Κυριακή 10 Απριλίου 2022

O Πατριάρχης Άγιος Γρηγόριος ο Ε(1746-1821)-'Η επιχειρηθείσα αλλοίωση της ιστορίας

Ο  ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ Ε’
 Η επιχειρηθείσα αλλοίωση της ιστορίας

ΤΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΖΗΣΗ
ΠΡΩΤΟΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

 ΑΠΟ ΤΟ impantokratoros
 
1. Ο Σταυρός του Χριστού
Τον Σταυρό του Κυρίου προβάλλει σήμερα η Εκκλησία εις προσκύνησιν για να μας ενισχύσει στην πορεία προς το Πάσχα. Από την εξουθένωση και την καταισχύνη του Σταυρού επήγασε το χαρμόσυνο μήνυμα της Αναστάσεως. Συντρίβονται τα ανθρώπινα κριτήρια, οι ανθρώπινες εκτιμήσεις και αξιολογήσεις με το Σταυρό του Χριστού. ό,τι φαίνεται σκάνδαλο, μωρία και ανοησία και καταφρόνια αποδεικνύεται δύναμη, σοφία, αγιασμός και δόξα. Το ξύλο της ντροπής και της αισχύνης, πάνω στο οποίο άφηναν την τελευταία τους πνοή οι μεγαλύτεροι λησταί και κακούργοι, μεταβάλλεται σε σύμβολο και όργανο αγιασμού και δόξης. Μ’ αυτόν εκφράζουμε οι Χριστιανοί την πίστη μας σημειώνοντάς τον στο στήθος μας, αυτόν δίνουμε σαν φυλακτό στα αγαπημένα μας πρόσωπα, αυτός κοσμούσε και κοσμεί τα σκήπτρα των βασιλέων και τις μίτρες των αρχιερέων, αυτός θρονιάζεται στις κορυφές των ναών. Είναι το ακαταμάχητο όπλο εναντίον των αντιθέων δυνάμεων, η δόξα των αγίων της Εκκλησίας.

Σαν σήμερα, 10 Απριλίου, η ηρωική έξοδος των «Ελεύθερων Πολιορκημένων» του Μεσολογγίου(Βίντεο)

Είναι μια από τις ιστορικότερες στιγμές της Ελλάδας. Μια από τις σημαντικότερες μάχες παγκοσμίως που ακόμα και σήμερα διδάσκεται στα πανεπιστήμια. Η έξοδος του Μεσολογγίου είναι η κορύφωση ενός δράματος και έγινε μια ημέρα σαν σήμερα. Στις 10 Απριλίου 1826

«Άκρα του τάφου σιωπή στον κάμπο βασιλεύει. Λαλεί πουλί, παίρνει σπυρί, κι η μάνα το ζηλεύει...», έγραψε ο Διονύσιος Σολωμός αναφερόμενος στην έξοδο του Μεσολογγίου, στην ημιτελή ποιητική του σύνθεση «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι». Ήταν η ήττα που μετατράπηκε σε περίλαμπρη νίκη. Η θυσία που ξύπνησε τους πάντες από τον λήθαργο του εμφύλιου σπαραγμού και τους ένωσε ξανά κάτω από τη σημαία του Αγώνα. Η θυσία που επανέφερε μια ολόκληρη επανάσταση στο σωστό δρόμο. Σε αυτόν που θα οδηγούσε στην Ελευθερία. Η ηρωική έξοδος των «Ελεύθερων Πολιορκημένων» του Μεσολογγίου έγινε μια ημέρα σαν σήμερα. Στις 10 Απριλίου 1826.

Ο «Επιτήδειος Ουδέτερος» κάνει πάντα ταμείο. Τα «Καλά Παιδιά» είναι αιώνιοι καρπαζοεισπράκτορες.

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΗΛΙΑΔΗ

Ο Θουκυδίδης μας δίδαξε εδώ και δυόμιση χιλιάδες χρόνια, μέσα από τον διάλογο Αθηναίων – Μήλιων  ότι οι ηγεμονικές δυνάμεις καταφεύγουν στην ωμή (στρατιωτική) ισχύ όταν κρίνουν ότι έτσι εξυπηρετούνται καλύτερα τα δικά τους συμφέροντα, πέρα και πάνω από τις επικλήσεις στο διεθνές δίκαιο, την εθνική κυριαρχία κλπ. Για να επιβεβαιωθεί έτσι και η ρήση του Κλάουζεβιτς ότι «ο πόλεμος είναι η συνέχιση της πολιτικής με άλλα μέσα».

Τα παραδείγματα καταφυγής σε τέτοιες λύσεις, τόσο για τις ΗΠΑ όσο και για την Ρωσία  είναι πολλά, να θυμηθούμε μόνο την κρίση των πυραύλων στην Κούβα, όταν οι ΗΠΑ ακολουθώντας το «δόγμα Μονρόε» διακινδύνεψαν ακόμα και πυρηνικό πόλεμο όταν έκριναν ότι η εγκατάσταση Σοβιετικών πυραύλων στην Κούβα το 1962 αποτελούσε θανάσιμη απειλή για την ασφάλεια των ΗΠΑ.

Μίλησε με τη γλώσσα της Τουρκίας

Μιχάλης Ιγνατίου   

 ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ

Η κ. Βικτόρια Νούλαντ, η λαλίστατη υφυπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, έσπειρε μεγάλη απογοήτευση στον κυπριακό λαό κατά την επίσκεψη της στην Κύπρο. 

Οι δηλώσεις της είχαν έντονο φιλοτουρκικό χρώμα χωρίς να γνωρίζουμε τι της συνέβη και για ποιο λόγο επιχείρησε να προκαλέσει ζημία στην κυπριακή υπόθεση. 

Πιστεύω ότι μίλησε με τη γλώσσα της Τουρκίας, επειδή αποφάσισε -στο όνομα της κυβέρνησης του προέδρου Τζο Μπάιντεν- να την επαναφέρει στο δυτικό μαντρί. Και ο μόνος, προφανώς, τρόπος για να το πράξει, είναι να δώσει στο πιάτο την Κύπρο, αλλά και το Αιγαίο, στον αυταρχικό δικτάτορα της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν. Πιστεύω, λοιπόν, ότι επίτηδες χρησιμοποίησε απαγορευμένες λέξεις στο Κυπριακό, όπως είναι ο «Πρόεδρος Τατάρ», όπως είναι ο «βορράς» και ο «νότος». Τι ντροπή!  

Σάββας Καλεντερίδης: Στη σωστή πλευρά της Ιστορίας

 

Σε μια στιγμή που τονίζεται σε όλους τους τόνους και με κάθε ευκαιρία από τα πιο υψηλά πολιτικά χείλη της χώρας μας, ότι η Ελλάδα βρίσκεται στη σωστή πλευρά της Ιστορίας, επισκέφθηκε την περιοχή μας η Αμερικανίδα βοηθός υπουργός Εξωτερικών Βικτόρια Νούλαντ. Επισκέφθηκε πρώτα την Τουρκία, στη συνέχεια ήλθε στην Ελλάδα και τερμάτισε την επίσκεψή της στη μαρτυρική Κύπρο

Tεράστια κρίση στο Πακιστάν – Ι. Χαν τέλος! – Το Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της απομάκρυνσής του

A handout picture taken and released by the Turkish Presidential Press Office, shows Turkish President Recep Tayyip Erdogan (L) welcoming Pakistan's Prime Minister Imran Khan (R) ahead of their meeting at the Presidential Complex in Ankara, on January 4, 2019. (Photo by KAYHAN OZER / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / TURKISH PRESIDENTIAL PRESS OFFICE/ KAYHAN OZER" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS

Του Ανδρέα Μουντζουρούλια

Το Κοινοβούλιο του Πακιστάν ψήφισε υπέρ της απομάκρυνσης του πρωθυπουργού Ίμραν Χαν από τα καθήκοντά του, έπειτα από εβδομάδες πολιτικής κρίσης και μετά τις αποχωρήσεις εταίρων του συνασπισμού που τον κατηγορούν για επιδείνωση της οικονομίας και ότι αθέτησε τις προεκλογικές του υποσχέσεις.

Συναγερμός στην Ομογένεια: Ο Τραμπ υποστηρίζει την υποψηφιότητα του Δρ Όζ, Τούρκου υπηκόου και φίλου του Ερντογάν

Ο πρώην πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε να υποστηρίξει την υποψηφιότητα του Δρ Μεχμέτ Οζ για την έδρα της Γερουσίας στην Πενσυλβάνια.

Ο Δρ Οζ είναι Τούρκος υπήκοος και θεωρείται άνθρωπος του Ταγίπ Ερντογάν. Μέσω αυτού, ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας ονειρεύεται να «εισβάλει» στο αμερικανικό Κογκρέσο και να αποκτήσει τον πρώτο Αμερικανό, τουρκικής καταγωγής, νομοθέτη.

Η ανακοίνωση του κ. Τραμπ να υποστηρίξει τον εκλεκτό του Ταγίπ Ερντογάν, σήμανε συναγερμό για την Ομογένεια της Αμερικής. Ήδη η οργάνωση HALC κάλεσε τα μέλη της σε κινητοποίηση. Το ερώτημα είναι τι θα πράξουν οι Ελληνοαμερικανοί οπαδοί του Τραμπ. Θα υποστηρίξουν τον εκλεκτό του πρώην προέδρου και θα βοηθησουν στην εκλογή του υποψήφιου του Ερντογάν, ή κάποιο άλλο Ρεπουμπλικάνο πολιτικό.

ΕΛΛΑΔΑ, μια χώρα που έβλεπε τα UAV της Τουρκίας να… την ΠΑΡΑΒΙΑΖΟΥΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΑ κι απλώς τα κοιτούσε

Είναι μέτρο αποτροπής η παρεμβολή των τουρκικών UAV στο Αιγαίο; Οπωσδήποτε όχι… Η ερώτηση και η απάντηση είναι απλές και ξεκάθαρες. Με την απάντηση να είναι κατηγορηματικά αρνητική όπως θα εξηγήσουμε. Για το DP αυτό που έχει πραγματικά σημασία και πρέπει κατά απόλυτη προτεραιότητα να επισημανθεί, είναι ότι ενώ στο πρόβλημα των παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου, των παραβάσεων των κανόνων ΕΕΚ (Ελέγχου Εναέριας Κυκλοφορίας) και των υπερπτήσεων από τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατηγορίας MALE (ΑΝΚΑ και ΤΒ2 Bayraktar και προσεχώς και από δικινητήρια Αksungur και Akinci), η Ελλάδα έχει σαφώς μεγαλύτερα περιθώρια αποτελεσματικής αντίδρασης, προς οριστική επίλυσή του, επιλέγει παγίως την παθητική στάση και την απραξία…

Δραματική αλλαγή του επιχειρησιακού σχεδιασμού της Αμερικανικής Αεροπορίας επιδιώκεται στις ΗΠΑ-Στασιμότητα για την Πολεμική Αεροπορία στην Ελλάδα

Γιάννης Νικήτας

Επιστροφή στον Λιγνίτη…

Ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ραγδαία αύξησις των τιμών του φυσικού αερίου κατέδειξε ποσό σημαντικό είναι για την χώρα να διαθέτει εγχώρια αποθέματα ενέργειας. Έχοντας αγνοηθεί προκλητικά από τις κυβερνήσεις των τελευταίων ετών η ύπαρξις κοιτασμάτων υδρογονανθράκων και η προώθηση των απαραίτητων ερευνών, τα εγχώρια αποθέματα αξιοποιήσιμης ενέργειας περιορίζονται στους λιγνίτες. Ασφαλώς υπάρχουν και οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), μόνο που η συμβολή τους στο ηλεκτροπαραγωγικό μίγμα είναι άκρως μεταβλητή και εξαρτάται ακόμη από την ύπαρξη σταθερών φορτίων βάσης που μόνο θερμικές μονάδες λιγνίτη, φυσικού αερίου και πυρηνικά -για χώρες που διαθέτουν ώριμη επιστημονική κοινότητα και δεν διακατέχονται από προκαταλήψεις- μπορούν να εξασφαλίσουν

Γαλλία - Προεδρικές εκλογές: Ποιοι είναι και τι προτείνουν οι πέντε βασικοί υποψήφιοι

Στις κάλπες οι Γάλλοι σήμερα, για τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Ο προεδρικές εκλογές στη Γαλλία ξεκινούν σήμερα Κυριακή 10 Απριλίου με τον πρώτο γύρο και η μάχη προβλέπεται αμφίρροπη ανάμεσα στον Εμάνουελ Μακρόν και την Μαρίν Λεπέν ενώ ακόμη τρεις υποψήφιοι οι Ζαν Λικ Μελανσόν, Βαλερί Πεκρές και Ερίκ Ζεμούρ θα δώσουν τη δική τους μάχη.

Εμανουέλ Μακρόν

Ο Εμανουέλ Μακρόν ειναι 44 ετών, απόφοιτος της γαλλικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, Επιθεωρητής οικονομικών στο Δημόσιο και υπήρξε φίλα προσκείμενος στον Σοσιαλιστή πολιτικό Ζαν Πιερ Σεβενεμάν.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία και ο «νέος ΟΗΕ»

Του Μιχάλη Ψύλου
psilosm@naftemporiki.gr

«Καταργήστε τον ΟΗΕ τώρα! Νέα παγκόσμια τάξη μετά την κρίση»: Προκλητικός ο τίτλος στην αυστριακή εφημερίδα Die Presse. Ίσως και ανιστόρητος και επικίνδυνος. Σε κάθε περίπτωση, όμως, ταράζει τα νερά. «Η ανικανότητα του διεθνούς οργανισμού ποτέ δεν ήταν τόσο ξεκάθαρη όσο στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας. Ο μηχανισμός και η ηγεσία του αποτυγχάνουν θεαματικά» ισχυρίζεται η αυστριακή εφημερίδα.

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, θεωρεί ότι ο πόλεμος της Ρωσίας

Δεν ξέρουν οι Ουκρανοί αναρχικοί, ξέρει… η ελληνική Αριστερά!

Γιάννης Σιδέρης 

«Αν χάσουμε, οι ευρωπαϊκές χώρες θα είναι οι επόμενες. Να είστε ενήμεροι για τη φιλορωσική πολιτική και τους ακτιβιστές στις χώρες σας (ειδικά τους «κόκκινους»)» λέει η αναρχική ουκρανική πρωτοβουλία Operation Solidarity σε μια συνομιλία με την πολωνική αντιφασιστική 161 Crew.

Ρωτήθηκαν και για τους αντιεξουσιαστές της Δύσης, για όποιους από αυτούς είναι «με τον άνθρωπο»: «τι θα λέγατε σε αυτούς, ειδικά στη δυτική Αριστερά, που σας επικρίνουν ότι αρπάξατε τα όπλα ενάντια στην εισβολή του Πούτιν, αποκαλώντας σας αναρχο-νατοϊκούς κ.λπ.;».

ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΒΕΝΙΖΕΛΟ

Του ΠΑΝΤΕΛΗ ΣΑΒΒΙΔΗ

Κύριε Βενιζέλο, ο κόσμος δεν είναι μανιχαϊστικός. Υπάρχετε «εσείς» και «αυτοί» αλλά υπάρχουμε και ΕΜΕΙΣ. Οι άλλοι.

Η συνέντευξη Βενιζέλου

Τα Νέα δημοσίευσαν το Σάββατο μια συνέντευξη του Βαγγέλη Βενιζέλου που αξίζει να προσεχθεί για δύο λόγους.

Ο πρώτος είναι ότι περιγράφει, εν συντομία, αυτό που εξελίσσεται ως νέα παγκόσμια γεωπολιτική και δίνει την ευκαιρία να τοποθετηθεί κανείς.

Ο παγκόσμιος πόλεμος έχει ήδη ξεκινήσει

Ο λόγος για τον οποίον οι ΗΠΑ θα πολεμήσουν μέχρι τον «τελευταίο Ουκρανό στρατιώτη»

Μία ενδιαφέρουσα ανάλυση από τον Richard Tiffin, για τον παγκόσμιο πόλεμο που ήδη έχει ξεκινήσει, την τελική στόχευση και τι μέλλει γενέσθαι.

Πως ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία και γιατί ουσιαστικά είναι παγκόσμιος πόλεμος και δεν αφορά μόνο την Ρωσία και την Ουκρανία.

Διαβάστε τι γράφει ο Βρετανός αναλυτής:

Θρίλερ στη Γαλλία: Ψηφίζουν σήμερα Πρόεδρο - Γιατί ο Μακρόν κινδυνεύει τόσο πολύ από τη Λε Πεν για το μέγαρο Ελιζέ

Τι θα συμβεί στη Γαλλία αν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις για τη Μαρίν Λε Πεν - Οι παράγοντες και τα σενάρια της επόμενης μέρας.

Τι θα γίνει αν η Μαρίν Λε Πεν περάσει στον β’ γύρο των εκλογών και πόσο πιθανό είναι να γίνει η επόμενη πρόεδρος της Γαλλίας κερδίζοντας τον Εμανουέλ Μακρόν;

Λαμβάνοντας ως πιθανότερο το σενάριο ότι από τις σημερινές κάλπες που έχουν στηθεί στη Γαλλία για τον α’ γύρο των προεδρικών εκλογών θα βγει το ζευγάρι Μακρόν – Λε Πεν, και εφόσον επαληθευθούν οι δημοσκοπήσεις που θέλουν την ψαλίδα μεταξύ τους να έχει κλείσει κάτω κι από τις 2 μονάδες, τότε το λιγότερο που μπορούμε να πούμε για το αποτέλεσμα του β’ γύρου είναι πως είναι εξαιρετικά αμφίρροπο.

ΟΤόμαςΦρίντμαν εξηγεί γιατί αυτός είναι ένας αληθινός Παγκόσμιος Πόλεμος

Του Τόμας Φρίντμαν, τρις βραβευμένος με Πούλιτζερ

Μία ενδιαφέρουσα ανάλυση που βάζει τον καθένα μας σε σκέψεις  κάνει στους New York Times με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία ο τρεις φορές βραβευμένος με Πούλιτζερ Αμερικανός δημοσιογράφος ΤόμαςΦρίντμαν.

Ο δημοσιογράφος αναπτύσσει το επιχείρημα ότι ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι ο «αληθινός παγκόσμιος πόλεμος», ενώ ο ίδιος αναλύει λεπτομερώς τα ειδικά χαρακτηριστικά του πολέμου και στέκεται ιδιαίτερα στο στοιχείο που τον κάνει μοναδικό: ότι όλοι τον παρακολουθούν, όλοι επηρεάζονται και όλοι μπορούν να παρέμβουν με τον τρόπο τους.

Ουκρανία: Οι χώρες μέλη του NATO επεξεργάζονται σχέδια για την ανάπτυξη μόνιμης στρατιωτικής παρουσίας στα εξωτερικά σύνορα της συμμαχίας

Το NATO «βρίσκεται εν μέσω μιας πολύ θεμελιακής μεταμόρφωσης ανέφερε ο κ. Στόλτενμπεργκ.

Σχέδια για την ανάπτυξη μόνιμης στρατιωτικής παρουσίας στα εξωτερικά του σύνορα για να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε μελλοντική επίθεση της Ρωσίας επεξεργάζεται το NATO, αποκάλυψε ο επικεφαλής της συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ στη βρετανική εφημερίδα The Telegraph.

Το NATO «βρίσκεται εν μέσω μιας πολύ θεμελιακής μεταμόρφωσης», που θα αντανακλά «τις μακροπρόθεσμες συνέπειες» των ενεργειών του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, ανέφερε ο κ. Στόλτενμπεργκ κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στη βρετανική εφημερίδα.

Κίνα: Ενισχύει το πυρηνικό της οπλοστάσιο λόγω Ρωσίας - Φοβάται Αμερικανική παρέμβαση

Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, η Κίνα φοβάται ότι η Ουάσινγκτον μπορεί να επιδιώξει να ανατρέψει την κομμουνιστική κυβέρνηση του Πεκίνου 

Η ενεργειακή κρίση, αποτέλεσμα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία οδηγεί την Κίνα να επιταχύνει την επέκταση του πυρηνικού της οπλοστασίου της καθώς αυξάνει ο κίνδυνος αμερικανικής απειλής, λόγω της στάσης της απέναντι στη Ρωσία.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της Wall Street Journal, η προσπάθεια αύξησης του οπλοστασίου προϋπήρχε της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία για αρκετό καιρό, αλλά η επιφυλακτικότητα των ΗΠΑ να εμπλακούν άμεσα στον πόλεμο έχει πιθανότατα ενισχύσει την απόφαση του Πεκίνου να δώσει μεγαλύτερη έμφαση στην ανάπτυξη πυρηνικών όπλων ως αποτρεπτικό μέσο.

Η Φινλανδία αποφασίζει για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ – Υπέρ το 60% των Φινλανδών

Διπλασιάστηκε το ποσοστό μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία - Το ζήτημα τίθεται και στη γειτονική Σουηδία - Η Μόσχα είχε απειλήσει Ελσίνκι και Στοκχόλμη με «σοβαρές συνέπειες, πολιτικές και στρατιωτικές» σε ενδεχόμενη ένταξη στη Συμμαχία

Αδιανόητο ως ακόμη πριν από δύο μήνες, πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, πλέον όμως ενδεχόμενο, ως ακόμη και πολύ πιθανό: η Φινλανδία εισέρχεται αυτή την εβδομάδα σε αποφασιστική φάση σε ό,τι αφορά την υποψηφιότητά της προς ένταξη στο NATO, με την τελική επιλογή της να αναμένεται στα τέλη του Ιουνίου.

Νέος νόμος για τις κεραίες του 5G, στόχος η επιτάχυνση της εγκατάστασης

Στέφανος Τσουλάκης

Μέχρι το τέλος του μήνα θα έχει ολοκληρωθεί το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο που πρόκειται να δώσει ώθηση στο οικοσύστημα των δικτύων νέας γενιάς στην Ελλάδα.

Επιταχύνεται η ανάπτυξη του δικτύου 5G στην Ελλάδα, καθώς μέχρι τα τέλη του μήνα θα έρθει ένα νέο πλαίσιο για την αδειοδότηση των κεραιών κινητών επικοινωνιών με στόχο την απλοποίηση και περαιτέρω επιτάχυνση της επέκτασης των δικτύων νέας γενιάς.

Όπως ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων Αθανάσιος Στάβερης στο πλαίσιο του Φόρουμ των Δελφών, το νέο πλαίσιο πρόκειται να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη του δικτύου, με την διαδικασία να αναμένεται να είναι αυτοματοποιημένη, διευκολύνοντας την γρήγορη λήψη αποφάσεων.

Η Ανάσταση του Νετανιάχου

Του Zev Chafets

Η κυβέρνηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Ναφτάλι Μπένετ βιώνει την πρώτη (και πολύ πιθανόν την τελευταία) κρίση του συνασπισμού που την συναποτελεί. Μια σχετικά άγνωστη βουλευτής, η Ιντίτ Σίλμαν, ανακοίνωσε ότι σταματά να παρέχει υποστήριξη στην κυβερνητική συμμαχία, δημιουργώντας μια Κνεσέτ με 60 βουλευτές συμπολίτευσης και 60 της αντιπολίτευσης.

Έκπληξη

Κατά κάποιο τρόπο, αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η κυβέρνηση του Μπένετ διήρκεσε τόσο πολύ.

«Τα Στενά του Βοσπόρου και η προσωρινή αλλαγή του Ερντογάν στις προκλήσεις στο Αιγαίο», ιταλικό δημοσίευμα

Σύμφωνα με την κυβέρνηση Μπάιντεν, η πιθανή πώληση μαχητικών F-16 σε σύμμαχο του ΝΑΤΟ ο οποίος ελέγχει τον Βόσπορο θα ήταν σύμφωνη με τα συμφέροντα εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, γράφει το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών σε επιστολή του προς το Κογκρέσο.

Η τουρκοαμερικανική διαμάχη που προκλήθηκε από την αγορά των ρωσικών S-400 από τον Ερντογάν θα μπορούσε έτσι να κλείσει.

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία επανεξετάζει ολοένα και περισσότερο τα παραδείγματα και τις προστριβές του παρελθόντος, έστω και μόνο επειδή σε σύγκριση με πριν από λίγες εβδομάδες η γενική εικόνα έχει αλλάξει: ο νέος ψυχρός πόλεμος μεταξύ Μόσχας και Δύσης απαιτεί στρατηγικές και συμμαχίες.

Επίσης για αυτό το ναι από την Ουάσιγκτον έρχεται στην πώληση των μαχητικών F-16 στην Τουρκία, ένα αίτημα που είχε τεθεί σε αμφισβήτηση μετά τις έντονες εντάσεις στα S-400 και F-35.

ΥΠΕΝ: Μετά το Πάσχα σε διαβούλευση το νομοσχέδιο για τα υπεράκτια αιολικά

Κώστας Δεληγιάννης

Η θεσμοθέτηση του πλαισίου δημιουργίας υπεράκτιων αιολικών πάρκων θα πάρει τη σκυτάλη από τη νομοθέτηση του δεύτερου «κύματος» απλοποίησης της διαδικασίας αδειοδότησης νέων έργων ΑΠΕ, καθώς και του καθεστώτος ανάπτυξης και λειτουργίας μονάδων αποθήκευσης.

Έτσι, μετά την «έλευση» στη Βουλή του νομοσχεδίου για ΑΠΕ και αποθήκευση, το οποίο βρίσκεται ήδη στη Γραμματεία της Κυβέρνησης και αναμένεται να τεθεί το αμέσως προσεχές διάστημα σε διαβούλευση, θα πάρει σειρά το σχέδιο νόμου για το πλαίσιο που θα δώσει τη δυνατότητα αξιοποίησης του πλούσιο αιολικού δυναμικού των ελληνικών θαλασσών. Το νομοσχέδιο αναμένεται να τεθεί σε διαβούλευση μετά το Πάσχα, ώστε να γίνει έτσι το πρώτο βήμα που θα «ξεκλειδώσει» τις επενδύσεις σε αυτόν το νέο για τα ελληνικά δεδομένα κλάδο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Η 2η πολιορκία 1825 και η Έξοδος «Ελεύθερων Πολιορκημένων» του Μεσολογγίου 10 Απριλίου 1826

 

Η 2η πολιορκία 1825 και η Έξοδος των «Ελεύθερων Πολιορκημένων» του Μεσολογγίου την 10η Απριλίου 1826 σε βίντεο από το διαδικτυακό κανάλι (Youtube) Historia Graecia , μια υπέροχη προσπάθεια .

Βασίλειος Μαρτζούκος στο pagenews.gr: Διδάγματα από τον πόλεμο στην Ουκρανία & ελληνικοί εξοπλισμοί

 

Ο Βασίλειος Μαρτζούκος Αντιναύαρχος Ε.Α. ΠΝ μίλησε στο pagenews.gr και την εκπομπή Point Zero με τον Λάμπρο Καλαρρύτη όπου αναφέρθηκε στα διδάγματα από τον πόλεμο στην Ουκρανία και ελληνικοί εξοπλισμοί.

Χαμός στην Κύπρο με την ομιλία Ζελένσκι / Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης - Πάρις Καρβουνόπουλος

 

Ο δημοσιογράφος Real News / militaire.gr Πάρις Καρβουνόπουλος και ο Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης Καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής. Διευθυντής Κέντρου Ανατολικών Σπουδών Για τον Πολιτισμό και την Επικοινωνία Πάντειο Πανεπιστήμιο ήταν καλεσμένος στην εκπομπή Western με τον Πάνο Παναγιωτόπουλο

Η Νούλαντ αποκάλεσε τους δολοφόνους του Σολωμού ως "προέδρους" - Ιω. Μάζης

 

Η Νούλαντ αποκάλεσε τους δολοφόνους του Σολωμού ως "προέδρους" - Ιω. Μάζης

Live: Πόλεμος στην Ουκρανία – Οι εξελίξεις από την 46η ημέρα της εισβολής

 

Το μήνυμα του Ουκρανού προέδρου και οι κινήσεις της Ρωσίας επιβεβαιώνουν ότι το επίκεντρο μετατοπίζεται σταθερά προς τα ανατολικά εδάφη.