Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2019

ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ(ΦΩΤΟ)

Επί Σεπτοίς Εγκαινίοις της Μεγάλης Εκκλησίας της Του Θεού Σοφίας Κωνσταντινουπόλεως 

Γράφει ο θεολόγος – Εκκλησιαστικός ιστορικός – Νομικός κ. Ιωάννης Ελ. Σιδηράς 

Από το kastropolites

Μνείαν ποιούμεθα των κατά την 27η Δεκεμβρίου του σωτηρίου έτους 537 μ.Χ. σεπτών εγκαινίων του Ιερού Ναού της Του Θεού Σοφίας Κωνσταντινουπόλεως ως έργου θαυμαστού και μεγάλου του θεοστέπτου και φιλοχρίστου αυτοκράτορος Ιουστινιανού Α΄ του Μεγάλου.

Ωρα να σώσουμε τα μνημεία και την πολιτιστική κληρονομιά μας

Γράφει ο Παύλος Ηλ. Αγιαννίδης στο protagon.gr

Θα μπορούσε να είναι απλή, στείρα, κινδυνολογία, αν η καθημερινότητα και οι προβλέψεις για το μέλλον δεν την επιβεβαίωναν.
Θα μπορούσε τούτο το κείμενο να είναι ένα άφατο SOS, αν όσα θυμίζει – ίσως και αποκαλύπτει – προκαλούσαν μόνον τη διεθνή αδιαφορία και όχι τη διεθνή συσπείρωση. Κάποτε, για σχεδόν μία εικοσαετία, μιλούσαμε για το (χημικό) νέφος της Αθήνας, που έβλαψε σημαντικά μνημεία της ανθρωπότητας, όπως ο Παρθενώνας, με την όξινη, διαβρωτική των

Ανθρώπινη κομποστοποίηση προσφέρεται για πρώτη φορά στον κόσμο μας - Με 5.000 ευρώ γίνεσαι… οργανικό χώμα

Η ανθρώπινη κομποστοποίηση ξεκινά επισήμως την άνοιξη του 2021, καθώς οι νομοθέτες της Πολιτείας της Ουάσιγκτον έδωσαν το πράσινο φως για τη λειτουργία της πρώτης τέτοιας μονάδας.

Η Recompose, με έδρα το Σιάτλ, θα προσφέρει την πρώτη ποτέ στα χρονικά του ανθρώπου «φυσική οργανική αποσύνθεση», μια διαδικασία που όπως μας λέει η ιδιοκτήτρια Katrina Spade μετατρέπει την ανθρώπινη σορό, τα κόκαλα, τα δόντια κ.λπ., σε οργανικό χώμα.

 Η μεταμόρφωση του πτώματος σε χώμα λαμβάνει χώρα μέσα σε ειδικές σαρκοφάγους και όταν ολοκληρωθεί η διεργασία, η οικογένεια θα μπορεί να πάρει στο σπίτι ένα ποσοστό του χώματος.

Ο Ερντογάν επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση Σαράτζ είναι Τούρκοι της Λιβύης και Μουσουλμανική Αδελφότητα

Σε ένα ακόμα λογίδριο μεγαλομανίας γύρω από το «λιβυκό» επιδόθηκε την Πέμπτη ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε ομιλία του στην Άγκυρα, το οποίο όμως έχει την αξία του διότι ο Τούρκος πρόεδρος παραδέχθηκε ότι η κυβέρνηση της Τρίπολης είναι τουρκική και της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.
Πρώτα φρόντισε να επιβεβαιώσει τη γνήσια τουρκική καταγωγή του επικεφαλής της κυβέρνησης της Τρίπολης, Φαγιέζ Αλ Σαράτζ, υποστηρίζοντας ότι του είπε πως ακόμα έχει συγγενείς στην Τουρκία, για να προσθέσει στη συνέχεια ότι οι δεσμοί μεταξύ Τούρκων και Λίβυων είναι ισχυροί για να επιχειρηματολογήσει υπέρ της αποστολής τουρκικών στρατευμάτων στην Τρίπολη.

Τομ Χανκς: Με πρωτοβουλία Μητσοτάκη πολιτογραφήθηκε Ελληνας

Η πρόταση του πρωθυπουργού έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τον δημοφιλή ηθοποιό 
 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, υπέγραψε, νωρίτερα, τιμητική πολιτογράφηση του γνωστού Αμερικανού ηθοποιού Τομ Χανκς.

 Ο γνωστός αστέρας του Χόλιγουντ είναι λάτρης της Ελλάδας, η σύζυγός του είναι ελληνικής καταγωγής, και διακρίνεται για το φιλανθρωπικό του έργο. Εδώ και πολλά χρόνια περνάει τα καλοκαίρια του στην Ελλάδα.

Επικοινωνία Αλ Σίσι με Τραμπ για τη Λιβύη: Ανάγκη περιορισμού των «παράνομων ξένων επεμβάσεων» - Τι συζήτησε ο Αιγύπτιος πρόεδρος με τον πρόεδρο των ΗΠΑ

Την ανάγκη περιορισμού των «παράνομων ξένων επεμβάσεων» στα θέματα της Λιβύης, επεσήμανε στον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν χθες οι δύο ηγέτες, όπως ανακοίνωσε η αιγυπτιακή προεδρία.
Κατά την τηλεφωνική τους επικοινωνία, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Αλ Σίσι συζήτησε με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ τις εξελίξεις στο θέμα της Λιβύης, επισημαίνοντας στον Αμερικανό ηγέτη την υποστήριξη της Αιγύπτου για την ενδυνάμωση του Λιβυκού λαού για την επίτευξη ασφάλειας και σταθερότητας,

Το Ισραήλ καταδικάζει το τουρκικό μνημόνιο

Του Ν. Λυγερού

Το Ισραήλ ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί το τουρκικό μνημόνιο με την Λιβύη διότι πολύ απλά το θεωρεί παράνομο. Επίσης επειδή για το Ισραήλ είναι στρατηγικής σημασίας η πρόσβαση στην ευρωπαϊκή αγορά για την πώληση του φυσικού αερίου και αυτή μπορεί να γίνει μόνο μέσω της Κύπρου και στη συνέχεια της Ελλάδας για να υπάρξει ένωση με την Ιταλία που διαθέτει ένα τεράστιο δίκτυο διανομής του φυσικού αερίου, δεν πρόκειται να κάνει πίσω και να δεχθεί πιέσεις από την Τουρκία. Το Ισραήλ έχει υπογράψει το 2010 συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ με την Κύπρο

Η αλβανική προπαγάνδα στα Σκόπια

Του Ν. Λυγερού

Η επανεκλογή του ηγέτη του αλβανικού κόμματος της Δημοκρατικής Ένωσης για ενσωμάτωση, επιβεβαίωσε την προσέγγιση που έχουν οι Σκοπιανοί αλβανικής καταγωγής που θέλουν να ονομάζονται Αλβανοί και όχι βέβαια Μακεδόνες, ενώ επίσημα είναι υπέρ του Προσυμφώνου των Πρεσπών. Η αλβανική προπαγάνδα συνεχίζει με τον ίδιο τρόπο να προωθεί το σχέδιό της και θέλει τα Σκόπια και η Αλβανία να έχουν όλο και περισσότερα κοινά στοιχεία όπως τα νατοϊκά και τα ευρωπαϊκά για να επιτραπεί στη συνέχεια η αλλαγή φάσης, έτσι

Η προεκλογική περίοδος στα Σκόπια και οι επιπτώσεις

Του Ν. Λυγερού

Έχει ήδη ενδιαφέρον τι λέγεται στα Σκόπια στο πλαίσιο της προεκλογικής περιόδου όσον αφορά στο Προσύμφωνο των Πρεσπών. Διότι στην Ελλάδα δίνεται με έντεχνο τρόπο η εντύπωση, ότι τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει και ειδικά το θέμα της ακύρωσης. Ενώ στα Σκόπια η ακύρωση του Προσυμφώνου είναι θέμα συζήτησης και μάλιστα στόχος του πολιτικού προγράμματος της αντιπολίτευσης, σε περίπτωση νίκης στις ερχόμενες εκλογές. Θα ήταν πράγματι αστείο να δούμε την ακύρωση στα Σκόπια, ενώ οι ειδικοί μάς εξηγούν ότι είναι αδύνατο. Αν τα Σκόπια