Πέμπτη 6 Ιουλίου 2017

Η Μάχη των Λεύκτρων

Στις 6 Ιουλίου 371 π.Χ., οι Θηβαίοι νίκησαν τους Σπαρτιάτες στα Λεύκτρα της Βοιωτίας και κατέλυσαν την ηγεμονία τους στον ελλαδικό χώρο. Στη μάχη αναδείχθηκε η στρατιωτική ιδιοφυΐα του Επαμεινώνδα, με την τακτική της «λοξής φάλαγγας» που εφάρμοσε.
Την άνοιξη του 371 π.Χ. συνεκλήθη στη Σπάρτη το συνέδριο των ελληνικών πόλεων, με στόχο την επίτευξη γενικής ειρήνης στον ελλαδικό χώρο. Ο εκπρόσωπος των Θηβαίων, Επαμεινώνδας, ζήτησε να υπογράψει τη συνθήκη εξ ονόματος όλων των Βοιωτών. Η αξίωση αυτή του Επαμεινώνδα προσέκρουσε στην αντίδραση μεγάλου αριθμού συνέδρων, οι οποίοι κήρυξαν τη Θήβα «έκσπονδη», δηλαδή δεν τη συμπεριέλαβαν στη συνθήκη ειρήνης.

Ηχηρό «χαστούκι» στον Ερντογάν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησε σήμερα 6 Ιουλίου να ανασταλούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, αν η χώρα προχωρήσει στη συνταγματική αναθεώρηση που προβλέπει την ενίσχυση των εξουσιών του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν έχει μεγάλη επιρροή στο θέμα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι κυβερνήσεις της ΕΕ έχουν ήδη αγνοήσει τις εκκλήσεις του να αναστείλουν επισήμως τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, οι οποίες ούτως ή άλλως έχουν περιέλθει σε τέλμα.

Ευρωβουλή: Η Τουρκία να ακυρώσει κατασκευή πυρηνικού σταθμού


Η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο ενέκρινε ψήφισμα με το οποίο καλεί την Άγκυρα να μην προχωρήσει στην κατασκευή του πυρηνικού σταθμού στο Άκουγιου, καθώς η περιοχή είναι άκρως σεισμογόνος και ενδεχόμενο ατύχημα θα επηρέαζε γειτονικές χώρες.

Υπέρ του ψηφίσματος ψήφισαν 477 ευρωβουλευτές και 64 κατά.

«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλεί την τουρκική κυβέρνηση να μην υλοποιήσει το έργο κατασκευής του πυρηνικού σταθμού Άκουγιου. Της εφιστά την προσοχή ότι η περιοχή στην οποία προγραμματίζεται η κατασκευή του υφίσταται ισχυρούς σεισμούς οι οποίοι συνιστούν απειλή όχι μόνο για την Τουρκία αλλά και για όλη την περιοχή της Μεσογείου» αναφέρεται στο ψήφισμα.

Παρέμβαση Τραμπ σε Ερντογάν για το Κυπριακό ζητά ο Αναστασιάδης - Στόχος, να καμφθεί η αδιαλλαξία των Τούρκων

Ο Κύπριος πρόεδρος μίλησε με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, και ζήτησε την παρέμβαση του Αμερικανού προέδρου στον Τούρκο ομόλογό του, στο πλαίσιο του G20

Τις εξελίξεις στο Κυπριακό συζήτησαν, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν το απόγευμα, ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης και ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πενς.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Νίκος Αναστασιάδης ζήτησε, όπως ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, μιλήσει για το Κυπριακό στον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη σύνοδο των G20.

Απίστευτο άρθρο στην τουρκική Sözcü: Οι Έλληνες τύραννοι έχουν υπό κατοχή τα νησιά μας! - Η εφημερίδα κατηγορεί την Ελλάδα ότι παραβιάζει το διεθνές δίκαιο

Ο συντάκτης επιτίθεται στον Ερντογάν, κατηγορώντας για μαλθακότητα απέναντι στους Έλληνες και για ανοχή στις προκλήσεις της Αθήνας, που ξεπερνούν τα όρια - Χαρακτηρίζει «πειρατεία» το περιστατικό με το ναρκόπλοιο
Ένα άρθρο στην τουρκική εφημερίδα, Sözcü, μία από τις εφημερίδες με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στην Τουρκία, με εμπρηστικούς χαρακτηρισμούς για την Ελλάδα και τους Έλληνες γράφτηκε προφανώς με στόχο να επιτεθεί στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, χρησιμοποιώντας την Ελλάδα ως στόχο.

Ζεόλιθος και Serendipity

Του Ν. Λυγερού

Με την ανακάλυψη του ζεόλιθου και την εφαρμογή του, σπάνιοι ήταν αυτοί που έβλεπαν ότι θα δημιουργήσει και ένα καινούργιο τρόπο προσέγγισης ασθενειών που οφείλονται στην ύπαρξη βαρέων μετάλλων στο σώμα. Ξέρουμε ότι ο αυτισμός οφείλεται και σε αυτό το γεγονός, αφού πολλαπλασιάζει σε μεγάλο βαθμό τις πιθανότητες ύπαρξής του. Και βλέπουμε πόσο συσχετίζεται με περιοχές όπου υπάρχουν βαριά φυτοφάρμακα, όπως τα μαζικά θερμοκήπια. Ο ζεόλιθος που δεσμεύει τα βαρέα μέταλλα είναι ταυτόχρονα κι ένας τρόπος προληπτικός βέβαια αντιμετώπισης του αυτισμού. Σε αυτό το πλαίσιο έρχονται να συμπληρώσουν και τα εργαστήρια του τύπου Serendipity που ασχολούνται με την ανάπτυξη της σκέψης των μικρών ανθρώπων, όποιος και να είναι ο αρχικός δείκτης νοημοσύνης τους, στο πλαίσιο της έξυπνης παιδείας.