Κυριακή 26 Μαΐου 2013

Βλέμματα | Τα αγάλματα του Αρχαιολογικού Μουσείου της Σπάρτης μιλάνε με το δικό τους, μοναδικό, τρόπο

Ω ξείν* [ω ξένε]

Εσύ που, σαν παιδί, μεγάλωσες με τις ιστορίες της Αρχαίας Σπάρτης, τους ήρωες και τους πολεμιστές της. Εσύ που σε εκατοντάδες περιστάσεις άκουσες για τον Λεωνίδα και τη συγκλονιστική μάχη που έδωσε στις Θερμοπύλες. Εσύ που μπήκες με περιέργεια στην κινηματογραφική αίθουσα για να δεις τους «300» και βγήκες με φόρτιση αλλά και συγκίνηση. Εσύ που «κυνηγάς» τα ιστορικά ντοκιμαντέρ του BBC και του HistoryChannel. Εσύ που έχεις πλάσει στο μυαλό σου τους Σπαρτιάτες σαν ρωμαλέους και τη Σπάρτη μια μικρή πόλη που είναι από μόνη της ένας δικός της «κόσμος». Εσύ, που κάποια στιγμή της ζωής σου ένιωσες, έστω και για λίγο, τη Σπάρτη να σε εμπνέει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.

Εσύ «ξένε» λοιπόν αξίζει να μάθεις τα εξής:

1. Η Ελληνική Πολιτεία δημιούργησε στη Σπάρτη το πρώτο επαρχιακό Μουσείο πίσω στα 1875. Από τότε έως και σήμερα, αυτό παραμένει το Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης. «Γερασμένο» και ξεπερασμένο. Με θησαυρούς να εκτίθενται σε απαράδεκτες συνθήκες και με δεκάδες άλλα ευρήματα να στοιβάζονται και να αποθηκεύονται σαν εμπορεύματα με ληγμένη την ημερομηνία λήξης.

Ρήνεια: μπετόν να γίνει(Βίντεο)

Τρακτέρ, μπετονιέρες, φρέσκο χαρμάνι για την ανοικοδόμηση νέου κτίσματος στην αδόμητη -κηρυγμένη από το 1994 ως αρχαιολογική νήσος- Ρήνεια, που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής (πας κολυμπώντας) απέναντι από τη Δήλο; Κι όμως το video είναι αποκαλυπτικό.......

Είδε τις φωτογραφίες η επίτιμη έφορος Αρχαιοτήτων Φωτεινή Ζαφειροπούλου, που έχει υπηρετήσει χρόνια στην περιοχή, και έφριξε. Το ίδιο και ο συνάδελφός της Κωνσταντίνος Τσάκος. «Αυτά είναι απίστευτα πράγματα», μας είπε. Η διαφορά με την εικόνα που είχαν οι δύο αρχαιολόγοι από το παρελθόν είναι ότι τότε (τη δεκαετία του '70 και μέχρι πρόσφατα) υπήρχαν πάνω στη Ρήνεια μόνο κάτι καλύβες για τα πρόβατα βοσκών της Μυκόνου, τα οποία μετατράπηκαν σταδιακά σε σπίτια. Η σημερινή εικόνα δείχνει πως κτίζονται κι άλλα παρανόμως.

Τρίπολη-Η περιπέτεια των οστών του Κολοκοτρώνη

Από το travelpaths

Ο τάφος του Κολοκοτρώνη βρίσκεται στο πρώτο νεκροταφείο Αθηνών, αλλά τα οστά του έχουν μεταφερθεί από το 1930 στην Τρίπολη, από τον ίδιο τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Δεν υπήρξε Έλληνας που να μην γονατίσει κατά μήκος της διαδρομής των οστών από την Αθήνα στην Τρίπολη. Όλα τα μάτια δάκρυσαν και όλων οι καρδιές χτύπησαν δυνατά. Τα οστά του Κολοκοτρώνη τοποθετήθηκαν σε μια κρύπτη στη βάση του Ηρώου των αγωνιστών του 1821, που βρίσκεται στην πλατεία Άρεως της Τρίπολης. Το σημείο αυτό θεωρείτο ιερό και κάθε χρονιά, την ημέρα της 25ης Μαρτίου, οι κάτοικοι της πόλης κατέθεταν στεφάνια και έκαναν τρισάγια στη μνήμη του Γέρου. Δυστυχώς, όμως, την ιερότητα του χώρου διατάραξαν με βάρβαρο τρόπο οι Ιταλοί κατακτητές το 1942.

Ο μοναδικός Έλληνας ευρωβουλευτής Υπέρ Σκοπίων ο Χρυσόγελος στο Ευρωκοινοβούλιο

Ο εκπρόσωπος των Οικολόγων – Πρασίνων στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο κ.Νίκος Χρυσόγελος, είναι ο μοναδικός Έλληνας ευρωβουλευτής, που ψήφισε υπέρ της άμεσης έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων των Σκοπίων με την Ε.Ε.

Στη ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στο Στρασβούργο, ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων – Πρασίνων, ενέκρινε τη σχετική εισήγηση της κομισιόν, την ίδια στιγμή που οι υπόλοιποι Έλληνες ευρωβουλευτές, εξέφραζαν τις σοβαρές ενστάσεις τους, για την ευρωπαϊκή προοπτική των Σκοπίων, που εξακολουθεί να προκαλεί τις γειτονικές της χώρες και να μη δείχνει διάθεση συμβιβασμού για το θέμα της ονομασίας με την Ελλάδα. Κατά της έκθεσης, τάχθηκαν και οι έξι ευρωβουλευτές της Κύπρου.

ΠΡΟΕΟΡΤΙΑ ΝΕΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΑΝΑΝ...Η κυβέρνηση Αναστασιάδη απαγόρευσε στην Κύπρο την φράση "Δεν Ξεχνώ"!!!

Δεύτερη πρόκληση- σε καθαρά εθνικό επίπεδο αυτή τη φορά-  της κυβέρνησης Αναστασιάδη, μετά την εξευτελιστική, και ύπουλη όπως αποδείχτηκε συμφωνία, του κυπριακού μνημονίου:
Η ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Κύπρου κατόπιν εντολών της κυβέρνησης απαγόρεψε στην ομάδα Διγενής Ακρίτας Μόρφου  να αναγράφει στη φανέλα της το εθνικό μήνυμα "Δεν ξεχνώ"
Υπενθυμίζεται ότι ο Αναστασιάδης είχε υποστηρίξει το σχέδιο Ανάν το 2004, ενώ ετοιμάζεται μια νέα προσπάθεια, ενός καινούριου σχεδίου το οποίο ξένα κέντρα εξουσίας επιδιώκουν να περάσουν εν μέσω οικονομικής ισοπέδωσης, με προφανές "δόλωμα" για τον κυπριακό λαό κάποια υποτιθέμενη...ανάπτυξη που θα έρθει στο μέλλον...

Απαράδεκτος ο νόμος που λέει τι θα σκεφτούμε και τι θα πούμε Το «Ξέρεις ποιος είμαι εγώ, ρε;» είναι ρατσιστικό;

Του Θέμου Αναστασιάδη 
Από το protothema

Υπάρχει τίποτα πιο ρατσιστικό από το να χρησιμοποιείς πολιτικά και επικοινωνιακά ένα πολυδιαφημισμένο «αντιρατσιστικό» νομοσχέδιο για να αποκομίσεις κομματικά οφέλη; Να ένα από τα πολλαπλά ερωτήματα-μπούμερανγκ, αλλά και τις αντιφάσεις που ενυπάρχουν στο νεφελώδες νομοσχέδιο, με το οποίο έχει φάει κόλλημα η αντιπολίτευση, ιδίως δε τα δύο από τα τρία κόμματα της συγκυβέρνησης. Τι κάνουν; Για να το πούμε απλά (όσο επιτρέπεται ακόμα η ελευθερία του λόγου και της σκέψης), εκμεταλλεύονται τα υπαρκτά προβλήματα των λαθρομεταναστών, καθώς και τη βία εναντίον τους, για να «μακιγιάρουν» τον «προοδευτικό» χαρακτήρα τους, ο οποίος θίγεται από το ότι συμμετέχουν στην τρικομματική!

Συναγερμός σε όλη την Ευρώπη για το νέο τύπο τρομοκρατίας

Συναγερμός έχει σημάνει σε ολόκληρη την Ευρώπη μετά το νέο χτύπημα κατά στρατιώτη αυτή τη φορά στο Παρίσι, στην πολυσύχναστη περιοχή της La Defence.

Ο στρατιώτης που περιπολούσε στην περιοχή όπου βρίσκεται η έδρα πολλών επιχειρήσεων στα δυτικά του Παρισιού, μαχαιρώθηκε στο λαιμό και τραυματίστηκε από έναν άνδρα που εγκατέλειψε τη σκηνή και καταζητείται από την αστυνομία.

Ο 23χρονος περιπολούσε ένστολος, μαζί με άλλους δύο στρατιώτες, στο πλαίσιο του γαλλικού σχεδίου επαγρύπνησης κατά της τρομοκρατίας «Vigipirate», όταν κάποιος τον πλησίασε από πίσω γύρω στις 18:00 (τοπική ώρα) και του επιτέθηκε με ένα μαχαίρι ή ένα σουγιά.

Σοκ στην Κέρκυρα: Αλλοδαπός έριξε φοιτήτρια στον γκρεμό

Σοκ στην Κέρκυρα: Αλλοδαπός έριξε φοιτήτρια στον γκρεμό
Στην προσπάθειά του να της κλέψει την τσάντα, την έσπρωξε σε γκρεμό...

Ανάστατη είναι η τοπική κοινωνία της Κέρκυρας μετά την επίθεση που δέχθηκε νεαρή φοιτήτρια από έναν Αφγανό, το πρωί της Κυριακής.
Η κοπέλα αντιστάθηκε στην απόπειρα ληστείας, με αποτέλεσμα ο Αφγανός να την σπρώξει και εκείνη να πέσει σε γκρεμό περίπου επτά μέτρων.

Η κοπέλα διακομίστηκε στο νοσοκομείο του νησιού, όπου νοσηλεύεται ενώ σύμφωνα με τους γιατρούς έχει διαφύγει τον κίνδυνο.

Η έρευνα ΣΔΟΕ για τον Σκορπιό και η επίσκεψη Ριμπολόλεφ

Η έρευνα ΣΔΟΕ για τον Σκορπιό και η επίσκεψη Ριμπολόλεφ
Ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η εισαγγελική έρευνα για την αγοραπωλησία του Σκορπιού η κυβέρνηση τηρεί ύποπτη σιωπή και το Λιμεναρχείο Λευκάδος σπεύδει να εκτελέσει τις εντολές του Ρώσου ολιγάρχη
 
Του Λουκιανού Κάλλιμπαν από το  newsbomb

Επείγουσα έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη από τους οικονομικούς εισαγγελείς κ.κ. Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρο Μουζακίτη για τις συνθήκες υπό τις οποίες έγινε η αγοραπωλησία της νήσου Σκορπιός και της νησίδας Σπάρτη από την Αθηνά Ωνάση προς τον Ρώσο ολιγάρχη Ντιμίτρη Ριμπολόλεφ.
Το θέμα έχει πάρει διαστάσεις και σε πολιτικό επίπεδο αφού από την πλευρά του υπουργείου Ανάπτυξης δεν έχει γίνει το παραμικρό ώστε να περιφρουρηθεί η διαθήκη του Αριστοτέλη Ωνάση και να γίνουν σεβαστές οι τελευταίες επιθυμίες του. Επίσης, οι οικονομικοί εισαγγελείς κ.κ. Γρηγόρης Πεπόνης και Σπύρος Μουζακίτης έχουν παραγγείλει στο ΣΔΟΕ να ερευνήσει εξονυχιστικά κάθε πτυχή της αγοραπωλησίας με σκοπό την περιφρούρηση του δημοσίου συμφέροντος.

Θρασύδειλοι τουρκικοί τσαμπουκάδες ανοικτά της Κύθνου

Θρασύδειλοι τουρκικοί τσαμπουκάδες ανοικτά της Κύθνου
Τα προεόρτια της αεροναυτικής άσκησης «Ντενίζ Γκορντού» (Θαλασσόλυκος) κάνουν οι Τούρκοι ναύαρχοι ενώ το ΓΕΕΘΑ παρακολουθεί με ψυχραιμία.

Φαίνεται πως οι Τούρκοι δεν λένε να αφήσουν τα «κακά χούγια» τους και πριν από λίγες ώρες επέτρεψαν στο πολεμικό πλοίο "Ατάκ" να προσεγγίσει την Κύθνο.
Με τον πιο προκλητικό τρόπο, οι θερμοκέφαλοι του τουρκικού Γενικού Επιτελείου υποτίθεται ότι κάνουν τα «δοκιμαστικά» της αεροναυτικής άσκησης «Ντενίζ Γκορντού» (Θαλασσόλυκος).
Οι «ψευτοτσαμπουκάδες» των Τούρκων συμπίπτουν με την περίοδο όπου οι Ένοπλες Δυνάμεις, και στη συγκεκριμένη περίπτωση το Πολεμικό Ναυτικό, πλήττονται από την οικονομική κρίση και τις πρακτικές που εφαρμόζει η κυβέρνηση. Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι η μείωση του ανθρωπίνου δυναμικού καθώς και η ελαχιστοποίηση των δαπανών για τον εξοπλισμό μας.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΑΣ ΔΙΔΑΣΚΟΥΝ....ΟΙ ΜΙΝΩΙΤΕΣ ΔΙΕΘΕΤΑΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ!!!

Ο ερευνητής δρ Μηνάς Τσικριτσής ανέσυρε από τα αρχεία του Μουσείου Ηρακλείου ένα εύρημα που αλλάζει τη γνώση μας για τον μινωικό πολιτισμό: το πρώτο ηλιακό ρολόι και αναλογικό υπολογιστή γεωγραφικού πλάτους και εκλείψεων, που προηγείται του μηχανισμού των Αντικυθήρων κατά 1.400 χρόνια. 
 
Είναι διαστάσεων πυξίδας, αλλά έχει και «γιγάντιο αδελφό»: το πασίγνωστο Στόουνχεντζ!

Δεν θα πιστέψετε τι ρωτούσαν οι Αρχαίοι Έλληνες την Πυθία

Δεν θα πιστέψετε τι ρωτούσαν οι Αρχαίοι Έλληνες την Πυθία
Τα πιο συχνά ερωτήματα που ήθελαν να απαντήσουν οι πρόγονοί μας όταν επισκέπτονταν μαντεία, αποκάλυψε καθηγητής του Πανεπιστημίου του Ελσίνκι και όπως αποδεικνύεται δεν απέχουν πολύ από αυτά που διερωτώνται και οι σύγχρονοι άνθρωποι.


Θα ευτυχήσω με τη γυναίκα που θα παντρευτώ; Θα αποκτήσω παιδιά στον γάμο μου; Θα κινδυνεύσω στο επικείμενο ταξίδι μου στις αποικίες; Σε ποιους θεούς να απευθύνω θυσίες για να έχω καλή υγεία; Απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα ευελπιστούσαν να αποκτήσουν, μέσω των χρησμών, οι αρχαίοι Έλληνες που κατέφευγαν στα μαντεία της εποχής, λαμβάνοντας όχι πάντα τις πιο σαφείς απαντήσεις.