Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2019

Ο επικός ποιητής Όμηρος - Ο δημιουργός της «Ιλιάδας» και της «Οδύσσειας» και η άγνωστη ζωή του

Ο άνθρωπος που θα άφηνε το στίγμα του βαθιά στον ελληνικό πολιτισμό και κατόπιν στον δυτικό κόσμο δεν έχει ανάγκη από εισαγωγές.
Γεννημένος κάπου μεταξύ 12ου-8ου αιώνα π.Χ. στα παράλια πιθανότατα της Μικράς Ασίας, ο Όμηρος θα δημιουργούσε μια μακρά λογοτεχνική παράδοση, με το αφηγηματικό του ύφος να μένει φάρος στους κατοπινούς συγγραφείς της οικουμένης.
Κι όμως, για κάποιον με τέτοια παγκόσμια επίδραση συναίνεση φαίνεται να μην υπάρχει πουθενά!
Οι ακαδημαϊκοί δεν έχουν σταματήσει να ερίζουν για τη ζωή και το έργο του, με μερίδα μελετητών να αμφισβητεί ακόμα και την ίδια την ύπαρξή του.

Ελλάδα και ΝΑΤΟ

Η Ελλάδα εισήλθε στη Βορειοατλαντική Συμμαχία με το δεύτερο κύμα διεύρυνσης το 1952, επί κυβερνήσεως Νικόλαου Πλαστήρα. Η χώρα μας διένυε το τρίτο μετεμφυλιακό έτος, ενώ ο κόσμος βίωνε τα πρώτα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου.
Η Ελληνική Βουλή επικυρώνει τη συμφωνία ένταξης της χώρας μας στο ΝΑΤΟ στις 18 Φεβρουαρίου 1952, με μόνες αρνητικές ψήφους τις οκτώ της ΕΔΑ και τη μία του ανεξάρτητου βουλευτή της Αριστεράς Μιχάλη Κύρκου. Στην αγόρευσή του, ο πρωθυπουργός Πλαστήρας δήλωσε: «Δεν μπορεί κανείς να μην παραδεχθεί ότι όταν η Ελλάς συμμετέχει εις το Ατλαντικόν Σύμφωνον μετά των μεγάλων δυνάμεων, αι οποίαι κατοικούνται από ελευθέρους δημοκρατικούς λαούς, αισθάνεται αυτή ασφαλεστέραν… Αι άλλαι θεωρίαι περί ειρηνεύσεων και ουδετερότητος… δεν έχουν καμμίαν σχέσιν με το γεγονός αυτό».

Αύριο Τρίτη η δεύτερη υπερπανσέληνος του 2019

Η δεύτερη Υπερ-Σελήνη του 2019 θα σημειωθεί την Τρίτη (19 Φεβρουαρίου), στις 17:53 ώρα Κύπρου.

Η πρώτη υπερπανσέληνος του έτους είχε συμβεί στις 21 Ιανουαρίου, ενώ φέτος θα σημειωθεί μόνο άλλη μία στις 21 Μαρτίου.

Υπερ-Σελήνη ή υπερπανσέληνος συμβαίνει, όταν υπάρχει πανσέληνος και ταυτόχρονα η τροχιά του φεγγαριού το φέρνει πιο κοντά στη Γη (περίγειο), με αποτέλεσμα ο δορυφόρος του πλανήτη μας να φαίνεται μεγαλύτερος και πιο φωτεινός από ό,τι συνήθως.

Η Βουλγαρία προειδοποιεί για τα Σκόπια: «Αυξημένο ρίσκο τις επόμενες ημέρες να...»

Tους πολίτες της που σκοπεύουν να ταξιδέψουν στη Βόρεια Μακεδονία προειδοποιεί η Βουλγαρία, που προχώρησε στην έκδοση ταξιδιωτικής οδηγίας.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Εξωτερικών της Βουλγαρίας προειδοποίησε τους πολίτες που επισκέπτονται τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας τις επόμενες ημέρες να λαμβάνουν υπόψη τις επίσημες προειδοποιήσεις για αυξημένο ρίσκο τρομοκρατικών επιθέσεων.

ΕΚΤΑΚΤΟ – Πολιτική κρίση στην Αλβανία – Οι ΗΠΑ «ρίχνουν» τον Ράμα – Παραιτείται σύσσωμη η Κ.Ο του Δημοκρατικού Κόμματος

Mεγάλη κρίση ξεσπάει στην Αλβανία, καθώς μετά τη μεγάλη διαδήλωση του Σαββάτου, η αντιπολίτευση υπό την ηγεσία του Δημοκρατικού Κόμματος αποφάσισε σήμερα ριζοσπαστική κλιμάκωση της πολιτικής ρήξης προκειμένου ανοίξει τις διαδικασίες για λήξη της κοινοβουλευτικής περιόδου και νέες πρόωρες εκλογές.

Συγκεκριμένα η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΔΚ (συμπεριλαμβάνει και αρχηγούς άλλων συμμαχικών κομμάτων όπως και το ΚΕΑΔ καθώς συμπεριλήφθηκαν την τελευταία στιγμή στη λίστα τον Μάιο 2017, επειδή έληξαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες εγγραφής λόγω παρατεταμένης τότε αποχής) ενέκρινε σήμερα την από χθες δημοσίως διατυπωθείσα πρόταση του Προέδρου του κ. Λιουλζίμ Μπάσα, ώστε όλοι οι βουλευτές τα παραιτηθούν ώστε να οδηγήσουν σε αδιέξοδο την κυβέρνηση Ράμα, αναφέρει ο tachydromos.org.

Νέο κύμα κακοκαιρίας από το Σάββατο, με χιόνι στην Αττική - Δείτε τους χάρτες - ΘΑ ΤΟ ΞΑΝΑΣΤΡΩΣΕΙ

Νέα κακοκαιρία βρίσκεται προ των πυλών. Μπορεί ο καιρός από σήμερα να παρουσιάζει βελτίωση, με τον ήλιο να εμφανίζεται ξανά και τη θερμοκρασία να σημειώνει άνοδο, ωστόσο, από το Σάββατο ο χειμώνας θα επιστρέψει και μάλιστα δριμύτερος.

Αυτό μαρτυρούν τα γραφήματα της ΕΜΥ για το Σάββατο που δείχνουν χιόνι ακόμη και στην Αττική. Το νέο κύμα κακοκαιρίας αναμένεται να είναι μακρό.