Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2019

Η Ναυμαχία της Λήμνου

Αποφασιστική ναυμαχία για την έκβαση του Α’ Βαλκανικού Πολέμου μεταξύ του ελληνικού και του τουρκικού στόλου στο Βόρειο Αιγαίο. Διεξήχθη στις 5 Ιανουαρίου 1913 στη γραμμή Λήμνου - Στενών κι έληξε με περιφανή νίκη του ελληνικού ναυτικού. Με την επικράτησή του, που ήλθε ως συνέχεια της ναυμαχίας της Έλλης (3 Δεκεμβρίου 1912), ο ελληνικός στόλος σταθεροποίησε την κυριαρχία του στο Αιγαίο, ενώ ο τουρκικός δεν τόλμησε μέχρι το τέλος του πολέμου να εξέλθει από τα Στενά των Δαρδανελλίων.
Το πρωί της 5ης Ιανουαρίου το καταδρομικό «Μετζιντιέ, τα θωρη­κτά «Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσα», «Τοργκούτ-Ρεΐς» και «Μεσουντιέ» και οκτώ ακόμη αντιτορπιλλικά βγήκαν από τα Δαρδανέλια και κατευθύνθηκαν προς τη Λήμνο. Τα ελληνικά αντιτορπιλικά «Λέων» και «Ασπίς» ανέφεραν την εμφάνιση του εχθρικού στόλου στον ναύαρχο Παύλο Κουντουριώτη, ο οποίος ήταν ήδη ενήμερος για τις κινήσεις του από την προηγουμένη.

Αδιανόητη πρόκληση Ερντογάν: «Θα ρίξω τους ποταπούς Έλληνες στη θάλασσα» (Βίντεο)

Τους στίχους τουρκικού λαϊκού τραγουδιού για τη Σμύρνη που καταφέρεται εναντίον των Ελλήνων, απήγγειλε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν κατά την ανακοίνωση των υποψηφίων του κόμματός τους στη Σμύρνη για τις δημοτικές εκλογές της 31 Μαρτίου, κάνοντας λόγο για «μαύρες μέρες της κατοχής».
Στην ομιλία του στη Σμύρνη ο Τούρκος Πρόεδρος δήλωσε: «Ο μακαρίτης Μουχαρέμ Ερτάς έχει ένα λαϊκό τραγούδι που μιλά για την κατοχή της Σμύρνης. Κοιτάξτε τι συναισθήματα δημιούργησαν στον λαό μας εκείνες οι μαύρες μέρες της κατοχής».

Προς ραγδαίες εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ: Συνάντηση με τον Ντ. Τραμπ επιδιώκει ο Αναστασιάδης – «Πόλεμος» ΗΠΑ-Ρωσίας για την Κύπρο(Βίντεο)

«Τρέχουν» οι εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, με τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ να ανεβάζουν τις προσδοκίες στα ύψη. Ενόψει των ενεργειακών (και ενώ πιθανώς υπάρχει ήδη δείγμα του μεγέθους του τεμαχίου 10), ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας επιδιώκει συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ.

Την ίδια στιγμή, οι Τούρκοι ακολουθούν μια τακτική προκλήσεων και αμφισβήτησης της κυριαρχίας στην περιοχή, οδηγώντας σε αποσταθεροποίηση και θέτοντας σε κίνδυνο τις κρίσιμες γεωτρήσεις.

Τεράστια αμερικανική επιτυχία στην κυπριακή ΑΟΖ

Του Ν. Λυγερού

Ήταν αναμενόμενο και το είχαμε προβλέψει με τον Ηλία Κονοφάγο και τον Αντώνη Φώσκολο, αλλά η πραγματικότητα είναι πάντα πιο ισχυρή κι από τους θεωρητικούς υπολογισμούς. Έτσι τα αποτελέσματα της γεώτρησης της Exxon Mobil στο θαλάσσιο οικόπεδο 10 δεν είναι μόνο καλά αλλά θεαματικά και αφήνουν πολύ πίσω τα μεγέθη του κοιτάσματος Αφροδίτη του 2011 και του κοιτάσματος Καλυψώ το 2018. Έτσι το 2019 ξεκινά πολύ δυναμικά για την κυπριακή ΑΟΖ και βέβαια για την Κύπρο με όλη τη σημασία της έννοιας. Αν προσθέσουμε σε αυτό το πανέμορφο γεγονός ότι η Exxon Mobil έχει υποβάλλει υποψηφιότητα μαζί με την Total και τα Ελληνικά Πετρέλαια σε δύο θαλάσσια οικόπεδα, το ένα νότια της Πελοποννήσου και το άλλο νότια της

Η σκοπιανή βιασύνη - Περί πρωτοκόλλου εισδοχής

Η σκοπιανή βιασύνη
Του Ν. Λυγερού

Επειδή η κυβέρνηση του Ζάεφ δεν είναι σίγουρη για τίποτα και όλα είναι οριακά, βλέπουμε όλο και περισσότερο να βιάζεται για να ξεφορτωθεί το πρόβλημα της ψηφοφορίας στη σκοπιανή Βουλή. Αυτό μάλιστα συντονίζεται με την πιθανή αποχώρηση της αντιπολίτευσης, που δεν θέλει να συμμετάσχει με κανένα τρόπο σε αυτή τη διαδικασία, για να μην έχει ενοχές στη συνέχεια και να μπορεί να δράσει ελεύθερα και εκλογικά. Διότι τον Απρίλιο λήγει η θητεία του Προέδρου της χώρας Ιβανόφ, που προέρχεται από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Οι σκοπιανοί συμβιβασμοί μπορεί να μην επαρκούν - Ανεπιθύμητη η κυβέρνηση μειοψηφίας με ανοχή

Οι σκοπιανοί συμβιβασμοί μπορεί να μην επαρκούν
Του Ν. Λυγερού

Όσο κι αν φαίνεται απίστευτο για τα δεδομένα των Σκοπίων και λόγω της γενικευμένης διαφθοράς που υπάρχει σε αυτό το κράτος, οι σκοπιανοί συμβιβασμοί μπορεί να μην επαρκούν, για να περάσει στο επόμενο στάδιο το Προσύμφωνο των Πρεσπών. Μπορεί στην Ελλάδα, η κυβέρνηση να επενδύει πάνω στην κυβέρνηση των Σκοπίων, αφήνοντας την ελεύθερη να κάνει κάθε κίνηση και να πάρει κάθε πρωτοβουλία, έτσι ώστε να πετύχει τον κοινό στόχο, αλλά ακόμα και τώρα μετά από τόσους μήνες σιγουριάς τίποτα δεν είναι δεδομένο, λόγω της