώτη νίκη για 35 αγωνιστές της ΕΟΚΑ σε βρετανικό δικαστήριο - Διεκδικούν αποζημιώσεις για τα βασανιστήρια που υπέστηκαν

Κέρδισαν την πρώτη μάχη σε δικαστήριο της Βρετανίας οι 35 αγωνιστές του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-59, οι οποίοι διεκδικούν αποζημιώσεις για τα βασανιστήρια, που σύμφωνα με την αγωγή τους υπέστηκαν στη διάρκεια του αντιαποικιακού αγώνα κατά της Βρετανίας.
Όπως γράφει σήμερα η αγγλόφωνη κυπριακή εφημερίδα «Cyprus Mail» και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, βρετανικό δικαστήριο απέρριψε αίτημα της βρετανικής κυβέρνησης να εξετασθεί η υπόθεση λαμβάνοντας υπόψη της και το κυπριακό δίκαιο και αποφάσισε η εξέταση της υπόθεσης να γίνει αποκλειστικά με βάση το αγγλικό δίκαιο.

Γκάμπριελ: Το λάθος που έγινε με την Ελλάδα δεν θα πρέπει να επαναληφθεί - ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ

«Οι Χριστιανοδημοκράτες στο παρελθόν καθόριζαν περισσότερα στην ευρωπαϊκή πολιτική, για παράδειγμα στην περίπτωση της Ελλάδας. Το λάθος αυτό δεν θα πρέπει να επαναληφθεί» είπε ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας.
Ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ μίλησε σε περιφερειακό συνέδριο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) στο (ανατολικογερμανικό) κρατίδιο της Σαξονίας-Ανχαλτ, όπου παρουσίασε το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων για την έναρξη διαπραγματεύσεων -προκειμένου να σχηματισθεί κυβέρνηση νέου μεγάλου συνασπισμού-, ως επιτυχία του SPD, προβάλλοντας μια σειρά από κεντρικά σοσιαλδημοκρατικά αιτήματα που έγιναν αποδεκτά.

Το φιάσκο της υπερ-φρεγάτας F125 Γερμανοί μηχανικοί κατασκεύασαν φρεγάτα ακατάλληλη για... την θάλασσα

Μείωση του αμυντικού προϋπολογισμού,, αδυναμία προσέλκυσης μηχανικών από τις εταιρίες του κλάδου και κακός σχεδιασμός, πλήττουν την αμυντική τεχνολογία της Γερμανίας 
Το 2005 το Πολεμικό Ναυτικό της Γερμανίας ονειρεύτηκε την κατασκευή μιας φρεγάτας που θα άλλαζε όλα όσα γνωρίζουμε για τα πολεμικά πλοία. Μια φρεγάτα που θα μπορούσε να μεταφέρει αξιωματικούς και οπλίτες σε οποιοδήποτε σημείο του κόσμου, θα ταξίδευε μέχρι και δύο χρόνια χωρίς να χρειαστεί να επιστρέψει σε ναύσταθμο και θα χρειαζόταν το μισό πλήρωμα από τις συμβατικές φρεγάτες.

Καιρός: Χιονιάς σαρώνει τη βόρεια Ελλάδα - Προσοχή! Έρχονται και στην Αττική έντονα φαινόμενα(Φωτο)

Το βαρομετρικό χαμηλό «Θησέας» σκέπασε τη χώρα
– Χιονίζει σε πολλές περιοχές της βόρειας Ελλάδας - Στα ορεινά των Τρικάλων το χιόνι έφτασε τα 80 εκ. - Έρχονται έντονα φαινόμενα με χιόνια και ισχυρές καταιγίδες και στην Αττική – Πού και πότε θα «χτυπήσουν» ισχυρά φαινόμενα, σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού που εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία - Δείτε LIVE πού χιονίζει - Σε ποιες περιοχές εντοπίζονται προβλήματα

Πέθανε ο Τζίμης Πανούσης(Βίντεο - Φωτο)

Σοκ στον καλλιτεχνικό χώρο από την είδηση του θανάτου του δημοφιλούς Έλληνα τραγουδοποιού Τζίμη Πανούση, ο οποίος έφυγε από τη ζωή το μεσημέρι του Σαββάτου (13/01).

Ο μουσικός βρισκόταν στο σπίτι του, όταν υπέστη ανακοπή και μεταφέρθηκε εσπευσμένα με ασθενοφόρο στον Ερυθρό Σταυρό, όπου παρά τις προσπάθειες ανάνηψης, δεν κατέστη δυνατό να επανέλθει.