Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2021

Αλ. Μαλιάς : Δεσμευτική η Συμφωνία των Πρεσπών , επ άπειρον(Βίντεο)

Ο Αλέξανδρος Μαλλιάς , πρέσβης επί τιμή, μίλησε σήμερα στον 98.4 για τις εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια , με επίκεντρο την κατάσταση μετά την παραίτηση Ζάεφ και την πρόταση μομφής στη κοινοβουλευτική κυβερνητική πλειοψηφία υπό διάλυση , από την αντιπολίτευση . 

Κατάγεται από την ορεινή Γορτυνία (Στεμνίτσα). Πτυχιούχος Οικονομικών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Πιστοποιητικό σπουδών από την Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία. Μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης. Με την εμπειρία στο πεδίο , αφού υπήρξε πρώτος Διπλωματικός Αντιπρόσωπος Ελλάδος στην πΓΔΜ, Πρέσβης στην Αλβανία και Διευθυντής Βαλκανικών Υποθέσεων, υποστήριξε ότι οι εξελίξεις μπαίνουν σε μια εξαιρετικά μεταβλητή περίοδο μεταξύ Ελλάδας και «Βόρειας Μακεδονίας» , κάτι που άλλωστε είχε περιγράψει από την πρώτη στιγμή, με το βιβλίο του ένα μήνα μετά την Συμφνωία των Πρεσπών , μιλώντας για μια δύσκολη συμφωνία. 

Κατά τον ίδιο η τυχόν πλήρης επικράτηση του VMRO, θα σημάνει χρήση στο εσωτερικό της γειτονικής χώρας , όλων των εκφάνσεων του «μακεδονισμού» χωρίς αστερίσκους και τυπική χρήση του ονόματος Βόρεια Μακεδονία , στο εξωτερικό.

Γιάννης Βαληνάκης, Να επιτεθεί δήθεν αμυνόμενη ψάχνει η Τουρκία. Κρίσιμο έτος το 2023(Βίντεο)

Στην δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού ότι αν Ελλάδα και Τουρκία τα βρουν θα είναι μετά από ειλικρινή διάλογο των δύο πλευρών απαντά ο πρώην υφυπουργός εξωτερικών της κυβέρνησης Καραμανλή Γιάννης Βαληνάκης 

Ο καθηγητής δηλώνει χαρακτηριστικά "Δεν καταλαβαίνω πώς ο πρωθυπουργός πιστεύει ότι μπορεί να κάνει ειλικρινή συζήτηση με τον Τούρκο πρόεδρο" μετά τις κινήσεις Ερντογάν ειδικά τα 2-3 τελευταία χρόνια. 

Παράλληλα ο κος Βαληνάκης τονίζει ότι μια απευθείας διαπραγμάτευση - συζήτηση δεν θα πρέπει να είναι η στρατηγική της χώρας μας μιας και πρέπει να μετατρέψουμε το θέμα με την Τουρκία σε Ευρωτουρκικό 

Τουρκία – Ο Ερντογάν απειλεί ευθέως με άνοιγμα των συνόρων για τους πρόσφυγες(Βίντεο)

Όπως μεταδίδουν ΜΜΕ της γείτονος, ο τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ότι «είναι αχαριστία να λέει (σ.σ. η Ελλάδα) πως η Τουρκία είναι η πηγή του προβλήματος, ενώ η χώρα μας φιλοξενεί 5 εκατομμύρια πρόσφυγες»

Με άνοιγμα των ελληνοτουρκικών συνόρων για τους πρόσφυγες απείλησε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια κοινών δηλώσεών του με τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν.

Όπως μεταδίδουν ΜΜΕ της γείτονος, ο τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ότι «είναι αχαριστία να λέει (σ.σ. η Ελλάδα) πως η Τουρκία είναι η πηγή του προβλήματος, ενώ η χώρα μας φιλοξενεί περίπου 5 εκατομμύρια πρόσφυγες».

Σκόπια: 168 διανοούμενοι και καλλιτέχνες ζητούν από την Ελλάδα αναγνώριση «μακεδονικής μειονότητας»

Με υπέρτιτλο «Έκκληση στο δημοκρατικό ελληνικό και παγκόσμιο κοινό» το δημοσίευμα των Σκοπίων «168 υπογραφές στο αίτημα για αναγνώριση της μακεδονικής μειονότητας από την Ελλάδα», αναφέρει τα εξής (χωρίς συντακτική παρέμβαση):

«Ακαδημαϊκοί, ιστορικοί, καθηγητές, σκηνοθέτες, δικηγόροι, διπλωμάτες, ηθοποιοί, αρχαιολόγοι, δημοσιογράφοι, ποιητές, συγγραφείς... υπέγραψαν το μήνυμα που απαιτούν την αναγνώριση της μακεδονικής μειονότητας από τη νότια γειτονική μας Ελλάδα. Σήμερα εμείς, οι Μακεδόνες με τιμή και αξιοπρέπεια, υπογράφοντες το μήνυμα, απαιτούμε την αναγνώριση της μακεδονικής μειονότητας ως υπόσχεση του κοινού μας δημοκρατικού μέλλοντος και της προόδου στα Βαλκάνια, που είναι αναπόσπαστο μέρος της Ευρώπης», αναφέρει το μήνυμα που απευθύνεται στο δημοκρατικό ελληνικό και παγκόσμιο κοινό, όπως σημειώνεται.

Αίγυπτος: Δεν υπάρχει λόγος να παραμένει η Τουρκία στη Συρία, το Ιράκ και τη Λιβύη

Ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου  Σαμίχ Σούκρι επέκρινε τη φιλοξενία της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στην Τουρκία και είπε ότι δεν υπάρχει λόγος να παραμένει ο στρατός της Τουρκίας στη Συρία, το Ιράκ και τη Λιβύη.

Ο Σαμίχ Σούκρι, στη χθεσινή του δήλωση, σημειώνοντας ότι η πολιτική που ακολουθεί το τουρκικό κράτος τα τελευταία 10 χρόνια είναι ανησυχητική, είπε: «Η Αίγυπτος δεν πιστεύει ότι η Τουρκία έχει κανένα λόγο να παραμείνει στη Συρία, το Ιράκ και τη Λιβύη».

Ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών επέκρινε επίσης την υποδοχή από το τουρκικό κράτος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στην Τουρκία και την παρέμβασή της στις εσωτερικές υποθέσεις της Αιγύπτου.

Νούλαντ σε Δένδια: Στηρίξτε την πορεία των Δ. Βαλκανίων στην ΕΕ

Η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών τηλεφώνησε τον κ. Δένδια και του ζήτησε η Ελλάδα να στηρίξει την πορεία των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Σε ανάρτηση της Αμερικανίδας υφυπουργού Εξωτερικών κας Βικτώρια Νούλαντ, αναφέρεται ότι σε τηλεφωνική συνομιλία με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας μετέφετε τις ευχαριστίες της αμερικανικής κυβέρνησης για τον ηγετικό ρόλο που διαδραματίζει η Eλλάδα στο όραμα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης των Βαλκανίων.

Συγκεκριμένα η κ. Νούλαντ έγραψε: «Μίλησα σήμερα με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών

Δεν μιλά κανείς για Τουρκία! Κυρώσεις και όχι δισεκατομμύρια!(Βίντεο)

Σάββας Καλεντερίδης: Δεν μιλά κανείς για Τουρκία! Κυρώσεις και όχι δισεκατομμύρια. Η Ευρώπη κάνει πάλι στα στραβά μάτια. Ήττα για Ελλάδα. Να επιβληθεί δικαιοσύνη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τις νέες προκλητικές κινήσεις της Τουρκίας με τη δέσμευση του μισού Αιγαίου με νέα παράνομη NOTAM για ασκήσεις και την ένταση στα σύνορα Λευκορωσίας-Πολωνίας και τη γερμανική αντίδραση σχολίασε ο Σάββας Καλεντερίδης.


Ο γεωπολιτικός αναλυτής, συγγραφέας, αρθρογράφος, εκδότης και επικεφαλής του www.infognomonpolitics.gr, Σάββας Καλεντερίδης, στην εκπομπή ZOOM στις 10 Νοεμβρίου 2021.

ΑΝΤΙΜΕΤΡΑ, ΤΩΡΑ, ΣΤΑ ΤΟΥΡΚΙΚΑ DRONES. Σε αέρα, θάλασσα και στεριά.

Τα εναέρια drones της Τουρκίας καθιερώνονται, τουλάχιστον, στην περιοχή μας. Και αυτό είναι πολύ επικίνδυνο. Η γειτονική χώρ παρουίασε, χθες, και επήγεια μη επανδρωμενα οχήματα ενώ είναι γνωστό ότι κατασκεύασε ή κατασκευάζει και θαλάσσια.

Ο κίνδυνος είναι σαφής και καθόλου υβριδικός. Αυτός είναι ο πόλεμος του μέλλοντος. Η, και του παρόντος απο δω και πέρα.
 
Αντί να κάθονται και να παρακολουθούν οι δυνάμεις που ενδιαφέρονται για την περιοχή ή να αναζητούν τρόπους περιορισμού ή απαγόρευσης των τουρκικών εξαγωγών καλόν θα ήταν να ανακαλύψουν αντίμετρα στα τουρκικά όπλα και να υπερβούν τεχνολογικά τις δυνατότητες της Τουρκίας.

Διάσκεψη για τη Λιβύη - Με υποβαθμισμένη συμμετοχή η Τουρκία

Με υποβαθμισμένη συμμετοχή θα πάρει μέρος η Τουρκία στη διεθνή διάσκεψη για τη Λιβύη, αύριο Παρασκευή στο Παρίσι. 

Την Άγκυρα θα εκπροσωπήσει στις συναντήσεις ο τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών, Σεντάτ Ονάλ. 

Η Ελλάδα συμμετέχει στη διάσκεψη με παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, τον οποίο θα συνοδεύσει ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.