Τρίτη 2 Απριλίου 2024

Ο βράχος, η θάλασσα και το τελεφερίκ στη Μονεμβασιά


Η εικόνα της Μονεμβασιάς θα αλλάξει ριζικά με το σχέδιο εκτεταμένου φωτισμού και κυρίως της εγκαθίδρυσης τελεφερίκ μπροστά από την είσοδο του κάστρου, 100μ. από τα τείχη. [Credit: Νίκος Παλαιολόγος/SOOC]

Το σχέδιο για την εγκαθίδρυση τελεφερίκ εκπλήσσει καθώς φανερώνει μια μεταστροφή του υπουργείου Πολιτισμού από πολιτικές ήπιας παρέμβασης και χαμηλού φωτισμού τις οποίες ακολούθησε για δεκαετίες. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επέμβαση που έχει γίνει στον βράχο εδώ και πάνω από δύο αιώνες και ίσως τη μεγαλύτερη που έχει γίνει ποτέ μετά την ανοικοδόμηση των τειχών.

Οι τελευταίες στιγμές Παλληκαρίδη: «Ο Ευαγόρας ήταν ήδη στην αντίπερα όχθη»


Τις τελευταίες μέρες του Ευαγόρα Παλληκαρίδη, εξιστόρησε στο Πρωτοσέλιδο η αδερφή του απαγχονισθέντος ήρωα, Μαρούλλα.

Η πρόταση μομφής, το «πιάνο» της αριστεράς και η ανάγκη για παραγωγική αντιπολίτευση


Μόνη διέξοδος, η ιδεολογική ανανέωση, και η διατύπωση ενός νέου οράματος

του Γιώργου Ρακκά

Υπάρχει μια άποψη ότι με την πρόταση μομφής κερδισμένος βγήκε ο Ανδρουλάκης και ότι πλέον έχει εξαναγκάσει σε παραίτηση τρεις από το στενό περιβάλλον του Πρωθυπουργού (Δημητριάδη, Παπασταύρου, Μπρατάκο).

Μέτσολα για μεταναστευτικό: Η ΕΕ πρέπει να σταθεί δίπλα στην Κύπρο


Τη θλίψη τους για το κτύπημα κατά εργαζομένων του World Central Kitchen εξέφρασαν σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης και η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κα Ρομπέρτα Μέτσολα, καλώντας για την περαιτέρω και σε βάθος διερεύνηση του περιστατικού.

Ασταμάτητες ροές μετανάστων στην Κύπρο- Έφτασαν άλλες δύο βάρκες


Ακόμη δυο σκάφη με 68 μετανάστες έφτασαν στην Κύπρο κατά τη διάρκεια της νύκτας.

Έπαινοι από Financial Times για τις ελληνικές τράπεζες, καλές ειδήσεις για την οικονομία

ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Μπελτές

Με επαινετικά σχόλια αναφέρονται στις ελληνικές τράπεζες οι Financial Times, σε ανάλυση που δημοσιεύεται σήμερα στη δημοφιλή στήλη Opinion Lex(αποτελεί βασική πηγή ενημέρωσης για τους επενδυτές ανά την υφήλιο), ενώ, ταυτόχρονα, προβλέπουν ότι θα συνεχιστούν και το 2024 οι καλές ειδήσεις για την ελληνική οικονομία, αναδεικνύοντας τη συμβολή της ελληνικής κυβέρνησης.

Συνάντηση Α/ΓΕΕΘΑ με τον Πρέσβη της Ιταλίας στην Ελλάδα (ΦΩΤΟ)

Την Τρίτη 02 Απριλίου 2024, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Δημήτριος Χούπης συναντήθηκε στο γραφείο του με τον Πρέσβη της Ιταλίας στην Ελλάδα κ. Paolo Cuculi.

Η ΕΑΒ το 1990 παρουσίασε «F-16 Drone» στην DEFENDORY, αλλά ένα «μαγικό» χέρι το… εξαφάνισε!


Η “αμαρτωλή” ιστορία του ελληνικού DRONE (μικρογραφία του F16) που καμία κυβέρνηση δεν θέλησε να βγάλει στην παραγωγή! 

Σκάφη Munin S-1200 και υλικά Αμφιβίων Καταδρομέων σε βίντεο


Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Ένα πολύ σύντομο αλλά ενδιαφέρον βίντεο από εκπαιδευτική δραστηριότητα των Αμφιβίων Καταδρομών, δημοσιοποίησε το ΓΕΕΘΑ, προσφέροντας αφορμή για ορισμένες παρατηρήσεις.

Έφτασε η ώρα των Black Hawk για την Αεροπορία Στρατού, αλλά δεν έχουν «φωλιά»: Πρέπει να ληφθούν αποφάσεις και γρήγορα


Τα πρώτα Black Hawk αναμένονται στην Ελλάδα, μετά την υπογραφή της συμφωνίας, στα τέλη του 2025 και ως το 2027 ανά τακτά χρονικά διαστήματα η αεροπορία στρατού θα παραλαμβάνει ελικόπτερα ώστε ν’ αντικαθιστά τα UH-1. Πηγή: Αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, HELLAS JOURNAL, Aθήνα

Την ώρα που η λύση της μετεγκατάστασης για την Αεροπορία Στρατού αφορά σε δύο διαφορετικά γεωγραφικά σημεία στην επικράτεια, οι διαδικασίες φρενάρουν, καθώς οι όποιες αποφάσεις ληφθούν θα είναι πολιτικές.

Δύο μοίρες F-35 ή επιπλέον Rafale: Το φιλόδοξο σχέδιο για 200 μαχητικά που «απογειώνει» την Πολεμική Αεροπορία


*Του Κώστα Σαρικά

Ο πήχης για την Πολεμική Αεροπορία της επόμενης δεκαετίας μπήκε πλέον πολύ ψηλά έπειτα από τις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια, ο οποίος επισκέφθηκε την αρμόδια για τα εξοπλιστικά Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ).

Οι Ισραηλινοί στο ελληνικό Πεντάγωνο για την αναβάθμιση των Μ113 – Εξελίξεις με Bradley


Ζωηρό ενδιαφέρον για το πρόγραμμα αναβάθμισης των Τεθωρακισμένος Οχημάτων Μεταφοράς Προσωπικού (ΤΟΜΠ) Μ113, τα γνωστά και ως «παπάκια», με ομάδα ισραηλινών να περνά το κατώφλι του ελληνικού Πενταγώνου και να ενημερώνει Επιτελείς του ΓΕΣ.

Του Χρήστου Μαζανίτη

ΑΣΔΥΣ: Προκήρυξε τρείς διαγωνισμούς για την υποστήριξη των σκαφών, πύργων, πυροβόλων και ΣΕΠ των Leopard-2

Ευθύμιος Λάζος

Η ΑΣΔΥΣ (Ανώτατη Στρατιωτική Διοίκηση Υποστήριξης Στρατού) ανακοίνωσε την προκήρυξη τριών (3) διαφορετικών διαγωνισμών με αντικείμενο την υποστήριξη των αρμάτων μάχης Leopard-2 του Ελληνικού Στρατού (ΕΣ). 

Μια ανάσα από τα πρώτα Bradley η Ελλάδα - Στο τραπέζι η αναβάθμιση των Μ113

Τεθωρακισμένο Όχημα  Μάχης (ΤΟΜΑ) Bradley AP Photo/Jose Luis Magana

Μαρία Τσιλινίκου

Μία ανάσα από την απόκτηση των πρώτων 240 Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης (ΤΟΜΑ) Bradley από το απόθεμα των ΗΠΑ φέρεται να βρίσκεται η Ελλάδα.

Prosperity Guardian: Η φρεγάτα της Δανίας δεν κατάφερε να εκτοξεύσει τους πυραύλους ESSM εναντίον εχθρικών drones


Η φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού της Δανίας, η οποία συμμετείχε στην επιχείρηση Prosperity Guardian στην Ερυθρά Θάλασσα, αντιμετώπισε σοβαρά τεχνικά προβλήματα, την ώρα που δεχόταν επίθεση από εχθρικά drones.

Αναγνώριση του Κοσόβου; Ξεχνά την Κύπρο η Αθήνα;


Εδώ και χρόνια επιχειρείται από Νατοϊκούς και Ευρωπαίους ισχυρούς παίκτες. η επιβολή αναγνώρισης του Κοσσόβου. Η Κύπρος, η Ελλάδα, είναι μεταξύ των χωρών, που δηλώνουν πως δεν αναγνωρίζουν το Κόσσοβο, γιατί αυτό θα δημιουργήσει προηγούμενο. 

Ορκωμοσία Μπελέρη ζητά η μειονότητα, απορρίπτει τις μεθοδεύσεις Ράμα


Συνεχίζεται το αδιέξοδο στο Δήμο Χειμάρρας μετά τη μεθόδευση του Ε. Ράμα να διορίσει στη θέση του Δημάρχου, μια αντιδήμαρχο της προηγούμενης ηγεσίας του Δήμου, του συνδυασμού δηλαδή που ηττήθηκε πριν σχεδόν έναν χρόνο στις εκλογές.

Δημοτικές εκλογές στην Τουρκία: «Εκλογικό πραξικόπημα στο Βαν»


Μαρία Ζαχαράκη
Ανταποκρίτρια στην Τουρκία

Το Εκλογοδικείο της Τουρκίας στην πόλη Βαν αρνείται να παραδώσει τα κλειδιά της πόλης στον πρόσφατα εκλεγμένο υποστηριζόμενο από τους Κούρδους δήμαρχο

Τουρκικό υπουργείο Άμυνας: «Πιάσαμε άτομα που επιχείρησαν να περάσουν στην Ελλάδα»

Τούρκοι στρατιώτες (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) AP Photo/Lefteris Pitarakis

Βίντεο με Τούρκους στρατιώτες έδωσε στη δημοσιότητα το τουρκικό υπουργείο Άμυνας λέγοντας ότι συνέλαβαν δύο άτομα στα σύνορα που προσπάθησαν να περάσουν από την Τουρκία στην Ελλάδα.

Τουρκία: Έκτακτη σύσκεψη υπουργών Άμυνας και Εξωτερικών


Απρίλιος 1, 2024. Ελλάδα.

Άγκυρα.

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ως «έκτακτη είδηση» την ξαφνική συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν με τον υπουργό Άμυνας, Γιασάρ Γκιουλέρ.

Ο Ταγίπ Ερντογάν σχεδιάζει τη ρεβάνς - Το αν μπορεί, και πώς θα το κάνει, είναι το ερώτημα


Αλεξία Τασούλη

Ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι «έχασε ύψος»,  βλέποντας τα εκλογικά αποτελέσματα όπου ηττήθηκε στους πέντες μεγαλύτερους δήμους και το κόμμα του ήρθε δεύτερο σε όλη την επικράτεια.

Τουρκία: Διπλωματική εξόρμηση Ερντογάν μετά τις εκλογές και τη γιορτή του Ραμαζανίου


Διπλωματικές πρωτοβουλίες δρομολογεί ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά τις δημοτικές εκλογές της περασμένης Κυριακής και την αποδέσμευσή του από τις προεκλογικές υποχρεώσεις.

Γερμανία: Ξεμπλοκάρει την πώληση Eurofighter στη Σ. Αραβία – τι θα κάνει με την Τουρκία;


Του Paul Iddon

Πρόσφατα η Τουρκία πήρε το "πράσινο φως" από τις Ηνωμένες Πολιτείες για την αγορά 40 μαχητικών αεροσκαφών F-16 Block 70 Viper. Η Άγκυρα ελπίζει επίσης να πάρει έγκριση για την αγορά άλλων 40 Eurofighter Typhoon.

Το Αζερμπαϊτζάν απειλεί εκ νέου την Αρμενία


Τα media του Αζερμπαϊτζάν δημοσιεύουν φωτογραφίες από τις οχυρώσεις του αρμενικού στρατού

Απρίλιος 2, 2024. Ελλάδα.

Μπακού.

Στις 31 Μαρτίου 2024, το Υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν προέβη σε ανακοινώσεις σχετικά με τη συγκέντρωση μονάδων και στρατιωτικού εξοπλισμού των Αρμενικών Ενόπλων Δυνάμεων σε διάφορα σημεία στα «υπό όρους σύνορα Αρμενίας- Αζερμπαϊτζάν», αναφέρουν τα αζέρικα μέσα ενημέρωσης.

Η Ισπανία έτοιμη να αναγνωρίσει το παλαιστινιακό κράτος


Η ισπανική κυβέρνηση αποφάσισε να αναγνωρίσει παλαιστινιακό κράτος μέχρι το καλοκαίρι, σύμφωνα με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ στο Αμάν, οι οποίες δημοσιεύθηκαν από πολλές ισπανικές εφημερίδες.

Οι Ισραηλινοί βομβάρδισαν το προξενείο του Ιράν στη Δαμασκό


Οκτώ άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και ένας υψηλόβαθμος διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης, σκοτώθηκαν από ισραηλινό πλήγμα σε προάστιο της Δαμασκού, ανέφεραν ιρανικά και συριακά μέσα ενημέρωσης, καθώς και το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ισραήλ: Είμαστε σε πολυμέτωπο πόλεμο παντού στη Μέση Ανατολή


«Επιχειρούμε παντού, κάθε μέρα, προκειμένου να καταστήσουμε σαφές στους εχθρούς μας και σε όλους όσους μας απειλούν πως το τίμημα για τις ενέργειές τους θα είναι μεγάλο», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ.

Νέες μεγάλες ποσότητες πυρομαχικών για την Ουκρανία


Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Την μεταπώληση παλαιών αποθεμάτων πυρομαχικών του Ελληνικού Στρατού, καλείται να εγκρίνει μεταξύ άλλων σήμερα, η Ειδική Διαρκής Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής, σε ενημέρωση από τον ΥΕΘΑ Ιωάννη Κεφαλογιάννη.

Η Γερμανία μετέφερε 55 άρματα μάχης Leopard 1A5 και 18 άρματα μάχης Leopard 2A6 στην Ουκρανία!

Συνεχίζει να στέλνει βοήθεια στην Ουκρανία η Γερμανία με τα φοβερά άρματα Leopard 1A5 και Leopard 2A6.

Βαγγέλης Λάσκαρης

Χτύπημα της Ουκρανίας, πέρα από τη Μόσχα, σε βάθος 1.100 χλμ. από τα σύνορα με τη Ρωσία: Στόχος εργοστάσιο συναρμολόγησης ιρανικών drones στην περιοχή του Ταταρστάν


Χάρτης με την περιοχή του Ταταρστάν όπου χτύπησε η Ουκρανία μέσα στο έδαφος της Ρωσίας πηγή Google maps

Επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον βιομηχανικής ζώνης σε ρωσικό έδαφος, στη Δημοκρατία του Ταταρστάν, περισσότερα από 1.100 χιλιόμετρα από τα σύνορα της Ρωσίας με την Ουκρανία, εξαπέλυσαν οι ουκρανικές δυνάμεις.

Η Ρωσία θα αφαιρέσει τους Ταλιμπάν από τον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων


Η Ρωσία δήλωσε έχει σημαντικά θέματα να συζητήσει με τους Ταλιμπάν - Υπενθυμίζεται ότι το αφγανικό παρακλάδι του ISIS, το Ισλαμικό Κράτος Χορασάν ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στο συναυλιακό κέντρο της Μόσχας

Στο Παρίσι ο Μπλίνκεν για Ουκρανία και Μέση Ανατολή, θα συναντηθεί με Μακρόν


Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν βρίσκεται στην Γαλλία για να συζητήσει με την γαλλική ηγεσία την υποστήριξη προς την Ουκρανία και την κατάσταση στην Μέση Ανατολή.

Πούτιν για επίθεση στον συναυλιακό χώρο: Θα μάθουμε ποιοι έδωσαν την εντολή


Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι η Ρωσία θα μάθει ποιος βρίσκεται πίσω από την επίθεση που έγινε τον περασμένο μήνα σε αίθουσα συναυλιών της Μόσχας, στην οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 144 άνθρωποι.