Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2022

Αποκατάσταση μνημειακής κρήνης στα αρχαία Κίβυρα


Η αποκατάσταση της στρογγυλής κρήνης ολοκληρώθηκε χρησιμοποιώντας συνολικά 168 αυθεντικά μέρη, εξαιρουμένου μέρους της κωνικής στέγης του. Στόχος της αποκατάστασης είναι το κτήριο να μπορεί να χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την αρχική του μορφή τον Μάιο του 2023.

Το 2016, μια μνημειακή κρήνη βρέθηκε στα αρχαία Κίβυρα Πισιδίας που βρίσκονται στο σημερινό Burdur της νοτιοδυτικής Τουρκίας, όπου οι ανασκαφές συνεχίζονται από το 2006. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρχαιολόγων η μνημειακή κρήνη με την κωνική στέγη και τους κίονες ήταν μια σημαντική και σπάνια κατασκευή για την αρχαία πόλη των Κιβύρων.

Η προσπάθεια του Χίτλερ να μεταλλάξει τα Χριστούγεννα!

Τα Χριστούγεννα ήταν ένας από τους πρώτους στόχους των Ναζί, όταν ανέλαβαν την εξουσία, το 1933 και από την προπαγάνδα τους δε γλίτωσε ούτε ο Άγιος Βασίλης!

Τον Δεκέμβριο του 1941, ο Αδόλφος Χίτλερ οργάνωσε ένα πλούσιο χριστουγεννιάτικο πάρτι, για τα κορυφαία στελέχη του ναζιστικού κόμματος. Πολιτικοί και στρατηγοί συγκεντρώθηκαν μπροστά από ένα τεράστιο χριστουγεννιάτικο δέντρο, για να γιορτάσουν και να ανταλλάξουν δώρα, υπό την παρουσία εκατοντάδων δόκιμων των SS, με τις χαρακτηριστικές ψηλές τους μπότες.

Αριστείδης Στεργιάδης: «Η ανάκριση του Αρμοστή της Σμύρνης» – Το νέο έργο του Ευάγγελου Μαυρουδή - Το έργο αφιερώνεται στον Κώστα Κουτσομύτη

Καρατάσι. Άποψη του όμορφου παραλιακού προαστίου της Σμύρνης το 1921 (πηγή: Φωτογραφικό Αρχείο Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου)

Ήταν Φεβρουάριος του 1923, όταν ομάδα της Οργάνωσης «Μικρασιατική Άμυνα» συνέλαβε μυστικά στο Παρίσι τον πρώην Ύπατο Αρμοστή της Σμύρνης Αριστείδη Στεργιάδη. Τον οδήγησαν σε μια αποθήκη κρυστάλλων των Σεβρών για να τον ανακρίνουν.

Με την ανάκρισή του αμφιλεγόμενου αξιωματούχου, που για ένα μεγάλο μέρος της ελληνικής γνώμης ήταν προδότης, καταπιάνεται στο νέο του έργο ο γιατρός και συγγραφέας Ευάγγελος Μαυρουδής.

Η ανάκριση του Αρμοστή της Σμύρνης κυκλοφόρησε χθες από τις εκδόσεις Κέδρος.

ΓΕΑ: Ενημέρωση του επιτελείου για τα μεταχειρισμένα αεροσκάφη «McDonell Douglas ΚC-10»

Την Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2022, πραγματοποιήθηκε στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας (ΓΕΑ), τηλεδιάσκεψη του εκπροσώπου της εταιρείας «Omega Air», κ. Thomas Swiderek (CEO) και του κ. Anthony Nerad (Executive Vice President) με αρμόδιους επιτελείς του ΓΕΑ.

Σκοπός της τηλεδιάσκεψης ήταν η παρουσίαση-ενημέρωσης, αναφορικά με τις δυνατότητες των μεταχειρισμένων αεροσκαφών «McDonell Douglas ΚC-10 Multirole Strategic Tankers» που διαθέτει η εταιρεία προς πώληση.

Το μήνυμα των Αρχηγών προς την προκλητική  Άγκυρα: Με ετοιμότητα και εγρήγορση απαντά η Αθήνα στην Τουρκική επιθετικότητα

 Κώστας Σαρικάς 

Κοντά  στα πληρώματα των Μονάδων του Στόλου που «οργώνουν» 365 ημέρες το χρόνο το Αρχιπέλαγος θα βρεθεί ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης.

Την ώρα που η Άγκυρα δείχνει εμφανή σημάδια ότι επιθυμεί όχι απλά να διατηρήσει την ένταση στο «κόκκινο» ακόμα και τις εορταστικές ημέρες τόσο με εμπρηστική ρητορική όσο και με προκλήσεις πάνω από το Αιγαίο, αλλά ανεβάζει συνεχώς τους απειλητικούς τόνους έναντι της Ελλάδας σύσσωμη η στρατιωτική ηγεσία στέλνει το δικό της μήνυμα με παρουσία στην πρώτη γραμμή αποτροπής. Εκεί που χτυπά η καρδιά των φρουρών του Αρχιπελάγους σε ξηρά, θάλασσα και αέρα θα δώσουν ηχηρό «παρών» τόσο ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ όσο και οι Αρχηγοί των Επιτελείων  κοντά σε αυτούς που φυλάττουν Θερμοπύλες από τον Έβρο έως και το Καστελόριζο.

Τούρκοι: Αποκαλύπτουν το σχέδιο με τις ψεύτικες ανακαλύψεις πετρελαίου και φυσικού αερίου πριν τις τουρκικές εκλογές;

Διονύσης Αντωνέλλος 

Εδώ και 65 χρόνια οι τουρκικές κυβερνήσεις χρησιμοποιούν το ίδιο... κόλπο για να πάρουν τις ψήφους των Τούρκων. 

Τούρκοι: Αποκαλύπτουν το σχέδιο του Ερντογαν για να πάρει πάλι τις εκλογές με το κόλπο που κάνουν οι τουρκικές κυβερνήσεις από το… 1957;

Εδώ και 65 χρόνια οι τουρκικές κυβερνήσεις χρησιμοποιούν το ίδιο… κόλπο για να πάρουν τις ψήφους των Τούρκων.

Ποιο είναι αυτό το κόλπο, στο οποίο κατέφυγε και ο Ερντογάν;

Μια σκληρή βαλκανική ιστορία: Γιατί αναζωπυρώνεται η φωτιά που σιγοκαίει στα σπλάχνα της πρώην Γιουγκοσλαβίας; * Υπάρχει δάκτυλος Πούτιν;(Βίντεο)

FILE PHOTO: Διαδήλωση Σέρβων στο Βελιγράδι προς υποστήριξη των ομοεθνών τους στο Κοσσυφοπέδιο. Κρατούν χάρτη του Κοσσυφοπεδίου βαμμένο με τα σερβικά χρώμα και επιγραφή “δεν παραδινόμαστε ποτέ”. EPA, ANDREJ CUKIC 

Οι εντάσεις αυξάνονται επικίνδυνα μεταξύ των Σέρβων και της αλβανικής κυβέρνησης στο Κοσσυφοπέδιο, με αφορμή μια ασήμαντη – όπως εκ πρώτης όψεως θα πίστευε κανείς – διαμάχη για τις πινακίδες που χρησιμοποιούν ή θα πρέπει να χρησιμοποιούν οι Σέρβοι κάτοικοι του Κοσσυφοπεδίου στα αυτοκίνητά τους.

Η Ελλάδα στο Future Highly Mobile Augmented Armoured System της EDF

Αναρτήθηκε σήμερα στη Διαύγεια η απόφαση για τη συμμετοχή του υπουργείου Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ) στο Διακρατικό Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Ερευνητικής και Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΔΟΠΕΑΣ) με τίτλο «Future Highly Mobile Augmented Armoured System (FAMOUS)».

Το πρόγραμμα “τρέχει” στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Βιομηχανικής Ανάπτυξης στον τομέα της Άμυνας (EDIDP) και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας (EDF), σύμφωνα με τους όρους του υποβληθέντος σχεδίου μνημονίου-πλαισίου, όπως αυτοί καταρτίστηκαν κατόπιν διαπραγμάτευσης μεταξύ των συμμετεχόντων κρατών-μελών.

VCN για το Πολεμικό Ναυτικό: Η επιτομή των δικτυοκεντρικών επιχειρήσεων

Καθοριστικής σημασίας κρίνεται το επόμενο διάστημα για το μέλλον του Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ). Πρωταρχική θέση έχουν τα προγράμματα εκσυγχρονισμού μέσης ζωής (ΕΜΖ) των τεσσάρων φρεγατών κλάσης «ΥΔΡΑ» τύπου ΜΕΚΟ 200 ΗΝ καθώς και της πρόσκτησης των 3+1 νέων κορβετών. Ταυτοχρόνως σε τεχνικό επίπεδο οι επιτελείς του ΠΝ εργάζονται ώστε οι νέες ελληνικές φρεγάτες FDI της κλάσης «ΚΙΜΩΝ» σύντομα να επιλέξουν το νέο σύστημα ECM ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του γράφοντος μια ακόμη άγνωστη πτυχή αξιολογείται ενδελεχώς.

Εκλογές στην Τουρκία και Ελλάδα: Ο ελέφαντας στο δωμάτιο…

 Κώστας Τσιτούνας 

Ο αστάθμητος παράγοντας των εκλογών σε Ελλάδα και Τουρκία δεν είναι άλλος από τον ίδιο τον Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος προκειμένου να κερδίσει τις εκλογές είναι ικανός για όλα.

Η πιθανότητα μιας υπηρεσιακής κυβέρνησης από 3 έως 4 εβδομάδες, ενόσω η Άγκυρα απειλεί την Αθήνα ακόμα και με πυραυλική επίθεση, καθιστά ακόμη και τον χρόνο διενέργειας των εκλογών μία άκρως σημαντική απόφαση. Ίσως να αποτελεί και αυτός ένας από τους λόγους, που ο Κυριάκος Μητσοτάκης αρνείται, ακόμη και στο…παρά πέντε να ανοίξει τα χαρτιά του. Άλλωστε όπως εκτιμούν αρκετοί, ο Ερντογάν είναι ο «ελέφαντας στο δωμάτιο» και τούτο χρειάζεται μεγάλη προσοχή.

Επί «ποδός πολέμου» στο Κόσοβο: Οδοφράγματα και ενίσχυση δυνάμεων - Συναγερμός στο ΝΑΤΟ


Δρ. Αθανάσιος Ε. Δρούγος

Κλιμακώνεται επικίνδυνα η ένταση για ακόμα μία φορά τις τελευταίες ημέρες στο Κόσοβο, ανάμεσα στις περιοχές του Βορείου Κοσόβου (δηλαδή στους 4 δήμους που πληθυσμιακά επικρατεί το σερβικό στοιχείο) και την κυβέρνηση της Πρίστινα.

Στη συνοριακή διάβαση της Γιαρίνε (δηλαδή του Βορείου Κοσόβου με τη Σερβία) έχουν στηθεί οδοφράγματα, τα τελευταία 24ωρα παρατηρείται παρουσία Σέρβων πολιτοφυλάκων, ενώ την ίδια στιγμή έχει ενισχυθεί σε προσωπικό και μέσα η κοσοβάρικη αστυνομία.

Παραλήρημα Τούρκου αναλυτή: «Βιασμός» της κυριαρχίας μας μια επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια νότια της Κρήτης(Βίντεο)

 Συνεχίζονται οι τουρκικές προκλήσεις εις βάρος της Ελλάδας. Τούρκοι αναλυτές στοχοποίησαν την Κρήτη τονίζοντας ότι «η επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια θα δημιουργήσει προβλήματα».

Όπως δηλώνουν σε εκπομπές, αν εφαρμοστεί το συγκεκριμένο μέτρο, «η Ελλάδα θα έχει καταπατήσει τα δικαιώματα της Λιβύης».

Ο αναλυτής και ειδικός σε θέματα ασφάλειας και τρομοκρατίας Αμπντουλάχ Αγάρ, δήλωσε  προκλητικά στο CNN Turk πως εφόσον αυτό συμβεί θα πρόκειται για «βιασμό της κυριαρχίας της Τουρκίας».

Ν. Δένδιας: Το ενδιαφέρον της Κυβέρνησης για το Άγιο Όρος είναι μεγάλο και διαρκές

Με την υποδοχή στις Καρυές και τη Δοξολογία στον Ιερό Ναό Πρωτάτου ξεκίνησε η διήμερη επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στο Άγιο Όρος. Κατά την αντιφώνησή του στο πλαίσιο της υποδοχής του στον Ιερό Ναό Πρωτάτου στις Καρυές, απευθυνόμενος στους αντιπροσώπους, μέλη της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Όρους, ο Νίκος Δένδιας εξέφρασε εγκάρδιες ευχαριστίες και τη βαθύτατη ευγνωμοσύνη του «για τη συγκινητική παρουσία και τη συμμετοχή» τους στην υποδοχή του. Επίσης, ζήτησε «ως ταπεινός προσκυνητής», όπως είπε, τις ευχές και τις προσευχές τους και μετέφερε, ως καθ' ύλην αρμόδιος Υπουργός για την Αθωνική Πολιτεία, «τον σεβασμό και την απεριόριστη αγάπη του Πρωθυπουργού και των μελών της κυβέρνησης, των οποίων το ενδιαφέρον για το Άγιο Όρος είναι μεγάλο και διαρκές». «Εσείς, Άγιοι Πατέρες, οι οποίοι συνεχίζετε την ιστορική πορεία αυτής της

Οικονόμου: «Εύχομαι η κ. Τσαπανίδου να συμβάλει στην πολιτική αντιπαράθεση με επιχειρήματα και τεκμήρια»

Την ευχή του να συμβάλλει η νέα εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Πόπη Τσαπανίδου, στη γόνιμη πολιτική αντιπαράθεση με τεκμήρια και επιχειρήματα, εξέφρασε με ανάρτηση του στο twitter ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου. 

Ο κ. Οικονόμου ανέφερε συγκεκριμένα:«Καταρχάς, θα ήθελα να ευχηθώ ευόδωση στα επόμενα σχέδια του κ. Ηλιόπουλου. 

Εύχομαι η κ. Τσαπανίδου, η οποία αλλάζει μετερίζι, να συμβάλλει, εκ του ρόλου της, στη γόνιμη πολιτική αντιπαράθεση, με επιχειρήματα και τεκμήρια».

Η ανάρτηση του κ.Οικονόμου:

Ελληνική Αριστερά: Ο καλύτερος φίλος της Τουρκίας

 Σώτη Τριανταφύλλου

Η στάση της Ελληνικής Αριστεράς υπονομεύει την πολιτική έναντι του Ερντογάν. Το να παρενοχλούμε τη στρατιωτική διοίκηση τη στιγμή που πασχίζουμε να διατηρήσουμε μια δίκαιη ειρήνη με την Τουρκία μου φαίνεται είτε καθαρή βλακεία, είτε αυτοκαταστροφικότητα, είτε διατεταγμένη υπηρεσία, σημειώνει στο Liberal η συγγραφέας Σώτη Τριανταφύλλου, με αφορμή τη κριτική γύρω από το πρόσωπο του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κ. Φλώρου.

Μιλάει για το Κατάρ, λέγοντας ότι «έχει χρήματα για να εξαγοράσει όλους τους λιγούρηδες αυτού του κόσμου, και στους κύκλους της ΕΕ υπάρχουν κάμποσοι από δαύτους», για τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, στους οποίους «πρέπει να στέλνουμε πολιτικό προσωπικό καλύτερης ποιότητας και να τους πληρώνουμε λιγότερο», καθώς και για το ρόλο των «ανθρωπιστικών» ΜΚΟ.

ΑΟΖ Κύπρου: Η Άγκυρα και το Οικόπεδο 6 - Αναγνωρίζει πως οι έρευνες πραγματοποιούνται εκτός δικαιοδοσίας της

 

ΦΩΤΟ:Tην περασμένη εβδομάδα το υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου ανακοίνωσε ότι έχουν ολοκληρωθεί με επιτυχία και ασφάλεια οι εργασίες της ερευνητικής γεώτρησης «Ζευς-1», εντός του Οικοπέδου 6 (φωτ. αρχείου).

Μανώλης Κωστίδης

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Μερίδιο για λογαριασμό των Τουρκοκυπρίων από το κυπριακό κοίτασμα στο Οικόπεδο 6 διεκδικεί ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Φατίχ Ντονμέζ, ο οποίος πάντως αναγνωρίζει ότι οι έρευνες της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι εκτός των περιοχών δικαιοδοσίας που η Τουρκία ισχυρίζεται πως φθάνει η υφαλοκρηπίδα της. Ο Φατίχ Ντονμέζ, αναφερόμενος στις εργασίες ερευνών

Κώστας Γρίβας, Εμείς να επεκτείνουμε τα χωρικά ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια και η Τουρκίας ας έρθει

 
Οι καλύτερες αναλύσεις που ακούσαμε την χρονιά που πέρασε. Χωρίς σειρά

Κ. Μαυρομμάτη : Οι κρυμμένες αλήθειες για τις θαλάσσιες ζώνες της Ελλάδας

 

Η Κέρη Π.Μαυρομμάτη,  Νομικός και Διδάκτορας του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας της Νομικής Σχολής Αθηνών, μιλώντας στον 98.4 , εξηγεί γιατί  κατά την γνώμη της, η διαχρονική έλλειψη πολιτικής βούλησης των ελληνικών κυβερνήσεων, στο θέμα των θαλάσσιων ζωνών  δεν είναι προϊόν αβλεψίας αλλά συνειδητή επιλογή που εξυπηρετεί συμφέροντα των ΗΠΑ αλλά και της Γερμανίας , αφήνοντας τελικά χώρο  στην  Τουρκία , δυτικά του 28ου μεσημβρινού και μη αμφισβητώντας στην πράξη το παράνομο Τουρκολιβυκό μνημόνιο. 

Α. Κλάψης: Ξεπέρασαν τις 11.000 παραβιάσεις οι Τούρκοι το 2022, ακόμη και ανήμερα Χριστουγέννων

 

Ο Επίκουρος Καθηγητής Διπλωματίας & Διεθνούς Οργάνωσης Πανεπιστημίου Πελ/νησου , Αντώνης Κλάψης μιλάει στο NaftemporikiTV

Η κατάρα των S-300 και το «νεκροταφείο όπλων» της Ουκρανίας

 

Δρ. Γιάννος Χραλαμπίδης : Η κατάρα των S-300 και το «νεκροταφείο όπλων» της Ουκρανίας

Σάββας Καλεντερίδης: Γιατί αναβλήθηκε η υπογραφή για τα SPIKE NLOS; (27-12-2022)

 

Σάββας Καλεντερίδης: Γιατί αναβλήθηκε η υπογραφή για τα SPIKE NLOS;

Επίσκεψη ΑΓΕΕΘΑ σε Μονάδες των ΕΔ στην Κρήτη, στην Κάρπαθο και στο Νησιωτικό Σύμπλεγμα Μεγίστης

 
Επίσκεψη ΑΓΕΕΘΑ σε Μονάδες των ΕΔ στην Κρήτη, στην Κάρπαθο και στο Νησιωτικό Σύμπλεγμα Μεγίστης

Τουρκικά παιχνίδια στην κυπριακή ΑΟΖ – Το σχέδιο της Άγκυρας για το οικόπεδο 6

 

οι Τούρκοι ξεπέρασαν κάθε όριο προκλητικότητας και με νέες δηλώσεις δείχνουν πόσο αδίστακτα αδηφάγοι είναι. Χθες, ο Υπουργός ενέργειας τη Τουρκίας Φατίχ Ντομέζ, αναφέρθηκε στο οικόπεδο 6 που ανήκει στην Κυπριακή ΑΟΖ και προκλητικά απαίτησε να πάρει και η Τουρκία μέρισμα από αυτό.

Ξέφυγαν οι Τούρκοι: Κατηγορούν τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ ότι επισκέπτεται αποστρατικοποιημένα νησιά

 

Ο ειδικός του πολιτικού ρεπορτάζ, Γιάννης Πιτταράς που επιστρέφει στην ισχυρή ενημερωτική ομάδα του ΣΚΑΪ, και ο Γιώργος Γρηγοριάδης  που τιμά το ελεύθερο ρεπορτάζ εδώ και 22 χρόνια

Δημοσκόπηση Τουρκία: Ο Ερντογάν χάνει από όλους τους πιθανούς συνυποψήφιους του | Ώρα Ελλάδος 28/12/2022 | OPEN TV

 

1. Δημοσκόπηση Τουρκία: Ο Ερντογάν χάνει από όλους τους πιθανούς συνυποψήφιους του
2. Σταθακόπουλος και Παστουσέας για τις τουρκικές προκλήσεις

Οι Τούρκοι θεωρούν πρόκληση την επίσκεψη του Κων/νου Φλώρου στα Ελληνικά νησιά | Σήμερα | 28/12/2022

 

1. Ξεκίνησαν τα προεκλογικά τραγούδια για τον Ερντογάν - Σενάρια για εκλογές πριν τον Ιούνιο
2. Τούρκοι αναλυτές στοχοποιούν την Κρήτη
3. Η Τουρκία διεκδικεί μερίδιο από το οικόπεδο 6 των Τουρκοκυπρίων 
4. Οι Τούρκοι θεωρούν πρόκληση την επίσκεψη του Κων/νου Φλώρου στα Ελληνικά νησιά
5. Λοβέρδος: Είμαστε κοντά σε πολεμική ανάφλεξη στο Κόσοβο
6. Ραγδαίες εξελίξεις για την υπόθεση Καϊλή: Τα "δώρα" και οι σακούλες με τα χρήματα