Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2022

Γεωπολιτικές διευθετήσεις win-win και γεωστρατηγικές lose-lose?

 

Από Faceof...σκέψεις και συμπεράσματα για τα τελευταία γεγονότα και τις συνέπειες τους για το Ελληνικό δίπολο... 

Καταρχήν θέλω να τονίσω ότι όσο περνούν οι μέρες και αναμένοντας την απάντηση των Αμερικανών στα Ρωσικά αιτήματα και φυσικά όσο μελετάω η ακούω απόψεις διαφόρων ειδικών και μη, τόσο πολύ αισθάνομαι ότι βιώνω ένα deja vu που εννοείται ότι είναι φυσικό να υπάρχει γιατί η ιστορία κάνει κύκλους και όποιος δεν την μελετάει πάλι τα ίδια λάθη θα κάνει , μας πιέζει να ξαναπάρουμε την μοίρα μας πάλι στα χαρακώματα και να παλέψουμε να διορθώσουμε τα λάθη του παρελθόντος και να θέσουμε τις βάσεις για την Ελλάδα του μέλλοντος... 

Εποποιία Μικρασιατικής εκστρατείας(Βίντεο)

                                                           Ακούστε τη πολλές φορές. 

Εκπομπάρα για τη Μικρασιατική Εκστρατεία - Μ.Μελετόπουλος και Γ.Φίλης. 

Καλεσμένοι του Αντρέα Μαζαράκη και την εκπομπή " Ο Εξαρχείων ".

Τουρκία: Έσκαψαν για θεμέλια, βρήκαν τάφους στο άλλοτε ελληνικό Αδραμύττιο

(Φωτ.: Anadolu)

Κατακτήθηκε από τους Οθωμανούς στα μέσα του 14ου αι., όμως διατηρούσε σημαντικό ελληνικό πληθυσμό μέχρι το 1922

Επρόκειτο να γίνει εργοτάξιο, όμως τελικά μετατράπηκε σε ανασκαφή. Στο Αδραμύττιο, σημερινό Edremit της Τουρκίας στο βορειοδυτικό τμήμα της Μικράς Ασίας στην επαρχία Μπαλικεσίρ, εργάτες που έσκαβαν για τα θεμέλια εξοχικής κατοικίας έφεραν στο φως πίθους, σαρκοφάγους, τάφους και κεραμική που χρονολογήθηκαν στον 3ο, 4ο και 5ο αι. π.Χ.

Το Αδραμύττιο εξελληνίστηκε και γνώρισε ακμή κατά τη Ρωμαϊκή και Βυζαντινή περίοδο. Κατακτήθηκε από τους Οθωμανούς στα μέσα του 14ου αι., όμως διατηρούσε σημαντικό ελληνικό πληθυσμό μέχρι το 1922. Σήμερα είναι τουριστικό θέρετρο.

Τουρκική στοχοθεσία και εσωτερική υπονόμευση

Του Γιάννη Ξένου

Από τα τέλη του περασμένου έτους η Τουρκία παρουσιάζεται να επιστρέφει στο δόγμα Νταβούτογλου περί «μηδενικών προβλημάτων με τους γείτονές της», με μόνη εξαίρεση την Ελλάδα και την Κύπρο. Το τουρκικό καθεστώς αντιλήφθηκε ότι η υπερεξάπλωση της Τουρκίας σε Καύκασο, Κεντρική Ασία, Περσικό Κόλπο, Μέση Ανατολή, Αφρική και Ευρώπη άρχισε να προκαλεί αντισυσπειρώσεις και περνά σε φάση εδραίωσης της παρουσίας της και λείανσης των εντάσεων με τους κατά τόπους περιφερειακούς παίκτες.
Με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα η στροφή ήταν εντυπωσιακή και τα τέλη Νοεμβρίου υπεγράφησαν οικονομικές συμφωνίες αρκετών

Τουρκία: Ανακοίνωσε προκλητική NAVTEX για άσκηση SAR στην «καρδιά» του Αιγαίου(ΦΩΤΟ)

Η άφιξη των νέων μαχητικών αεροσκαφών Rafale στην Ελλάδα που θα ενισχύσουν σημαντικά τις δυνάμεις της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, φαίνεται πως έχει ενοχλήσει αφάνταστα την Τουρκία, η οποία εκτός από τις πολλαπλές παραβιάσεις και την «εμπρηστική» ρητορική των Τσαβούσογλου και Ακάρ τις τευλευταίες ημέρες, «χτυπά» με νέα NAVTEX και κλιμακώνει τις εντάσεις.

Ειδικότερα, ο υδρογραφικός σταθμός της Σμύρνης ανακοίνωσε σήμερα την διεξαγωγή ασκήσεων έρευνας και διάσωσης (Search and Rescue – SAR) στην «καρδιά» του Αιγαίου και πιο συγκεκριμένα σε θαλάσσια περιοχή μεταξύ μεταξύ Ψαρών – Σκύρου και Λέσβου, που θα πραγματοποιηθούν την ερχόμενη Παρασκευή 28 Ιανουαρίου από τις 8 το πρωί μέχρι τις 12 το μεσημέρι.

Πότε υπουργοί και αξιωματούχοι μας θα επισκέπτονται ξένες χώρες, όχι για να αγοράζουν αμυντικό εξοπλισμό αλλά για να προωθούν δικά μας συστήματα;

Στην πρόσφατη επίσκεψη του ΥΕΘΑ Νίκου Παναγιωτόπουλου στο Ισραήλ και σύμφωνα με όσα δημοσιεύτηκαν, μέσω κύκλων του υπουργείου Άμυνας, προκύπτει ότι συζητήθηκαν μεταξύ άλλων και τα εξής:

  • Του Μπάμπη Παπασπύρου*

Αναβάθμιση ελικοπτέρων AH-64A+

Αφορά τον εκσυγχρονισμό 19 επιθετικών ελικοπτέρων Απάτσι AH-64A+ της Αεροπορίας Στρατού.

Π. Παυλόπουλος: Η Ελλάδα μπορεί και θα πάει στα 12 ν.μ.

Φρίξος Δαλίτης   

Η Ελλάδα όποτε κρίνει σκόπιμο μπορεί, και θα το πράξει, να επεκτείνει την Αιγιαλίτιδα Ζώνη της στα 12 ναυτικά μίλια, διαμηνύει σε συνέντευξή του στον «Φ» ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας και Επίτιμος Καθηγητής της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Προκόπης Παυλόπουλος. Με αφορμή και την παρουσίαση του καινούριου βιβλίου του με τίτλο: «Το καθεστώς των Θαλάσσιων Ζωνών της Ελλάδας, κατά το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας», σημειώνει ότι η επέκταση της Αιγιαλίτιδας Ζώνης είναι αναφαίρετο δικαίωμα της Ελλάδας και πρέπει να το ασκήσει, καθώς μια τέτοια επέκταση μπορεί και πρέπει να γίνει κατά προτεραιότητα, όπου τούτο ακυρώνει στην πράξη το ούτως ή άλλως νομικώς ανυπόστατο «τουρκολιβυκό μνημόνιο». Τονίζει, μάλιστα, ότι μπορεί και θα υπερασπιστεί την Αιγιαλίτιδα Ζώνη της συνολικώς με αιχμή του δόρατός της τις Ένοπλες Δυνάμεις της.

Γιάννης Μανιάτης: Οι αποδείξεις ότι ο EastMed είναι οικονομικά βιώσιμος

Ο πρώην υπουργός Ενέργειας του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Μανιάτης, με αναλυτικό άρθρο του στην «Καθημερινή» αποδεικνύει τη βιωσιμότητα και στρατηγική σημασία του υποθαλάσσιου αγωγού EastMed.

Μάλιστα ο κ. Μανιάτης, σε ανάρτησή του στο Twitter που παραπέμπει στο άρθρο του στην εφημερίδα, γράφει:

«Οι αναλυτικές αποδείξεις ότι ο EastMed, το σημαντικότερο γεωστρατηγικό έργο της Ανατολ. Μεσογείου, είναι ΚΑΙ οικονομικά βιώσιμο, ΚΑΙ τεχνικά ώριμο ΚΑΙ κατασκευάζεται μέσα σε 3χρόνια.

»Μια κορυφαία εθνική κι ευρωπαϊκή ενεργειακή προτεραιότητα!».

Το μοντέλο των «οικοπέδων της Γάζας» και το «πάγωμα» του φυσικού αερίου

Γιάννος Χαραλαμπίδης

Πώς την έφερε ο Ερντογάν στον Νετανιάχου με τον αγωγό προς Τουρκία και τι πήρε από τη Ρωσία

Με το κλίμα που δημιουργήθηκε, το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Κυπριακή Δημοκρατία δεν είναι αν θα κατασκευαστεί ή όχι ο EastMed, αλλά κατά πόσον θα καταφέρει να εκμεταλλευτεί το φυσικό αέριο που βρίσκεται εντός της ΑΟΖ της. Διότι, μετά τις τελευταίες εξελίξεις και δη μετά τη διαρροή του αμερικανικού non-paper, που προβάλλει τους ισχυρισμούς ότι ο EastMed προκαλεί προβλήματα ασφάλειας, τα οποία εγείρει η Τουρκία, καθώς και ότι δεν είναι οικονομικά συμφέρων ούτε συμβατός με την πράσινη ενέργεια, υπάρχει μία αντίληψη, που εκφράζεται από διπλωμάτες και νομικούς συμβούλους των ενεργειακών

ΞΕΡΟΥΝ ΟΙ ΗΠΑ ΤΙ ΘΕΛΟΥΝ;

(Φωτ.: usa.gov)
ΤΟΥ ΠΑΝΤΕΛΗ ΣΑΒΒΙΔΗ

Ο ΣΥΡΙΖΑ και τα Rafale

Λάμπρος Καλαρρύτης

Ο Λάμπρος Καλαρρύτης γράφει στο pagenews.gr για τα Rafale και τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ

Η έλευση των νεών μαχητικών της Πολεμικής Αεροπορίας προκάλεσε ενθουσιασμό στην κοινή γνώμη συνολικά και όχι μόνο σε αυτούς οι οποίοι ασχολούνται με τα θέματα Άμυνας.

Λογικό και αναμενόμενο. Μπορεί να μην είναι όλοι οι άνθρωποι ειδικοί για να γνωρίζουν τις τεχνικές λεπτομέρειες που κάνουν το συγκεκριμένο μαχητικό ξεχωριστό, οι περισσότεροι όμως αντιλαμβάνονται την αξία της προσθήκης ενός συστήματος που κάνει τη διαφορά στο οπλοστάσιο των Ενόπλων Δυνάμεων.

Υπάρχει εθνική ιδέα που ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης;(Βίντεο)

Monitor: Μία σύγχρονη εθνική ιδέα για τα Rafale! Ισχύουν σήμερα τα λόγια του Ελευθερίου Βενιζέλου στα οποία αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης;

Την Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2022, στην 114 πτέρυγα μάχης, στην Τανάγρα, η Ελλάδα υποδέχτηκε τα πρώτα έξι από τα 24 γαλλικά Ραφάλ.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανέσυρε από την ιστορική μνήμη μία παρόμοια άφιξη από το παρελθόν.

Οι Αμερικανοί αποσύρουν τους συγγενείς των διπλωματών και υπηκόους τους από την Ουκρανία: Τι ακολουθεί; Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου(Βίντεο)

Φαίνεται ότι η συνάντηση των υπουργών της Αμερικής και της Ρωσίας δεν πήγε καλά, καθώς έγινε γνωστό σήμερα ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έδωσε εντολή στις οικογένειες των διπλωματών, που υπηρετούν στην αμερικανική πρεσβεία στην Ουκρανία να αποχωρήσουν το συντομότερο.

Ο Άντονι Μπλίνκεν και ο Σεργκέι Λαβρόφ είχαν μία δύσκολη συνάντηση την Παρασκευή, στη Γενεύη. Η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι οι απαιτήσεις των Ρώσων δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτές, διότι στην πραγματικότητα παραλύουν το ΝΑΤΟ. Οι αμερικανικές κινήσεις, τις οποίες θα δούμε τις επόμενες ημέρες, αποδεικνύουν ότι οι Αμερικανοί προετοιμάζονται και για πόλεμο.

Τα κανάλια FOX, και CNN, η εφημερίδα Guardian και άλλα αμερικανικά και διεθνή ΜΜΕ αποκάλυψαν επίσης ότι το αμερικανικό υπουργείο θα εκδώσει και οδηγία -για αποχώρηση- προς τους Αμερικανούς υπηκόους που βρίσκονται στην Ουκρανία.

Κωνσταντίνος Φίλης, Η Ουκρανική κρίση, ο ρόλος Ελλάδας και Τουρκίας και η απουσία της Ευρώπης(Βίντεο)

Σε αποκλιμάκωση της έντασης στην Ουκρανική μεθόριο θεωρεί ότι οδηγούμαστε ο διεθνολόγος Κωνσταντίνος Φίλης 

Ο καθηγητής απαντά στο ερώτημα, αν οδεύουμε σε μία νέα Γιάλτα και αν μοιράζεται η Ευρώπη σε σφαίρες επιρροής με την Ευρωπαϊκή ένωση απούσα; 

Παράλληλα μιλάει για την θέση της χώρας μας μετά την δήλωση Λαβρόφ "Εμπιστευόμαστε τον Ελληνικό λαό" αλλά και τις Τουρκικές προσπάθειες να παίξουν ρόλο που απορρίφτηκαν από τον Ρώσο Πρόεδρο 

Μάζης Ι.: EastMed - Κρίση στην Ουκρανία - EuroAsia & EuroAfrica Interconnector / Ενημέρωση & Σκέψη(Βίντεο)

 Ο καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής Επιστήμης 

Ιωάννης Μάζης, στην εκπομπή "Εμείς οι Έλληνες" (20-01-2022 / Απόσπασμα εκπομπής).  

Πηγή: Parapolitka.gr

«Κάποιοι ζητούν από την Ελλάδα να αυτοκτονήσει»! Κ.Γρίβας για εθνικά και εξοπλισμούς!(Βίντεο)

Ο καθηγητής της ΣΣΕ Κωνσταντίνος Γρίβας σε μία ρεαλιστική ανάλυση για την απόκτηση των Rafale, για την πιθανή απόκτηση των F-35 και για τον τρόπο που η Ελλάδα εξακολουθεί να εξοπλίζεται!

Επιτέλους ακούγονται οι αλήθειες που όσοι έχουν την ευθύνη των αποφάσεων επιμελώς κρύβουν και πολλοί από εμάς δε θέλουμε να ακούσουμε και να πιστέψουμε. Ζούμε όπως σωστά επισημαίνει ένα εξοπλιστικό déjà vu, δείχνοντας ότι δεν έχουμε αντιληφθεί και πολλά -ή μήπως τίποτα- απ΄ όσα έχουν αλλάξει στο χώρο των εξοπλισμών.