Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2021

Η Ναυμαχία της Ναυπάκτου

Από τις μεγαλύτερες ναυμαχίες όλων εποχών, τόσο για τον αριθμό των σκαφών που ενεπλάκησαν, όσο και για την τακτική που εφαρμόστηκε. Έλαβε χώρα στις 7 Οκτωβρίου 1571 στην ευρύτερη περιοχή της Ναυπάκτου (τότε Λέπαντο), με αντιπάλους τα χριστιανικά κράτη της Δύσης και την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Έληξε την ίδια μέρα, με θριαμβευτική επικράτηση των Δυτικών.
Η κυριαρχία των Οθωμανών στη Μεσόγειο μετά και την κατάκτηση της Κύπρου (1571) τροφοδότησε τις επεκτατικές τους διαθέσεις προς δυσμάς. Τα χριστιανικά κράτη αφυπνίστηκαν, παραμέρισαν για λίγο τις διαφορές τους και με πρωτοβουλία του Πάπα Πίου Ε' συγκρότησαν στις 25 Μαϊου 1571 τον «Ιερό Αντιτουρκικό Συνασπισμό (Sacra Liga Antiturca). Τον αποτελούσαν η Ισπανία, η Βενετία, η Γένουα, το Παπικό Κράτος, η Σαβοΐα, η Μάλτα και άλλες μικρότερες πόλεις της ιταλικής χερσονήσου.

Γερμανός αναλυτής σε ΣΚΑΪ: Γιατί η Άγκυρα εκνευρίστηκε από την ελληνογαλλική συμφωνία (Βίντεο)

Στη συνέντευξή που παραχώρησε ο δρ. Μεϊνάρντους, που μέχρι πρόσφατα ήταν διευθντής στο ίδρυμα Νόιμαν στην Κωνσταντινούπολη, εξηγεί πως η τουρκική πολιτική στην περιοχή θα παραμείνει ίδια και την μετά Ερντογάν εποχή, ενώ σε σχέση με τις γερμανοτουρκικές σχέσεις θεωρεί καθοριστικό το ρόλο των Πρασίνων στην επόμενη γερμανική κυβέρνηση.  

Ένας άνθρωπος που γνωρίζει εκ των έσω την Τουρκία, ο δρ. Ρόναλντ Μεϊνάρντους, μιλά αποκλειστικά στον ΣΚΑΪ και στον Απόστολο Μαγγηριάδη και υποστηρίζει ότι ο εκνευρισμός της Άγκυρας οφείλεται στις επιτυχίες που έχει καταγράψει η ελληνική εξωτερική πολιτική.

Γιάννης Χρυσουλάκης σε ομογενείς Λιβύης: Είμαστε εδώ 27 αιώνες και «οικοδομούμε αδιαλείπτως γέφυρες αδελφοσύνης»

Στο περιθώριο της κατά γενική ομολογία επιτυχημένης επιχειρηματικής αποστολής στη Λιβύη, που διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία η Enterprise Greece (Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου), στις 3 και 4 Οκτωβρίου, ο Γιάννης Χρυσουλάκης, ο οποίος συμμετείχε στην αποστολή του Υπουργείου Εξωτερικών ως Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, έκανε επιτόπιες επαφές με την ομογένεια της Λιβύης.

Η ιστορική παρουσία του Ελληνισμού στην χερσόνησο της Κυρηναϊκής για 27 αιώνες και οι φιλικές σχέσεις των δύο λαών οδήγησαν την Ελλάδα να γίνει η πρώτη χώρα, η οποία επαναλειτούργησε προξενείο στην ταλαιπωρημένη Βεγγάζη και διοργάνωσε την πρώτη ξένη επιχειρηματική αποστολή στη Λιβύη μετά από τις ταραχές του πρόσφατου παρελθόντος.

Rafale και κορβέτες στην Κύπρο(Βίντεο)

Ανδρέας Πενταράς: Η Κύπρος να αποκτήσει Πολεμική Αεροπορία και Ναυτικό! Να πάρει Rafale και κορβέτες.

Την ανάγκη αμυντικής ενίσχυσης της Κύπρου με την απόκτηση μαχητικών Rafale και κορβετών υπογράμμισε ο Ανδρέας Πενταράς.

Οι δυνάμεις αυτές να λειτουργησουν ενιαία επιχειρησιακά με την Ελλάδα και να καταστεί δυνατή η ενεργοποίηση σε όλες του τις διαστάσεις ο Ενιαίος Αμυντικός Χώρος.

Λιβύη: Η Στρατιωτική Επιτροπή στη Γενεύη προγραμματίζει την απόσυρση των μισθοφόρων και ξένων δυνάμεων

Σήμερα Τετάρτη ξεκίνησαν στη Γενεύη οι συνεδριάσεις της Μεικτής Στρατιωτικής Επιτροπής (5+5) για την ανάπτυξη σχεδίου δράσης για την αποχώρηση μισθοφόρων, ξένων μαχητών και ξένων δυνάμεων από τη Λιβύη.

Οι συναντήσεις, που διευκολύνθηκαν από την αποστολή υποστήριξης των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη, πραγματοποιούνται σύμφωνα με τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός της 23ης Οκτωβρίου 2020 και τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο σκιώδης στρατός κατά των προσφύγων σε Ελλάδα και Κροατία

Επιμέλεια: Μαρία Ρηγούτσου
Από το dw

Στο θέμα των παράνομων επαναπροωθήσεων προσφύγων επανέρχεται το Spiegel με εκτενέστατο άρθρο, το οποίο υπογράφουν δέκα δημοσιογράφοι. Αποκαλυπτικά βίντεο και μαρτυρίες.

O τίτλος του δημοσιεύματος είναι «Ο σκιώδης στρατός που διώχνει πρόσφυγες από την ΕΕ. Μυστηριώδεις άντρες με μάσκες χτυπούν πρόσφυγες στα σύνορα της Ευρώπης ή τους ρίχνουν στη θάλασσα. Έρευνες που διήρκεσαν μήνες αποκαλύπτουν ποιος κρύβεται πίσω από τις κρυφές επιχειρήσεις».