Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

Κύπρος: Το δυναμικό πλαίσιο της ΑΟΖ

Του Ν.Λυγερού

Όσο και να προσπαθούν να πουν ότι οι ξένοι μπορούν να μας επιβάλλουν τα πάντα, δεν αλλάζει τίποτα και ειδικά ότι είναι ραγιάδες αυτοί που το λένε. Αν η Κύπρος μπορεί να αντισταθεί στις πιέσεις οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στο δυναμικό πλαίσιο της ΑΟΖ και την εύρεση φυσικού αερίου. Ακόμα κι αν η Κύπρος έχει προβλήματα οικονομικά αυτήν την περίοδο είναι μόνο και μόνο ένα τοπικό θέμα, όπως το αποδεικνύουν και τα στοιχεία της έκθεσης του 2011 και ο πίνακας. Κατά συνέπεια, δεν μας αγγίζει κανένα πολιτικό τέχνασμα και συνεχίζουμε ακάθεκτοι την πορεία μας για την αξιοποίηση της ΑΟΖ και όλων των οικοπέδων του δεύτερου γύρου παραχώρησης, διότι αυτή η στρατηγική μεθοδολογία είναι η μόνη ικανή ν’ αλλάξει τα δεδομένα, δίχως ρητορική και παράξενα μέτρα που δεν εξασφαλίζουν τίποτα και καταπιέζουν τον κυπριακό λαό δίχως καμιά ανάγκη.

Πραγματικά οικονομικά της Κύπρου

Των Ν. Λυγερός, Μ. Χρήστου

Αυτήν την περίοδο στην Κύπρο γίνεται πολύς θόρυβος για τα οικονομικά της δεδομένα χωρίς όμως να υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία και στο τέλος η τακτική παρουσιάζεται να κυριαρχεί της στρατηγικής, ενώ αυτό δεν έχει κανένα νόημα. Η οικονομική κατάσταση που διανύουμε τώρα στην Κύπρο δεν οφείλεται καθόλου σε ενεργειακά προβλήματα, όπως προσπαθούν να το παρουσιάσουν μερικοί για να καλύψουν άλλα προβλήματα. Όταν έγινε η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2004, η Κύπρος πληρούσε τα 41 οικονομικά κριτήρια, πράγμα το οποίο είναι πολύ σπάνιο για όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πολ Κρούγκμαν: "Η Κύπρος πρέπει να φύγει από το ευρώ τώρα"

Την έξοδο της Κύπρου από το ευρώ όσο πιο γρήγορα γίνεται προτείνει ο Πολ Κρούγκμαν. Γιατί θεωρεί ότι είναι η ενδεδειγμένη λύση για να σώσει την οικονομία της.
'Η Κύπρος πρέπει να φύγει από το ευρώ. Θα πονέσει, αλλά μόνον έτσι θα σωθεί'', υποστηρίζει ο Πολ Κρούγκμαν, με άρθρο του στη στήλη που διατηρεί στους New York Times.
Ο γνωστός οικονομολόγος σημειώνει ότι η έξοδος αποτελεί μοναδική λύση, ώστε να σωθεί η κυπριακή οικονομία έστω και αν προηγηθεί μια ιδιαίτερα επώδυνη περίοδος.

Δένδιας: Η χώρα είναι γεμάτη με καλάσνικοφ

Για μεγάλη ακτογραμμή, αλλά και για χερσαία σύνορα που παραμένουν αφύλαχτα, έκανε λόγο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη σε τηλεοπτική εκπομπή. Συναγερμός από τα εισαγόμενα όπλα.
Για την εγκληματικότητα και σε όλα όσα διαδραματίστηκαν τον τελευταίο μήνα στις φυλακές Μαλανδρίνου και Τρικάλων, μίλησε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας, ο οποίος σε δηλώσεις του στην πρωινή εκπομπή του Ant1 υποστήριξε ότι "η χώρα είναι γεμάτη με καλάσνικοφ".
Στο ερώτημα για το πώς μπήκαν όλα αυτά τα όπλα στη χώρα, ο κ. Δένδιας είπε:

YΠΟ ΔΙΑΛΥΣΗ Η ΕΥΡΩΖΩΝΗ Το Βερολίνο και ο υποτακτικός Ντάισελμπλουμ τράβηξαν την περόνη της μεγάλης έκρηξης

Ο χοιροτρόφος πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Νταίσελμπλουμ που λειτουργεί προφανέστατα ως λαγός της Μέρκελ και του Σόιμπλε με τη δήλωση του περί ενδεχόμενης δήμευσης των καταθέσεων και σε άλλες χώρες της Ευρώπης πέραν της Κύπρου άνοιξε τους Ασκούς του Αιόλου αλλά και τράβηξε το νήμα για το ξήλωμα του πουλόβερ της Ευρωζώνης.

Η εμπιστοσύνη των καταθετών έχει χαθεί σε ολόκληρη την Ευρώπη που νοιώθουν τη δαμόκλειο σπάθη πάνω από τα χρήματα τους. Και το ερώτημα είναι, δεδομένου ότι σε καμία περίπτωση η δήλωση Νταίσελμπλουμ δεν ήταν τυχαία ή λανθασμένη, μήπως η Γερμανία έχει αποφασίσει να φύγει από την Ευρωζώνη και ενισχύει τη θέση της έναντι των άλλων Ευρωπαϊκών χωρών μαζεύοντας όλο το χρήμα;

Ήρθε η ώρα τους: Συζητούν μειώσεις 40% - 50% στο κρατικό μισθολόγιο

-Σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.com.cy, προσανατολίζονται σε οριζόντες αποκοπές
-Λάβρος κατά της των νέων υπό συζήτηση μέτρων ο ΓΓ της ΠΑΣΥΔΥ.
-Μοιράζονται στη μέση οι μισθοί δημοσίων
-Συζητούν μείωση κατά 25% και στο μισθολόγιο των ημικρατικών
-Στον ορίζοντα και οι ιδιωτικοποιήσεις

Κυριολεκτικά στη μέση, ενδέχεται να μοιραστεί ο μισθός των κυβερνητικών υπαλλήλων, αφού σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.com.cy, στο Υπουργείο Οικονομικών συζητούνται μειώσεις που φτάνουν το 40% - %50% και μάλιστα, αυτό σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, δεν θα εφαρμοστεί  κλιμακωτά, αλλά οριζόντια, δηλαδή απο τη μία μέρα στην άλλη.

Λεμεσός: Διαμαρτυρία μαθητών κατά των μέτρων λιτότητας- Κατέβασαν Ευρωπαϊκή Σημαία (Βίντεο)

Αγανακτισμένοι μαθητές, κατέβασαν την Ευρωπαϊκή σημαία από τον ιστό της, κατά την διάρκεια διαδήλωσης που πραγματοποίησαν στην πλατεία Διοικητηρίου στη Λεμεσό.

Οι μαθητές και οι φοιτητές της Λεμεσού βγήκαν στους δρόμους και διαμαρτηρήθηκαν για τα μέτρα λιτότητας που προωθούνται σε βάρος του Κυπριακού λαού από την Τρόικα.

Χιλιάδες αγανακτισμένοι μαθητές ένωσαν τη φωνή τους και βγήκαν στους δρόμους, δίνοντας το μήνυμα ότι η νέα γενιά δεν θα μείνει εκτός, αφού όπως δηλώνουν χαρακτηριστικά,"οι νέοι είναι τα πρώτα θύματα αυτής της οργανωμένης επίθεσης από τους ξένους κατά των κατακτήσεων και των δικαιωμάτων του λαού μας και κατά των εισοδημάτων των γονιών μας.".

Αναστασιάδης: Έστειλα επιστολή στον Πούτιν

Ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης είχε αποστείλει εκτενή επιστολή στον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν από τις 5 Μαρτίου και η οποία του επιδόθηκε στις 7 του μηνός, αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, απαντώντας στο γενικό γραμματέα του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού, ο οποίος, όπως σημειώνει, επανειλημμένα αναφέρει ότι δεν στάλθηκε επιστολή στον Ρώσο πρόεδρο.

Ο κ. Κασουλίδης σημειώνει ότι στην επιστολή, πέραν των ευχαριστιών για τα συγχαρητήρια αναφορικά με την ανάληψη των καθηκόντων του, ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης τόνιζε την ανάγκη επίσκεψης του ιδίου στη Μόσχα μαζί με τους υπουργούς Οικονομικών και Εξωτερικών για εξέταση των σημαντικών προβλημάτων της κυπριακής οικονομίας και την ανανέωση των αδελφικών σχέσεων των δύο χωρών.

To γερμανικό imperium τιμωρεί την Κύπρο, χτίζει νέο "city" στην Φρανκφούρτη και... διαλύει το ευρώ


Του Γ.Χ.Παπαγεωργίου από το protothema
Όποια κι αν είναι τελικά η έκβαση της νέας κυπριακής τραγωδίας, το σίγουρο είναι ότι τίποτα δεν είναι πια ίδιο στην Ευρώπη.

Η Γερμανία έδειξε ξεκάθαρα ότι δεν τηρεί πλέον ούτε τα προσχήματα στην απόπειρά της να επιβάλλει στην Ευρωζώνη το δικό της μοντέλο, αναθέτοντας με αυταρχικό τρόπο σε κάθε άλλη χώρα μέλος ένα συγκεκριμένο ρόλο στον ευρωπαϊκό καταμερισμό εργασίας, σύμφωνα με ένα σχεδιασμό ο οποίος εξυπηρετεί τα γερμανικά συμφέροντα.

Γκρίλο: «Κόμματα της πουτ…ιάς πηγαίνετε σπίτι σας»

Πριν λίγες ώρες αποχώρησαν οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του Κινήματος Πέντε Αστέρων από την συνάντηση με τον εντολοδόχο πρωθυπουργό Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι, χωρίς να έχει επιτευχθεί κανένα αποτέλεσμα, καθώς ο Βίτο Κρίμι και η Ρομπέρτα Λομπάρντι δήλωσαν στον επικεφαλής της κεντροαριστεράς πως δεν πρόκειται να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης.

Βέβαια, χωρίς την πινελιά του Μπέπε Γκρίλο η άρνηση των δύο επικεφαλής του δεν θα είχε νόημα. Έτσι, ο αντισυστημικός ηγέτης του πεντάστερου κινήματος μέσω του μπλογκ του αποφάσισε να «στολίσει» για μία ακόμα φορά τους Ιταλούς πολιτικούς.

Έπειτα από 34 χρόνια συνεχούς παρουσίας Φεύγουν από την Ελλάδα οι Γάλλοι της Michelin

Η κορυφαία γαλλική επιχείρηση στον χώρο των ελαστικών, Michelin, αποχωρεί οριστικά από την Ελλάδα, μετά από 34 χρόνια παρουσίας στην αγορά, καθώς από την 1η Ιανουαρίου του 2014  η μητρική επιχείρηση προχωρά σε αναδιάρθρωση των θυγατρικών της.

Σύμφωνα με την επιστολή του γενικού διευθυντή, Ντέιβιντ Ζεν, προς τους εξουσιοδοτημένους εμπόρους, η εταιρεία πραγματοποιεί εμπορική και διοικητική οργανωτική αλλαγή της Michelin στην Κεντρική και Νότια Ευρώπη, που αφορά και την Ελλάδα.

Οι δύο μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας θα σβηστούν από το χάρτη, εκτιμά ο επικεφαλής του Eurogroup Ντάισελμπλουμ: «Θα χαθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας στην Κύπρο»

Αποκαλυπτική είναι η συνέντευξη του πρόεδρου του Εurogoup Γέρουν Ντάισελμπλουμ που δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της ολλανδικής εφημερίδας «De Morgen».

Στο εισαγωγικό σημείωμα της συνέντευξης που έχει τίτλο «όλοι βρισκόμαστε στο ίδιο βαγόνι» η εφημερίδα σημειώνει ότι περί τα μεσάνυχτα της Κυριακής ο Ντάισελμπλουμ κατέστησε σαφές στον πρόεδρο Αναστασιάδη ότι «εάν δεν σημειωθεί τώρα πρόοδος, οι συζητήσεις θα διακοπούν. Και μόλις εκείνη τη στιγμή υπήρξε κινητικότητα».

Ραγδαίες εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα Η Τρόικα «ξήλωσε» τις διοικήσεις της Τράπεζας Κύπρου και της Λαϊκής

Νέες ραγδαίες εξελίξεις σημειώνονται στον κυπριακό τραπεζικό τομέα με πρωταγωνιστή την τρόικα.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο εξυγίανσης του τραπεζικού τομέα και εφαρμόζοντας την απόφαση του Eurogroup, η τρόικα αποφάσισε να παύσει τα Διοικητικά Συμβούλια της Τράπεζας Κύπρου και της Λαϊκής και τους διευθύνοντες συμβούλους τους.

Χθες παραιτήθηκαν ο πρόεδρος και μέλη του ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου και στη συνέχεια η Τράπεζα ανακοίνωσε ότι δεν αποδέχεται τις παραιτήσεις τους.

Θα ισχύσουν για μια εβδομάδα προκειμένου να αποφευχθεί «bank run» Αυστηροί περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων στην Κύπρο

Αυστηρά μέτρα για τον περιορισμό των συναλλαγών στην Κύπρο περιλαμβάνει το Προεδρικό Διάταγμα που εκδόθηκε πριν από λίγο από το κυπριακό υπουργείο Οικονομικών.

Το διάταγμα για τον περιορισμό συναλλαγών θα ισχύει για επτά μέρες και θα περιλαμβάνει τα εξής σημεία:

1) Απαγορεύεται η εξαργύρωση επιταγών αλλά επιτρέπεται η κατάθεση επιταγών σε λογαριασμό.

Ο Πούτιν ρίχνει το γάντι σε Μέρκελ – Γερμανία «Εαρινή αντεπίθεση» των ρωσικών Αρχών με εισαγγελική έφοδο σε γερμανικά κόμματα και ΜΚΟ

Ο Πούτιν ρίχνει το γάντι σε Μέρκελ – Γερμανία
Μετά το «ναυάγιο» στις διαπραγματεύσεις Μόσχας – Λευκωσίας πολλοί βγήκαν και ισχυρίστηκαν πως οι Ρώσοι κοιτούν μόνο τα συμφέροντά τους τα οποία είναι αυτή τη στιγμή με τη Γερμανία.
Κάποιοι μάλιστα έκαναν λόγο και για συνεργασία του Βλαντίμιρ Πούτιν με τη Άνγκελα Μέρκελ.
Μπορεί προς το παρόν σε ενεργειακό επίπεδο Ρωσία και Γερμανία να έχουν κοινό βηματισμό, ωστόσο η εμμονή της Μέρκελ να επιβάλει τη βούληση της στο ζήτημα της Κύπρου φαίνεται πως δημιουργεί νέα δεδομένα στις σχέσεις των δύο χωρών.

Το Βερολίνο επιτίθεται στις ιταλικές τράπεζες Έρχεται η σειρά της Ιταλίας - Αποφασισμένοι να πάρουν τις καταθέσεις του Νότου οι Γερμανοί

Το Βερολίνο επιτίθεται στις ιταλικές τράπεζες
Καταστάσεις απόλυτης παραφροσύνης βιώνει πλέον η Ευρώπη με τη Γερμανία να έχει πλέον χάσει κάθε αίσθηση του μέτρου και να επιχειρεί να διαλύσει τα τραπεζικά συστήματα των χωρών του Νότου και να συγκεντρώσει τις καταθέσεις σε δικές της τράπεζες.

Η προειδοποίηση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το τραπεζικό σύστημα της Ιταλίας, ήχησε σαν προειδοποίηση μετά και τις δηλώσεις του νέου Προέδρου του Eurogroup κ. Ντάισελμπλουμ, που άφησε ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο κουρέματος στις τραπεζικές καταθέσεις των χωρών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα χρέους.

Εσπευσμένα στην Προανακριτική για κατάθεση ο Παπανδρέου

Εσπευσμένα στην Προανακριτική για κατάθεση ο Παπανδρέου

Επισπεύδεται η κλήση προς τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου να καταθέσει στην προανακριτική για τη λίστα Λαγκάρντ
Ο Γιώργος Παπανδρέου θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις ενώπιον της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής για τη λίστα Λαγκάρντ, γεγονός που επιβεβαίωσε ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο τέως επικεφαλής της ΕΥΠ, Κωνσταντίνος Μπίκας κλήθηκε να καταθέσει ξανά στην Προανακριτική, αύριο Πέμπτη.
Με δηλώσεις του στον «ΣΚΑΪ», ο κ. Μαρκογιαννάκης ανέφερε ότι η κλήση του πρώην πρωθυπουργού ήταν προγραμματισμένη, όμως μετά και τη δημοσιοποίηση της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας του Ιωάννη Διώτη με τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, η κλήση του πλέον θεωρείται δεδομένη και ο πρώην πρωθυπουργός καλείται να καταθέσει την Παρασκευή, έστω και με βίαιη προσαγωγή, όπως αναφέρθηκε στην Προανακριτική.

Κίνημα εξόδου από το ευρώ στον Νότο

Κίνημα εξόδου από το ευρώ στον Νότο
Του Κώστα Χαρδαβέλλα από το newsbomb

Δεν ήταν καθόλου τυχαία η δήλωση του προέδρου της Επιτροπής Οικονομικών της κυπριακής Βουλής κ. Νίκου Παπαδόπουλου (γιου του αείμνηστου προέδρου της Κύπρου Τάσσου Παπαδόπουλου) προχθές στο Bloomberg, ότι «η έξοδος από την ευρωζώνη τώρα είναι κάτι που πρέπει να διερευνήσουμε».
Στο βάθος της δήλωσης αυτής είναι η κυπριακή λίρα και ήδη στο πολιτικό παρασκήνιο της νότιας Ευρώπης έχουν αρχίσει μυστικές επαφές των πολιτικών δυνάμεων Ελλάδας, Ιταλίας, Πορτογαλίας, Ισπανίας και Κύπρου, που αντιστέκονται στα σκληρά μέτρα της τρόικα και διατυπώνουν το «όχι» τους σε μνημόνια και μονομερείς, σκληρές αποφάσεις των Βρυξελλών.

Σοκ: Πάνε για ευθανασία το σκυλί που γάβγισε στην τρόικα

Ο Ρούμπι, το σκυλάκι που «συνέλαβαν» στο Σύνταγμα επειδή γάβγισε τους εκπροσώπους της τρόικας, κρίθηκε… επιθετικό και μεταφέρθηκε στα Μέγαρα, όπου «κρατείται» στην Αστική Πανίδα στο καταφύγιο των Μεγάρων.
 
 
Σύμφωνα με πληροφορίες του cretablog.gr, στον Ρούμπι πρόκειται να κάνουν ευθανασία, επειδή ο αντιδήμαρχος της περιοχής κατάγγειλε ότι τον δάγκωσε, ενώ το σκυλί επιτέθηκε επειδή το κλώτσησαν…

Σημειώνουμε ότι οι φιλόζωοι που φροντίζουν τον Ρούμπι, τονίζουν ότι είναι ιδιαίτερα φιλικό, κοινωνικοποιημένο και καθόλου επιθετικό.

Το κυπριακό bail-in "τρομάζει" το Χ.Α.

Του Δημήτρη Ζάντζα  από το capital.gr

Σε ποσοστό έως και άνω του 7% βρέθηκε να υποχωρεί την Τετάρτη ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α., καθώς η ανησυχία της αγοράς για τις επιπτώσεις από τις εξελίξεις στην Κύπρο διατηρείται αμείωτη.

Ο δείκτης κινήθηκε με ήπιες εναλλαγές προσήμου για τα πρώτα 60 περίπου λεπτά των συναλλαγών, στη συνέχεια ωστόσο οι πιέσεις κλιμακώθηκαν, οδηγώντας την αγορά έως τις 821,21 μονάδες, το χαμηλότερο ενδοσυνεδριακό επίπεδο από τις 6 Δεκεμβρίου 2012.

Το κλίμα στο ταμπλό του Χ.Α. συνεχίζει να διαμορφώνεται με βασικό άξονα τις τελευταίες εξελίξεις στην Κύπρο. Πέραν των νέων συνθηκών που δημιουργούνται ειδικά για τον τραπεζικό κλάδο, επιπτώσεις από το «κούρεμα» των καταθέσεων στην Κύπρο «μετρούν» και ελληνικές εισηγμένες με παρουσία στη χώρα. Γι’ αυτό και σήμερα έσπευσαν με ανακοινώσεις να ενημερώσουν το επενδυτικό κοινό για το ύψος των καταθέσεων που διατηρούν στην Κύπρο.

Γεώργιος Καραϊσκάκης (1782-1827) - Το λιοντάρι της Ρούμελης

«Άμα ζήσω, θα τους γαμήσω. Άμα πεθάνω, θα μου κλάσουν τον πούτσο!».
Γεώργιος Καραϊσκάκης
 
Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης ή Καραΐσκος, αποτελεί μια από τις πιο θρυλικές μορφές της Επανάστασης του 1821. Υπήρξε αρχικά Αρματολός και στην συνέχεια αρχιστράτηγος της Ρούμελης (Στερεά Ελλάδα) κι ένας εκ των κορυφαίων στρατηγών του Αγώνα.
Απ’ όλους τους ιστορικούς αναφέρεται ως «γιος της καλογριάς» Ζωής Διμισκή (ανιψιά του περίφημου κλεφταρματολού της Άρτας Γώγου Μπακόλα και χήρα του Γιαννάκη Μαυροματιανού που πέθανε νωρίς), που γεννήθηκε το 1782 εντός σπηλαίου κοντά στο χωριό Μαυρομμάτι Καρδίτσας. Για κάποιους, πατέρας του ήταν ο κλεφταρματωλός του Βάλτου Δημήτρης Ίσκος (Φωτιάδης) ή Καραΐσκος (Περραιβός, Γαζής, Βλαχογιάννης), για κάποιους άλλους ο κλέφτης Αραπόγιαννος, ενώ για κάποιους άλλους παραμένει μυστήριο. Υπάρχει όμως και μία σημαντική μαρτυρία του υπαρχηγού του Ναπολέοντος Ζέρβα και του ΕΔΕΣ Μιχάλη Μυριδάκη που θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπ’ όψιν για την πατρική του καταγωγή. Στο βιβλίο του «Η Εθνική Αντίσταση ΕΔΕΣ-ΕΘΕΑ 1941-44 τόμος Α΄», αναφέρει ότι όταν βρισκόταν στο χωριό Σκουληκαριά της Ηπείρου πολεμώντας τους Ιταλούς, συνομιλούσε με κατοίκους του χωριού.
Ένας απ’ αυτούς του είπε για την καταγωγή του Καραϊσκάκη:

Μέλλον, υδρίτες και Ελλάδα


Των Η. Κονοφάγου, Ν. Λυγερού, Α. Φώσκολου

Η Ιαπωνική Κρατική Εταιρεία JOGMEG πέτυχε την πρώτη υποθαλάσσια παραγωγή φυσικού αερίου από υπεράκτιες συγκεντρώσεις στερεών υδριτών μεθανίου, με την μέθοδο της αποσυμπίεσης. Αυτή η μέθοδος είναι πιο αποτελεσματική από την προηγούμενη μεθοδολογία που χρησιμοποιούσε ζεστό νερό. Το νοητικό σχήμα που ακολούθησαν είναι το εξής. Στο κοίτασμα υδριτών μεθανίου υπάρχει και φυσικό αέριο, το οποίο είναι εγκλωβισμένο στο κάτω μέρος. Η γεώτρηση δίνει πρόσβαση σε αυτό το σημείο και κατά συνέπεια στη συνέχεια αλλάζει την πίεση που προκαλεί μία θερμοδυναμική αλλαγή φάσης και επιτρέπει την αξιοποίηση του μεθανίου των υδριτών μέσω διπλού σωλήνα.

Ο ζεόλιθος ως μοριακό κόσκινο

Tου Ν. Λυγερού



Ενώ όλοι ξέρουμε την έννοια του κόσκινου και πόσο χρήσιμο είναι σε καθημερινή βάση, δεν αντιλαμβανόμαστε ότι ο ζεόλιθος αν είναι τόσο πολύτιμος, είναι λόγω αυτής της ιδιότητας αλλά σε μοριακό επίπεδο. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι ενώ τον αντιμετωπίζουμε ως ένα συμβατικό πέτρωμα, ο ζεόλιθος είναι ένα από τα καλύτερα μοριακά κόσκινα που μπορούμε να βρούμε στη φύση χωρίς να γίνει στην ουσία καμία άλλη παρέμβαση εκτός από την εξόρυξη και στη συνέχεια την κονιορτοποίηση που γίνεται ανάλογα με την απαιτούμενη κοκκομετρία.