Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2016

Κ.Περιστέρη: "Ηρώο για τον Ηφαιστίωνα κατά παραγγελία του Αλέξανδρου ο Τύμβος Καστά"

Με μια εμπεριστατωμένη διάλεξη στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, η οποία συνοδευόταν με προβολή διαφανειών, η αρχαιολόγος και προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών, Κατερίνα Περιστέρη «ξενάγησε» το πολυπληθές ακροατήριό της στο μοναδικό σε μέγεθος, αρχιτεκτονικής και ιστορικής σημασίας μνημείο του μακεδονικού ταφικού συγκροτήματος Τύμβου Καστά Αμφίπολης.

Η κ. Περιστέρη, επικεφαλής της ανασκαφής στην Αμφίπολη, επισκέφθηκε τη Λευκωσία για μιλήσει στην 3η Ετήσια Διάλεξη της Alpha Bank για τη Γιορτή των Γραμμάτων, που διοργανώνεται σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κύπρου. Η διακεκριμένη Ελληνίδα αρχαιολόγος στην διάλεξη της περιέγραψε παραστατικά και συγκριτικά το ανασκαφικό έργο, τον Περίβολο, τις Σφίγγες, τον Λέοντα της Αμφίπολης, τις Καρυάτιδες και τους Θαλάμους.

Η αναγνώριση της γεωπολιτικής αξίας του EuroAsia Interconnector

Του Ν. Λυγερού

Χρειάστηκαν χρόνια και βέβαια ξένες χώρες για να γίνει αντιληπτή στην Ελλάδα η γεωπολιτική αξία του EuroAsia Interconnector, του υποθαλάσσιου καλωδίου που θα ενώνει την Ελλάδα με την Κύπρο και το Ισραήλ. Πόσοι έλεγαν τόσο καιρό ότι πρόκειται για μια ουτοπία που δεν θα υλοποιηθεί ποτέ; Και η απουσία του στον πολιτικό χώρο ήταν εντυπωσιακή, ενώ περνούσε σιγά σιγά όλα τα στάδια των προμελετών, των μελετών και των απαιτήσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Τώρα αναγκάζονται όλοι λόγω της τριμερούς ν’ αναγνωρίσουν επιτέλους την αξία του στην γεωπολιτική των τριών χωρών της Μεσογείου, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ελλάδα, Ισραήλ και Κύπρος

Απλές αποφάσεις και πολύπλοκες επιλογές
Του Ν. Λυγερού

Για την επίλυση των προβλημάτων που υπάρχουν στην Ελλάδα αντιλαμβανόμαστε πια ότι όσοι έλεγαν ότι πρόκειται να παρθούν απλές αποφάσεις, δεν είχαν υπολογίσει ότι είναι πολύπλοκες οι επιλογές. Οι απλές αποφάσεις υπάρχουν πάντα σε κομματικό επίπεδο, αφού ουσιαστικά ένα κόμμα είναι ένας κλειστός κόσμος, όταν λειτουργεί δογματικά. Τα σοβαρά προβλήματα εμφανίζονται μόνο όταν αποτελεί κυβέρνηση, διότι τότε ο κόσμος είναι ανοιχτός και οι επιλογές ειδικά όταν είναι πολύπλοκες, έχουν σοβαρές επιπτώσεις.

Τα Ελληνικά έγιναν μόδα στην Πόλη

Στο μέσον της αλλοτινής Grand Rue de Pera, στη σημερινή οδό Ιστικλάλ, εντός του Σισμανογλείου Μεγάρου της Κωνσταντινούπολης, βρίσκει έκφραση μια τάση με πρωτοφανή άνθηση τα τελευταία χρόνια στην Πόλη: η εκμάθηση Ελληνικών.

Σήμερα στο Σισμανόγλειο φοιτούν 150 μαθητές, οι περισσότεροι Τούρκοι

Στις εντυπωσιακές αίθουσές του, σε λιτά θρανία ιδιωτικών φροντιστηρίων ή σε αυτοσχέδιες τάξεις ινστιτούτων, πολιτιστικών φορέων, συλλόγων, εκατοντάδες άνθρωποι -κυρίως ενήλικοι- προσπαθούν να γνωρίσουν καλύτερα τον λαό που κατοικεί στην απέναντι πλευρά του Αιγαίου. Τα μαθήματα Ελληνικών στην Κωνσταντινούπολη έχουν λάβει μορφή «μόδας».

Χάνεται η μάχη με τον ιό Ζίκα Έκκληση από την πρόεδρο της Βραζιλίας για πανεθνική μάχη κατά του κουνουπιού

Έκκληση για πανεθνική προσπάθεια για την καταπολέμηση του κουνουπιού που μεταδίδει τον ιό Ζίκα, έκανε η πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρουσέφ προειδοποιώντας ότι η χώρα χάνει τη μάχη με τον ιό.

«Δεν διαθέτουμε εμβόλιο για τον Ζίκα ακόμη. Το μοναδικό πράγμα που μπορούμε να κάνουμε είναι να καταπολεμήσουμε το κουνούπι», είπε η πρόεδρος μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά την επίσκεψή της στο κέντρο επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση της κρίσης. Ο ιός αυτός έχει συνδεθεί με χιλιάδες περιπτώσεις μωρών που γεννήθηκαν πάσχοντας από μικροκεφαλία, δηλαδή έχουν πολύ μικρό κεφάλι και ο εγκέφαλός τους δεν έχει αναπτυχθεί κανονικά.

Νόμπελ στους κατοίκους του Αιγαίου ζητούν 18 ευρωβουλευτές Τι αναφέρουν σε επιστολή στήριξης της υποψηφιότητας

Την υποστήριξή τους στην υποψηφιότητα των κατοίκων του Αιγαίου για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, εξέφρασαν 18 Έλληνες και ξένοι ευρωβουλευτές από πέντε διαφορετικές πολιτικές ομάδες, με επιστολή που έστειλαν στη νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ.

Στην επιστολή, οι ευρωβουλευτές τόνισαν τις ανιδιοτελείς θυσίες των κατοίκων του Αιγαίου κατά την έξαρση της προσφυγικής κρίσης τους τελευταίους μήνες και κάλεσαν την Επιτροπή να τους τιμήσει με το σπουδαίο βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.

Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής με τα ονόματα των ευρωβουλευτών που τη συνυπέγραψαν:

Η Ρωσία καταγγέλλει την Άγκυρα για προσβολή της Μνήμης των Ελλήνων νεκρών ηρώων των Ιμίων!

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΟΥ RIA NOVOSTI ΠΟΥ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΙ ΠΩΣ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΑΣΕΛΓΗΣΑΝ ΣΤΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΤΟΥ 1996

Του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου 
Από το pronews
 
Με ένα εντυπωσιακό ρεπορτάζ του κρατικού ειδησεογραφικού Ria Novosti η Μόσχα καταγγέλει την Άγκυρα για προσβολή της Μνήμης των Ελλήνων "νεκρών ηρώων" - όπως τους χαρακτηρίζει-των Ιμίων με την χθεσινή παραβίαση του ΕΕΧ και την πτήση πάνω από την νήσο Καλόλιμνο.

Χαμός με τον Λεβέντη: Εάν δώσετε κανάλι σε Τούρκο οι Συριζαίοι θα φτάνουν μέχρι τη Λάρισα(Βίντεο)

Να παραμείνουν σε λειτουργία όσα κανάλια λειτουργούν εδώ και πολλά χρόνια, ζήτησε κατά τη δευτερομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης.

Ο κ. Λεβέντης πρότεινε στην κυβέρνηση αντί να δώσει λιγότερες άδειες να θεσπίσει αυστηρούς κανόνες σε ότι αφορά τον οικονομικό έλεγχο και τον πλουραλισμό, "αλλά να μην κλείσει η κυβέρνηση τα κανάλια", όπως χαρακτηριστικά είπε".

Ζήτησε τέλος από την κυβέρνηση να διαψεύσει τις φήμες, σύμφωνα με τις οποίες πρόκειται να παραχωρηθεί τηλεοπτική άδεια σε Τούρκο επιχειρηματία.

Μπλόκα αγροτών: Αυξάνεται η πίεση στην κυβέρνηση - Μαζικοί αποκλεισμοί των δρόμων

Διέκοψαν την κυκλοφορία στα διόδια των Αφιδνών - Συνεδριάζουν εκ νέου οι συντονιστικές οργανώσεις των αγροτών για την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων
Στην σκληρή τους στάση επιμένουν οι αγρότες καθώς επέστρεψαν στα μπλόκα μετά από το μεγάλο συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε στην Θεσσαλονίκη, στην έκθεση της Agrotica.
Οι αγρότες έδωσαν ηχηρό «παρών» στην Θεσσαλονίκη και διαδήλωσαν εναντίον του νέου ασφαλιστικού και φορολογικού νομοσχεδίου.

Προκλητική ομολογία ΔΝΤ: Κάναμε ολέθρια λάθη με την Ελλάδα αλλά αδιαφορούμε

Τα τραγικά λάθη που έχει κάνει με την οικονομική πολιτική που ακολούθησε στην Ελλάδα, παραδέχεται για ακόμη μια φορά, με τουλάχιστον κυνικό τρόπο, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τονίζοντας πως αυτά τα λάθη δεν πρόκειται να αλλάξουν κάτι στην μελλοντική τακτική που θα ακολουθήσει με την χώρα μας.
Σε έκθεση που δημοσιοποίησε το ΔΝΤ χαρακτήρισε το ελληνικό χρέος ξεκάθαρα μη βιώσιμο, με την παραδοχή πως όταν είχε δώσει χρήματα προς την Ελλάδα είχε αλλάξει επίτηδες το καταστατικό ώστε να δανείσει περισσότερα χρήματα με περισσότερους τόκους, ενώ σημειώνεται πως με αυτή την εξέλιξη απετράπη η αναδιάρθρωση του χρέους που και τότε ήταν αναγκαία για να είναι βιώσιμο το χρέος.