Τετάρτη 4 Μαρτίου 2015

Γιούνκερ: Να πει ο Τσίπρας στους Έλληνες ότι θα παραβεί πολλές υποσχέσεις

Αυστηρό μήνυμα Σόιμπλε στον Βαρουφάκη: «Αν δηλώσει ότι η συμφωνία του Eurogroup είναι ασαφής, θα σημαίνει ότι το κάνει γνωρίζοντας ότι είναι λάθος» - Ντάισελμπλουμ: Κέρδισαν τις εκλογές με υποσχέσεις για τις οποίες δεν έχουν χρήματα
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ εκτιμά σε συνέντευξή του, που δημοσιεύεται σήμερα από την ισπανική εφημερίδα El Pais, πως ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να εξηγήσει ότι ορισμένες από τις προεκλογικές υποσχέσεις του δεν θα τηρηθούν, καθώς, όπως λέει, οι εκλογές δεν αλλάζουν τις συμφωνίες.



«Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε ένα θεμελιώδες βήμα: αρχίζει να αναλαμβάνει τις ευθύνες του. Όμως έχει ένα πρόβλημα, πρέπει να εξηγήσει πως ορισμένες από τις υποσχέσεις με τις οποίες κέρδισε τις εκλογές δεν θα τηρηθούν» δηλώνει ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, προσθέτοντας: «Οι εκλογές δεν αλλάζουν τις συμφωνίες».

«Έθεσε τα σωστά ερωτήματα, όμως δεν έδωσε ποτέ απαντήσεις» συνεχίζει ο πρόεδρος της Επιτροπής και επισημαίνει: «Και, όσον αφορά την Ελλάδα και το πρόγραμμά του, υπάρχουν 19 κοινές γνώμες που μετρούν στην ευρωζώνη. Οι εκλογές δεν αλλάζουν τις συμφωνίες: είναι σαφές ότι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την ελληνική κρίση με άλλο τρόπο. Μπορούμε να επιδείξουμε περισσότερη ευελιξία, αλλά η νίκη του Τσίπρα δεν δίνει το δικαίωμα να αλλάξουν όλα».

Αναφερόμενος στο κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στον σύμμαχό του, το ισπανικό Podemos, ο κ. Γιούνκερ, εκτιμά: «Ο τύπος του νέου κόμματος συχνά αναλύει την κατάσταση με ρεαλιστικό τρόπο υπογραμμίζοντας με ακρίβεια τις τεράστιες κοινωνικές προκλήσεις. Όμως αν κερδίσουν τις εκλογές είναι ανίκανοι να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους, να μετατρέψουν τα προγράμματά τους σε πραγματικότητα. Οι προτάσεις αυτών των κομμάτων δεν είναι συμβατές με τους ευρωπαϊκούς κανόνες: θα οδηγούσαν σε μια κατάσταση πλήρους εμπλοκής».

Ντάισελμπλουμ: Κέρδισαν τις εκλογές με υποσχέσεις τις οποίες δεν έχουν χρήματα να υλοποιήσουν

«Υπάρχει πολλή ρητορική στο εσωτερικό. Κέρδισαν τις εκλογές με πολλές υποσχέσεις τις οποίες δεν έχουν χρήματα να υλοποιήσουν», δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ολλανδική τηλεόραση, σύμφωνα με το Bloomberg, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα χρειάζεται το πρόγραμμα ως προστασία και προσθέτοντας ότι «πρέπει ακόμη πολλά να γίνουν».

Ο επικεφαλής του Eurogroup χαρακτήρισε απολύτως αναληθή τα δημοσιεύματα για τρίτο πακέτο στήριξης στην Ελλάδα, ύψους 50 δισ. ευρώ.«Αυτό που έχουμε πει είναι πως όταν το υφιστάμενο πρόγραμμα ολοκληρωθεί με μια καλή συνεργασία Ελλάδας-Ευρωζώνης και εάν η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερη βοήθεια, είμαστε έτοιμοι να το κοιτάξουμε. Δεν έχουμε συζητήσει κάτι συγκεκριμένο και σίγουρα δεν γνωρίζω κάτι για τα ποσά», είπε.

Αυστηρό μήνυμα Σόιμπλε στον Βαρουφάκη

Και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εμμένει στη σκληρή του στάση έναντι της Ελλάδας. Χθες δήλωσε σε γερμανική εφημερίδα ότι το βάρος της ευθύνης για την καταβολή των προβλεπόμενων κεφαλαίων βρίσκεται στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης η οποία θα πρέπει να υλοποιήσει τους όρους του προγράμματος διάσωσης.

«Προτού καταβληθούν περαιτέρω κεφάλαια, η Αθήνα θα πρέπει να αποδείξει ότι έχει υλοποιήσει τους συμφωνημένους όρους», δήλωσε ο Σόιμπλε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Stuttgarter Zeitung. «Πόσο χρονικό διάστημα θα χρειαστεί η Ελλάδα για να εκπληρώσει τους όρους, αυτό εξαρτάται από την Αθήνα».

Ο Σόιμπλε προειδοποίησε επίσης τον υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας, Γιάνη Βαρουφάκη, ότι δεν θα πρέπει να αποπειραθεί να αλλάξει τους όρους της συμφωνίας. «Εάν ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών δηλώσει ότι η συμφωνία του γιούρογκρουπ με την Ελλάδα είναι ασαφής, θα σημαίνει ότι το κάνει γνωρίζοντας ότι είναι λάθος».

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου