Τρίτη 22 Μαρτίου 2016

ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΗΤΑΝ ΠΟΛΥ ΜΠΡΟΣΤΑ! Νέα ανακάλυψη για τους ελληνικούς παπύρους και τον τρόπο που έγραφαν σε αυτούς!

Μια νέα επιστημονική ανάλυση των παπύρων του Ηρακλείου (Ερκολάνο ή Ερκουλάνουμ) της Καμπανίας αποκαλύπτει ότι οι γραφείς εκείνης της εποχής -τέλος πρώτου αιώνα π.Χ. ή αρχές πρώτου αιώνα μ.Χ.- χρησιμοποιούσαν επίτηδες μελάνη που περιείχε μέταλλο και συγκεκριμένα μόλυβδο.Η ανακάλυψη ανατρέπει τα έως τώρα δεδομένα, καθώς δείχνει ότι η χρήση της μεταλλικής μελάνης ήταν συνηθισμένη στον ελληνο-ρωμαϊκό κόσμο πολύ νωρίτερα από ό,τι πίστευαν οι επιστήμονες μέχρι σήμερα. Οι μελετητές των αρχαίων κειμένων θεωρούσαν ότι τα αρχαία ελληνικά και λατινικά κείμενα έως τον τέταρτο ή πέμπτο αιώνα μ.Χ. γράφονταν σε παπύρους κυρίως με οργανική μελάνη (με βάση τον άνθρακα).

Να τι συμβαίνει σε μια έκρηξη σουπερνόβα - Εντυπωσιακό Βίντεο από υπερκαινοφανή αστέρα που μόλις εντοπίστηκε

ΘΟΔΩΡΗΣ ΛΑΪΝΑΣ
Από το tovima

Μέχρι σήμερα οι επιστήμονες εντόπιζαν εκρήξεις σουπερνόβα συλλέγοντας ακτίνες Χ που εξέπεμπε το άστρο που είχε καταστραφεί.

Διεθνής ομάδα αστρονόμων κατάφερε για πρώτη φορά να παρατηρήσει μια έκρηξη σουπερνόβα στο ορατό φως και μάλιστα κατά τη διάρκεια της εξέλιξης της. Η ανακάλυψη είναι πολύ σημαντική γιατί προσφέρει νέα δεδομένα για το πιο εντυπωσιακό και βίαιο κοσμικό φαινόμενο το οποίο σύμφωνα με την κρατούσα θεωρία παίζει κεντρικό ρόλο στην εξέλιξη του Σύμπαντος.
Οι εκρήξεις σουπερνόβα διασπείρουν στο Διάστημα τα δομικά υλικά από τα οποία γεννιούνται νέα άστρα.

Ανακάλυψαν ένα παλιό μπαούλο θαμμένο στην λάσπη. Παρακολουθήστε τι βρήκαν μέσα σε αυτό.

Ο Β ‘Παγκοσμίου Πολέμος έληξε το Σεπτέμβριο του 1945 μετά από αρκετό καιρό μάχης και καταστροφής με πολλές απώλειες στο τέλος. Αλλά ακόμα και 70 χρόνια μετά το τέλος του οι άνθρωποι εξακολουθούν να ανακαλύπτουν απομεινάρια αυτής της φοβερής περίοδου στην ιστορία.

Πρόσφατα, μια ανακάλυψη έγινε στην αγροτική περιοχή Nevsky Pyatachok της Ρωσίας που ρίχνει νέο φως στον πόλεμο. Κατά τη διάρκεια μιας αρχαιολογικής ανασκαφής, ιστορικοί βρήκαν ένα κουτί με κλειδαριά παγιδευμένο στη λάσπη. Όταν τελικά το άνοιξαν συνειδητοποίησαν ότι αυτό που έκρυβε στο εσωτερικό θα πρέπει να έχει κατά πάσα πιθανότητα παραμείνει χαμένο.

Η μαγεία της φύσης σε όλο της το μεγαλείο Φωτογραφία: Αυτό είναι το τελευταίο ηλιοβασίλεμα στην Ανταρκτική (μέχρι τον Οκτώβριο)

Μπορεί εμείς εδώ στο Βόρειο Ημισφαίριο να γιορτάζουμε τον ερχομό της άνοιξης όμως στην Ανταρκτική μόλις είδαν για τελευταία φορά τον ήλιο
Η 21η Μαρτίου, η ημέρα της εαρινής ησημερίας την οποία γιορτάζουμε σε όλο το Βόρειο Ημισφαίριο ως το τέλος του χειμώνα και τον ερχομό της άνοιξης, είναι μία εντελώς αντίστροφη υπόθεση για την Ανταρκτική. Εκεί πλέον ξεκινά ο μακρύς χειμώνας, ο οποίος σε κάποιες περιοχές θα κρατήσει έξι ολόκληρους μήνες.

Συνέντευξη του Ν. Λυγερού(Βίντεο)


Συνέντευξη του Ν. Λυγερού
 στο Alpha Radio Καβάλας. 
22/03/2016

Νέο μοντέλο ερευνών στην Ανατολική Μεσόγειο το φυσικό αέριο παλαιολιμνοθαλασσών

Των E. Conophagos, N. Lygeros, T. Fokianou, A. Foskolos

Οι τελευταίες έρευνες της ιταλικής εταιρείας "ΕΝΙ" μέσα στην αιγυπτιακή ΑΟΖ με την ανακάλυψη του υπεργιγαντιαίου κοιτάσματος Zohr, έδωσαν νέα και ισχυρή ώθηση στις προοπτικές ανακάλυψης νέων γιγαντιαίων στόχων κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο (Εικ.1).

Οι στόχοι αυτοί εντοπίζονται σε παλαιο-υψηλά ασβεστολίθων που καλύφθηκαν με άλατα της εποχής του Μεσσηνίου.

Κτηματολόγιο: Έρχονται «ραβασάκια» με νέο χαράτσι για εκατομμύρια ιδιοκτήτες

ΝΕΟ «ΧΤΥΠΗΜΑ» ΓΙΑ ΤΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ – ΠΟΙΟΥΣ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΚΤΗΜΑΤΟΓΡΑΦΗΣΗΣ

Αναδρομικά θα κληθούν περίπου 2 εκατομμύρια ιδιοκτήτες να πληρώσουν το ανταποδοτικό τέλος από τις κτηματογραφήσεις του 1995-98, δηλαδή από την πρώτη φάση της διαδικασίας που ολοκληρώθηκε το 2010.
Τα χρήματα που οφείλει κάθε ιδιοκτήτης είναι 35 ευρώ ανά δικαίωμα (δηλαδή επικαρπία, ψιλή κυριότητα κτλ).

Θέλουν πίσω όλα τα 500ευρα απο τα ελληνικά «σεντούκια» - Τι πραγματικά κρύβει η εγκύκλιος

Η «επιδρομή» στις θυρίδες και στα σπίτια πήρε τελικά την μορφή «κατάργησης» των χαρτονομισμάτων των 500 ευρώ. Στόχος της απόσυρσης να υποχρεωθούν όσοι απέσυραν τους προηγούμενους μήνες καταθέσεις να επιστρέψουν ένα μέρος απο αυτές
Με στόχο τις θυρίδες και τα σεντούκια των φοβισμένων Ελλήνων πολιτών η Τράπεζα της Ελλάδας έσπευσε να αξιοποιήσει την πρόθεση της ΕΤΚ να αποσύρει από την κυκλοφορία τα χαρτονομίσματα των 500 ευρώ.

Βρυξέλλες: Πόλη-«φάντασμα» με κλειδαμπαρωμένους πολίτες - Μέσα σε λίγες ώρες άλλαξε η καθημερινότητα των Βέλγων

Ο στρατός στους δρόμους - Φόβοι ότι υπάρχουν ακόμα τρομοκράτες που κυκλοφορούν ασύλληπτοι
Πόλη-«φάντασμα» θυμίζουν οι Βρυξέλλες, με τους στρατιώτες να έχουν αναπτυχθεί στους δρόμους, τους πολίτες να παραμένουν κλειδαμπαρωμένοι στα σπίτια τους και τη διεθνή κοινότητα να παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τις δραματικές εξελίξεις.  

Ο φόβος κι ο τρόμος άλλαξαν την καθημερινότητα των Βέλγων μέσα σε λίγες ώρες, μετά τα «τυφλά» χτυπήματα στην «καρδιά» της Ευρώπης, με τους τρομοκράτες να προειδοποιούν για νέες επιθέσεις.

Βρυξέλλες: Τρομοκρατικό χτύπημα σε αεροδρόμιο και μετρό - Τουλάχιστον 34 νεκροί - Τρόμος σε όλη την Ευρώπη από την τυφλή βία(Βίντεο-Φωτο)

Στους 230 υπολογίζονται οι τραυματίες - Βομβιστής αυτοκτονίας φώναξε στα αραβικά και μετά σκόρπισε το θάνατο - Φωτογραφίες-σοκ από τα σημεία της επίθεσης και συγκλονιστικές μαρτυρίες - Ακρωτηριασμένοι οι τραυματίες στο αεροδρόμιο από την βόμβα που ήταν γεμάτη καρφιά Σοκ και πανικός επικρατεί στη βελγική πρωτεύουσα καθώς το πρωί της Τρίτης (Μεγάλη Τρίτη για τους Καθολικούς) το αεροδρόμιο των Βρυξελλών συγκλονίστηκε από δύο εκρήξεις, ενώ λίγο αργότερα σημειώθηκε έκρηξη και στο σταθμό του μετρό Σουμάν.