Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2016

Ελλάδα, Ισραήλ και Κύπρος

Απλές αποφάσεις και πολύπλοκες επιλογές
Του Ν. Λυγερού

Για την επίλυση των προβλημάτων που υπάρχουν στην Ελλάδα αντιλαμβανόμαστε πια ότι όσοι έλεγαν ότι πρόκειται να παρθούν απλές αποφάσεις, δεν είχαν υπολογίσει ότι είναι πολύπλοκες οι επιλογές. Οι απλές αποφάσεις υπάρχουν πάντα σε κομματικό επίπεδο, αφού ουσιαστικά ένα κόμμα είναι ένας κλειστός κόσμος, όταν λειτουργεί δογματικά. Τα σοβαρά προβλήματα εμφανίζονται μόνο όταν αποτελεί κυβέρνηση, διότι τότε ο κόσμος είναι ανοιχτός και οι επιλογές ειδικά όταν είναι πολύπλοκες, έχουν σοβαρές επιπτώσεις.
Είδαμε ήδη πού οδηγεί το στρατηγικό λάθος να θεωρεί κανείς ότι η θεωρία παιγνίων μπορεί να ενταχθεί στη θεωρία αποφάσεων, όπου παίζει ένας μόνο παίκτης. Το αποτέλεσμα είναι βέβαια καταστροφικό, διότι πολύ απλά υπάρχουν κι άλλοι παίκτες, οι οποίοι μάλιστα παίζουν ορθολογικά. Η κομματική προσέγγιση έχει τα όριά της στο κόμμα. Πέραν αυτού, καταρρέει αν δεν υποστηρίζεται από μία υψηλή στρατηγική για τη χώρα. Με αποτέλεσμα να υπάρχει μόνο κομματική κυβέρνηση όταν δεν λειτουργεί σε αυτό το πλαίσιο και δεν μπορεί να εξελιχθεί σε κυβέρνηση κόμματος. Σε πρακτικό επίπεδο δεν υπάρχει ουσιαστικό πρόβλημα για τους κυβερνώντες, αφού πάντα θέλουν κάτι άλλο, αλλά στη χώρα που υποφέρει γιατί παραμένει ακυβέρνητη όσο δεν καταφέρνει η κυβέρνηση να κάνει πολύπλοκες επιλογές. Είναι κρίμα που πολλοί έχουν ανάγκη να δουν στην πραγματικότητα να εφαρμόζεται αυτό το μοντέλο, για να καταλάβουν ότι είναι λανθασμένο αλλά δεν πειράζει αφού ό,τι δεν μας σκοτώνει, μας δυναμώνει. Αρκεί βέβαια να μην μας σκοτώσει.

                                                  Οι ελεύθεροι πολιορκημένοι θα ζήσουν
                                                                        Του Ν. Λυγερού


Όταν βλέπουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, με την πάροδο του χρόνου καταλαβαίνουμε, ότι προέρχονται όχι από τη φύση τους, αλλά από τη διαχείρισή τους. Έτσι ενώ έχουμε την εντύπωση της δυσκολίας τουλάχιστον στην αρχή, μετά από τόσες προσπάθειες βλέπουμε ότι τελικά είναι η ανικανότητα που μας εγκλωβίζει. Είμαστε λοιπόν ελεύθεροι πολιορκημένοι στην ίδια μας την πατρίδα, αλλά όχι από ξένους αλλά απλώς από όσους επιλέξαμε για να λύσουν τα προβλήματά μας, δίχως ν’ αντιληφθούμε ότι αυτό δεν τους αγγίζει επί της ουσίας. Διότι δεν είναι δυνατόν να μην έχουν καταλάβει ακόμα την έννοια και την αξία της ΑΟΖ, μετά από τόσο καιρό κι ότι ο ελληνικός ζεόλιθος προσφέρει τεράστιες δυνατότητες για τη Θράκη. Ακόμα προσπαθούν να δουν τι είναι το καλώδιο EuroAsia Interconnector και τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed. Δεν έχουν τελειώσει ούτε τον διαγωνισμό για τα θαλάσσια οικόπεδα 1,2 και 10. Δεν έχουν αρχίσει νέο διαγωνισμό για τις σεισμικές έρευνες Νότια της Κρήτης με πιο πυκνό πλέγμα. Δεν προετοιμάζονται για το νέο γύρο αδειοδότησης. Δεν ολοκλήρωσαν τις συνομιλίες με την Ιταλία και με την Αλβανία. Κι όμως θεωρούμε ότι μπορούν να λύσουν προβλήματα υποτίθεται σοβαρά. Στην πραγματικότητα, ο καθένας συνειδητοποιεί ότι, όταν λες ότι ασχολείσαι μ’ ένα θέμα, δεν σημαίνει ότι ξέρεις να το διαχειριστείς και να το λύσεις. Είναι λοιπόν σημαντικό να υπάρξει επιτέλους μια αλλαγή που να ενσωματώνει ειδικούς κι όχι απλώς κομματόσκυλα που ξέρουν μόνο και μόνο να κερδίζουν εκλογές, αλλά τίποτα άλλο. Διότι τώρα δεν έχουμε ανάγκη από αυτή την ειδικότητα για το μέλλον της πατρίδας μας.

                                                           Ελλάδα, Ισραήλ και Κύπρος
                                                                 Του Ν. Λυγερού

Ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ αναφέρθηκε στη δημιουργία υποθαλάσσιου καλωδίου που θα συνδέει τα δίκτυα ηλεκτροδότησης των τριών κρατών. Με άλλα λόγια μιλά ξεκάθαρα για το EuroAsia Interconnector. Αναφέρθηκε επίσης στη δημιουργία αγωγού φυσικού αερίου που θα ενώνει τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων Κύπρου-Ισραήλ και το οποία διαμέσου της Ελλάδας θα μεταφέρονται στην υπόλοιπη Ευρώπη. Πρόκειται για τον αγωγό EastMed και βλέπουμε τη διαφοροποίηση που κάνει μεταξύ των τριών κρατών λόγω της καθυστέρησης της Ελλάδας σε αυτόν τον τομέα. Κι επιμένει δηλώνοντας ότι είναι δύο πρακτικά θέματα στα οποία προχωρούμε και διασυνδέονται μεταξύ τους. Και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας είπε ότι το υποθαλάσσιο καλώδιο θα δίνει τη δυνατότητα άμεσης μετατροπής των αξιοποιήσιμων κοιτασμάτων σε ηλεκτρική ενέργεια και μεταφοράς στην Ευρώπη. Βλέπουμε λοιπόν τι σημαίνει σε πρακτικό επίπεδο και σε ευρωπαϊκό βέβαια αυτή η τριμερής. Υλοποιεί λόγω των γεωγραφικών θέσεων των τριών χωρών και των δυνατοτήτων τους σε υδρογονάνθρακες, ένα διάγραμμα ροής που έχει ως κατεύθυνση την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι λοιπόν απαραίτητο να ακούμε τι λένε οι άλλες χώρες, για να δούμε την αξία της τριμερούς αυτής, αλλιώς χανόμαστε σε θεωρητικές και γενικόλογες δηλώσεις που δείχνουν μόνο την έλλειψη ενημέρωσης από τους τεχνοκράτες, των αρχηγών κρατών. Το όλο θέμα είναι προχωρήσουμε με τον ρυθμό μας στα τεχνικά και επιστημονικά θέματα κι ας το μάθουν οι πολιτικοί μας, όποτε μπορέσουν.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου