Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2021

Ο Πόλεμος της Ευρώπης 2021-2022 Μέρος Β'...

 

Από Faceof...σκέψεις της χρονιάς που θα περάσει και μια ερασιτεχνική ανάλυση για την χρονιά που έρχεται...

Λόγω της βιασύνης μου να τελειώσω και να αναρτήσω το πρώτο άρθρο σε συγκεκριμένο χρόνο (26 Δεκεμβρίου , βασικά ήταν μια κούρσα χρόνου με τον εαυτό μου) συμπύκνωσα τις σκέψεις και τα συμπεράσματα μου σε μικρό χώρο και σε έλαχιστο χρόνο, αφήνοντας πολλά ακόμα σημαντικά εκτός της ανάλυσης μου όπως και προσωπικά συμπεράσματα όπως τα εκλαμβάνω από τις πληροφορίες που φιλτράρω, γενικά από ειδησεογραφία , αναλύσεις και κοινωνικά μέσα/δίκτυα, ίντερνετ,  κλπ. Θα προσπαθήσω να καλύψω ένα μεγαλύτερο εύρος του γεωγραφικού χώρου που μας περιβάλει και που κάποια γεγονότα που θα συμβούν θα έχουν λίγο η μεγαλύτερο αντίκτυπο η και κίνδυνο για τα ελληνικά θέματα και συμφέροντα...

Επίδαυρος – Οι βροχές αποκάλυψαν άγαλμα απείρου κάλλους– Εντυπωσιακές εικόνες

Η έντονη βροχόπτωση των προηγουμένων ημερών, εμφάνισε μικρό τμήμα της πίσω όψης του αγάλματος στον χώρο του περιβόλου, όπου οι εργασίες δεν έχουν προχωρήσει ακόμα σε βαθύτερα στρώματα.

Στο φως ήρθε στην Αρχαία Επίδαυρο άγαλμα γυναικός με ποδήρη χιτώνα. Η ανακάλυψη έγινε την Πέμπτη, 16 Δεκεμβρίου, στον χώρο της αγοράς.

Πρόκειται για ένα φυσικού μεγέθους μαρμάρινο γυναικείο άγαλμα πολύ καλής ποιότητας. Το άγαλμα βρέθηκε ακέραιο, με εξαίρεση τα χέρια, που ήταν πρόσθετα, και το κεφάλι, που πιθανότατα έσπασε κατά την πτώση του αφήνοντας στη θέση του τον ένθετο όλμο στερέωσής του.

Η Επανανακάλυψις της Ελλάδος

Του Κώστα Κόλμερ

Η εφημερίς Γωλλ Στρητ Τζώρναλ ανεκάλυψε αιφνιδίως ότι πολλές Αμερικανικές εταιρίες υψηλής τεχνολογίας , έρευνης κι εκμεταλλεύσεως πετρελαίου και φυσικού αερίου καθώς και παραγωγής προηγμένου πολεμικού υλικού εγκατεστάθησαν στην Ελλάδα το 2021 , της οποία η οικονομία υπέφερε προηγουμένως από πολλά δεινά αλλά επανήλθε στο προσκήνιο ως «παίκτης» προσελκύσεως Αμερικανικού επενδυτικού κεφαλαίου.

 Η φαρμακευτική «Φάιζερ» , η ψηφιακή «Μάικροσοφτ», η αυτοκινητοβιομηχανία «Τέσλα»,

Η ΟΥΚΡΑΝΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΡΩΣΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑΤΟ ΚΑΙ ΗΠΑ

Του Ιωάννη Αθ. Μπαλτζώη*

Όλα ξεκίνησαν το 2014, με την προσπάθεια της Δύσης να προσαρτήσει «ετσιθελικά» στο δυτικό στρατόπεδο την Ουκρανία, με ταυτόχρονη είσοδο στο ΝΑΤΟ, αφού είχε γίνει η πρόσκληση από το 2008 σε δύο χώρες κλειδιά της περιοχής την Γεωργία και την Ουκρανία. Σε ότι αφορά την Γεωργία, οι εξελίξεις ήταν καταιγιστικές, η δε χώρα υπό την ηγεσία του διεφθαρμένου, όπως τελικά αποδείχθηκε, προέδρου Σαακασβίλι υπέστη ταπεινωτική ήττα από τις ρωσικές δυνάμεις το 2008, όταν προσπάθησε να κάνει ότι έκανε και κάνει ακόμη και σήμερα η Ουκρανία. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με την σειρά.

Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Η κατάσταση στην Ουκρανία είναι θλιβερή για την μεγάλη αυτή χώρα, που παραμένει

Σαουδική Αραβία και Εμιράτα: Οι φίλοι που έγιναν αντίπαλοι

Του Bobby Ghosh

Κατά παράδοση, το ανακοινωθέν στο τέλος κάθε συνόδου κορυφής του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (GCC) είναι μια κοινότοπη ελεγεία για τη φιλία μεταξύ των κρατών-μελών του - Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κουβέιτ, Κατάρ, Ομάν και Μπαχρέιν.

Η κοινή δήλωση είναι συνήθως μακροσκελής ως υπόσχεση αλλά σύντομη σε ό,τι αφορά οποιοδήποτε πρακτικό στοιχείο πέραν ​​της απόκρυψης εσωτερικών διαφωνιών στο Συμβούλιο.

Αποτυχίες Τουρκίας & Ηττημένα Μυαλά

Λάζαρος Μαύρος 

ΦΕΥΓΕΙ εντός των ημερών και το 2021. Χωρίς, ευτυχώς, να καταφέρει ακόμη η Τουρκία - Κατακτητής την επίτευξη του μακροχρόνιου στόχου της να διαλύσει την Κυπριακή Δημοκρατία και να «Επανακτήσει», υπόδουλη όπως από 1570 έως 1878, την ελληνική μεγαλόνησο. Στόχο τον οποίο ονομαστικά έχει μεθοδεύσει και υπηρετεί από το 1957.

Ακόμη ένα έτος αποτυχίας της μεγάλης και ισχυρής Τουρκίας να καταστήσει «Εκλιπούσα» τη μικρή και ανίσχυρη Κυπριακή Δημοκρατία. Πράγμα που το επιχειρεί φανερά, διακηρυγμένα και αδιάκοπα, ενόπλως, εδαφικώς, δημογραφικώς, διπλωματικώς και παντοειδώς από το 1963, και, ως σφαγέας εισβολέας κατακτητής και επιδρομέας, από το 1974.

Τουρκικό μανιφέστο για «καλή γειτονία» - Επιστολή στον ΓΓ

Κώστας Βενιζέλος   

Επιστολή με την οποία προβαίνει σε μια συνολική παρουσίαση της πολιτικής της στο Κυπριακό αλλά και στις εν γένει επιδιώξεις της απέστειλε στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, η τουρκική πλευρά. Η επιστολή στάλθηκε στον Αντόνιο Γκουτέρες στις 13 Δεκεμβρίου, μέσω της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Τουρκίας στη Νέα Υόρκη και υπογράφεται από τον εκπρόσωπο του κατοχικού καθεστώτος, Μεχμέτ Ντανά.  Πρόκειται για ένα μανιφέστο πολιτικής, το οποίο στηρίζεται στη «νέα προσέγγιση» της τουρκικής πλευράς στο Κυπριακό. Είναι δε προφανές πως δεν έχουν κανένα πρόβλημα να υποστηρίξουν ατεκμηρίωτα και ανιστόρητα το αφήγημα τους. 

Η Τουρκία σχεδιάζει στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά ελληνικών νησιών(Βίντεο)

Σάββας Καλεντερίδης: Φακελώστε την Τουρκία! Ξετινάξτε τα επιχειρήματά της. Σχεδιάζει στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά ελληνικών νησιών

Στις δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου που θέτει ζήτημα κυριαρχίας στα νησιά του Αιγαίου μιλώντας για αποστρατιωτικοποίηση αναφέρθηκε ο Σάββας Καλεντερίδης.

Ο γεωπολιτικός αναλυτής, συγγραφέας, αρθρογράφος, εκδότης και επικεφαλής του www.infognomonpolitics.gr, Σάββας Καλεντερίδης, στην εκπομπή ΖΟΟΜ στις 29 Δεκεμβρίου 2021.

Επιστολή σε ΟΗΕ: Τουρκικές απειλές και για την γεώτρηση της ExxonMobil στο Οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ

Νίκος Μελέτης

Την εμμονή της Τουρκίας στα «σύνορα» της «Γαλάζιας Πατρίδας» και τη διατύπωση για πρώτη φορά συγκαλυμμένων απειλών για τη γεώτρηση της ExxonMobil/Qatar Petroleum στο Οικόπεδο 10 της Κυπριακής ΑΟΖ διατυπώνει με επιστολή του στον ΟΗΕ ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Τουρκίας Φ.Σινιρίογλου.

Η επιστολή με ημερομηνία 16 Δεκεμβρίου 2021 επιχειρεί να εμφανίσει την Κυπριακή Δημοκρατία ως …παραβάτη της διεθνούς νομιμότητας και να επιρρίψει τις ευθύνες για την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, στην Κύπρο επειδή ασκεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της με την πραγματοποίηση ερευνών και γεωτρήσεων εντός της οριοθετημένης ΑΟΖ της.

Οι προβοκατόρικες δηλώσεις Τσαβούσογλου να επισπεύσουν την οριοθέτηση ΑΟΖ μέχρι την Κύπρο

Στέφανος Μυτιληναίος
Αρθρογράφος, Συγγραφέας

Η νέα προβοκάτσια Τσαβούσογλου, που δήλωσε τη Δευτέρα τη διάθεση της Τουρκίας να «συζητήσει» με την Αίγυπτο «οριοθέτηση» ΑΟΖ, στοχεύοντας -μάλλον- ανατολικά του 28ου μεσημβρινού, έχει ένα «αδύνατο» σημείο που, κατά την πάγια τουρκική τακτική αγνοεί το διεθνές δίκαιο, την πραγματικότητα αλλά και τις διακρατικές συμφωνίες.

Συγκεκριμένα, Ελλάδα και Αίγυπτος έχουν δεσμευτεί εκατέρωθεν να μην ορίσουν ΑΟΖ με τρίτο μέρος εάν πρώτα δεν ενημερώσουν, διαβουλευτούν και προφανώς συμφωνήσουν μεταξύ τους.

Αν δεν γίνουν οι εκλογές, η Λιβύη θα βρεθεί σε μια de facto διχοτόμηση σε ανατολική και δυτική(Βίντεο)

Αν δεν γίνουν οι εκλογές, η Λιβύη θα βρεθεί σε μια de facto διχοτόμηση σε ανατολική και δυτική δηλώνει ο δημοσιογράφος Ευθύμιος Τσιλιόπουλος στην Νεφέλη Λυγερού και στο πρώτο πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας 

Ο καλός δημοσιογράφος μιλάει επίσης για το ρόλο που παίζει ο έλεγχος του Πετρελαίου και οι προσωπικές φιλοδοξίες στην διατήρηση μιας στασιμότητας και στην αναβολή των εκλογών

Μάνος Καραγιάννης, Οι νέοι εξοπλισμοί απαιτούν και νέο στρατιωτικό δόγμα για την χώρα μας(Βίντεο)

Οι νέοι εξοπλισμοί απαιτούν και νέο στρατιωτικό δόγμα για την χώρα μας τονίζει ο καθηγητής διεθνών σχέσεων Μάνος Καραγιάννης, Για να μην τολμήσει κανείς ποτέ να απειλήσει ξανά τη χώρα μας συμπληρώνει 

Με αφορμή ένα άρθρο του καθηγητή στην Καθημερινή ο καθηγητής τονίζει μεταξύ άλλων 

Στην Ελλάδα βρίσκεται σε εξέλιξη ένα μεγάλο εξοπλιστικό πρόγραμμα που θα ήταν ευκταίο να οδηγήσει σε αλλαγή στρατιωτικού δόγματος. Η επικείμενη άφιξη των μαχητικών Rafale, η πρόσφατη αγορά νέων πολεμικών πλοίων, η προμήθεια ισραηλινών συστημάτων και η αναβάθμιση των ειδικών δυνάμεων ανατρέπουν το ισοζύγιο στρατιωτικής ισχύος υπέρ της ελληνικής πλευράς.