Τετάρτη 4 Μαρτίου 2015

ΠΕΝΤΕΜΙΣΙ ΑΙΩΝΕΣ ΜΕΤΑ «ΞΑΝΑΖΩΝΤΑΝΕΥΕΙ» Η ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑΣ

Του Νίκου Χειλαδάκη
Από το nikosxeiladakis

Το μεγάλο παλάτι των Κομνηνών, τα ανάκτορα της ιστορικής δυναστείας της αυτοκρατορίας της Τραπεζούντας που τελευταία παρέδωσε το πνεύμα της Ρωμιοσύνης στους αλλόθρησκους Οθωμανούς κατακτητές, θα «ξαναζωντανέψουν» και αυτό το εκπληκτικό γεγονός θα γίνει με την ίδια την απόφαση των σημερινών κατοίκων της ιστορικής πρωτεύουσας του Πόντου.

Αυτή την καταπληκτική είδηση την μετέδωσε η τουρκική εφημερίδα Aksam, σε αποκλειστικό της δημοσίευμα με τον πολύ χαρακτηριστικό τίτλο : «810 yıl sonra yeniden Trabzon krallığı», δηλαδή, «810 χρόνια μετά ξανά η αυτοκρατορία της Τραπεζούντας», (από τότε που κτίστηκαν τα ανάκτορα). 

ΤΟ «ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ» ΚΡΥΒΕΙ ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΩΝ 12 ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ ;

Του Νίκου Χειλαδάκη
Από το  nikosxeiladakis
  
Τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει μια μεγάλη προσπάθεια από πολλούς Τούρκους να πείσουν την διεθνή κοινότητα ότι πολύτιμες παρακαταθήκες της χριστιανοσύνης βρίσκονται στην Κωνσταντινούπολη όπου μεταφερθήκαν μετά την ανακήρυξη της σαν πρωτεύουσα της χριστιανικής Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

Η Ελλάδα συνεχίζει με τον Μεγάλο Διαγωνισμό

Του Ν. Λυγερού

Η Ελλάδα συνεχίζει με τον Μεγάλο Διαγωνισμό που αφορά τα 20 θαλάσσια οικόπεδα που βρίσκονται στο Ιόνιο, κάτω από την Πελοπόννησο και Νότια της Κρήτης. Παρόλο που υπήρξαν μερικές παλινδρομήσεις, βλέπουμε ότι τα νέα δεδομένα ακολουθούν τη συνέχεια όσον αφορά την υψηλή στρατηγική της πατρίδας μας. Και αυτό είναι σημαντικό, αφού προέρχεται από ενημερώσεις σε επιστημονικό και τεχνικό επίπεδο που λειτουργούν ως απαραίτητο υπόβαθρο για την ανάπτυξη της στρατηγικής. Επίσης, σιγά σιγά, γίνεται κατανοητό σε όλους ότι το κομματικό πλαίσιο δεν επαρκεί σε τέτοια θέματα και η ΑΟΖ είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα.

Διάλεξη Ν.Λυγερού: "Μνήμη Μέλλοντος"(Βίντεο)

Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα:
 "Μνήμη Μέλλοντος". 
Δημοτικό Θέατρο Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. 
Κόρινθος. 
Δευτέρα 2 Μαρτίου 2015, ώρα: 19.00 

Βρέθηκε η μυθική «Λευκή Πόλη» στην Ονδούρα; (Εικόνες)

Η «Λευκή Πόλη», που βρίσκεται στην Ονδούρα, αποτελεί έναν από τους πιο μυστήριους προορισμούς για τους αρχαιολόγους όλου του κόσμου.
Η αρχαία πόλη, η οποία βρίσκεται στα δάση της Ονδούρας, έχει διατελέσει σημαντικό ρόλο στη μυθολογία των λαών της Κεντρικής Αμερικής.
Σύμφωνα με τους μύθους, η πόλη είχε ως άρχοντα έναν θεό με τη μορφή πιθήκου, που είχε απαγάγει μαζί με τους συντρόφους του τις πιο όμορφες κοπέλες της περιοχής για να τεκνοποιήσει.
Από την ένωση των θεών πιθήκων με τις κοινές θνητές προέκυψε μια φυλή ανθρωπόμορφων πιθήκων.

Μυστήρια της Ιστορίας: Τα ιαπωνικά αρχαία ειδώλια «ερπετοειδών αστροναυτών»

Η περίοδος Jomon είναι η πρώτη αναγνωρίσιμη περίοδος στην ιαπωνική ιστορία και χωρίζεται σε διάφορες κατηγορίες -την Αρχόμενη, Πρώιμη, Μέση και Ύστερη. Αποτελείται από έναν ανενεργό πολιτισμό, ο λαός Jomon είναι πιο γνωστός για τα περίτεχνα πρώιμα κεραμικά του και θεωρείται ότι δημιούργησε τις πιο πρώιμες μορφές αγγειοπλαστικής στον κόσμο.

Τα πιο σημαντικά έργα τέχνης του πολιτισμού των Jomon είναι τα Dogu τους: ανθρωμόρφα ή ζωόμορφα ειδώλια που εμφανίστηκαν ήδη από την Αρχόμενη Περίοδο, περίπου το 14,000-4,000 π.Χ., αλλά τα πιο σημαντικά κατασκευάστηκαν στη Μέση Περίοδο. Οι περισσότεροι μελετητές ιαπωνικής τέχνης και αρχαιολόγοι τα θεωρούν, παρά τις πολλαπλές πιθανές λειτουργίες τους, τα έργα αυτά ως πιθανές ενδείξεις μιας πρώιμης θρησκευτικής κουλτούρας και σαμανιστικών τελετών.

Η κοιλάδα του νεολιθικού ανθρώπου

Στο Κυπαρίσσι Βασιλικών, έξω από τη Θεσσαλονίκη και στον δρόμο προς Πολύγυρο Χαλκιδικής, αποκαλύφθηκε ένας από τους μεγαλύτερους προϊστορικούς οικισμούς της χώρας.

Ο νεολιθικός οικισμός στο Κυπαρίσσι εκτείνεται σε 180 στρέμματα, με βάθος επιχώσεων έως και τα 5,5 μέτρα, με μοναδικά ευρήματα και συνεχείς φάσεις κατοίκησης από τα μέσα της 6ης χιλιετίας π.Χ. (5500 π.Χ.) έως και την Πρώιμη Εποχή του Χαλκού (3000 π.Χ.).

Συμφωνία Μόσχας-Καΐρου για άσκηση στη Μεσόγειο απέναντι στην Τουρκία - Ελλιμενισμός ρωσικών πλοίων στην Κύπρο - ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ

Μετά την απόφαση προμήθειας 12 αεροσκαφών Su-35, Ρωσία και Αίγυπτος αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν κοινή ναυτική άσκηση στη Μεσόγειο και μάλιστα ένα μέρος της να διεξαχθεί εντός της κυπριακής ΑΟΖ πιθανότατα με την εμπλοκή και κάποιων μέσων της Κύπρου.
 
Πρόκειται για μία σημαντική εξέλιξη, η οποία λαμβάνει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες που θέλουν να χρησιμοποιούνται από ρωσικά πολεμικά πλοία και τα λιμάνια της Κύπρου σε εφαρμογή της συμφωνίας που επετεύχθη κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψης του Νίκου Αναστασιάδη στη Μόσχα και της συνάντησής του με το Ρώσο Πρόεδρο, Βαλντιμίρ Πούτιν.

Γιούνκερ: Να πει ο Τσίπρας στους Έλληνες ότι θα παραβεί πολλές υποσχέσεις

Αυστηρό μήνυμα Σόιμπλε στον Βαρουφάκη: «Αν δηλώσει ότι η συμφωνία του Eurogroup είναι ασαφής, θα σημαίνει ότι το κάνει γνωρίζοντας ότι είναι λάθος» - Ντάισελμπλουμ: Κέρδισαν τις εκλογές με υποσχέσεις για τις οποίες δεν έχουν χρήματα
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ εκτιμά σε συνέντευξή του, που δημοσιεύεται σήμερα από την ισπανική εφημερίδα El Pais, πως ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να εξηγήσει ότι ορισμένες από τις προεκλογικές υποσχέσεις του δεν θα τηρηθούν, καθώς, όπως λέει, οι εκλογές δεν αλλάζουν τις συμφωνίες.

«Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών» με Τσίπρα, Σαμαρά, Παπούλια και Παυλόπουλο

Την πρόσκληση του απερχόμενου Προέδρου να παρακαθίσουν σε γεύμα προς τιμήν του Προκόπη Παυλόπουλου αποδέχθηκαν ο πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης - Εκ των πραγμάτων Τσίπρας και Σαμαράς θα συζητήσουν για όλα τα θέματα
Γεύμα προς τιμήν του διαδόχου του Προκόπη Παυλόπουλου παραθέτει αυτή την ώρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, μερικές ημέρες πριν την αποχώρησή του από το Προεδρικό Μέγαρο. Στο γεύμα που παραθέτει ο κ. Παπούλιας προς τιμήν του νεοεκλεγέντος Προέδρου Προκόπη Παυλόπουλο έχουν προσκληθεί και παρακάθονται ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντωνης Σαμαράς.